Repa je pomalo zaboravljeno povrće. Naši prabake i deke su ga često koristili u kuhinji upravo zbog njenog finog ukusa. Repa se takođe koristi u kuhinji i zbog svoje lekovitosti. Odlično se kombinuje sa raznim jelima i može se pripremati na razne načine - u salatama, supama i čorbama ili kao prilog jelima od mesa.
Kisela repa nije toliko popularna u poređenju sa drugim kiselim povrćem, ali svakako ima svoje prednosti. Ima fantastičan ukus i donosi mnogo pozitivnih stvari našem telu. Priprema nije zahtevna i biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka. Malo dobre volje i imaćete gotovu domaću kiselu repu. Ove godine iznenadite svoju porodicu pripremom nove i ne baš popularne zimnice.
Priprema repe
Osnovna podela repe je na tri vrste - crvena ili obična repa, šećerna i poljska. Ove vrste se razlikuju po svojoj nameni. Crvena (obična) repa se koristi u kuvanju. Koren ove vrste je crven, kao i sami listovi. Osim u kulinarstvu, popularan je i u farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini. Možete da koristite bilo koju vrstu obične repe za kiseljenje i svežu upotrebu.
Period berbe zavisi od svake sorte. Plodovi se beru kada dostignu punu zrelost, što se ocenjuje po boji ploda i njegovoj čvrstoći. Grubo govoreći, berba se odvija kada prođu 2 meseca nakon sadnje i uvek se obavlja ručno uz pomoć baštenskog alata.
Tokom kupovine ovog povrća važno je obratiti pažnju na izgled ploda. Izaberite one koje odgovaraju veličini i boji. Izbegavajte repu koja sadrži oštećenja, previše je mekana na dodir i ima sumnjive fleke. Preporučljivo je kupiti ju na pijaci ili od lokalnog uzgajivača.
Recepti
Tokom pripreme ove zimnice važno je pripremiti zdravo i zrelo povrće i činiu u kojoj će se odvijati proces kiseljenja. Priprema nije zahtevna, potrebno je samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja.
Prilagodite količinu repe svojim potrebama. Za uspešno kiseljenje važna je količina soli - na 1 kg repe dodaje se 10 g soli. Za prosečnu porodicu dovoljno je pripremiti oko 20 kilograma repe i imaće dovoljno zimnice za celu godinu.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Kisela repa
U ovom receptu ćete morati da koristite rendu. Možete koristiti rendu za kupus, ali ako ga nemate, repu možete iseći nožem. Proces rezanja nožem će biti malo teži jer rezanci repe moraju da budu tanki. Takođe je veoma važno pronaći odgovarajuće mesto za kiseljenje jer se repa kiseli na sobnoj temperaturi. U ovaj recept se dodaje šećer da bi se ubrzao proces kiseljenja.
Sastojci
- 20 kg repe
- 200 g soli
- Šećer
- Par lovorovih listova
Priprema
- Repu operite, pa oljuštite i na rendu napravite rezance.
- Rendanu repu poređajte sloj po sloj u drvenu činiju.
- U prvi sloj dodajte malo šećera, a između slojeva posolite.
- Iscedite da pusti sav sok.
- Dodajte lovorov list u poslednji sloj cvekle.
- Napunite plastičnu kesu sa 10-ak l vode i čvrsto je zavežite.
- Stavite kamen na vrh posude i njome pritisnite cveklu.
- Poklopljenu posudu čuvajte na mestu gde je temperatura 15 - 18°C.
- Ostavite da se repa kiseli mesec i po do dva.
- Kada postigne željenu kiselost, možete je čuvati u prethodno sterilizovanim teglama ili vakum kesama, u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.
Kisela repa sa sirćetom
Iako tradicionalni recept ne sadrži sirće, mi vam donosimo drugačiji neobičan recept. Sirće će, uz hleb, ubrzati proces kiseljenja i vaša zimnica će biti spremna za jelo već nakon nekoliko dana. Neobična stavka ovog recepta je upotreba hleba, razlog za ovaj sastojak je dodatna aroma i ukus. Od navedenih sastojaka dobićete 3 - 4 standardne tegle.
Sastojci
- 5 kg rendane repe
- Voda
- 10 g šećera
- 120 g soli
- 4 - 5 kriški hleba (kukuruzni i beli)
- Sirćeta
Priprema
- Repu operite, oljuštite i izrendajte.
- Stavite prvi sloj repe u posudu i dodajte šećer.
- Nastavite sa slaganjem sloj po sloj, a između svakog sloja posolite i dobro pritisnite repu da pusti sok.
- Kada ste složili, dodajte vode koliko je potrebno da ju prekrije celu.
- Hleb poprskajte sa nekoliko kapi sirćeta, umotajte u gazu da zaštitite zimnicu od mrvica i poređajte ga na poslednji sloj repe.
- Napunite lonac sa nekoliko litara vode, dobro zatvorite i pokrijte zimnicu.
- Prvih 5 dana ostavite da odstoji na toplijem mestu da bi se ubrzao proces kiseljenja.
- Premestite ju na tamnije i hladnije mesto i ostavite da odstoji još nedelju dana.
- Kada repa postigne željenu kiselinu, izvadite hleb i promešajte rezance od repe.
- Rasporedite ju u prethodno sterilisane tegle ili vakum kese i čuvajte u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu.
Kisela repa sa jabukama
Ako ste ljubitelj slatko-kiselih ukusa, onda je ovo recept za vas. Jabuke i repa imaju odličan ukus i fantastično idu uz jela od mesa. Priprema se donekle razlikuje od prethodnih recepata, ali je veoma jednostavna. Trebaće vam samo nekoliko sastojaka i malo dobre volje. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike 3 standardne tegle.
Sastojci
- 4 repe
- 4 jabuke
- 70 g šećera
- 100 g soli
- 20 zrna crnog bibera
- 5 lovorovih listova
Priprema
- Repu dobro operite, ogulite i narendajte. Uradite isto sa jabukama.
- Poređajte repu i jabuke u činiju, dodajte šećer i so.
- Iscedite rezance repe da ispusti sok i sve dobro izmešajte.
- Ređajte jufke sloj po sloj u tegle.
- Između svakog sloja stavite nekoliko zrna bibera i lovorov list.
- Ne punite teglu do vrha, ostavite 2 - 3 cm da napravite mesta za sok koji će kasnije biti napravljen.
- Kada ste poređali jufke, prethodno oceđen sok rasporedite u tegle.
- Pokrijte teglu gazom i pričvrstite kuhinjskom gumicom.
- Ostavite da odstoji na toplom mestu 7 - 9 dana uz povremeno mešanje da se sastojci bolje sjedine.
- Kada dostigne željenu kiselost, spremna je za upotrebu i ožete ju prebaciti u manje tegle i čuvati na hladnom, tamnom mestu ili u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Pravilno pripremljene zimnice mogu se konzumirati i stajati više od godinu dana. Treba ih čuvati u prethodno sterilizovanim teglama ili vakum kesama. i možete ih čuvati u frižideru ili na tamnom i hladnom mestu, izbor je na vama.
Kisela repa ima raznovrsnu upotrebu u kuhinji. Često se jede kao prilog za salatu uz jela od mesa, ali se može dodati i u supe, čorbe i slično. Zbog svog ukusa, odlično se kombinuje sa raznim namirnicama, posebno sa mesom. Njen ukus odgovara gotovo svim vrstama mesa, što ga čini veoma poželjnim prilogom. Može se jesti i kao samostalno jelo.
Foto: chopped_pork / CC
Ostavite odgovor