• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
domaći kečap

Kečap

Objavljeno: 20.01.2022.

 

  • Priprema paradajza
  • Recepti
  • Domaći kečap
  • Kečap bez šećera
  • Kečap bez konzervansa
  • Upotreba u kuhinji

Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. Prvobitni recept sastojao se od inćuna i začina, a naziv su Evropljani prihvatili i zadržali do danas.

Mnogi jedva čekaju leto zbog jedne specifične namirnice - paradajza. I dok leti uživamo u njegovim bogatim ukusima u vidu svežih salata, soseva, preliva za pice ili sličnih jela, zimi napravite domaći kečap i konzervirajte ga tako da imate odličan dodatak svim jelima od mesa tokom cele godine, a mi garantujemo nikada ga nećete kupiti u prodavnici. Priprema je jednostavna, a poslužiće se uz razna jela u bilo koje doba godine, pa idite na paradajz i pratite recepte koje vam donosimo u nastavku.

Priprema paradajza

Postoji mnogo sorti paradajza, a većina je pogodna za preradu i konzerviranje. Kakav će biti krajnji rezultat prerađenog paradajza zavisi od njegovog kvaliteta, a sorte kod kojih nijedan recept ne može da ispadne loš su Roma, San Marcano i Tomatiljos.

Stabljike i listovi paradajza su otrovni, pa treba dobro oprati ruke nakon svake berbe. Birajte zreli paradajz, ne brinite za njihov oblik, već za miris i težinu. Izbegavajte nezreli, zeleni paradajz jer takvi plodovi sadrže otrovni solanin koji nestaje tek kada plod sazre.

Najkvalitetniji paradajz sazreva u junu i julu, a preporuča se kupovina od domaćih uzgajivača na pijacama.

Recepti

Paradajz je svestrana namirnica koja je odličan dodatak mnogim jelima ili se može prerađivati kao sos, ajvar, supa, sok ili salsa. Ipak, njen najpoznatiji proizvod je kečap, neizostavan dodatak raznim jelima poput gotovo svih vrsta mesa, krompira ili pice. Slede recepti za pravljenje domaćeg kečapa koji ćete dugo moći da čuvate i koristite u svim jelima.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći kečap

U nastavku vam donosimo jednostavan recept za kečap bogatog ukusa koji je odličan dodatak svakom jelu tokom cele godine. Kvalitetan je, prirodan i zdrav, a uz dodatak paprike i luka napravićete odličan vitaminski dodatak. Sorte paradajza i paprike ostavljamo vama da birate, jer ni sa jednom nećete pogrešiti, ali preporučamo gore pomenuti paradajz, poput paprike Babura, Habanjero ili Halapenjo. Od sastojaka u receptu dobićete približno 2,5 litara kečapa.

Sastojci

  • 5 kg paradajza
  • 0,5 kg luka
  • 0,5 kg paprike
  • 4 čena belog luka
  • 0,5 l jabukovog sirćeta
  • 2 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašičice mlevenih karanfilića
  • 2 kašičice mlevene aleve paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašike morske soli

Priprema

  1. Crni luk oljuštite i iseckajte po potrebi na kockice.
  2. Oljuštite luk i isecite ga na velike komade.
  3. Očistite i iseckajte krompir na kockice.
  4. Stavite sve sastojke osim paradajza u šerpu sa debelim dnom.
  5. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, pa smanjite vatru i kuvajte povrće oko 10 minuta dok ne omekša, povremeno mešajući.
  6. Dodajte paradajz i pojačajte toplotu. Kada provri, smanjite i kuvajte smesu oko 30 minuta, dok se ne zgusne. Ne zaboravite da mešate.
  7. Sklonite smešu sa ringle i izmiksajte štapnim mikserom.
  8. Kada postane retka, vratite je na srednju vatru i kuvajte dok se ne zgusne, oko 2 - 2,5 sata uz često mešanje.
  9. Kečap je gotov kada se iz njega ocedi tečnost. Možete ga dodatno izmiksati štapnim mikserom.
  10. Kada je dovoljno gusto sipajte u tegle, zatvorite i sterilišite 15 minuta ključanjem u vodi.
  11. Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja čuvajte ih u frižideru.

Kečap bez šećera

Ako volite kečap, ali ne i nepotrebne, ekstra šećere, ovaj recept je idealan za vas. Jednostavnom 30-minutnom pripremom dobićete zdrav prilog bez suvišnih dodataka, savršen za bilo koju vrstu jela. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete približno 500 ml kečapa.

Sastojci

  • 500 ml pire ili svežeg paradajza
  • 3 kašike sirćeta
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/4 glavice luka
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • Prstohvat pimenta
  • Prstohvat cimeta
  • So
  • Biber

Priprema (sa pire paradajzom)

  1. Crni luk sitno iseckajte i sve sastojke pomešajte u dubokoj šerpi.
  2. Kuvajte ih na srednjoj vatri oko 30 minuta, dok ne dostignete željenu gustinu. Začinite po ukusu.
  3. Dodatno umutite štapnim mikserom.
  4. Sipajte u teglu, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.

Priprema (sa svežim paradajzom)

  1. Crni luk sitno iseckajte i kuvajte na srednjoj vatri sa svim sastojcima osim paradajza.
  2. U međuvremenu isecite paradajz na krupnije komade i dodajte ga u šerpu.
  3. Kuvajte dok paradajz ne omekša, pa ih miksajte štapnim mikserom.
  4. Smešu vratite na vatru dok se ne zgusne.
  5. Štapnim mikserom iseckajte sve preostale komade paradajza i luka
  6. Smešu željene gustine sipajte u teglu i zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.

Kečap bez konzervansa

Sledi potpuno prirodan recept bez konzervansa. Nakon pripreme treba ga pasterizovati, da bi ovaj domaći kečap što duže trajao i služio kao prilog raznim vrstama jela. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete 2 - 2,5 l kečapa, u zavisnosti od toga koliko dugo ga kuvate i koju gustinu želite da postignete.

Sastojci

  • 4,5 kg paradajza
  • 4 glavice luka
  • 1/2 belog luka
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl jabukovog sirćeta
  • Sveži začini - listovi bosiljka, žalfija, peršun
  • Suvi začini - lovorov list, origano, mlevena paprika, mlevena paprika
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera

Priprema

  1. Luk oljuštite i sitno iseckajte ili izmešajte.
  2. Paradajz operite, uklonite peteljke i procedite kroz sokovnik.
  3. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i dodajte luk. Malo posolite, pa mešajte dok ne požuti.
  4. Dodajte sok od paradajza.
  5. Kada smeša provrije, smanjite vatru i dodajte začine. Beli luk, bosiljak, žalfiju i peršun sitno iseckajte i po želji dodajte preostale začine.
  6. Na kraju kuvanja lovorov list treba ukloniti iz smeše.
  7. Kada se sos zgusne, dodajte jabukovo sirće i ostavite da se kuva na srednjoj vatri dok ne postigne željenu gustinu.
  8. Umutite štapnim mikserom da se povrće isecka
  9. Smešu sipajte u tegle, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u hodniku.

Svi recepti za zimnicu od paradajza >>

Upotreba u kuhinji

Tokom pravljenja domaćeg kečapa izuzetno je važno da se pravilno skladišti i čuva, a pri tome je važan i proces sterilizacije. Tegle treba dobro oprati deterdžentom u toploj vodi, osušiti i zatim kuvati u posudi sa vodom najmanje 15 minuta. Kada prokuvaju, tegle su spremne za dalju upotrebu.

Kečap sipajte u tegle, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu do 18 meseci, a ako želite da mu sačuvate kvalitet i posle toliko vremena, zamrznite ga u plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. Nakon otvaranja tegle, kečap čuvajte u frižideru.

Kečap je vrhunski sos u skoro svakoj kuhinji, od američke, latinoameričke, italijanske, pa i naše. Može se poslužiti uz sendviče, pljeskavice, meso sa roštilja, pomfrit i picu. Postoje različite varijante ovog sosa, pa se može pomešati sa kari prahom da se dobije malo ljutija verzija, ili majonezom i senfom ako ste ljubitelj raznih kombinacija soseva.

Foto: Dennis Klein / Unsplash

Zimnica od paradajza

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

domaći kečap

Kečap

Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. … [više] about Kečap

koncentrat paradajza

Koncentrat paradajza

Domaći koncentrat od paradajza je potpuno drugačija - i potpuno ukusnija - verzija od one koju možete kupiti u prodavnici. Za izradu je potrebno oko jedan dan … [više] about Koncentrat paradajza

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

paradajz pire

Paradajz pire

Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće koristi za pripremu sosova za pice, paste i druga jela koja … [više] about Paradajz pire

sos od paradajza

Paradajz sos

Paradajz sos se pravi iz mnogo razloga. Služio je za medijum za kuvanje, sredstvo za omekšavanje mesa i imao je sposobnost da pojača ukus. Zanimljivo je da nije … [više] about Paradajz sos

pelat

Pelat

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od … [više] about Pelat

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

sok od paradajza

Sok od paradajza

Priprema soka od paradajza je oduvek bila praksa u mnogim domaćinstvima i kako se leto bliži kraju plodovi se sakupljaju i čuvaju za zimske dane. Ne možemo da … [više] about Sok od paradajza

sušeni paradajz u ulju

Sušeni paradajz

Paradajz je jedno od najpopularnijih povrća jer se odlično slaže sa raznim namirnicama. Zbog popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se naći na … [više] about Sušeni paradajz

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR