Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova redovna konzumacija pomaže u jačanju imuniteta, a njegova priprema je laka. Maslačak je biljka koja se smatra korovom jer raste samoniklo na livadama zbog čega je besplatna namirnica od koje se najčešće prave sirup i čaj. Ono što morate da imate na umu je da uvek berete cveće maslačka što dalje od puteva i zagađenja da bi na kraju dobili kvalitetan i zdrav sirup.
Sirup od maslačka se priprema od otvorenih žutih cvetova maslačka i dodatka kiseline. Ako se priprema samo od cveća, sirup će biti gorkog ukusa, pa se zato tokom pripreme dodaju limun ili pomorandže da bi se smanjila gorčina. Sirup je blago žuto-narandžaste boje i mora da bude bistar, ne zamućen. Tokom pripreme se ne dodavaju nikakvi konzervansi jer mogu povećati kiselost ili gorčinu sirupa. Radi se tako da se kasnije razređuje sa vodom, kao i drugi sirupi i onda dobiva prirodan sok od maslačka.
Priprema maslačka
Maslačak je potrebno brati na livadama što dalje od puteva jer su manje zagađene i ne zahteva puno ispiranja. Maslačak se inače ne seje u bašti jer jednom kad počne rasti, teško se iskorenjuje. Za pripremu sirupa koristi se cveće biljke koje je moguće brati od ranog proleća do početka jeseni, sve dok je žute boje i najbolje odmah nakon što procveta. Savetuje se brati cveće oko podneva kada je cveće potpuno otvoreno. Bere se ručno tako da se nežno otkine cvet sa stabljike da se ne bi oštetila stabljika ili koren biljke.
Ako je cvet zatvoren, nemojte ga brati, a posle branja odmah pravite sirup jer maslačak ne ostaje dugo svež. Eventualno može da se čuva u frižideru jedan dan. Kupnja maslačaka je nemoguća, pa ćete morati sami da ga berete. U prodavnicama ipak možete da kupite sušeno cveće maslačka, ali od njega se pravi samo čaj i ne može se praviti ni sirup ni sok.
Recepti
Sirup od maslačka se uvek pravi uz dodatak citrusa poput limuna, pomorandže ili grejpfruta. Sama biljka nema poseban ukus, pa se neukusnost sirupa “prikriva” dodavanjem drugih sastojaka. Takođe se razređuje sa vodom kao i drugi sirupi da bi se dobio pitak sok.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sirup od maslačka
Domaći sirup se najčešće koristi za lečenje peludne groznice, prehlade i raznih drugih tegoba u varenju i disanju. Deca ga rado piju i ukusan je. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 1,5 l sirupa koji posle razređujete sa vodom.
Sastojci
- 250 cvetova maslačka
- 1,5 l vode
- 2 limuna
- 2 pomorandže
- 1 kg šećera
Priprema
- Cvetove maslačka stavite u činiju i prelijte vodom.
- Operite limun i pomorandžu i isecite ih na tanke kolutiće.
- Citruse dodajte u činiju sa cvetovima i vodom. Ostavite smešu da odstoji 24 sata.
- Nakon što smeša odstoji, procedite je kroz gazu da dobijete bistru tečnost.
- Tečnost stavite u čistu šerpu, dodajte šećer i stavite na šporet na tihu vatru.
- Mešajte šećer i tečnost dok ne provri i kuvajte na laganoj vatri oko sat i pol.
- Nakon kuvanja, skinite sirup sa šporeta i sipajte u suve tegle ili staklene flaše. Zatvorite ih poklopcem i stavite da se ohlade na hladnom i tamnom mestu.
Sirup od maslačka sa limunom
Maslačak je biljka koja se obično meša sa citrusima, a voće koje najbolje ide uz njega je limun. Navedena količina sastojaka dovoljna je za otprilike 3 l sirupa od maslačka i limuna.
Sastojci
- 400 g svežih cvetova maslačka
- 4 limuna
- 3 l vode
- 2kg šećera
Priprema
- Cveće maslačka izgnječite u malteru i stavite u činiju.
- U drugu posudu sipajte vodu i stavite na šporet da provri.
- Kada je voda prokuvala, sipajte je u činiju sa maslačkom.
- Limun isecite na kriške i stavite u činiju sa vodom i maslačkom.
- Prespite u posudu za kuvanje i stavite na šporet na tihu vatru da se kuva oko 30 minuta.
- Smešu sklonite sa šporeta i procedite
- Bistru tečnost sipajte u čistu posudu za kuvanje i dodajte šećer.
- Stavite na šporet i kuvajte i mešajte tečnost dok se šećer ne rastvori oko 15 minuta.
- Kada je gotovo, sipajte u sterilisane tegle ili staklene flaše i zatvorite ih.
Sirup od maslačka, žalfije i đumbira
Ukus sirupa može se poboljšati dodavanjem začina i drugih biljaka. Ako kombinujete ukuse, pazite da ne kombinujete one koji su gorki ili previše kiseli. Ukus žalfije i đumbira malo će neutralisati gorčinu maslačka, a po želji možete da dodate 1 - 2 pomorandže za više slatkoće. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 4 l sirupa koji se posle razređuje sa vodom.
Sastojci
- 1 kg cvetova maslačka
- 10 listova žalfije
- 6 lvode
- 6 kg šećera
- 4 cm svežeg korena đumbira
Priprema
- Očistite đumbir i isecite ga na manje komade ili izrendajte.
- U posudu za kuvanje sipajte vodu i stavite cvetove maslačka, listove žalfije i đumbir.
- Sve dobro izmešajte i stavite na šporet na tihu vatru.
- Kada tečnost prokuva, sklonite je sa ringle, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.
- Nakon što se tečnost ohladila, procedite ju kroz gazu da dobijete bbistru tečnost i sipajte u čistu posudu.
- Dodajte šećer i stavite šerpu na šporet na laganoj vatri.
- Mešajte tečnost dok se šećer ne rastvori i ne počne da se zgušnjava, najmanje 20 minuta, a ako želite gušću teksturu, kuvajte 30 minuta.
- Sklonite posudu sa šporeta i odmah sipajte u staklene flaše, zatvorite ih i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Sirup od maslačka se čuva u teglama ili staklenim flašama, a možete ga spremiti u podrum ili ostavu. Najbolje ga je držati na najhladnijem mogućem mestu, recimo frižider, ali ako nemate mesta, možete ga skladištiti i na nižu sobnu temperaturu. Potrošite ga u roku od 6 meseci. Nakon otvaranja, držite ga u frižideru da se ne pokvari.
Tokom kuvanja sirupa potrebno je stalno mešati smešu da bi se ravnomerno kuvala. Koristite otvoreno cveće i nikada ne stavljajte zatvoreno jer može sirupu dati gorak ukus. Latice možete iseći ili ih samo otkinuti i samo od njih napraviti sirup. Obavezno dobro procedite kroz gazu da dobijete bistru tečnost.
Sirup od maslačka se pravi da bi se dobio sok od maslačka i odličan je lek za upale disajnih puteva. Koristan je i kod prehlade i raznih drugih tegoba. Može se koristiti i kao dodatak kremama, prelivu za biskvite ili kao zamena za med.
Foto: ivabalk / Pixabay
Ostavite odgovor