Verovatno ste se barem jednom našli u situaciji da ste imali veliki sveži đumbir, a u pripremi recepta za neko jelo ste iskoristili samo mali centimetar i niste znali šta da radite sa ostatkom. Ako se na neki način ne sačuva, na ostatku đumbira formiraće se buđ ili se osušiti pre nego što ga ponovo upotrebite, što vam se, naravno, više nikada neće desiti ako savladate ove načine čuvanja i čuvanja đumbira.
Svež đumbir, koji se koristi za dodavanje toplog ukusa slatkim i slanim jelima, jedan je od nezamenljivih sastojaka koji uvek treba da imate pri ruci. Iako je verzija začina u prahu uobičajena u kuhinji, jednostavno je teško zameniti pravi, sveži đumbir. Zbog toga je važno da naučite kako ga pravilno duže sačuvati.
Zimnica od đumbira
U nastavku vam donosimo savete za pripremu đumbira za zimnicu, šta sve možete da uradite sa njim da biste ga što duže čuvali, kako ga osušiti i zamrznuti.
Priprema đumbira
Ako vaša obična prodavnica nema svež đumbir, pokušajte da ga kupite na pijaci gde je potražnja za njim veća. Možda će vas iznenaditi, ali možete i sami da ga uzgajate. Za beskrajnu zalihu đumbira, posadite ga u malu saksiju i držite na prozorskoj dasci. Odbaciće izdanke i lišće kao i svaka druga sobna biljka tako da kad god vam zatreba đumbir za neko jelo, jednostavno odrežite komad korena, a ostatak vratite u saksiju. Sečenje mu neće štetiti, a dok god zalivate biljku, đumbir vam nikada neće prestati rasti.
Da bi đumbir ostao svež, ostavite ga da se tokom skladištenja oljušti. Nema potrebe da ga gulite pre nego što ga dodate u hranu - samo ga operite. Iako se svež đumbir jednostavno guli kašikom, ovo je potpuno nepotreban korak, pa izbegavajte da bacate hranu i prestanite da gulite đumbir!
Ako vam treba još malo vremena da potrošite komadić đumbira koji imate, čuvajte ga u frižideru, umotanog u foliju (u kesi će trajati još duže). Možete ga držati u frižideru do mesec dana, pod uslovom da ga povremeno proveravate da biste bili sigurni da nema buđi. Isto važi i ako odsečete komad korena: samo ga čvrsto umotajte u kesu sa patent zatvaračem i vratite u frižider.
Sušenje đumbira
Ništa ne nadmašuje slatko-gorak ukus i aromu svežeg đumbira, ali za one koji jednostavno ne mogu da koriste koren đumbira pre nego što se pokvari, sušenje đumbira je savršen način da ga sačuvaju. Aroma sveže mlevenog đumbira u prahu obogaćuju sve ukuse.
Sušenje đumbira je lako, čak i bez dehidratora. Prvo, kada kupujete đumbir, proverite njegovu svežinu tako što ćete da otkinete komadić korena. Ako se lako lomi, bez vlakana, đumbir je svež i dobro će poslužiti za sušenje. Ako ima puno vlakana, onda će koren biti teže samleti u fini prah.
Da biste đumbir pripremili za sušenje, isecite ga na što tanje kriške, jer će se tako ravnomernije osušiti.
Najlakši način da osušite đumbir je da ga stavite na tanjir pored prozora sa puno sunca 3 - 4 dana. Ako ne želite da čekate nekoliko dana, stavite kriške đumbira u dehidrator ili rernu (ne topliju od 55°C) i proveravajte svakih pola sata. Sušenje na 55°C će trajati otprilike sat i po do dva, dok će vreme sušenja u dehidratoru zavisiti od podešavanja toplote. Za one rerne koje nemaju nižu temperaturu od 50 - 55°C, ostavite otvorena vrata rerne i postavite toplotu na najniži stepen. Proveravajte đumbir svakih 15 - 20 minuta.
Kada se đumbir osuši, izvadite ga iz rerne ili dehidratora i ostavite da se ohladi, a zatim ga ponovno proverite da li je potpuno suv (ako nije, vratite ga u rernu ili dehidrator). Važno je da se đumbir potpuno osuši pre skladištenja ili mlevenja jer bi zaostala vlaga mogla izazvati buđ. Osušene kriške đumbira su odlične za pravljenje čaja od đumbira i dobro se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi 5 - 6 meseci.
Blanširanje đumbira
Stariji đumbir je previše vlaknast i teško ga je koristiti u bilo čemu zbog gorčine. Da bi se uklonila gorčina potrebno ga je blanširati, dok je svežem đumbiru potrebno manje blanširanja, ako ne i potpuno izbegavanje blanširanja. Uronite kriške đumbira ili celi đumbir u lonac sa kipućom vodom na 3 minuta, izvadite i prebacite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja. Uklonite iz hladne vode na peškir ili kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno osuši pre dalje upotrebe.
Zamrzavanje đumbira
Kada zamrzavate đumbir, nemojte ga prvo guliti jer je đumbir lakše oguliti nakon što se zamrzne. Dovoljno je da isečete koren đumbira na komade koje zamrznete u jednom sloju na tanjiru ili poslužavniku 1 - 2 sata. Spremite zamrznute komade u posudu ili kese. Zamrzavanje u serijama u jednom sloju sprečava da se komadi đumbira zalepe, tako da možete da izvadite samo onoliko komada koliko vam je potrebno.
U zavisnosti od toga kako kasnije planirate da koristite đumbir, videćete da li treba da ga odmrznete ili ne. Ako ga narendate, možete jednostavno da izvadite komad iz zamrzivača i ogulite i narendate koliko vam je potrebno. Pošto je zamrznuti đumbir zapravo lakše oguliti i narendati nego svež, nema potrebe da ga prethodno odmrzavate. Vratite ostatak đumbira u zamrzivač, pazeći da ga dobro umotate.
Ako recept zahteva kriške đumbira, moraćete prvo da ga odmrznete jer je veoma teško (i može biti opasno) rezati smrznuti đumbir nožem. Ako ste prethodno isekli đumbir na komade, odmrznite komad koji vam je potreban pre sečenja.
Foto: Joseph Mucira / Pixabay
Ostavite odgovor