Avokado je raznovrsno voće koje se obično dodaje salatama, sendvičima, takosima ili popularnom gvakamole sosu. Ali avokado je nezgodna hrana za duže skladištenje. Odmah po sazrevanju brzo prelazi iz slatke u tužnu, kašastu mešavinu. Takođe nije jeftina namirnica, pa ako želite da maksimalno iskoristite njenu vrednost, pripremite je kako treba za duže skladištenje.
Kao i većina voća, avokado ne sazreva dok se ne ubere, pa će svež biti tvrd kao koštica, ali brzo gubi čvrstu strukturu, posebno ako se ne skladišti pravilno. Takođe, ako ste otvorili svež avokado i niste mogli da pojedete drugu polovinu, da li znate kako da sačuvate drugu, neiskorišćenu polovinu? Uz ove jednostavne savete o tome kako pravilno skladištiti avokado, moći ćete da dodate nešto novo i osvežavajuće svojoj zimnici!
Zimnica od avokada
Avokado se može dodati u mnoge recepte kako bi vaši obroci bili prava nutritivna bomba, ali mnogi ne znaju da se od avokada mogu napraviti i ukusne zimnice pogodne za zamrzavanje. U nastavku su date ideje i predlozi kako da na najbolji mogući način iskoristite ovu osetljivu hranu i uživate u njenim ukusima mnogo duže.
Priprema avokada
Avokado je voće pogodno za konzumaciju u sirovom obliku bez dalje prerade, ali ako želite da ostane svež, morate ga zamrznuti ili preraditi. Pre prerade i skladištenja, avokado mora da bude zreo da bi se što lakše očistio i bio ukusan.
Zreli plod avokada prepoznaćete po tamnoj kori i mekoj unutrašnjosti, što možete proveriti laganim pritiskom prstiju. Ako ste kupili nezreo avokado, možete da ga ostavite na sobnoj temperaturi da sazre 2 - 3 dana. Proces zrenja ubranog avokada može da se ubrza stavljanjem u činiju sa bananama koje oslobađaju gas etilen i ubrzavaju proces truljenja.
Pored posude, možete da ga stavite i u papirnu kesu sa nekim drugim zrelim voćem koje će ubrzati proces zrenja. Avokado brzo može da istruli, pa je neophodno svakodnevno proveravati mekoću ploda. Boja kore mora da bude tamnozelena, a ako je prezrela poprimiće tamno braon boju i unutrašnjost će postati meka.
Unutar ploda nalazi se velika koštica koju je potrebno ukloniti pre dalje obrade pulpe. Najbolji način za uklanjanje koštice je da avokado prvo dobro operete i osušite krpom. Isecite ga po dužini nožem tako da napravite krug oko njega, a nožem zarežite samo do sredine ploda ili do koštice.
Rukom podelite voće na dva dela i u jednoj polovini voća u sredini videćete veliku braon okruglu košticu koju vadite kašikom ili nožem i povlačite prema sebi. Kašikom vadite pulpu avokada. Pre nego što izvadite pulpu, možete da je isečete na dužinu i širinu tako da dobijete kockice, a možete i da je uklonite u jednom komadu.
Malo manje poznat način čišćenja avokada je da se kora na jednom delu iseče i oljušti, a zatim se pulpa iseče na kriške i odvoji od sredine ili od koštice. Avokado koji ste ogulili najbolje je odmah premazati ili poprskati limunovim sokom ili sokom od limete da ne bi oksidirao i potamnio.
Ceđenje avokada
Ako želite da avokado sačuvate duže vreme, možete da pripremite ulje koje nastaje ceđenjem pulpe. Ulje avokada se može koristiti nekoliko meseci od datuma pripreme, izdržava visoku tačku zagrevanja i ima gustu konzistenciju.
Ulje avokada se dobija hladnim presovanjem unutrašnjosti ili pulpe da bi se dobila tamnozelena tečnost blagog mirisa koja se brzo upija. Pre ceđenja, pulpu treba zgnječiti viljuškom ili iscediti u sokovniku. Dobijenu tečnost procedite kroz gazu da biste uklonili preostale komadiće avokada koji mogu uticati na kvalitet ulja. Posle ceđenja, ulje se čuva u tamnim staklenim flašama na suvom, hladnom i tamnom mestu.
Pored ceđenja svežeg avokada, možete da koristite i metodu sušenja i ceđenja pulpe. U ovom slučaju, morate prvo da izgnječite pulpu viljuškom ili blenderom, a zatim je raširite na poslužavnik i osušite. Debljina mešavine mlevenog avokada ne bi trebalo da prelazi 1,5 cm. Pripremljenu pastu možete sušiti na vazduhu, u mikrotalasnoj, rerni ili dehidratoru, a nakon sušenja procediti gazom.
Sušenje avokada
Avokado je voće koje je najbolje jesti sveže jer stajanjem na vazduhu brzo oksidira i potamni. Sirovo se najčešće koristi za pripremu namaza, dipova i salata, ali kada od njega želite da pripremite ulje, prvo morate osušiti pulpu. Možete ga sušiti na vazduhu, u mikrotalasnoj ili rerni, ali i u dehidratoru, u zavisnosti od toga koji uređaj imate.
Sušenje na vazduhu
Pre sušenja, pulpu avokada izgnječite viljuškom ili u blenderu i napravite pastu, stavite na poslužavnik i raširite na 1,5 cm debljine. Ostavite pastu u prozračnoj prostoriji, ali dalje od direktne sunčeve svetlosti da se suši 4 - 5 dana u zavisnosti od vremenskih uslova, uz svakodnevno mešanje da se ravnomerno osuši.
Pasta je suva kada je tamno braon boje, a ako je dobro izblendate biće potpuno braon dok se u slučaju seckanja viljuškom vide tragovi zelenih komadića.
Sušenje u rerni
Kao i kod sušenja na vazduhu, morate prvo iseckati pulpu avokada viljuškom ili u blenderu i staviti je na lim za pečenje na debljinu od 1,5 cm. Podesite temperaturu rerne na 50°C i ostavite da se osuši dok pasta ne porumeni. Procenjeno vreme potrebno za sušenje avokada je oko 5 sati. Proveravajte pastu svakih sat vremena, promešajte i ponovo poređajte u pleh.
Sušenje u mikrotalasnoj
Pastu od avokada možete da sušite i u mikrotalasnoj, ali pazite da je ne ispečete. Stavite pastu u tankom sloju na tanjir i uključite mikrotalasnu na najnižu temperaturu na 1 minut. Ponovite postupak nekoliko puta dok pasta ne postane smeđa. Ovo će osušiti manju količinu paste od avokada, pa ako želite više ulja, osušite je u rerni ili na vazduhu.
Sušenje u dehidratoru
Avokado se može sušiti u dehidratoru na temperaturi između 30 - 40°C. Ako sušite pastu od avokada na veoma niskoj temperaturi, možete dobiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Biće vam potrebno oko 5 sati uz povremeno proveravanje stanje paste i mešajući da se ravnomerno osuši. Kada stavljate pastu u dehidrator, stavite je na rešetke u sloju debljine do 1,5 cm.
Zamrzavanje avokada
Zamrzavanje voća i povrća je jedan od najčešćih postupaka za očuvanje svežine hrane. Avokado je voće koje se može čuvati u zamrzivaču do 6 meseci bez gubitka vitamina i minerala. Ako ga držite u frižideru, istruliće u roku od 1 - 2 dana, pa je najbolje da ga odmah zamrznete na duži period. Pre zamrzavanja, pulpu treba ukloniti sa kore i zgnječiti viljuškom, izblendati ili iseći na kockice.
Stavite pulpu u tegle i dodajte malo limunovog soka da pulpa ne potamni. Nakon odmrzavanja, avokado postaje vodenast i najčešće se koristi za pripremu smutija i sosova.
Skladištenje avokada
Čuvanje avokada je zahtevan proces jer je reč o plodu koji je osetljiv i brzo oksidira u kontaktu sa vazduhom. Ako želite da ostane svež što duže, ne vadite košticu sa polovine koju nameravate da upotrebite kasnije, jer će samo deo koji je u direktnom kontaktu sa košticom da ostane potpuno svež.
Neki preporučuju skladištenje tako što ćete koru staviti na isečene komade crvenog luka ili premazati pulpu pola avokada maslinovim uljem. Spremljeni avokado stavite u plastičnu posudu, zatvorite i stavite u frižider.
Međutim, najpoznatiji način čuvanja avokada je premazivanje limunovim sokom jer kiselina usporava proces truljenja. Nakon što premažete avokado limunom, čuvajte ga u plastičnoj posudi i stavite u frižider. Ovako pripremljen može se čuvati u frižideru 2 - 3 dana, u zavisnosti od toga koliko je zreo. Možete ga i zamrznuti na 6 meseci ili pripremiti pire i zamrznuti tako što ćete na dve kašike pirea dodati kašiku limunovog soka.
Isceđeno ulje avokada čuvajte u staklenim flašama do godinu dana na hladnom, suvom i tamnom mestu. Izbegavajte da ga držite na sunčanom mestu i čuvajte ga u hermetički zatvorenim flašama. Takođe možete da ga čuvate i u frižideru da bi što duže ostao svež.
Foto: Steve Buissinne / Pixabay
Ostavite odgovor