Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek ubran u bašti. Takođe je biljka koja se više dodaje tokom kuvanja, a manje kao ukras jelima, što je čini idealnim kandidatom za konzerviranje.
Tokom leta, majčina dušica uvek treba da bude u stalnoj rotaciji vašeg dehidratora ili rerne, a bićete zahvalni kada ove zime budete u prilici da je dodate u supu od sočiva, slanu goveđu čorbicu ili pečenu piletinu od limuna i belog luka. Naučite kako pravilno sušiti i čuvati majčinu dušicu i sve načine na koje možete sačuvati biljku da bi što duže ostala sveža i puna ukusa.
Zimnica od majčine dušice
Otporna, zimzelena biljka je savršena za konzerviranje, posebno za zamrzavanje i sušenje. Iako mnoge osetljive biljke gube teksturu tokom odmrzavanja ili redehidracije, majčina dušica ostaje nepromenjena, što ju čini savršenom biljkom za preradu. U nastavku su date ideje i recepti kako da koristite sušenu majčinu dušicu, pripremite razne sosove i namaze i mnoge druge vrste zimnice.
Sušenje majčine dušice
Ako želite da ju koristite kao začin, potrebno je da osušite listiće, a to možete da uradite sušenjem na vazduhu, u dehidratoru, mikrotalasnoj ili običnoj rerni. Najbolje i najprirodnije ju je sušiti na vazduhu, a najbrža varijanta je sušenje u mikrotalasnoj.
Sušenje na vazduhu
Listovi se mogu sušiti na vazduhu u delimičnoj senci kako ne bi bili direktno izloženi sunčevim zracima. Kada biljku osušite na ovaj način, onda je potrebno ubrati listove sa stabljikama i povezati ih u buke kanapom što bliže kraju stabljike, okrenite naopako i okačite na prozračno mesto gde stalno cirkuliše vazduh. Važno je da u blizini mesta na koje ste okačili biljku nema insekata koji bi mogli da je oštete, kao ni jakog vetra koji bi mogao da vam odnese suvo lišće.
Ako ste ubrali pojedinačne listove, možete ih osušiti tako što ćete ih složiti na poslužavnik ili pamučnu krpu i staviti u prozračnu prostoriju. Možete ga pokriti krpom, gazom ili papirom da bis sprečili da insekti unište biljku. Tokom sušenja, listove treba što manje dirati, ali ih i svakodnevno okretati da se ravnomerno osuše.
Sušenje u dehidratoru
Sušenje listova bilja u dehidratoru je zdrav, ali i brz način pripreme prirodnog začina. Listove treba oprati pod mlazom hladne vode pre stavljanja u dehidrator, a višak vode sakupiti papirnim ubrusom ili pamučnom krpom.
Postavite listove na police za dehidrator tako da se ne preklapaju i uključite ga na 35 - 40°C. Svaki sat proveravajte da ih niste presušili, jer ako ih presušite, izgubiće aromu, a eterična ulja će da ispare. Listove sušite u dehidratoru najmanje 3 - 4 sata, a ako ni tada nisu suvi produžite vreme sušenja. U zavisnosti od kvaliteta i snage dehidratora zavisiće i vreme sušenja. Sušite listove sve dok ne budu suvi na dodir i lomljivi.
Sušenje u mikrotalasnoj
Najbrži način za sušenje listova je mikrotalasna koju je potrebno staviti na srednju do visoku temperaturu i nekoliko puta uključiti na otprilike 20 - 30 sekundi. Listove je potrebno poređati na tanjir pre stavljanja u mikrotalasnu, tako da možete ili ne morate da ih operete pre sušenja. Posle prva dva kruga sušenja proverite stanje listova i po potrebi ponovite proces.
Sušenje u rerni
Listove možete da sušite i u običnoj rerni i to je jedan od bržih procesa sušenja. Zagrejte rernu na 35 - 40°C i ubrane listove poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ne preklapajte listove, jer se neće ravnomerno osušiti, a tokom sušenja uključite ventilacioni sistem u rerni ili ostavite vrata malo otvorena da bi para mogla da izlazi tokom sušenja. Listove sušite pola sata do sat vremena u zavisnosti od jačine rerne i proveravajte na svakih 15 - 20 minuta. Kada postanu suvi na dodir i lomljivi to je znak da su suvi.
Mlevenje majčine dušice
Listove koje ste osušili ne morate mleti i možete da ih koristite odmah nakon sušenja. Ako želite iseckane listove, dovoljno je da ih protrljate među prstima tokom začinjavanja jela da ih izlomite na manje komade. Osušeni listovi su izuzetno krhki i ne moraju se mehanički drobiti.
Mlevenje listova može uticati na ukus začina i tim postupkom gubi lekovita svojstva. Dakle, ako koristite sveže listove, dodajte ih u jelo bez prethodnog sečenja na manje komade.
Foto: Irenna86 / Pixabay
Ostavite odgovor