Salata od pasulja je tradicionalno jelo koje se priprema sa suncokretovim ili bučinim uljem. Jede se kao prilog uz jela od mesa, a sprema se kao zimnica ili kao jelo za svaki dan.
Može se pripremiti kao zimnica kombinovanjem kuvanog pasulja, paprike i paradajza, ali se češće priprema samo od kuvanog pasulja i luka. Čest je gost na mnogim trpezama, a nema osobe koja je bar jednom nije probala. Posebno je popularno jelo u zimskim mesecima jer je hrana bogata hranljivim materijama koja jača imunitet u hladnim danima.
Priprema pasulja
Postoji nekoliko podela pasulja, od kojih su najvažnije visoke i niske sorte. Visoke sorte pasulja imaju visoke stabljike koje moraju biti podržane tokom rasta da bi mogle da se penju, dok niske sorte pasulja imaju stabljike formirane u žbunje. Pasulj se može podeliti na mahunar ili pasulj zrnaš, a za pripremu salate od pasulja birajte sorte zrnaša jer ima tvrdo zrno.
U kontinentalnom delu zemlje pasulj se bere od jula do avgusta, a niske sorte pasulja sazrevaju pre visokih. Zrnaš pasulj se bere oko 40 dana nakon cvetanja, a ova vrsta se koristi za pripremu salata. Bere se zajedno sa stabljikom dok je mahuna potpuno suva, a zrno tvrdo na dodir. Mahuna se mora osušiti i zgužvati, tamnije je boje, a nakon berbe se ostavlja na suncu da se kratko osuši. Zrna se zatim uklanjaju pritiskom na mahunu prstima da bi se izvuklo zrno. Jedan od najčešćih načina čišćenja pasulja iz mahune je stavljanje mahuna na pamučnu krpu i prekrivanje drugom krpom i lagano udaranje drvenim štapom. Tokom branja suvih mahuna mora se paziti da se ne osuše, jer će tada zrna početi da ispadaju iz mahuna i raspršuju se i više neće biti upotrebljiva.
Ako se pasulj bere pre nego što se potpuno osuši, biće vam mnogo teže da ga očistite i dobićete mlad pasulj koji možete koristiti za pripremu salate od pasulja. Berba se vrši u različito vreme kako pasulj sazreva. Tokom čišćenja mahune se utisnu u sredinu tako da se mahune otvore na dva dela da bi se zrna uklonila. Mladi pasulj se nakon čišćenja obavezno čuva u frižideru jer se nakon berbe brzo kvari.
Pasulj možete kupiti u prodavnici ili na pijaci, a prodaje se svež ili u konzervi. Sveži pasulj mora da bude tvrd na dodir i različitih boja u zavisnosti od sorte. Spoljna kožica zrna mora da bude čista i sjajna, bez vidljivih oštećenja od insekata. Pasulj u konzervi je mekan i termički se lako obrađuje i pogodan je za pripremu brze hrane, uključujući i salatni pasulj, a tokom kupovine proverite vek trajanja na konzervi.
Recepti
Salata od pasulja može se pripremiti od sušenog ili konzerviranog pasulja. Možete da koristite beli ili šareni pasulj, a za jednu osobu dovoljna je količina od 55 - 75 g suvog pasulja. Iskusni kuvari preporučaju da se salata od pasulja priprema od kuvanog sušenog pasulja, koji je kremastiji i ukusniji od konzerviranog. Potopite sušeni pasulj u hladnu vodu oko 8 sati pre kuvanja da si skratite vreme kuvanja.
Mladi pasulj možete da koristite za pripremu salate od pasulja. Gorčinu luka možete da ublažite tako što ćete ga pre pripreme salate iseći na četiri dela i ostaviti da odstoji u vodi oko 15 minuta. Pasulj ne morate da potopite u vodu pre kuvanja, već ga onda kuvajte tako što ćete ga prvo kuvati oko 3 minuta u vodi i procediti. Vratite ga u vodu i nastavite da kuvate dok ne omekša.
Pasulj uvek posolite pred kraj kuvanja ili kada pripremate salatu. Kada pripremate salatu od pasulja, pored luka možete da dodate i drugo povrće. Najčešće se dodaju kupus, zelena salata, kukuruz, paradajz, rendana šargarepa, krastavac ili pečena paprika. Možete da dodate i kuvani pasulj ili patlidžan na žaru, ali i kapare, masline, avokado ili sušeni paradajz.
Ne preterujte sa dodatkom sirćeta i ulja. Najbolje je dodati malo ulja i sirćeta i ostaviti salatu da odstoji, pa po potrebi dodati još. U ohlađeni pasulj dodajte ulje, sirće i začine, nikako u vruće. Ako ih dodate u vrući pasulj, dobićete kašu.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Salata od pasulja
Domaća salata od pasulja priprema se od nekoliko sastojaka koje svako ima u svom domaćinstvu. Recept je namenjen upotrebi sušenog pasulja, a veče pre pripreme ga potopite u vodu da se brže skuva. Pored pasulja, potrebni su vam luk, ulje i alkoholno sirće, kao i so i biber, a po želji možete da dodate još začina u zavisnosti od sopstvenog ukusa. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 530 g salate od pasulja.
Sastojci
- 500 g suvog pasulja
- 1 luk
- 30 ml suncokretovog ulja
- 20 ml alkoholnog sirćeta
- So po želji
- Biber po želji
Priprema
- Osušeni pasulj stavite u plastičnu činiju i sipajte vodu da ga potpoite. Ostavite da odstoji 24 sata pre nego što počnete da ga kuvate.
- Ocedite ga i stavite u šerpu sa vodom.
- Stavite šerpu na šporet na tihu vatru i ostavite da se pasulj kuva dok ne omekša, a u vodu dodajte jednu kašiku soli. Kuvajte pasulj 1 - 1,5 sat.
- Kada se skuva, procedite g kroz cediljku i stavite u veću činiju u kojoj će se pripremati salata.
- Luk oljuštite, isecite na kolutove i dodajte u činiju sa pasuljem.
- Pomešajte pasulj i luk i dodajte suncokretovo ulje i alkoholno sirće. Po želji povećajte ili smanjite količinu, ali pazite da pasulj ne pluta u ulju i sirćetu.
- Sve sastojke pomešajte, čuvajte u sterilizovanim teglama i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade.
Salata od pasulja sa bučinim uljem
Ukus salate od pasulja možete da poboljšate dodavanjem bučinog ulja umesto suncokretovog. Metod pripreme je isti kao u osnovnom receptu, samo će ukus salate biti slađi. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 250 g salate od pasulja.
Sastojci
- 200 g pasulja
- 1 luk
- 10 ml bučinog ulja
- 10 ml alkoholnog sirćeta
- Biber po želji
- So po želji
Priprema
- Potopite pasulj u hladnu vodu 24 sata pre pripreme salate.
- Izvadite ga iz vode, dodajte u šerpu sa čistom vodom i stavite na šporet da se kuva na laganoj vatri. Kuvajte oko 1-1,5 sat, a zatim procedite.
- Ostavite da se malo ohladi, a luk očistite i iseckajte na kockice veličine 1 cm.
- Pasulj stavite u činiju, dodajte luk, bučino ulje, so i biber po želji. Možete povećati ili smanjiti količinu ulja, ali nemojte dodavati previše. Pomešajte sve sastojke zajedno.
- Čuvajte u sterilizovanim teglama i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Salata od pasulja iz konzerve
Salata od pasulja može se napraviti kao zimnica sa alkoholom ili jabukovim sirćetom i dodatkom paradajza. Za pripremu zimnice koristite suncokretovo ulje, beli luk, šećer, so i biber, a za izgled i ukus klasične salate od pasulja dodajte luk. Koristite rog papriku ili baburu, ali je bolje da paprika bude što mesnatija. Možete koristiti konzervirani ili sušeni pasulj, a u ovom receptu salata se priprema od konzerviranog. Veoma je slična lovačkoj salati, samo što je glavni sastojak u ovome pasulj. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 5 kg salate od pasulja, odnosno oko 5 većih tegli.
Sastojci
- 2 kg paprike
- 2 kg konzerviranog pasulja
- 2 l pasiranog paradajza
- 2 luka
- 5 čena belog luka
- 200 ml suncokretovog ulja
- 200 ml jabukovog sirćeta
- 3 kašike soli
- 5 kašika isečenog svežeg peršunovog lista
Priprema
- Crni i beli luk oljuštite i iseckajte na sitne kockice.
- U šerpu sipajte suncokretovo ulje i stavite na šporet da se zagreje.
- Na zagrejano ulje dodajte luk i beli luk i pržite 1 - 2 minuta.
- Dodajte očišćene paprike i pržite oko 15 minuta.
- Dodajte pasirani paradajz, sirće, šećer, so i biber. Pomešajte sve sastojke i kuvajte oko 15 minuta.
- Peršunov list oprerite, sitno iseckajte, dodajte u šerpu i sve zajedno izmešajte.
- Otvorite konzervu pasulja, isipajte vodu i stavite pasulj u šerpu. Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da se kuva oko 15 minuta.
- Tegle operite i sterilišite u zagrejanoj rerni na 150°C na 10 minuta.
- Vruću salatu stavite u tegle i dobro ih zatvorite. Pokrijte tegle čistom krpom i ostavite da se potpuno ohlade.
- Nakon hlađenja tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Salata od pasulja može se jesti odmah ili čuvati u frižideru. Pre nego što ju stavite u frižider, dobro ju ohladite i držite u plastičnim ili keramičkim posudama sa poklopcima. Ako spremate salatu od pasulja za zimu, možete da je čuvate duže, ali ako spremate salatu od svežeg pasulja, pojedite je u roku od 3 dana.
Poslužite ju uz jela od mesa, a odlično se slaže sa roštiljem, suvomesnatim proizvodima i kobasicama. Obično se služi za ručak, ali se može jesti i za večeru, a odlično ide uz pohano meso i posebno svinjsko pečenje. Salatu od pasulja pripremljenu kao zimnicu možete da koristite umesto sosa za testenine ili pirinča, samo je kratko prokuvajte pre serviranja. U salatu od pasulja možete da dodate i kuvano meso poput kuvane piletine ili teletine i poslužite kao salatu.
Pre serviranja možete da ju obogatite mekim sirom ili fetom, a za čvršću aromu dodajte seckani list peršuna ili korijandera. Začini će ublažiti ukus luka, a salatu možete da začinite i prelivom od ulja, sirćeta, bibera i soli.
Foto: Jessica and Lon Binder / CC
Ostavite odgovor