Kako se leto bliži kraju, tako kasnosezonski usevi daju neverovatne poslednje žetve ove ukusne biljke koju često koristimo za pripremu raznih jela. Pasulj je jedna od namirnica koju možete lako čuvati i uživati u njoj tokom cele godine. Takođe je dostupan za kupovinu u bilo kojoj prodavnici.
Njegovo skladištenje je mnogo raznovrsnije nego samo zamrzavanje ili sušenje. U nastavku su dati saveti o tome kako čuvati pasulj i na koje načine možete od njega pripremiti ukusnu zimnicu.
Zimnica od pasulja
Poznato je da su smeđi i beli pasulj ukusno povrće koje se može kiseliti, konzervisati, zamrznuti, pa čak i dehidrirati. Ispod su naši omiljeni recepti i tehnike kako da pripremite pasulj za zimu. Od osnovnih recepata do modernizovanih verzija sa novim, drugačijim ukusima, pasulj možete koristiti u pripremi raznih zimskih jela.
Priprema pasulja
Pasulj za zimnicu možete pripremiti na više načina i u raznim kombinacijama: konzerviranje, zamrzavanje, dehidracija, fermentacija, priprema raznih kiselih salata i namaza, kombinovati njegove ukuse sa raznim drugim začinskim biljem, susamovim uljem, soja sosom ili semenkama.
Ako volite začinjenije zimnice, dodajte 1 - 2 male ljute čili papričice, a u konzerviranju se odlično slaže sa lukom i belim lukom i svežim ili suvim listovima mirođije.
Blanširanje pasulja
Sveži pasulj treba blanširati pre zamrzavanja. Blanširanje podrazumeva kratkotrajno kuvanje pasulja u vrućoj vodi, nakon čega je pasulj potrebno brzo ohladiti brzim ceđenjem i prebacivanjem u hladnu vodu.
Ako se proces blanširanja obavi kako treba, uništićete bakterije i enzime koji menjaju boju i ukus pasulja u slučaju da se smrzne ili ostavi spremljeno duže vreme.
Ako je pasulj još uvek u mahuni, nožem možete da odsečete deblji kraj stabljike da biste ga lakše izvadili i očistili. Obavezno prvo operite vodom da biste uklonili prljavštinu.
Stavite vodu u lonac i ostavite da provri. Ako blanširate malu količinu pasulja, nije potrebno precizno meriti količine, ali ako je veća, obratite pažnju na odnos: 1/2 kg pasulja se kuva u 4 litre vode. Posolite vodu po želji (opciono). Nakon što ste ubacili pasulj, ostavite ga da kuva 3 minuta. U zavisnosti od vrste pasulja, potrebno je između 2 i 4 minuta da se kuva, samo se uverite da je pasulj i dalje hrskav nakon kuvanja.
Pripremite drugu posudu sa hladnom vodom. Ako je moguće, dodajte kockice leda u vodu. Prebacite kuvani pasulj u šerpu sa hladnom vodom. Ostavite da odstoji 3 - 5 minuta i procedite cediljkom. Pasulj možete staviti na papirne ubruse ili pamučnu krpu da upije preostali višak vode.
Zamrzavanje pasulja
Posle blanširanja pasulj obavezno ohladite i dobro osušite krpom ili papirnim ubrusima.
Možete ga staviti u plastične kese ili posude namenjene za zamrzavanje. Važno je da uklonite višak vazduha iz kese ili posude da se tokom zamrzavanja ne bi stvarali kristali leda.
Preporučuje se upotreba pasulja u roku od 10 meseci od zamrzavanja.
Upozorenje! Imajte na umu da je sirovi pasulj otrovan. Potrebno je najmanje 15 minuta da se kuva da bi bio jestiv.
Foto: Milada Vigerova / Unsplash
Ostavite odgovor