Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo piće koje se može piti svaki dan. Od nane se mogu sušiti i listovi i praviti čaj, ali i jednako ukusan sok od svežih listova. Mentol koji se nalazi u nani je vekovima poznat kao sredstvo za pročišćavanje respiratornog trakta i stimulisanje varenja.
Sokovi od lekovitog bilja su najbolji za konzumaciju u letnjim mesecima, ali možete ih piti i zimi ako ih pravilno napravite i skladištite. Veće količine soka pripremaju se u letnjim mesecima i čuvaju u tamnim flašamau podrumima da bi se u njemu moglo uživati tokom cele godine.
Priprema nane
Postoji više od 250 vrsta nane koje rastu širom sveta, a dve sorte koje rastu u Srbiji mogu da se koriste za pravljenje soka. Najbolje je koristiti običnu nanu ili dugolisnu nanu, koje se koriste i za pripremu drugih pića.
Sok od nane se pravi od listova koji se lako beru. Kada dobiju maslinasto zelenu boju, spremni su za branje jer mladi listovi uvek imaju više mentola od starijih listova. Prepoznaćete ih po jarko zelenoj boji i manji su u odnosu na starije. Biljku možete gajiti u bašti, brati je u prirodi ili posaditi u saksije i postaviti na prozorsku dasku. Tokom berbe važno je da ne slomite stabljiku i da ne sečete previše biljke, ukoliko nameravate da je ponovo berete. Najbolje je obrati jednu trećinu biljke da bi se ponovo regenerisala. Listovi se beru jedan po jedan i stavljaju u posudu ili kesu i kasnije koristite za pripremu soka.
Nana koju berete mora da bude zdrava i bez štetočina, a listovi ne smeju biti oštećeni. Miris mora da bude intenzivan, a kada ju jedete sirovu morate osetiti ukus pečenja i hlađenja. Bere se pre cvetanja, jer tokom cvetanja ne mogu koristiti za pripremu soka.
Recepti
Sok od nane se lako priprema i moguće je napraviti ukusnu zimnicu za slatko piće koji obožavaju i stari i mladi. Ostavlja ukus mentola u ustima, hladi i osvežava. Ako soku dodate limun postaće blago kiselo i još više osvežavajuće. Tokom pripreme može se dodati bilo koje citrusno voće, pa tako izaberite limetu ili pomorandžu i grejpfrut.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sok od nane
Sok od nane se priprema od svežih listova i grančica biljke nane. Pre pripreme potrebno ih je dobro oprati da bi uklonili prljavštinu i štetočine sa listova. U zavisnosti od količine soka koju želite da pripremite, možete povećati količinu sastojaka. Domaći sok je najbolje čuvati na hladnom mestu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 5 l soka od nane.
Sastojci
- 5 svežih grančica sa listovima nane ili šaka svežih listova nane
- 6 l vode
- 1/2 kg šećera
- 1/2 svežeg limuna
- 5 g limunske kiseline
Priprema
- Listove nane operite i ostavite da se ocede ili lagano tapkajte papirnatim peškirima
- Polovinu limuna isecite na kriške.
- U činiju stavite 1 litar vode i limunsku kiselinu, poređajte listove ili grančice nane i kriške limuna.
- Pokrijte poklopcem ili krpom i ostavite da odstoji 24 sata da svi sastojci puste aromu.
- Nakon što smeša odstoji, procedite je i dobijenu tečnost sipajte u drugu posudu.
- U tečnost dodajte šećer i sve izmešajte da se šećer dobro rastvori. Ostavite da odstoji 24 sata i mešajte svakih 4 - 5 sati.
- Nakon što se tečnost slegne, procedite je u veliku činiju.
- Sipajte vodu i sve dobro izmešajte.
- Dobijeni sok sipajte u staklene flaše i zatvorite čepom. Možete odmah da ga konzumirate.
Kuvani sok od nane
Kuvani sok od nane priprema se brže od prethodnog domaćeg soka od nane i ima blaži ukus. Ovim načinom šećer će se bolje otopiti sa ostalim sastojcima. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 10 l soka od nane.
Sastojci
- ½ šake svežih listova nane
- 10 l vode
- 750 g šećera
- 10 g limunske kiseline
Priprema
- U posudu za kuvanje stavite 2 litra vode i šećer i stavite na šporet na tihu vatru.
- Zagrejte tečnost i mešajte dok se šećer ne rastvori i sklonite sa šporeta. Potrebno je 20 - 30 minuta da se šećer rastvori.
- Dodajte limunsku kiselinu u tečnost i mešajte. Ostavite tečnost da se potpuno ohladi.
- U ohlađenu tečnost dodajte oprane i iseckane listove nane.
- Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata.
- Nakon što se tečnost slegne, sipajte je u dve veće posude i razblažite preostalom vodom.
Sok od nane bez šećera
Ako ne konzumirate šećer, onda možete da pripremite sok sa medom. Listove nane možete kombinovati sa đumbirom i pripremiti sok koji je dobar za disajne puteve i istovremeno osvežavajući. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1 l soka od nane.
Sastojci
- 1 mala kašičica seckanih listova sveže nane
- 1 l vode
- 1 kašičica rendanog svežeg korena đumbira
- 4 kašike isceđenog limunovog soka
- 4 kašike meda
Priprema
- U posudu za kuvanje sipajte vodu i dodajte med, stavite na šporet na tihu vatru i zagrevajte dok se med ne istopi.
- Skinite tečnost sa šporeta i dodajte svežu nanu, đumbir i svež sok od limuna.
- Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da odstoji 24 sata.
- Procedite sok i sipajte u staklenu flašu, čuvajte u frižideru i popijte u roku od nedelju dana.
Upotreba u kuhinji
Domaći sokovi moraju se čuvati na hladnom i tamnom mestu, pa se tako sok od nane mora čuvati u podrumu ili ostavi, a otvorene flaše u frižideru. Flaše u kojima čuvate sok moraju da budu što tamnije da se sok ne bi pokvario i izgubio ukus pod uticajem svetlosti. Sok od nane može se piti do 6 meseci nakon pripreme.
Može se poslužiti kao osvežavajuće letnje piće sa nekoliko kockica leda. Takođe se može kombinovati sa narezanim kriškama svežeg limuna da bi se dobio kiselkast ukus. Najčešće se koristi kao piće uz razne poslastice, a može se koristiti i u pripremi kolača, dodaje voćnim salatama kao preliv ili koristi za pripremu kompota i koktela jer daje osvežavajući ukus.
Foto: pastel100 / Pixabay
Ostavite odgovor