Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. Prvobitni recept sastojao se od inćuna i začina, a naziv su Evropljani prihvatili i zadržali do danas.
Mnogi jedva čekaju leto zbog jedne specifične namirnice - paradajza. I dok leti uživamo u njegovim bogatim ukusima u vidu svežih salata, soseva, preliva za pice ili sličnih jela, zimi napravite domaći kečap i konzervirajte ga tako da imate odličan dodatak svim jelima od mesa tokom cele godine, a mi garantujemo nikada ga nećete kupiti u prodavnici. Priprema je jednostavna, a poslužiće se uz razna jela u bilo koje doba godine, pa idite na paradajz i pratite recepte koje vam donosimo u nastavku.
Priprema paradajza
Postoji mnogo sorti paradajza, a većina je pogodna za preradu i konzerviranje. Kakav će biti krajnji rezultat prerađenog paradajza zavisi od njegovog kvaliteta, a sorte kod kojih nijedan recept ne može da ispadne loš su Roma, San Marcano i Tomatiljos.
Stabljike i listovi paradajza su otrovni, pa treba dobro oprati ruke nakon svake berbe. Birajte zreli paradajz, ne brinite za njihov oblik, već za miris i težinu. Izbegavajte nezreli, zeleni paradajz jer takvi plodovi sadrže otrovni solanin koji nestaje tek kada plod sazre.
Najkvalitetniji paradajz sazreva u junu i julu, a preporuča se kupovina od domaćih uzgajivača na pijacama.
Recepti
Paradajz je svestrana namirnica koja je odličan dodatak mnogim jelima ili se može prerađivati kao sos, ajvar, supa, sok ili salsa. Ipak, njen najpoznatiji proizvod je kečap, neizostavan dodatak raznim jelima poput gotovo svih vrsta mesa, krompira ili pice. Slede recepti za pravljenje domaćeg kečapa koji ćete dugo moći da čuvate i koristite u svim jelima.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći kečap
U nastavku vam donosimo jednostavan recept za kečap bogatog ukusa koji je odličan dodatak svakom jelu tokom cele godine. Kvalitetan je, prirodan i zdrav, a uz dodatak paprike i luka napravićete odličan vitaminski dodatak. Sorte paradajza i paprike ostavljamo vama da birate, jer ni sa jednom nećete pogrešiti, ali preporučamo gore pomenuti paradajz, poput paprike Babura, Habanjero ili Halapenjo. Od sastojaka u receptu dobićete približno 2,5 litara kečapa.
Sastojci
- 5 kg paradajza
- 0,5 kg luka
- 0,5 kg paprike
- 4 čena belog luka
- 0,5 l jabukovog sirćeta
- 2 šolje smeđeg šećera
- 2 kašičice mlevenih karanfilića
- 2 kašičice mlevene aleve paprike
- 1 kašičica bibera
- 2 kašike morske soli
Priprema
- Crni luk oljuštite i iseckajte po potrebi na kockice.
- Oljuštite luk i isecite ga na velike komade.
- Očistite i iseckajte krompir na kockice.
- Stavite sve sastojke osim paradajza u šerpu sa debelim dnom.
- Kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, pa smanjite vatru i kuvajte povrće oko 10 minuta dok ne omekša, povremeno mešajući.
- Dodajte paradajz i pojačajte toplotu. Kada provri, smanjite i kuvajte smesu oko 30 minuta, dok se ne zgusne. Ne zaboravite da mešate.
- Sklonite smešu sa ringle i izmiksajte štapnim mikserom.
- Kada postane retka, vratite je na srednju vatru i kuvajte dok se ne zgusne, oko 2 - 2,5 sata uz često mešanje.
- Kečap je gotov kada se iz njega ocedi tečnost. Možete ga dodatno izmiksati štapnim mikserom.
- Kada je dovoljno gusto sipajte u tegle, zatvorite i sterilišite 15 minuta ključanjem u vodi.
- Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja čuvajte ih u frižideru.
Kečap bez šećera
Ako volite kečap, ali ne i nepotrebne, ekstra šećere, ovaj recept je idealan za vas. Jednostavnom 30-minutnom pripremom dobićete zdrav prilog bez suvišnih dodataka, savršen za bilo koju vrstu jela. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete približno 500 ml kečapa.
Sastojci
- 500 ml pire ili svežeg paradajza
- 3 kašike sirćeta
- 1/2 kašičice senfa
- 1/4 glavice luka
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- Prstohvat pimenta
- Prstohvat cimeta
- So
- Biber
Priprema (sa pire paradajzom)
- Crni luk sitno iseckajte i sve sastojke pomešajte u dubokoj šerpi.
- Kuvajte ih na srednjoj vatri oko 30 minuta, dok ne dostignete željenu gustinu. Začinite po ukusu.
- Dodatno umutite štapnim mikserom.
- Sipajte u teglu, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.
Priprema (sa svežim paradajzom)
- Crni luk sitno iseckajte i kuvajte na srednjoj vatri sa svim sastojcima osim paradajza.
- U međuvremenu isecite paradajz na krupnije komade i dodajte ga u šerpu.
- Kuvajte dok paradajz ne omekša, pa ih miksajte štapnim mikserom.
- Smešu vratite na vatru dok se ne zgusne.
- Štapnim mikserom iseckajte sve preostale komade paradajza i luka
- Smešu željene gustine sipajte u teglu i zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u frižideru.
Kečap bez konzervansa
Sledi potpuno prirodan recept bez konzervansa. Nakon pripreme treba ga pasterizovati, da bi ovaj domaći kečap što duže trajao i služio kao prilog raznim vrstama jela. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete 2 - 2,5 l kečapa, u zavisnosti od toga koliko dugo ga kuvate i koju gustinu želite da postignete.
Sastojci
- 4,5 kg paradajza
- 4 glavice luka
- 1/2 belog luka
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 dcl jabukovog sirćeta
- Sveži začini - listovi bosiljka, žalfija, peršun
- Suvi začini - lovorov list, origano, mlevena paprika, mlevena paprika
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
Priprema
- Luk oljuštite i sitno iseckajte ili izmešajte.
- Paradajz operite, uklonite peteljke i procedite kroz sokovnik.
- Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i dodajte luk. Malo posolite, pa mešajte dok ne požuti.
- Dodajte sok od paradajza.
- Kada smeša provrije, smanjite vatru i dodajte začine. Beli luk, bosiljak, žalfiju i peršun sitno iseckajte i po želji dodajte preostale začine.
- Na kraju kuvanja lovorov list treba ukloniti iz smeše.
- Kada se sos zgusne, dodajte jabukovo sirće i ostavite da se kuva na srednjoj vatri dok ne postigne željenu gustinu.
- Umutite štapnim mikserom da se povrće isecka
- Smešu sipajte u tegle, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja u hodniku.
Upotreba u kuhinji
Tokom pravljenja domaćeg kečapa izuzetno je važno da se pravilno skladišti i čuva, a pri tome je važan i proces sterilizacije. Tegle treba dobro oprati deterdžentom u toploj vodi, osušiti i zatim kuvati u posudi sa vodom najmanje 15 minuta. Kada prokuvaju, tegle su spremne za dalju upotrebu.
Kečap sipajte u tegle, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom, hladnom i suvom mestu do 18 meseci, a ako želite da mu sačuvate kvalitet i posle toliko vremena, zamrznite ga u plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu. Nakon otvaranja tegle, kečap čuvajte u frižideru.
Kečap je vrhunski sos u skoro svakoj kuhinji, od američke, latinoameričke, italijanske, pa i naše. Može se poslužiti uz sendviče, pljeskavice, meso sa roštilja, pomfrit i picu. Postoje različite varijante ovog sosa, pa se može pomešati sa kari prahom da se dobije malo ljutija verzija, ili majonezom i senfom ako ste ljubitelj raznih kombinacija soseva.
Foto: Dennis Klein / Unsplash
Ostavite odgovor