Mnogi uvek preferiraju domaći džem za ukusna i zdrava jela. Kao i svi ostali, džem od mandarina je odličan dodatak svakom doručku, ručku, desertu, ali i večeri. Odlično se slaže sa mnogim kombinacijama, čak i slanim jelima, a oduševiće i vas i vaše najmilije. Osim što je izuzetno ukusan, bogat je brojnim lekovitim svojstvima i niskokaloričan.
U nastavku ćete moći da pročitate najbolje recepte za pripremu klasičnog džema od mandarina, džem od mandarina bez šećera koji se ne može dugo čuvati i potrebno ga je potrošiti u roku od nekoliko dana, što ga čini idealnim za brzu hranu i jedan recept za džem bez kuvanja.
Priprema mandarina
Postoji velik broj sorti mandarina i svaka vrsta je posebna i dobra sama po sebi, ali pri izboru za preradu treba paziti koju vrstu biramo. Za džemove i marmelade potrebno je izabrati jednu od tri vrste da bi džem bio ukusan i dobar, a to su Zorica rana, Čahara i Kavano.
Drveće mandarina je lako uzgajati, a njihova berba je jednostavna. Mandarine se beru ručno u kasnu jesen i zimu kada su zrele. Berba zahteva veliki broj ljudi i često može da bude dugotrajna.
Tokom kupovine svakako treba paziti da li kupujete domaće proizvode ili nešto što se uvozi iz dalekih zemalja. Kada birate mandarine za džemove, obratite pažnju na svežinu i izgled mandarina. Birajte one sa što sjajnijom korom i ne mekane. Ako osetite da su na prvi dodir premekane, to znači da su počele da trunu i neće moći dugo da stoje.
Recepti
Kao i za sve druge džemove, potrebno je malo vremena i truda da se ovaj džem pripremi da bi na kraju bio ukusan proizvod. Prirodno i zdravo je uvek opcija za sve, pa pri pravljenju džemova pokušajte da koristite što više prirodnih sastojaka, tako na primer šećer zamenite medom, a limunsku kiselinu sokom od limuna.
Birajte mandarine koje imaju blistavu kožu i izgledaju teže uprkos svojoj veličini, jer su pune soka. Izbegavajte mekana, zaprljana ili druga vidljiva oštećenja kože i birajte neprskane i domaće proizvode kako bi vaš džem bio što ukusniji.
Kada pravite džem, obavezno ga sipajte u zagrejane tegle da staklo ne popuca pod toplotom džema. Sterilizujte tegle kako biste sprečili da se džem prerano pokvari.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od mandarina
Klasika je ipak najukusnija, a po njoj znamo šta volimo, a šta ne i šta treba da dodamo u budućnosti da bismo bili potpuno zadovoljni džemom. Po ovom receptu dobićete otprilike 1 kg džema od mandarina.
Sastojci
- 1 kg mandarina
- 700 g šećera
- 1 limun (korica i sok)
Priprema
- Ako koristite mandarine za koje niste sigurni da su prskane, odvojite tri i potopite ih u vodu u kojoj je prethodno rastvoreno nekoliko kašika sode bikarbone.
- Ostavite mandarine da se ovako namaču preko noći, isto uradite sa limunom.
- Nakon što su mandarine bile u vodi, operite ih i stavite u malo vode, pa kuvajte oko 10 minuta dok ne omekšaju.
- U međuvremenu ogulite ostatak mandarina i samo ih prepolovite. Stavite ih u odgovarajuću šerpu, dodajte šećer i kuvane mandarine i kuvajte 30 minuta.
- Posle 30 minuta štapnim mikserom iseckajte kuvane mandarine, pa ih vratite na vatru i kuvajte još 10 minuta.
- Na kraju u džem po želji dodajte malo vanile i ruma i sok od limuna. Džem možda neće izgledati gust, ali će se tokom hlađenja dosta zgusnuti.
- Tegle zagrejte u rerni i vreli džem sipajte u tegle, odmah ih zatvorite i okrenite naopačke da se same vakumišu.
- Ohlađeni džem čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Džem od mandarina bez šećera
Ako želite najprirodniji i najzdraviji džem u nastavku se nalazi recept bez belog šećera. Umesto šećera možete koristiti steviju ili med ako mislite da će vam džem biti neukusan bez ikakvog zaslađivača. Po ovom receptu dobićete pola kilograma džema od mandarina.
Sastojci
- 500 g mandarina
- Sok od pola limuna
- 2 kašike meda
Priprema
- Operite i ogulite mandarine. Limun oljuštite i iscedite sok.
- Očistite ih od belih celuloznih niti (možete i skiniti koru, ali za to će trebati vreme).
- Pomešajte sve sastojke u šerpi i ostavite da odstoji 2 sata.
- Koru od 3 mandarine isecite na rezance i prokuvajte 3 puta u vodi (svaki put promenite vodu).
- Dodajte koru ostalim sastojcima.
- Kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, pa smanjite i kuvajte još 40 minuta, povremeno mešajući.
- Kada je džem gotov, prebacite ga u vruće tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.
Džem od mandarina bez kuvanja
Brz i ukusan, ovaj džem će vas oduševiti sa minimalnim brojem sastojaka. Energija i zdravstvene prednosti kojima obiluje su neupitne i održavaće vas sitima ceo dan. Uz sledeći recept dobićete pola kilograma džema od mandarina. Imajte na umu da ovako pripremljen džem ne može dugo da se čuva i da ga je potrebno brzo pojesti ili koristiti za pripremu kolača. Ukoliko primetite da ga nećete iskoristiti u roku, možete ga zamrznuti, ali postoji mogućnost da tokom odmrzavanja džem promeni teksturu, zbog čega morate da budete oprezni.
Sastojci
- 500 g oljuštenih i isečenih mandarina
- 1 - 2 kašike meda
- 1 - 2 kašičice svežeg limunovog soka
Priprema
- Pomešajte voće u jednoličnu smešu, pa dodajte limunov sok i med.
- Celu smešu dobro promešajte, prebacite u oprane tegle i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
- Ovako pripremljen džem možete dodati tostovima, palačinkama, kolačima ili poslužiti uz neki osvežavajući sladoled.
Džemovi koji se ne kuvaju nisu dugotrajni i treba ih pojesti što pre, pogotovo ako su pripremljeni sasvim prirodno, kao i po navedenom receptu. Najbolje ga je koristiti 1-2 dana nakon proizvodnje, a za to vreme čuvati u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Čuvajte mandarine na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Da biste im produžili vek trajanja, stavite ih u hladniji deo frižidera gde će ostati sveže do 2 nedelje. Ako treba da ih čuvate duže, možete ih zamrznuti i nakon odmrzavanja neće biti problema sa njima, njihov kvalitet i sastav se neće promeniti nakon odmrzavanja.
Sam džem od mandarina čuva se na hladnom i tamnom mestu, posebno ako se priprema bez dodataka koji bi mu produžili vek trajanja. Nakon otvaranja potrebno ga je pojesti što pre i preporučljivo je da se čuva u frižideru. Da biste dodatno produžili vek trajanja, džem možete dodatno pasterizovati.
Mandarine, kao voće, mogu da se koriste na više načina, od sveže upotrebe u voćnim salatama, kao ukrasi na tanjirima, ali i za običnu potrošnju, kako smo inače navikli. Pored konzumacije u svežem stanju, često se prerađuju i mandarine od kojih se mogu praviti džemovi, marmelade, likeri, sokovi i slično.
Džem od mandarina je svakako jedna od najpoznatijih i klasičnih obrada mandarina, a koristi se kao namaz ili u mnogim kolačima, za filove ili kao namaz za kiflice. Osim što se koristi u desertima, ovaj namaz se može kombinovati kao ukusan sastojak u nekim modernijim jelima kako bi im dao poseban ukus.
Ostavite odgovor