• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od nane

Sok od nane

Objavljeno: 18.08.2022.

 

  • Priprema nane
  • Recepti
  • Domaći sok od nane
  • Kuvani sok od nane
  • Sok od nane bez šećera
  • Upotreba u kuhinji

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo piće koje se može piti svaki dan. Od nane se mogu sušiti i listovi i praviti čaj, ali i jednako ukusan sok od svežih listova. Mentol koji se nalazi u nani je vekovima poznat kao sredstvo za pročišćavanje respiratornog trakta i stimulisanje varenja.

Sokovi od lekovitog bilja su najbolji za konzumaciju u letnjim mesecima, ali možete ih piti i zimi ako ih pravilno napravite i skladištite. Veće količine soka pripremaju se u letnjim mesecima i čuvaju u tamnim flašamau podrumima da bi se u njemu moglo uživati tokom cele godine.

Priprema nane

Postoji više od 250 vrsta nane koje rastu širom sveta, a dve sorte koje rastu u Srbiji mogu da se koriste za pravljenje soka. Najbolje je koristiti običnu nanu ili dugolisnu nanu, koje se koriste i za pripremu drugih pića.

Sok od nane se pravi od listova koji se lako beru. Kada dobiju maslinasto zelenu boju, spremni su za branje jer mladi listovi uvek imaju više mentola od starijih listova. Prepoznaćete ih po jarko zelenoj boji i manji su u odnosu na starije. Biljku možete gajiti u bašti, brati je u prirodi ili posaditi u saksije i postaviti na prozorsku dasku. Tokom berbe važno je da ne slomite stabljiku i da ne sečete previše biljke, ukoliko nameravate da je ponovo berete. Najbolje je obrati jednu trećinu biljke da bi se ponovo regenerisala. Listovi se beru jedan po jedan i stavljaju u posudu ili kesu i kasnije koristite za pripremu soka.

Nana koju berete mora da bude zdrava i bez štetočina, a listovi ne smeju biti oštećeni. Miris mora da bude intenzivan, a kada ju jedete sirovu morate osetiti ukus pečenja i hlađenja. Bere se pre cvetanja, jer tokom cvetanja ne mogu koristiti za pripremu soka.

Recepti

Sok od nane se lako priprema i moguće je napraviti ukusnu zimnicu za slatko piće koji obožavaju i stari i mladi. Ostavlja ukus mentola u ustima, hladi i osvežava. Ako soku dodate limun postaće blago kiselo i još više osvežavajuće. Tokom pripreme može se dodati bilo koje citrusno voće, pa tako izaberite limetu ili pomorandžu i grejpfrut.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • sterilizacija tegli

Domaći sok od nane

Sok od nane se priprema od svežih listova i grančica biljke nane. Pre pripreme potrebno ih je dobro oprati da bi uklonili prljavštinu i štetočine sa listova. U zavisnosti od količine soka koju želite da pripremite, možete povećati količinu sastojaka. Domaći sok je najbolje čuvati na hladnom mestu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 5 l soka od nane.

Sastojci

  • 5 svežih grančica sa listovima nane ili šaka svežih listova nane
  • 6 l vode
  • 1/2 kg šećera
  • 1/2 svežeg limuna
  • 5 g limunske kiseline

Priprema

  1. Listove nane operite i ostavite da se ocede ili lagano tapkajte papirnatim peškirima
  2. Polovinu limuna isecite na kriške.
  3. U činiju stavite 1 litar vode i limunsku kiselinu, poređajte listove ili grančice nane i kriške limuna.
  4. Pokrijte poklopcem ili krpom i ostavite da odstoji 24 sata da svi sastojci puste aromu.
  5. Nakon što smeša odstoji, procedite je i dobijenu tečnost sipajte u drugu posudu.
  6. U tečnost dodajte šećer i sve izmešajte da se šećer dobro rastvori. Ostavite da odstoji 24 sata i mešajte svakih 4 - 5 sati.
  7. Nakon što se tečnost slegne, procedite je u veliku činiju.
  8. Sipajte vodu i sve dobro izmešajte.
  9. Dobijeni sok sipajte u staklene flaše i zatvorite čepom. Možete odmah da ga konzumirate.

Kuvani sok od nane

Kuvani sok od nane priprema se brže od prethodnog domaćeg soka od nane i ima blaži ukus. Ovim načinom šećer će se bolje otopiti sa ostalim sastojcima. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 10 l soka od nane.

Sastojci

  • ½ šake svežih listova nane
  • 10 l vode
  • 750 g šećera
  • 10 g limunske kiseline

Priprema

  1. U posudu za kuvanje stavite 2 litra vode i šećer i stavite na šporet na tihu vatru.
  2. Zagrejte tečnost i mešajte dok se šećer ne rastvori i sklonite sa šporeta. Potrebno je 20 - 30 minuta da se šećer rastvori.
  3. Dodajte limunsku kiselinu u tečnost i mešajte. Ostavite tečnost da se potpuno ohladi.
  4. U ohlađenu tečnost dodajte oprane i iseckane listove nane.
  5. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
  6. Nakon što se tečnost slegne, sipajte je u dve veće posude i razblažite preostalom vodom.

Sok od nane bez šećera

Ako ne konzumirate šećer, onda možete da pripremite sok sa medom. Listove nane možete kombinovati sa đumbirom i pripremiti sok koji je dobar za disajne puteve i istovremeno osvežavajući. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l soka od nane.

Sastojci

  • 1 mala kašičica seckanih listova sveže nane
  • 1 l vode
  • 1 kašičica rendanog svežeg korena đumbira
  • 4 kašike isceđenog limunovog soka
  • 4 kašike meda

Priprema

  1. U posudu za kuvanje sipajte vodu i dodajte med, stavite na šporet na tihu vatru i zagrevajte dok se med ne istopi.
  2. Skinite tečnost sa šporeta i dodajte svežu nanu, đumbir i svež sok od limuna.
  3. Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da odstoji 24 sata.
  4. Procedite sok i sipajte u staklenu flašu, čuvajte u frižideru i popijte u roku od nedelju dana.

Svi recepti za zimnicu od nane >>

Upotreba u kuhinji

Domaći sokovi moraju se čuvati na hladnom i tamnom mestu, pa se tako sok od nane mora čuvati u podrumu ili ostavi, a otvorene flaše u frižideru. Flaše u kojima čuvate sok moraju da budu što tamnije da se sok ne bi pokvario i izgubio ukus pod uticajem svetlosti. Sok od nane može se piti do 6 meseci nakon pripreme.

Može se poslužiti kao osvežavajuće letnje piće sa nekoliko kockica leda. Takođe se može kombinovati sa narezanim kriškama svežeg limuna da bi se dobio kiselkast ukus. Najčešće se koristi kao piće uz razne poslastice, a može se koristiti i u pripremi kolača, dodaje voćnim salatama kao preliv ili koristi za pripremu kompota i koktela jer daje osvežavajući ukus.

Foto: pastel100 / Pixabay

Zimnica od nane

čaj od nane

Čaj od nane

Čaj od nane je od davnina poznat po svojoj lekovitosti, a ispijanje ovog napitka pozitivno utiče na ceo organizam. U narodu je poznat kao čaj od nane, čaj od … [više] about Čaj od nane

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo piće koje se može piti svaki dan. Od nane se mogu sušiti i … [više] about Sok od nane

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. … [više] about Sirup od mandarina

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR