Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće koristi za pripremu sosova za pice, paste i druga jela koja zahtevaju jake ukuse paradajza kao što su parmiđana i polpet.
Paradajz pire se dobija laganim kuvanjem paradajza, a zatim gnječenjem da se dobije “tečnost”, dok se paradajz pasta i sosovi kuvaju duže od tradicionalnog pire paradajza.
Lako se pravi, a ako se pravilno skladišti, omogućava vam da ga koristite tokom cele godine. Ako planirate da koristite male količine paradajza kao prilog, možete da ga zamrznete i na kockice. Ako želite da ga sačuvateduže, onda je konzerviranje paradajz pirea najidealnija opcija.
Priprema paradajza
Možete da koristiti bilo koju sortu paradajza za pravljenje pire paradajza. Konzistentnost domaćeg tzv “pirea” će biti retko ili gusto, u zavisnosti od vrste dodatog paradajza, ali budite sigurni da je paradajz zreo. Sitnom i kiselom paradajzu biće potrebno više šećera, dok će guste, domaće sorte biti slađe i bogatijeg ukusa. Za pripremu zimnice preporučljivo je koristiti veće sorte pune soka, dok male paradajze poput Grapolo ili Šeri paradajza treba izbegavati zbog ogromne količine paradajza koje morate kupiti ili gajiti za pripremu ove zimnice.
Recepti
Paradajz pire je sastojak koji se često koristi u sosovima na bazi testenina i supe. Ima svilenkasto glatku teksturu bez semenki ili kožice i iako je paradajz pire jedna od mnogih vrsta i metoda konzervisanja paradajza koji se nalaze na policama prodavnica, lako ih je napraviti kod kuće.
Može da se čuva u frižideru do nedelju dana, dobro se zamrzne i uz dodatak konzervansa može duže da se čuva. U nastavku vam donosimo tradicionalne i klasične recepte za pripremu pire paradajza kod kuće. Sve količine sastojaka navedene u receptima su fleksibilne i moguće ih je prilagoditi svom ukusu i količini i vrsti paradajza koje imate kod kuće. Pre pripreme, imajte na umu da za svakih 1,5 kg paradajza pripremite jednu teglu od 1 litra.
Tokom pripreme pasiranog paradajza možete da preskočite dodavanje soli i šećera i napravite 100% čist paradajz, a posle, u zavisnosti od vrste jela kojem dodajete, začinite. Takođe, dok pripremate paradajz pire, ne ostavljajte lonac pod pritiskom ili dugo izložen toploti jer paradajz može da dobije gorak ukus.
Koristite samo zreli paradajz jer ima puno pulpe i na kraju će dati lepu jarko crvenu boju svim jelima u koja se dodaje.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Paradajz pire
Domaći paradajz pire se lako i brzo priprema, a sve što vam treba je minimum 1,5 kg paradajza, začini, šerpa i tegle. Limunov sok se koristi kao prirodni konzervans u ovom receptu, ali potencijalno može da promeni ukus pire paradajza, tako da umesto njega možete da koristite limunsku kiselinu ili konzervans. Takođe, imajte na umu da se pre prelivanja paradajz pirea u tegle dodaju sok od limuna i limunska kiselina, dok se konzervans dodaje direktno u paradajz. Sva uputstva o dodavanju sastojaka su u nastavku. Od 1,5 kg paradajza dobija se otprilike 1 l pasiranog paradajza.
Sastojci
- 1,5 kg paradajza
- 1,5 kašičice soli
- 1,5 kašičice šećera
- 1 kašičica (15 ml) limunovog soka po tegli
Priprema
- Operite, očistite i dobro isecite paradajz.
- U veliku šerpu dodajte malo vode (da prekrije dno), so i šećer i pustite da voda malo provri.
- Dodajte paradajz i ostavite da se kuva na laganoj vatri 2 - 3 minuta dok ne primetite da postane kašasta.
- Uklonite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu
- Procedite kašu kroz sito ili cediljku dok ne dobijete finu teksturu. Ne bacajte veće delove. Sameljite ih i dodajte ostatku.
- Sterilizirajte tegle i poklopce tako što ćete ih potopiti u ključalu vodu na 10 minuta ili u mašini za pranje sudova na maksimalnoj temperaturi.
- Pažljivo izvadite tegle i na dno svake stavite po 1 kašiku (15 ml) limunovog soka, koji deluje kao prirodni konzervans. Limunov sok potencijalno može da promeni ukus pire paradajza, tako da umesto toga možete dodati ¼ kašičice limunske kiseline ili kesicu konzervansa.
- Ako dodajete konzervans, nemojte ga stavljati u tegle, već ga dodajte direktno u pasirani paradajz.
- Pasirani paradajz stavite u šerpu i zagrejte na šporetu na laganoj ili srednjoj vatri, povremeno mešajući da se paradajz ne zalepi za dno tiganja. Ako koristite konzervans, dodajte ga odmah.
- Posle 10-ak minuta proverite temperaturu paradajza i sklonite sa ringle kada dostigne oko 74°C). Čuvanje zagrejanog pire paradajza u procesu konzerviranja uklanja vazduh i vakumiše tegle.
- Paradajz pire sipajte u tegle, ostavljajući 1,3 cm između paradajza i vrha tegle. Ovaj razmak omogućava prostor za širenje paradajza dok se hladi.
- Umešajte paradajz da uklonite mehuriće vazduha.
- Obrišite ivice tegle papirnim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom i zatvorite tegle.
- U veću šerpu stavite vodu (veličine: do pola tegle) i ostavite da provri.
- Kada provri, na dno šerpe stavite rešetku ili kuhinjsku krpu tako da tegle ne dodiruju direktno dno šerpe što sprečava mogućnost pucanja.
- Kuvajte ih 35 - 40 minuta
- Izvadite tegle iz šerpe i ostavite da se ohlade. Mogu se čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu. Kada otvorite teglu, možete je čuvati u frižideru 5 - 7 dana.
Paradajz pire bez konzervansa
Možete da koristite bilo koju vrstu paradajza za pripremu pire paradajza bez konzervansa, ali uverite se da je zreo. U zavisnosti od vrste paradajza, konzistencija će biti retka ili gusta. Ako želite gušći paradajz pire, koristite crvenu i kašastu sortu. Pasirani paradajz pripremljen po ovom receptu ne sadrži konzervanse i može se čuvati 12 - 15 dana u frižideru ili 3 - 4 meseca u zamrzivaču. Takođe se sve količine sastojaka mogu prilagoditi po ukusu. U receptu su navedeni odnosi za 1 kg paradajza, ali možete da napravite i pire paradajz sa 250 g ili 500 g paradajza, u zavisnosti od toga koliko imate.
Sastojci
- 1 kg paradajza
- 2 kašičice soli
Priprema
- Paradajz temeljno operite, nemojte ga seći i čistiti
- Koristite nož da isečete slovo "X" na dnu svakog paradajza (ne na mestu stabljike)
- Zagrejte vodu u velikoj šerpi, a količina vode treba da bude taman toliko da paradajz bude potpuno potopljen (otprilike 2 litra vode na 1 kg paradajza).
- Posolite vodu u zavisnosti od količine paradajza koju koristite.
- Kada voda provri, dodajte paradajz i kuvajte ih u vreloj vodi 2 minuta.
- Zatim ugasite vatru i ostavite paradajz da odstoji u vrućoj vodi 10 - 15 minuta. Pokrijte šerpu. Paradajz ne morate da "šokirate" u hladnoj vodi, ali ako želite možete da ga potopite u hladnu vodu na 2 minuta da bi se što lakše ogulio(proces blanširanja)
- Pomoću cediljke procedite paradajz. Ostavite ih da se zagreju ili potpuno ohlade na sobnu temperaturu.
- Kada paradajz bude na sobnoj temperaturi, ogulite i bacite kožicu.
- Odrežite deo oko stabljike paradajza i bacite.
- Na istoj dasci za sečenje grubo iseckajte paradajz. Ako imate jak blender, možete u njega staviti ceo paradajz i u tom slučaju ne morate da ga seckate.
- Provucite paradajz kroz mlin za meso ili sokovnik tako da u cediljki ostane samo seme.
- Domaći pasirani paradajz sipajte u sterilisane tegle ili zamrznite.
- Ako želite da duže čuvate paradajz pire, napravite postupak pasterizacije - sipajte paradajz u sterilisane tegle, zatvorite i kuvajte u vrućoj vodi 15 - 20 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade, pa ih kasnije spremite u frižider.
Zamrzavanje paradajz pirea
Pasirani paradajz je idealan za zamrzavanje i veoma je pogodno za kasniju upotrebu. Najidealniji način za zamrzavanje je u kalupima za led.
U čiste i sterilizovane kalupe sipajte paradajz pire tako da svaka “kocka” ima istu količinu (za veće kalupe to je oko 2 kašike pasiranog paradajza po svakoj “kockici”) i pazite da se ne prelije. Pokrijte kalupe prozirnom folijom ili kesom za zamrzavanje i ostavite da se prvo ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim spremite u zamrzivač. Posle otprilike 4 sata paradajz treba da bude zamrznut i bezbedno možete da vaditr kocke iz kalupa i spremite ih u kese ili posudu.
Obavezno koristite plastične posude za zamrzivač, a ne staklene, jer staklo može da pukne.
Pre nego što vratite u frižider, uverite se da su posuda ili kesa dobro zatvoreni da bi se sprečilo nakupljanje vlage unutra.
Kockice paradajza čuvajte u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju, a mogu se čuvati od 2 meseca do godinu dana. Ako planirate da ih držite zamrznute duže, stavite ih blizu zadnjeg dela zamrzivača, dalje od vrata da biste sprečili odmrzavanje.20
Upotreba u kuhinji
Cela svrha pripreme zimnice je u pravilnom konzervisanju i skladištenju, a pire paradajz nije izuzetak. Rok trajanja zavisi od načina skladištenja, kao i od toga da li ste pasterizovani paradajz pire ili ne.
Ako zamrznete pire paradajz, nikada ga ne čuvajte u staklenim posudama jer hrana koja se smrzava ima tendenciju da se širi, što vrši pritisak na posudu, što dovodi do pucanja i lomljenja. Umesto toga, čuvajte ga u plastičnim kontejnerima ili vrećama. Kad god želite da koristite smrznuti paradajz pire, nemojte ga stavljati direktno u hranu tokom kuvanja. Iako ćete videti da ga mnogi preporučuju, bolje je da sačekate da paradajz postane malo mekši. Ako je moguće, potrebnu količinu izvadite iz zamrzivača i ostavite u frižideru dan pre upotrebe. Smrznuti paradajz pire možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana.
Tegle pasiranog paradajza u koje nije dodat konzervans i koje nisu pasterizovane mogu se čuvati u frižideru i iskoristiti u roku 12 - 15 dana. Pasterizacija produžava rok trajanja i može da se čuva u ostavama i podrumima, ali pasterizovani paradajz sa dodatkom konzervansa i dodatno pasterizovan može se bezbedno čuvati u ostavama i podrumima duže od 3 meseca.
Mogućnosti upotrebe paradajz pirea u drugim jelima su zaista raznovrsne. Najosnovnija upotreba paradajza pripremljenog na ovaj način je pravljenje raznih sosova i umaka. Koristi se za pravljenje italijanskih sosova za pice i osnovnih sosova na bazi paradajza i kreme za dodavanje testeninama. Od pasiranog paradajza se prave i pikantni i slatki sosovi, koji se služe uz pomfrit, a dodavanjem začina poput bosiljka, soli i bibera dobićete najosnovniji sos koji možete da poslužite uz svako jelo.
Pasirani paradajz se može koristiti u supama i čorbama gde želite da dobijete kiselkast ukus paradajza, ali želite da izbegnete komadiće seckanog paradajza, recimo u pasulju. Uz dodatak krastavca, paprike i mladog luka dobićete osvežavajuće hladne supe i gaspačo.
Takođe se često koristi u marinadama i za dodavanje pečenim jelima, kao što su pečeni pasulj ili Alfredo sos.
Foto: Mrdidg / Pixabay
Ostavite odgovor