Prvo pijenje soka od celera zabeleženo je 2019. godine u Sjedinjenim Državama. Samoproglašeni medicinski medij, bloger Entoni Vilijam, prema svojoj knjizi "Sok od celera: najmoćniji lek našeg vremena koji leči milione u svetu", govori o "detoksikaciji" i naprednim informacijama koje potiču od onoga što on naziva "duhom saosećanja". Ova knjiga naravno nema naučnu osnovu, ali je trend izazvao značajan skok u ceni i popularnosti celera.
Iako u poslednje vreme popularan, sok od celera se u našoj kuhinji pripremao i pre nego je postao popularan. Naša kuhinja je dobro upoznata sa celerom kao namirnicom i ponekad koristimo čak i koren celera kao namirnicu za pravljenje soka, iako ova praksa nije uobičajena, a list se gotovo nikada ne koristi za pravljenje soka. Ova biljka deo je roda celera, a ponekad ga nazivamo i celerovim rebrima i jedina je vrsta od koje pripremamo sok.
Pije se isključivo sveže pripremljen ili u naredna 24 sata i ne čuva se kao zimnica jer dugim skladištenjem i čuvanjem gubi svoje dejstvo. Razlog zašto je na našoj listi zimnice je njegova lekovitost.
Priprema celera
Od divljeg celera se razvilo nekoliko sorti, pa razlikujemo rizome, lisnati celer i rebrasti celer. Odmah treba razjasniti da je samo baštenski celer rebrast, odnosno njegova stabljika je pogodna za pripremu soka od celera.
Ako je namenjeno za direktnu prodaju, ostavljamo listove, ako je namenjeno za skladištenje ili preradu, listovi se seku. Celer se može vaditi mašinski ako ga beremo sa listovima i možemo ga vaditi sa vadilicama za cveklu ili krompir, ali prvo moramo da mu odsečemo listove.
Takođe se bere i ručno, sečenjem u zoni korena vrata kada su spoljne peteljke jedre i hrskave. Ukloni se prvi sloj spoljnih listova, a gornji listovi se iseku tako da stabljike budu dugačke 40 cm. Ako se celer kasno bere, stabljike će mu biti neupotrebljive, sunđeraste, pa se bere polovinom jula. Najzdravija opcija je organski uzgojen celer.
Osnovna uputstva za dobar izbor celera su čvrstoća korena, svežina i hrskavost stabljike bez ikakvog sušenja i truljenja. Ne preporuča se kupovina isečenog celera, takvo povrće nema boju niti svoje hranljive materije jer ih je stajanjem izgubilo. Proverite da je celer koji kupujete svež, sa svetlozelenim listovima.
Celer se može naći tokom cele godine, mada je najbolji u jesen. Koren celera može da odstoji do 7 nedelja na temperaturi između 0 i 2°C, dok se stabljika može čuvati najviše 1 nedelju, nakon čega gubi hranljivu vrednost.
Vek trajanja celera je približno 6 - 8 meseci ako se čuva na temperaturi između 0 i 5°C i ne sme se sušiti. Međutim, imaće tendenciju da istrune kroz sredinu ako manje stabljike koje okružuju supstrat ostanu pričvršćene. Ako koren celera nije svež, njegova unutrašnjost postaje šuplja. Svežina će takođe biti očigledna i očituje se na ukus; što je stariji, to je slabiji ukus celera.
Recepti
Recepti za pripremu celera su jednostavni. Sok od celera može da ima jak ukus, posebno ako niste navikli. Zato se sok od celera može da napravi na više načina, uz napomenu da se sok pravi samo od stabljike.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sok od celera
Domaći sok je najzdravija opcija. Sve što vam je potrebno za jednu čašu su celer i voda. Ono što je važno kod ovog recepta je da se sok treba popiti odmah, jer posle dužeg stajanja celer gubi svoje hranljive materije. Za sok preporučamo organski celer jer ne sadrži pesticide. Za kupljeni celer preporuča se pranje povrća hladnom, a zatim toplom vodom.
Sastojci
- 220 g iseckanih stabljika celera
- voda
Priprema
- Celer operite i očistite, a stabljike isecite na komade.
- Stavite u sokovnik, pa dodajte malo vode.
- Uključite sokovnik i mešajte dok ne vidite glatku tečnost, bez komadića ili ostataka celera.
- Procedite kroz gazu i piće je spremno.
- Iskoristite ostatak celera i dodajte u smuti.
- Za pripremu smutija, iseckane stabljike stavite u blender i mutite dok ne dobijete jednoličnu smešu, pa ju procedite kroz gazu da dobijete sok.
Sok od celera sa jabukom ili krastavcem
Ako vam je ukus celera previše intenzivan, dodajte jabuku ili krastavac. Nemojte da koristite listove jer će vam sok biti gorak. Za jednu čašu potrebni su samo celer, voda i jabuka ili krastavac. Sok treba odmah popiti, a savetujemo da izaberete organski celer, bez pesticida.
Sastojci
- 110 g iseckanih stabljika celera
- voda
- 1 jabuka ili krastavac
Priprema
- Operite i očistite sve sastojke.
- Isecite stabljike celera i krastavac ili jabuku (u zavisnosti od želje) na komadiće.
- Stavite u sokovnik i dodajte malo vode.
- Mešajte sve sastojke dok ne dobijete savršenu tečnost, bez komadića celera ili krastavca/jabuke
- Procedite sok kroz gazu.
- Iskoristite ostatak celera i dodajte u smuti.
- Za pripremu smutija, iseckane stabljike stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smešu, a zatim ju procedite kroz gazu da dobijete sok.
Sok od celera i limuna
Za sve ljubitelje citrusnih ukusa, evo soka od korena celera i limuna, za koji je potrebno 20 minuta kuvanja i 5 - 6 sati da se sok ohladi. Dole navedeni sastojci potrebni su za 2 l soka od celera.
Sastojci
- 400 g korena celera
- 2 l filtrirane vode
- 1 kg limuna
Priprema
- Koren celera dobro operite i ogulite.
- Isečen celer stavite u 2 l filtrirane vode i dodajte rendanu koricu limuna.
- Kuvajte sve oko 20 minuta.
- Ostavite sok da se ohladi 5 - 6 sati pre konzumiranja.
Upotreba u kuhinji
Najviše se preporuča da pijete sveže ceđeni sok, ali ako pripremite nešto veću količinu, stavite sok u staklenu teglu, poklopite i popijte u roku od 24 sata.
Preporuča se da se sok od celera pije ujutru, pre doručka, i to u količini od 475 ml soka svaki dan. Ova preporuka nije naučno utemeljena, pa se ne može sa sigurnošću reći da pijenje više ili manje soka od celera ima dokazane koristi.
Celer se može čuvati na temperaturi od 0 - 1°C, uz relativnu vlažnost od 98% čak do 8 nedelja. U frižideru, na temperaturi od 5°C, može se čuvati do 2 nedelje.
Osušeni listovi celera su pogodni kao posipani začini uz prženu ili pečenu ribu, meso i kao deo mešavine svežih začina pogodnih za upotrebu u supama i čorbama. Zagrejte koren celera, pojedite ga kao prilog ili ga narendajte i dodajte u salatu.
Sok od celera se u kuhinji ne koristi za dalju upotrebu, pije se svež i može se koristiti za pripremu smutija.
Foto: Stux / Pixabay
Ostavite odgovor