Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu je potrebno svega nekoliko minuta. Zbog slatko-kiselog ukusa odlično se kombinuje uz meso. Možete ga spremiti i čuvati za hladne zimske dane. Njegov ukus će vam sigurno vratiti osećaj vrelog leta.
Priprema povrća
Tokom pripreme ovog jela mogu se koristiti dve vrste luka – žuti i crveni. Obe vrste se odlično kombinuju sa drugim povrćem. Na vama je da odaberete koju sortu želite, a možete da napravite i jelo od kombinacije obe sorte luka.
Za sataraš se najčešće koriste dve sorte paprike: rog paprika i crvena babura. Možete takođe da koristite i zelenu ili žutu papriku, ali crvena se češće koristi upravo zbog slađeg ukusa. Na policama prodavnica ćete pronaći sve potrebne sorte paprike. Takođe možete da dodate i čili papričice ili feferone.
Postoji nekoliko sorti paradajza čija se namena razlikuje. Neki su bolji za salate, a drugi za toplotnu obradu i pripremu različitih zimnica. Za sataraš je najbolje koristiti veći, očniji i mesnatiji paradajz.
Sataraš se priprema od više vrsta povrća, pa se i bere u različito vreme. Na primer, paprika i paradajz su sezonsko voće i povrće, pa se paradajz bere 90 - 120 dana nakon sadnje, dok se paprika bere 50 dana nakon presađivanja, a sam luk bere se u julu.
Tokom kupovine birajte zrelo voće i povrće, dobre čvrstoće i zdravog izgleda. Izbegavajte one sa sumnjivim flekama, buđi ili koje graniče sa prezrelošću. Zreli plodovi ne mogu se dugo čuvati i za nekoliko dana vrlo je verovatno da će istrunuti. Idealno bi bilo kupiti povrće kod lokalnog uzgajivaća ili na pijaci.
Recepti
U klasičnom receptu za sataraš dodaju se paprika, paradajz i luk. Danas postoje različiti recepti. Klasični sastojci su uvek prisutni, ali im se dodaje i drugo povrće poput pasulja, šargarepe, celera, tikvica i slično. Ista je stvar i sa začinima, osim soli, u recept možete da dodate i čili, biber, lovorov list, nanu, bosiljak itd.
Napravite sataraš po svom ukusu. Sledi nekoliko različitih recepata. Priprema svakog je veoma jednostavna i biće vam potrebno oko 30 minuta, u zavisnosti od veličine rezanog povrća.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Tradicionalni sataraš
Za ovaj recept tebaće vam samo 3 sastojka i začini, ne dodaje se šećer, ali jelo će dati imati slatkastu aromu. Možete kuvati beli luk, ali je opciono. Ako ste ljubitelj ljutih aroma, možete da dodate i sitno seckanu čili papričicu. Pre pripreme, potrebno je oprati i sterilizovati tegle. Od sastojaka dobićete približno 5 tegli od 720 ml. U ovom receptu se ne koriste konzervansi, pa je potrebno pasterizovati zimnicu da bi vam trajala duže.
Sastojci
- 1,2 kg paprike
- 1,5 kg paradajza
- 1 kg luka
- 1/2 češnja belog luka
- 1/2 kašičice šećera
- so
- biber
Priprema
- Luk očistite i isecite na kockice.
- U duboki tiganj ili lonac dodajte suncokretovo ili maslinovo ulje.
- Iseckani luk propržite na laganoj vatri.
- Paprike operite i očistite od semenki. Možete ih iseckati na kockice ili trake, po vašem izboru.
- Kada luk počne malo da potamni, dodajte mu seckanu papriku.
- Paradajz dobro operite i iseckajte na kockice. Dodajte ga u lonac.
- Sve dobro promešajte i nastavite da kuvate na tihoj vatri.
- Beli luk oljuštite i iseckajte. Kada paradajz pusti svoj sok, dodajte beli luk.
- Sve dobro izmešajte i nastavite da kuvate dok povrće ne bude mekano.
- Dodajte začine i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Sklonite sa vatre i sipajte topli sataraš u tople, prethodno sterilisane tegle.
- Dobro ih zatvorite i pasterizujte.
- Posle pasterizacije, vaša zimnica je spremna za skladištenje.
Sataraš sa tikvicama
Ako ste ljubitelj boranije i tikvica, onda je ovo recept za vas. Metod pripreme je sličan prethodnom. Količinu tikvica i boranija možete da prilagodite svom ukusu. Pre pripreme, tegle dobro operite i sterilišite. Ni u ovom receptu se ne koristi konzervans, ali možete da ga dodate ako želite. Ako pripremate satarš bez konzervansa, zimnicu je potrebno pasterizovati. Od sastojaka u receptu dobićete 5 tegli od 720 ml.
Sastojci
- 1,2 kg paprike
- 1,5 kg paradajza
- 1 kg boranije
- 1 kg luka
- 1 kg tikvica
- 1/2 češnja belog luka
- 1/2 kašičice šećera
- so
- biber
Priprema
- Luk očistite i nasecite na trake ili kockice, po vašem izboru.
- U duboki tiganj ili veći lonac dodajte suncokretovo ili maslinovo ulje.
- Dodajte seckani luk i pržite na tihoj vatri, povremeno mešajući.
- Paprike operite, očistite od semenki i isecite na trake ili kockice.
- Dodajte luk i nastavite da pržite na tihoj vatri, povremeno mešajući.
- Tikvice operite i isecite na kockice. Koru možete da oljušitite, ali i ne morate.
- U lonac dodajte naseckane tikvice. Sve dobro izmešajte.
- Pustite da se kuva 5 minuta, a zatim dodajte oprane boranije. Ako su velike, iskidajte ih.
- Sve dobro izmešajte i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 10 minuta.
- U međuvremenu operite paradajz i isecite ga na kockice, dodajte u lonac i promešajte.
- Iseckajte beli luk i kada primetite da je paradajz pustio sok, dodajte ga u tiganj ili lonac.
- Sve dobro promešajte, a kada primetite da je povrće omekšalo, dodajte začine i sve još kratko prokuvajte.
- Vruć sataraš sipajte u prethodno sterilisane tegle.
- Dobro ih zatvorite i pripremite za pasterizovanje.
- Nakon što ste pasterizovali zimnicu, spremna je za skladištenje.
Sataraš sa plavim patlidžanom
Bazično povrće za sataraš odlično se kombinuje sa drugim sezonskim povrćem kao što je plavi patlidžan i veoma je slično đuveču. U ovaj recept dodali smo čili papričice i plavi patlidžan. Količinu čili papričice možete da prilagodite svom ukusu. Po želji možete da dodate i tikvice ili boraniju. Metod pripreme se ne razlikuje previše od prethodnih recepata. Pasterizovanje zimnice je takođe potrebno da bi se mogla skladištiti. Od sastojaka u receptu dobićete 5 tegli od 720 ml.
Sastojci
- 1,2 kg paprike
- 1,5 kg paradajza
- čili papričice
- 1 kg luka
- 1/2 češnja belog luka
- 1 kg patlidžana
- 1/2 kašičice šećera
- so
- biber
Priprema
- Luk ogulite i isecite na kockice.
- Dodajte suncokretovo ili maslinovo ulje u duboki tiganj ili lonac.
- Dodajte seckani luk i kuvajte na tihoj vatri 5 minuta, povremeno mešajući.
- Paprike operite i očistite od semenki. Isecite ih na trakice ili kockice. Dodajte ih u šerpu ili tiganj i sve dobro izmešajte.
- Plavi patlidžan dobro operite i isecite na trakice ili kockice.
- Dodajte ga ostatku povrća i dobro promešajte.
- Pustite da se kuva oko 10 minuta.
- Paradajz temeljito operite i isecite na kockice.
- Dodajte ostatku povrća i sve dobro izmešajte. Ostavite da se kuva oko 10 minuta.
- U međuvremenu operite čili paprike, očistite ih od semenki i isecite na kockice.
- Uz seckani beli luk, dodajte ih ostatku povrća i dobro promešajte.
- Nastavite da kuvate dok povrće ne omekša i paradajz ne pusti sav sok.
Upotreba u kuhinji
Sataraš je veoma popularno jelo i može se koristiti kao osnova za neka druga jela ili posebno. Često se može naći na tanjiru kao prilog mesnom jelu. Zbog svog ukusa, odlično se kombinuje sa raznim vrstama mesa. Sataraš se takođe može jesti kao zasebno jelo sa kuvanim pirinčem, jajima, krompirom ili pireom od povrćem, kao što su celer, šargarepa ili krompir. Možete ga pripremiti i pečenog sa pirinčem, krompirom ili mesom.
Sataraš se čuva u prethodno sterilizovanim teglama. Ako ne koristite konzervans, potrebno je pasterizovati zimnicu da bi joj produžili vek trajanja. Pravilno napravljen i naknadno pasterizovan može da stoji i do 6 meseci. Tegle treba čuvati na tamnom i hladnom mestu. Možete ga čuvati i u frižideru, ali je opciono.
Foto: ©Filip Višić
Ostavite odgovor