• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sušeni paradajz u ulju

Sušeni paradajz

Objavljeno: 20.01.2022.

 

  • Priprema paradajza
  • Recepti
  • Sušenje paradajza na suncu
  • Sušenje paradajza u rerni
  • Sušenje paradajza u dehidratoru
  • Osušeni paradajz u maslinovom ulju
  • Pesto od sušenog paradajza
  • Upotreba u kuhinji

Paradajz je jedno od najpopularnijih povrća jer se odlično slaže sa raznim namirnicama. Zbog popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se naći na rafovima prodavnica, a najčešće ih koristimo za pripremu raznih salata i soseva.

Veoma su popularne u mediteranskim kuhinjama i odlično se slažu sa mesnim pečenjima, a najčešće se služe samostalno kao prilog. Sama priprema je veoma jednostavna, pa ove godine odvojite malo slobodnog vremena i obradujte svoje najmilije ukusnim, domaćim sušenim paradajzom. U nastavku se nalaze recepti za ovu zimnicu.

Priprema paradajza

Za pripremu zimnice najčešće se koriste sorte koje rađaju sitnije, mesnate plodove.

Berba paradajza se razlikuje za svaku sortu. Kao i kod svake povrtarske kulture, plod se bere kada dostigne punu zrelost, što se ocenjuje po boji samog ploda. Ako se plodovi beru prekasno, biće veoma mekani na dodir i njihov kvalitet neće biti tako visok. Za sušenje je veoma važno brati ga u pravo vreme kada je njihova čvrstina i boja ploda idealna. Uvek se bere ručno jer bi u suprotnom sam plod bio oštećen.

Tokom kupovine paradajza najvažnije je obratiti pažnju na izgled ploda. Izaberite one koje su zdravog izgleda, zadovoljavajuće boje i čvrstine. Izbegavajte one koji su previše mekani na dodir i sadrže smeđe fleke i oštećenja na površini. Bilo bi idealno kupiti ih od lokalnog uzgajivača ili na pijaci.

Recepti

Suvi paradajz je odličan izbor za salatu ili prilog uz razna mesna pečenja ili riblja jela. U zavisnosti od recepture i same pripreme, svakako su veoma bogatog ukusa. Temeljno očistite i sterilišite tegle pre pripreme. Proces sušenja paradajza traje najviše vremena. Idealno bi bilo da ih sušite na suncu, ali ako vam vreme ne odgovara, možete ih osušiti i u rerni. Ako se odlučite za sušenje na suncu, sam proces traje 4 - 5 dana. U nastavku vam donosimo 3 recepta za pripremu ove veoma popularne i ukusne poslastice.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • kondicioniranje hrane
  • sterilizacija tegli

Sušenje paradajza na suncu

Ako vreme dozvoljava, preporučamo da paradajz sušite na suncu. Ukus i izgled biće mnogo bolji i aromatičniji. Priprema nije zahtevna, potrebno je samo 4 - 5 sunčanih dana i jedna drvena kutija za voće koju možete da nabavite na pijaci. Sušenom paradajzu možete da dodate maslinovo ulje, bosiljak, beli luk i druge začine po želji. Možete daa pripremite sos za testenine ili ih koristiti u pripremi salata. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike 2 tegle od 370 ml.

Sastojci

  • 2 kg paradajza
  • So

Priprema

  1. Paradajz dobro operite i isecite na jednake komade.
  2. Koristite kašiku da uklonite semenke.
  3. Iseckani paradajz posolite po želji i poređajte u drvenu kutiju.
  4. Stavite kutiju na sunčano mesto i unesite je u kuhinju kada padne mrak.
  5. Paradajzu je potrebno 4 - 5 dana da se potpuno osuši.
  6. Gotov paradajz čuvajte u prethodno sterilizovanim teglama, a možete da dodate maslinovo ulje i začine po želji.
  7. Čuvajte u frižideru.

Sušenje paradajza u rerni

Paradajz sušen u rerni nije poput paradajza sušenog na suncu, ali nije ni ultra suv, "gumasti" paradajz koji možete da kupite u prodavnici. Ovi paradajzi su ukusni i potpuno vrede uloženog vremena. Pored toga što je nezaobilazna metoda za čuvanje, osušen u rerni i potom uskladišten u maslinovom ulju daje fantastičan ukus jutarnjoj kajgani, kao i testenini. Takođe se može služiti kao zakuska i preliv za tost. Treba vam samo paradajz i malo vremena da se paradajz osuši u rerni.

Sorte Roma ili Šljivar su najbolje za sušenje u rerni, jer je, uprkos reputaciji nežne, čvrste i ujednačene veličine, dobro podnose sate dugog, sporog kuvanja/pečenja. Ove paradajze možete učiniti još ukusnijim ako ih osušite sa isečenom stranom nagore. Sokovi od paradajza se sakupljaju u šupljini koja je ostala iza pulpe i koncentrišu se unutar paradajza, umesto da kapaju u posudu. Količina sušenog paradajza koju dobijete zavisiće od količine paradajza koju sami odaberete.

Sastojci

  • Paradajz (količina po želji)
  • So

Priprema

  1. Operite paradajz, prepolovite i uklonite pulpu.
  2. Zagrejte rernu na 100°C
  3. Tepsiju obložite papirom za pečenje i poređajte paradajz isečenom stranom nagore, ostavljajući razmak između kako bi vazduh mogao slobodno da struji.
  4. Pošto će se paradajz dosta skupiti kada se osuši, pazite da ne dodate previše soli. Samo ih lagano posolite.
  5. Koristite sve začine koje volite. Italijanski začin dobro ide uz sušeni paradajz, ali ga možete preskočiti ili koristiti bilo koju vrstu po želji. Osušeni začini najbolje odgovaraju domaćem sušenom paradajzu. Možete ih dodati na kraju, posuti na početku i peći sa njima.
  6. Stavite tepsiju sa paradajzom u rernu. Ako nemate rernu sa ventilacijom, koristite obične postavke i ostavite vrata rerne malo otvorena da bi vlaga mogla da izađe.
  7. Posle 2 - 2 i po sata lagano ih pritisnite varjačom. Ovo će im pomoći da se brže osuše. Samo pazite jer mogu da vas poprskaju!
  8. Ako primetite da paradajz na kraju nije sasvim suv, možete da nastavite sa pečenjem ili ga ostavite u ugašenoj rerni da se potpuno osuše, nakon čega možete da ih čuvate po želji, u maslinovom ulju, sirćetu ili zamrznete.

Sušenje paradajza u dehidratoru

Sušeni paradajz ne mora da se "suši na suncu" da bi bio ukusan. Ako živite u oblasti u kojoj nemate dovoljno sunčanih dana da dobro osušite paradajz, možete ga osušiti u dehidratoru. Nećete mnogo izgubiti na ukusu, ali ćete uštedeti vreme. Osim toga, vaši omiljeni recepti u koje dodajete sušeni paradajz neće se promeniti ako promenite način sušenja paradajza.

Sušenje paradajza u dehidratoru je relativno lako, a uređaj će obaviti većinu posla umesto vas. Trebaće vam oko 15 minuta da operete i isečete paradajz, ali ceo proces traje oko 6 - 8 sati.

Sastojci

  • Paradajz (količina po želji)
  • So

Priprema

  1. Paradajz nožem isecite na trake debljine oko 0,5 cm. Tanji od ovoga će rezultirati potamnjivanjem paradajza, dok se deblji komadi neravnomerno suše.
  2. Za ovalne paradajze kao što su Šljivar ili Roma, isecite ih po dužini. Ako su trake veće od 1,5 cm, prepolovite ih.
  3. Kašikom uklonite semenke i pulpu, pazeći da ne probušite kožu. Ovaj korak značajno smanjuje vreme sušenja.
  4. Rasporedite paradajz na tacne dehidratora kožom nadole i ostavite razmak između komada paradajza sa svih strana da bi vazduh mogao da cirkuliše.
  5. Podesite temperaturu dehidratora na 57°C i ostavite paradajz da se osuši dok ne počne da hrska, što obično traje 6 - 8 sati. Ako mešate sorte paradajza, sadržaj tečnosti varira - kao i vreme potrebno da se paradajz osuši.
  6. Izvadite tacne iz dehidratora i ostavite paradajz da se ohladi 10 minuta.
  7. Držite sušeni paradajz u hermetički zatvorenoj vrećici ili tegli u frižideru 6 - 9 meseci. Možete ih i zamrznuti, ali pazite da na paradajzu nema vlage.
  8. Paradajz možete čuvati i u tegli sa začinjenim maslinovim uljem - dodajte beli luk i sveže začinsko bilje, kao što su origano i bosiljak i dobićete bogat italijanski ukus.
  9. Za rehidraciju sušeni paradajz prelijte ih ključalom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Ako paradajz ispadne previše čvrst ili tvrd, pokušajte da ih prelijete vrelom povrtnom ili pilećom čorbicom i stavite u mikrotalasnu na najvišu temperaturu na 2 minuta.

Osušeni paradajz u maslinovom ulju

Ova poslastica je veoma popularna na Mediteranu, a priprema je veoma jednostavna. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Prilagodite začine i sastojke po svom ukusu i potrebama. Ako niste u mogućnosti da koristite maslinovo ulje, paradajz možete da pripremite i u suncokretovom ulju, ali znajte da ukus nije isti. Od navedenih sastojaka dobićete otprilike 2 tegle od 370 ml.

Sastojci

  • 2 kg svežeg paradajza
  • So (količina po ukusu)
  • 500 ml maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • Crni biber
  • Svež bosiljak, nekoliko listova
  • Svež ruzmarin, jedna grančica

Priprema

  1. Paradajz dobro operite, malo osušite papirnim ubrusom ili kuhinjskom krpom i isecite na četvrtine ili neki drugi oblik po želji.
  2. Jedino što je bitno je da su narezani komadi isti da se svi podjednako osuše.
  3. Uklonite semenke, najbolje kašikom i posolite ih.
  4. Zagrejte rernu na 100°C.
  5. Paradajz poređajte na što deblji papir za pečenje.
  6. Proces pečenja ili sušenja može varirati tokom vremena. Ako ste tokom pripreme koristili veći paradajz, sušenje može da potraje i do 6 sati. Ako je paradajz manji, biće vam dovoljno 3 i po sata.
  7. Sušeni paradajz je gotov kada u njima više nema soka.
  8. Gotove sušene paradajz rasporedite u prethodno sterilisane tegle.
  9. Dodajte maslinovo ulje, očišćeni i sitno seckani beli luk i bosiljak i ruzmarin.
  10. Na kraju dodajte malo crnog bibera u zrnu.
  11. Tegle dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.

Pesto od sušenog paradajza

Ako ste ljubitelj pesta i sušenog paradajza, ovo je recept za vas! Ukus je veoma aromatičan i sigurno će vas oduševiti. Pre pripreme tegle dobro očistite i sterilišite. Od navedenih sastojaka dobićete približno 3 tegle od 370 ml. Pesto možete poslužiti uz testeninu, a zbog parmezana možete da ga držite u frižideru i do 2 nedelje.

Sastojci

  • 10 dag sušenog paradajza
  • 1 kašika kapara
  • 1 - 2 čena belog luka
  • 10 dag semena suncokreta
  • 7 dag rendanog parmezana ili sira po želji
  • Oko 2 dcl maslinovog ulja
  • Oceđeno ulje od paradajza
  • So
  • Biber
  • Svež peršun ili bosiljak po želji

Priprema

  1. Ocedite paradajz od ulja i ostavite ga sa strane. Iseckajte ih na manje komade.
  2. Kapare i peršun ili bosiljak takođe iseckajte na manje komade.
  3. U malom tiganju, na laganoj vatri, propržite semenke suncokreta (suvo)
  4. U dublju činiju dodajte seckani paradajz, kapare, peršun i/ili bosiljak, pržene suncokretove semenke, seckani beli luk i rendani parmezan ili neki drugi sir.
  5. Sve dobro posolite i pobiberite i dobro izmešajte sve sastojke.
  6. Štapnim mikserom ili blenderom usitnite sve sastojke. Dodajte maslinovo ulje i ulje u kome se sušio paradjz. Dodajte količinu prema željenoj gustini i kremastosti.
  7. Pesto možete da koristite odmah kada pripremate jelo ili ga spremite za posle.
  8. Prebacite ga u prethodno sterilisane tegle i čuvajte u frižideru.

Svi recepti za zimnicu od paradajza >>

Upotreba u kuhinji

Osušeni paradajz se mora čuvati u prethodno sterilizovanim teglama na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Pravilno pripremljen sušeni paradajz može se čuvati do nekoliko meseci. Ako spremate pesto od sušenog paradajza, možete ga čuvati do 2 nedelje u frižideru,

Suvi paradajz se najčešće služi kao prilog. Odlično se slaže sa jelima od mesa i ribe. Odličan je kao salata, ali se često može koristiti i kao sastojak raznih jela upravo zbog svog specifičnog i veoma aromatičnog ukusa. Možete ih konzumirati zasebno ili kombinovati sa drugim sastojcima. Odlično ide uz testenine, picu ili slane mafine.

Foto: RitaE / Pixabay 

Zimnica od paradajza

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

domaći kečap

Kečap

Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. … [više] about Kečap

koncentrat paradajza

Koncentrat paradajza

Domaći koncentrat od paradajza je potpuno drugačija - i potpuno ukusnija - verzija od one koju možete kupiti u prodavnici. Za izradu je potrebno oko jedan dan … [više] about Koncentrat paradajza

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

paradajz pire

Paradajz pire

Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće koristi za pripremu sosova za pice, paste i druga jela koja … [više] about Paradajz pire

sos od paradajza

Paradajz sos

Paradajz sos se pravi iz mnogo razloga. Služio je za medijum za kuvanje, sredstvo za omekšavanje mesa i imao je sposobnost da pojača ukus. Zanimljivo je da nije … [više] about Paradajz sos

pelat

Pelat

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od … [više] about Pelat

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

sok od paradajza

Sok od paradajza

Priprema soka od paradajza je oduvek bila praksa u mnogim domaćinstvima i kako se leto bliži kraju plodovi se sakupljaju i čuvaju za zimske dane. Ne možemo da … [više] about Sok od paradajza

sušeni paradajz u ulju

Sušeni paradajz

Paradajz je jedno od najpopularnijih povrća jer se odlično slaže sa raznim namirnicama. Zbog popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se naći na … [više] about Sušeni paradajz

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR