• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
priprema čaja

Čaj od virka

Objavljeno: 26.04.2022.

  • Sušenje virka
  • Čaj od virka
  • Čaj od virka i hajdučke trave
  • Čaj od virka i marulje
  • Upotreba u kuhinji
  • Lekovita svojstva

Virak je biljka koja se koristila u srednjem veku, ali mnogi još uvek ne znaju kakvo lekovito dejstvo ima. Uspeva u mnogim oblastima i rasprostranjena je u prirodi na livadama. Iako postoji mnogo biljaka koje se ne preporučuju za trudnice, virak je veoma preporučljiva za upotrebu. Pozitivno utiče na trudnoću, tačnije na period pre začeća, ali se pre upotrebe svakako treba konsultovati sa lekarom.

Od virka može i da se napravi krema ili tinktura i čaj od listova. Listove je potrebno osušiti pre pravljenja čaja, a to možete da uradite na nekoliko metoda koje će biti objašnjene u nastavku.

Sušenje virka

Virak se suši kao i sve druge vrste lekovitog bilja za čaj - na prozračnom i senovitom mestu, u rerni ili mikrotalasnoj, u dehidratoru za povrće i voće. Kada sušite virak, možete da očekujete da ćete od 5 kg sirovih listova dobiti oko 1 kg suvog čaja.

Sušenje u dehidratoru

Jedan od najbržih načina za sušenje virka je u dehidratoru, a biće vam potrebno oko 2 sata. Prvo operite listove i poređajte ih na police za dehidrator. Podesite dehidrator na 45°C i ostavite listove da se osuše 1 - 4 sata. Morate sami da procenite kada je lišće suvo, a to ćete znati kada postane lomljivo na dodir. Nakon što izvadite listove iz dehidratora, ostavite ga neko vreme na vazduhu, a zatim ga spremite u tegle ili posude koje se mogu hermetički zatvoriti.

Sušenje u rerni

Osim u dehidratoru, virak može da se suši i u rerni. Ovo je jedan od najbržih načina da ga osušite, a proces započinje pranjem listova pod hladnom vodom. Zagrejte rernu na 45°C i poređajte listove na tepsiju. Ostavite dovoljno prostora između da bi vazduh mogao nesmetano da prolazi. Ovako poređani listovi suše se oko sat vremena i potrebno ih je povremeno promešati drvenom kašikom.

Ako imate rernu sa ventilacijom, obavezno je uključite jer će to smanjiti vreme sušenja. Ako nemate ventilaciju ili nisku temperaturu u rerni, podesite je na najmanji mogući nivo i ostavite vrata rerne otvorena 2 - 3 cm kako bi vlaga mogla da izađe iz rerne. Stalno proveravajte da li su listovi suvi da se ne bi osušili. Kada se osuši, znaćete kada počne da se lomi na dodir.

Sušenje u mikrotalasnoj

Virak možete da sušite i u mikrotalasnoj, ali treba da budete veoma oprezni da se listovi ne bi presušili ili ispržili. Prethodno oprane listove poređajte na tanjir i stavite u mikrotalasnu. Podesite na srednju temperaturu, stavite tanjir sa lišćem u mikrotalasnu i uključite 2 - 3 puta na 10 sekundi da se zagreje. Svaki put uklonite listove i proverite da li su suvi.

Sušenje na vazduhu

Jedan od najzdravijih, ali i najdužih načina sušenja je na vazduhu, odnosno u senovitoj i prozračnoj prostoriji. Nakon pranja listova, a pre sušenja, poređajte virak na pamučnu krpu i lagano pritisnite drugom pamučnom krpom da upije višak vode. Nakon toga stavite listove na poslužavnik i sušite na tamnom mestu 5 - 7 dana. Kada vidite da su listovi suvi, stavite ih u teglu ili posudu koja se može hermetički zatvoriti. Ako primetite da na zidovima tegle ima vlage, listove je potrebno dodatno sušiti.

Čaj od virka

Za čaj od virka biće vam potrebni listovi koje ćete pre pripreme morati da osušite jednom od gore navedenih metoda. Ovu vrstu čaja možete piti samostalno ili kombinovati sa drugim biljem. Biljke sa kojima se često kombinuju su hajdučka trava, neven, kamilica i žalfija. Dobićete jednu šolju od 300 ml čaja.

Sastojci

  • 3 kašičice suvih listova virka
  • 330 ml vode

Priprema

  1. Stavite posudu sa vodom na šporet i ostavite da kuva na laganoj vatri.
  2. Listove virka stavite u šolju i prelijte vrelom vodom.
  3. Pokrijte šolju tanjirom i ostavite da odstoji 10 minuta.
  4. Posle 10 minuta čaj procedite u drugu šolju i ostavite da se malo ohladi, nakon čega ga možete piti. Po želji možete da dodate i med.

Napomena: Ako imate osetljiv stomak ne preporuča se konzumacija čaja od virka (barem ne u ovoj količini), probajte blažu verziju čaja i zamenite 3 kašičice suvog lišća sa 1 kašičicom.

Čaj od virka i hajdučke trave

Virak se može kombinovati sa drugim biljkama, a jedna od njih je i hajdučka trava. Kombinacija ove dve biljke ima pozitivan efekat na ceo organizam. Osušena hajdučka trava može se nabaviti u specijalizovanim prodavnicama za zdravu hranu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za šolju od 300 ml čaja.

Sastojci

  • 1 kašičica suvih listova virka
  • 1 kašičica sušene hajdučka trava
  • 330 ml vode

Priprema

  1. U šolju stavite osušene listove virka i hajdučke trave.
  2. Stavite posudu sa vodom na šporet da prokuva.
  3. U šolju sipajte ključalu vodu i ostavite da odstoji 10 minuta. Pokrijte šolju tanjirom.
  4. Procedite ga u čistu šolju, ostavite da se ohladi i možete odmah da ga pijete.

Čaj od virka i marulje

Kombinacija virka i marulje smatra se idealnom kombinacijom za sprečavanje problema sa začećem. Naravno, treba pažljivo dozirati i pre konzumiranja se obavezno konsultovati sa lekarom. Nije preporučljivo piti čaj tokom trudnoće. Suvu marulju možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci

  • 1 kašičica suvih listova virka
  • 1 kašičica suvih listova marulje
  • 330 ml vode

Priprema

  1. U šolju stavite virak i ​​listove marulje.
  2. Stavite vodu na šporet i ostavite da prokuva.
  3. Listove u šolji prelijte vodom, pokrijte tanjirom i ostavite da odstoji 5 minuta.
  4. Čaj procedite, ostavite da se ohladi i popijte. Dodajte šećer ili med po želji.

Svi recepti za zimnicu od virka >>

Upotreba u kuhinji

Suvi listovi virka moraju se čuvati u teglama i posudama koje se mogu hermetički zatvoriti kako ne bi došli u kontakt sa vlagom. Ako se odlučite za čuvanje u pamučnim ili papirnim kesama, morate paziti da ih stavite na suva i tamna mesta gde nema drugih vrsta aromatičnog bilja da ne bi poprimile ukus i miris.

Ako suvo lišće ne skladištite na adekvatan način, ono će propasti i pojaviće se buđ, zbog čega više nećete moći da koristite lišće za čaj. Kada se pravilno čuvaju, osušeni listovi virka mogu da se koriste i do godinu dana od dana sušenja.

Lekovita svojstva

Virak ima mnoga lekovita svojstva koja još nisu istražena do kraja. Ipak, najpoznatiji je po lečenju ginekoloških oboljenja, od kojih posebno deluje na upalne procese u maternici, bolove i neredovne i obilne menstruacije. Takođe jača mišiće i vezivno tkivo materice nakon porođaja. Kod trudnica olakšava porođaj, ali je pre konzumacije neophodna konsultacija sa lekarom da bi se izbegle komplikacije tokom porođaja usled prekomerne konzumacije.

Neka istraživanja pokazuju da kombinacija virka i glicerina daje idealnu mešavinu za lečenje kožnih oboljenja i zarastanje rana na koži. Koristi se i kao lek za afte i njime se ispiru usta. Važno je pomenuti da svi koji imaju komplikacije sa želucem i žuči ne bi trebalo da konzumiraju virak.

Foto: Gaelle Marcel / Unsplash

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

krastavci

Krastavac

Krastavci su jedna od najčešćih povrtarskih kultura koje volimo da gajimo kod kuće. A svako ko … [više] about Krastavac

džem od kupina

Džem od kupina

Kupine su biljke kiselkastog ukusa, veoma zanimljivog izgleda i veoma su hranljivo voće. Njihova … [više] about Džem od kupina

sok od koprive

Sok od koprive

Sok od koprive je lekovito piće bogato gvožđem, a može se pripremiti i u sopstvenoj kuhinji. Neki ga … [više] about Sok od koprive

čips od kelja

Čips od kelja

Kelj je poznat kao biljka od koje se pripremaju čorbe i razne supe. Manje je poznato da ga možete … [više] about Čips od kelja

sastojci za čaj od dumbira

Čaj od đumbira

Poznato je da topli čajevi mogu da nas najbolje zagreju tokom zimskih meseci. Neki vole voćne arome … [više] about Čaj od đumbira

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR