• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
nana

Nana

Objavljeno: 02.02.2022.

Većina baštovana ima gorko-slatki odnos sa nanom, puzavom, plodnom i prilično “korovnom” biljkom. Ako imate veliku količinu nane u svojoj bašti i pitate se šta zapravo da radite sa njom ili kako da je berete i čuvate danima kada ne raste invazivno, u nastavku su sve informacije o pravilnom skladištenju mente ili nane.

Možete da koristite svež, delikatan ukus nane za sve, od koktela i salata do umaka i deserta, ali sa biljkom koja je produktivna kao ona, dobro je imati na umu plan za skladištenje tokom cele godine. Na sreću, konzerviranje nane u nutritivne i medicinske svrhe je lako izvesti na mnogo načina, a mi ćemo vam pokazati kako da maksimizirate njenu svestranost i iskoristite sve listove koji su vam dostupni.

Nana i pepermint menta su dve najčešće i široko dostupne od mnogih vrsta nane i ove dve vrste ćete naći u skoro svakoj prodavnici ili na pijaci. Kada recept zahteva nanu, to se odnosi na opštu nanu, prepoznatljivu po svetlozelenim listovima u obliku koplja i onom klasičnom slatkom ukusu mente. Često se koristi i metvica, ali ne za zimnicu, već za pravljenje žvaka i slatkiša, pa budite pažljivi kada birate vrstu nane za zimnicu.

Zimnica od nane

Iako se najčešće koristi u svežem stanju, često se konzervira raznim načinima čuvanja za dalju preradu i upotrebu. Ispod su sve vrste zimnice koje možete da napravite od ove biljke.

  • Čaj od nane
  • Sok od nane

Priprema nane

Za zimnicu koristite samo listove nane koje su svetle i ujednačene boje, nikada ne uvele. Pomirišite ih, a kvalitetne listove ćete osetiti samo ako prođete pored njih. Nana raste kao korov, ali njenim listovima koji zadržavaju ulja i dalje treba nežno rukovanje. Pre svake dalje pripreme pažljivo ih operite tako što ćete ih potopiti u vodu i procediti, nikako pod mlazom, jer bi ova metoda mogla da dovede do kidanja listova.

Ako ste nanu kupili na pijaci i umotana je u gumicu, uklonite je odmah čim dođete kući.

Takođe, postoji mnogo različitih mišljenja o najboljem načinu čuvanja sveže nane pre upotrebe ili dalje obrade. Mnogi stručnjaci tvrde da ju je najbolje čuvati u frižideru, dok neki zagovaraju pravljenje malih buketa i potapanje u posudu sa vodom (kao buket cveća u vazi), a zatim labavo prekrivanje plastičnom kesom. Ovaj poslednji metod zauzima više prostora koji možda nemate i zapravo nije poželjna metoda. Nana se najbolje čuva u slabo pokrivenoj posudi ili umotana u vlažni papirni peškir da se spreči da se osuši i da vazduh cirkuliše. Na taj način će ostati sveža najmanje nedelju dana ili čak duže.

Ako vam je to previše posla, onda ju obavezno dobro osušite pre nego što je labavo odložite u kesu. Tako će ostati svež do 5 dana.

Sušenje nane

Sušenje nane kačenjem za prirodno sušenje na vazduhu nije nešto za šta svi imamo uslove, ali postoje alternativne metode koje su objašnjene u nastavku koje možete da koristite za sušenje kod kuće. Osim na vazduhu, nanu možete da sušite i u dehidratoru, rerni i mikrotalasnoj. Pre nego što izaberete bilo koji metod sušenja, treba ju iseći približno do glavne stabljike, uključujući i bočne grane. Sve informacije o sušenju nane pogledajte u nastavku, a sva detaljna uputstva možete pronaći u članku o čaju od nane.

Sušenje u dehidratoru

Pre sušenja lagano ju operite u hladnoj tekućoj vodi. Pustite da se listovi ocede na upijajućim peškirima ili okačite biljke naopačke dok voda ne ispari. Uklonite listove sa stabljika i cvetove (ako ih ima), a zatim pratite uputstva za sušenje prema uputstvima proizvođača dehidratora.

Sušenje na vazduhu

Nanu treba sušiti u mraku tako što ćete grozdove okačiti naopačke u papirne kese. Izaberite prozračno mesto bez prašine (iako će kese sprečiti da se prašina i insekti skupljaju oko nje). Listovi su gotovi kada su suvi i mrvljivi, za oko 1 - 2 nedelje.

Sušenje u rerni

Listove nane osušite u rerni na najnižoj mogućoj temperaturi. Raširite listove na pleh i sušite 2 - 4 sata. Listovi su suvi kada su mrvljivi.

Sušenje u mikrotalasnoj

Za sušenje u mikrotalasnoj stavite listove nane na papir za pečenje i sušite 1 - 2 minuta (proverite nakon 1 minuta i uključite dodatnih 10 sekundi ako je potrebno). Kada se potpuno osuši, listovi se mogu usitniti (u blenderu ili ručno) ili celi čuvati u hermetički zatvorenim posudama (na primer, teglama). Svakodnevno proveravajte da li ima vlage - ako je primetite, ponovite proces sušenja. Menta će brzo pljesniti ako je izložena vlazi. Čuvajte na hladnom, suvom mestu, daleko od svetlosti.

Blanširanje nane

Nana se blanšira samo kada želite da zadržite svetlu boju pri zamrzavanju ili da pripremite sirup za koktele. Kao i kod bosiljka, cele stabljike se potapaju u ključalu vodu na 15 sekundi, a zatim u hladnu vodu da bi se zaustavio proces kuvanja. Nakon toga, treba ju dobro osušiti na papirnom ili kuhinjskom peškiru na sobnoj temperaturi, nakon čega se može čuvati ili zamrzavati.

Zamrzavanje nane

Nanu možete zamrznuti na dva načina - u kesama za zamrzavanje ili napraviti kockice leda. Za prvi metod, lagano umotajte listove u vlažni papirni peškir i stavite ih u plastičnu kesu za zamrzavanje bez potpunog zatvaranja da bi vazduh mogao da cirkuliše. Nemojte ju umotavati prečvrsto jer će zarobljena vlaga izazvati buđ na listovima.

Drugi način zamrzavanja je zamrzavanje u kockama leda. Uberite svežu nan tako što ćete ukloniti oštećene listove i čvrste stabljike, nežno ih isprati u vodi i osušiti između dva kuhinjska ili papirna peškira.

Listove iseckajte (uklonite stabljike) i stavite 1 - 2 kašičice u svaki deo kalupa za kockice leda, napunite svaku kocku do pola. Prelijte vodom i zamrznite. Kada se kocke zamrznu, izvadite ih i čuvajte u kesi za zamrzavanje do 3 meseca

Kockice leda od nane mogu se koristiti u sosovima, čajevima i supama. Da biste smrznutu mentu koristili kao svežu, stavite kocku u čašu dok se ne istopi i procedite je kroz sito da biste uklonili višak vode iz nane.

Foto: Tomáš Dohnal / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR