• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
pasulj

Pasulj

Objavljeno: 12.01.2022.

Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu raznih jela. Pasulj je jedna od namirnica koju možete lako čuvati i uživati u njoj tokom cele godine. Takođe je dostupan za kupovinu u bilo kojoj prodavnici.

Njegovo skladištenje je mnogo raznovrsnije nego samo zamrzavanje ili sušenje. U nastavku su dati saveti o tome kako čuvati pasulj i na koje načine možete od njega pripremiti ukusnu zimnicu.

Zimnica od pasulja

Poznato je da su smeđi i beli pasulj ukusno povrće koje se može kiseliti, konzervisati, zamrznuti, pa čak i dehidrirati. Ispod su naši omiljeni recepti i tehnike kako da pripremite pasulj za zimu. Od osnovnih recepata do modernizovanih verzija sa novim, drugačijim ukusima, pasulj možete koristiti u pripremi raznih zimskih jela.

  • Salata od pasulja
  • Vojnički pasulj

Priprema pasulja

Pasulj za zimnicu možete pripremiti na više načina i u raznim kombinacijama: konzerviranje, zamrzavanje, dehidracija, fermentacija, priprema raznih kiselih salata i namaza, kombinovati njegove ukuse sa raznim drugim začinskim biljem, susamovim uljem, soja sosom ili semenkama.

Ako volite začinjenije zimnice, dodajte 1 - 2 male ljute čili papričice, a u konzerviranju se odlično slaže sa lukom i belim lukom i svežim ili suvim listovima mirođije.

Blanširanje pasulja

Sveži pasulj treba blanširati pre zamrzavanja. Blanširanje podrazumeva kratkotrajno kuvanje pasulja u vrućoj vodi, nakon čega je pasulj potrebno brzo ohladiti brzim ceđenjem i prebacivanjem u hladnu vodu.

Ako se proces blanširanja obavi kako treba, uništićete bakterije i enzime koji menjaju boju i ukus pasulja u slučaju da se smrzne ili ostavi spremljeno duže vreme.

Ako je pasulj još uvek u mahuni, nožem možete da odsečete deblji kraj stabljike da biste ga lakše izvadili i očistili. Obavezno prvo operite vodom da biste uklonili prljavštinu.

Stavite vodu u lonac i ostavite da provri. Ako blanširate malu količinu pasulja, nije potrebno precizno meriti količine, ali ako je veća, obratite pažnju na odnos: 1/2 kg pasulja se kuva u 4 litre vode. Posolite vodu po želji (opciono). Nakon što ste ubacili pasulj, ostavite ga da kuva 3 minuta. U zavisnosti od vrste pasulja, potrebno je između 2 i 4 minuta da se kuva, samo se uverite da je pasulj i dalje hrskav nakon kuvanja.

Pripremite drugu posudu sa hladnom vodom. Ako je moguće, dodajte kockice leda u vodu. Prebacite kuvani pasulj u šerpu sa hladnom vodom. Ostavite da odstoji 3 - 5 minuta i procedite cediljkom. Pasulj možete staviti na papirne ubruse ili pamučnu krpu da upije preostali višak vode.

Zamrzavanje pasulja

Posle blanširanja pasulj obavezno ohladite i dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima.

Možete ga staviti u plastične kese ili posude namenjene za zamrzavanje. Važno je da uklonite višak vazduha iz kese ili posude da se tokom zamrzavanja ne bi stvarali kristali leda.

Preporučuje se upotreba pasulja u roku od 10 meseci od zamrzavanja.

Upozorenje! Imajte na umu da je sirovi pasulj otrovan. Potrebno je najmanje 15 minuta da se kuva da bi bio jestiv.

Foto: Milada Vigerova / Unsplash 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR