• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
repa

Repa

Objavljeno: 13.01.2022.

Konzerviranje repe nije uobičajeno u pripremi zimnice. Mnogi nemaju mogućnost gajenja repe kojoj je potreban prostor, zbog čega se često zanemaruje. Ali se može kupiti na pijaci ili od uzgajivača, konzervisati i tako uživati u letnjim blagodetima i puonći ukusa tokom cele godine. Inače se čuva u laganom rastvoru za kiseljenje koji odlično upotpunjuje njegov zemljani ukus, kao i iz razloga što se ne kvari brzo.

Pored cvekle, mnogima je i repa omiljena baštenska kultura. Volimo da ju jedemo pečenu, ali da bi što duže očuvale svežinu potrebno ju je pravilno čuvati u sterilizovanim teglama. U nastavku su dati svi načini čuvanja repe, kao i ideje i recepti za pripremu za zimnicu.

Zimnica od repe

Ako imate priliku, obavezno iskoristite ovo skromno povrće i sačuvajte ga za pripremu hranljivih obroka tokom cele godine. Dehidrirano, smrznuto, ukiseljeno ili čak soljeno, mogućnosti su brojne, a potrebno je samo malo vremena i dobre volje da biste imali bogatiji izbor zimnice u ostavi.

  • Kisela repa

Priprema repe

Repa je idealna namirnica koja se bere i sprema za zimu. Nutritivno je vredna i hranljiva, bogata vlaknima i vitaminima, najčešće se kuva ili kiseli jer se može dugo čuvati i zimi postaje pravi izvor zdravlja. Uz pravilan proces pasterizacije, repi nije potreban konzervans.

Kuvanje repe je osnova za pripremu svake zimnice, a sitne do srednje krupne plodove potrebno je kuvati oko 15 - 20 minuta, iseći na kockice, a krupnije još duže. Kada je gotova i kuvana možete ju testirati viljuškom. Ako viljuška prolazi kroz nju, repa je kuvana. Ponovite ovo nekoliko puta jer ne želite da ju prekuvate.

Gotovo sve sorte i vrste voća i povrća mogu se jesti ne samo sveže, već i daljom preradom različitim metodama konzerviranja. Različiti načini očuvanja ukusa i korisnih, hranljivih materija uključuju sušenje, soljenje i zamrzavanje biljaka, a način sušenja je pogodan za sve biljke, a posebno za repu.

Sušenje repe

Repu možete osušiti na vazduh, u rerni i u dehidratoru, a pre svakog sušenja morate pripremiti plodove za dalju obradu. Operite ju mekim sunđerom pod mlazom hladne vode i ostaviti da odstoji u hladnoj vodi nekoliko sati pre dalje pripreme. Za bolje sušenje repe preporuča se da se plodovi prethodno blanširaju. Nakon blanširanja, repu je potrebno oguliti i iseći na tanke kriške ili trake.

Sušenje na vazduhu

Naši preci su odgovorni za sušenje repe na vazduhu. Ovo je najprirodniji i najstariji način sušenja, a možete ju sušiti na tavanu, u šupi i sl. Da bi se repa što bolje osušila na vazduhu, potrebno je podići ju od zemlje, na poslužavnike ili limove i okrenuti na jug. Biće potrebno 4 dana da se osuši, a kada se završi primetićete njenu krhkost i elastičnost. Ako repu isečete na deblje kriške, biće potrebno mnogo vremena i moraće da se okreće da bi se svi delovi ravnomerno osušili.

Sušenje u dehidratoru

Sušenje repe u dehidratoru je najsavremeniji i najpraktičniji način pripreme suvog voća i povrća. Uštedeće vam vreme i energiju tako što ćete dobiti ekološki prihvatljivu i zdravu hranu. Pošto se repa može efikasno sušiti na suncu i vazduhu, potreba za dehidratorom je minimalna, ali ako ga imate, koristite ga. Stavite kriške repe na rešetke i pazite da ne budu preblizu jedna drugoj kako bi topli vazduh mogao što bolje da cirkuliše. Za vreme i temperaturu sušenja, pogledajte uputstva proizvođača dehidratora, ali se repa obično suši na 55 - 65°C oko 4 sata.

Sušenje u rerni

Sušenje cvekle u rerni zahteva isti proces čišćenja i pripreme kao i druge metode sušenja. Stavite kriške repe na papir za pečenje na pleh, sa dovoljno prostora da vazduh cirkuliše. Osušite u rerni na 65°C, a po potrebi okrenite kriške da se sve ravnomerno osuši. Ostavite vrata rerne otvorena (koristite varjaču postavljenu između vrata rerne) i ostavite u rerni 4 - 5 sati uz periodičnu proveru.

Suva repa može se čuvati u teglama sa kvalitetnim poklopcima ili polietilenskim kesama na tamnim i hladnim mestima.

Blanširanje repe

Pošto je repa krupnije voće, blanširanje će trajati duže. Potrebno ju je oprati i očistiti, potopiti u hladnu vodu nekoliko minuta, preliti vodom, dodati novu i staviti u ključalu vodu da se kuva 20 minuta ako se blanšira cela ili 3 minuta ako je isećena na kockice, pa izvaditi i prebaciti u hladnu vodu. Ova "šok" terapija će vam omogućiti da prestane sa kuvanjem i ubrzate dalju pripremu.

Kada se repa potpuno ohladi, oljuštite je i isecite na odgovarajući način, u zavisnosti od toga kako i za šta ćete je koristiti.

Zamrzavanje repe

Mnoge domaćice traže odgovor na pitanje da li se repa može zamrznuti, a odgovori su često nedovoljno tačni i nejasni. Repa može da se zamrzne, a važno je samo odabrati kvalitetno voće i sorte. Uštedećete na vremenu i pripremi jela od repe zimi, sprečiti prerano kvarenje, isplativo je i praktično. Repa mora da bude mala, neoštećena i sa glatkom kožom.

Pre zamrzavanja, treba ju blanširati, oljuštiti i iseći na željenu veličinu, narezati ili narendati. Nakon toga spakujte u manje kese pogodne za zamrzavanje i stavite u zamrzivač u deo za brzo zamrzavanje.

Zamrznuta repa ne zahteva prethodno odmrzavanje za dalju pripremu. Naročito ako je zamrznuta u blanširanom obliku. Jednostavno ju dodajte u jelo pred kraj kuvanja. Ako želite da koristite repu za pripremu salate, možete je odmrznuti u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

Foto: bvoyles4 / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR