• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
džem od malina

Džem od malina

Objavljeno: 20.01.2022.

  • Priprema malina
  • Recepti
  • Džem od malina
  • Džem od malina sa konzervansom
  • Džem od malina bez šećera i konzervansa
  • Džem od malina bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Zbog svog ukusa, izgleda i lekovitih svojstava, malina je poznata kao "kraljica svih bobica". Da bi se obezbedila magična snaga voća tokom cele godine, najbolje je pripremiti džem od malina jer se njegovom konzumacijom obezbeđuje potrebna energija, vitamini, hranljiva vrednost i pravilno funkcionisanje nervnog sistema i krvnih sudova.

Kao i sok, džem ili marmelada, džem od malina je prilično jednostavan i lak za pripremu, a po sopstvenom ukusu možete birati količinu šećera, konzervansa ili kombinovati sa drugim začinima i namirnicama. Pored toga što ćete osigurati veliku zalihu vitamina, možete uživati u finom namazu za doručak, koristiti ga za kolače, palačinke ili druge deserte.

U nastavku ćemo vam predložiti nekoliko različitih i ukusnih recepata, na vama je da nađete malo vremena i dobre volje.

Priprema malina

Danas poznajemo više od 130 vrsta maline, razlikujemo homogene i dvopolne, crne i crvene. Na tržištu se zbog ekonomske vrednosti mogu naći i mnoge druge sorte koje su pogodne za preradu. Kraj juna, tačnije 25 - 30 dana nakon cvetanja, idealno je vreme za berbu i otkup maline. Između ranijih i kasnijih sorti postoji razlika od 10 - 15 dana, što uključuje sazrevanje i berbu.

Berba počinje kada plod poprimi karakterističnu boju i mora da bude dovoljno zreo.

Ako nemate mogućnost da berete iz sopstvenog uzgoja, prilikom kupovine birajte organske. Takođe, imajte na umu da li ćete koristiti svež proizvod ili ćete ga preraditi, jer su za preradu pogodniji tvrđi plodovi. Takođe proverite koju sortu kupujete. Birajte sveže, čvršće voće, jer bobice moraju da budu zrele ali ne prezrele.

Recepti

Pripremljeno samostalno ili u kombinaciji sa drugim voćem ili dodatkom začina, bogatstvo ukusa maline u džemu će ostati nepromenjeno i dugo sveže. U nastavku su navedeni osnovni recepti za pripremu slatke zimnice sa kojom sigurno nećete pogrešiti.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Džem od malina

Za namaze je najbolji domaći, gusti džem od malina i može se čuvati do dve godine. Preporučuje se da se kuva uveče da odstoji preko noći, a bobice natopljene šećerom da puste ukusan sok.

Sastojci

  • 1 kg svežih malina
  • 1 kg šećera
  • 1 vanilin šećer ili ekstrakt vanile po želji

Priprema

  1. Odvojite sveže voće od prezrelog i operite ga. Tokom pranja pazite da ne uništite maline.
  2. Dodajte šećer i vanilin šećer i lagano izmešajte sastojke.
  3. Ostavite ih da odstoje preko noći ili 12 sati na bezbednom mestu na sobnoj temperaturi.
  4. Nakon što odstoji, stavite šerpu na tihu vatru. Najbolje bi bilo koristiti bakarne posude.
  5. Povremeno mešajte dok ne proključa.
  6. Nakon ključanja kuvajte još 8 - 10 minuta.
  7. Isključite šporet i ostavite da se dobro ohladi.
  8. U međuvremenu pripremite tegle, operite ih i sterilišite.
  9. Nakon hlađenja vratite džem na šporet i prokuvajte. Tako vruće sipajte u tegle.

Džem od malina sa konzervansom

Za najbrže džemove i bogatiji ukus dodajte konzervans koji se brzo upija i sadrži limunsku kiselinu. Po želji možete da dodate i druge začine kao što su vanilija, karanfilić, cimet, kora pomorandže.

Sastojci

  • 1 kg malina
  • 1 kesica želea
  • 2 kašičice šećera

Priprema

  1. Pripremite i očistite maline.
  2. Pomešajte kesicu želea sa dve kašičice šećera i dodajte u voće.
  3. Stavite na vatru, lagano zagrejte i mešajte dok ne proključa. Po želji možete da dodate još šećera ili drugih začina.
  4. Nakon ključanja kuvajte još 5 minuta i uklonite penu.
  5. Vrući džem sipajte u sterilisane tegle i odmah zatvorite.

Džem od malina bez šećera i konzervansa

Džem od malina svakako možete da napravite i bez šećera jer je i sam plod dovoljno sladak i ukusan. Za ovaj recept mogu se koristiti sveže ili smrznute maline. Okretanjem tegli naopako stvara se vakuum tako da ne treba dodavati konzervanse. Nakon što otvorite teglu, preporučljivo je da je iskoristite što pre i čuvate u frižideru.

Sastojci

  • 1 kg malina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašičice limunovog soka

Priprema

  1. Sortirajte i operite maline.
  2. Maline i vaniliju stavite zajedno u šerpu i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Maline će pustiti sok tako da ne morate da dodajete vodu.
  3. Pred kraj kuvanja dodajte limunov sok.
  4. Kuvajte maline dok ne postanu čvrste i guste. Da je džem gotov znaćete kada se potpuno stegne.
  5. Sterilizirajte tegle i sipajte džem.
  6. Zatvorite poklopac i okrenite naopako (na poklopac).
  7. Pokrijte i ostavite da se ohladi.

Džem od malina bez kuvanja

Za još bržu pripremu možete da napravite džem od malina metodom “bez kuvanja”. Na taj način ćete sigurno sačuvati sve vitamine i minerale koji se mogu izgubiti tokom kuvanja. Džem bez kuvanja se smatra najefikasnijim u svojim lekovitim svojstvima. Međutim, za razliku od kuvanih džemova koji imaju nešto duži vek trajanja, za nekuvane se preporuča čuvanje do godine dana.

Sastojci

  • 1 kg svežih malina
  • 1 kg granuliranog šećera (ili manje, po želji)

Priprema

  1. Pripremite i očistite maline, pazite tokom pranja da bobice ostanu cele.
  2. Maline stavite u činiju, dodajte šećer i sve promešajte.
  3. Ostavite nekoliko sati na suvom i bezbednom mestu da maline puste sok.Pokrijte ih nečim da sprečite ulazak insekata.
  4. Povremeno lagano promešajte.
  5. Sterilizirajte tegle.
  6. Kada se džem potpuno stegne, sipajte u tegle i poklopite.

Svi recepti za zimnicu od malina >>

Upotreba u kuhinji

Nakon otvaranja tegle, džem od malina čuvajte na hladnom i suvom mestu, najbolje u frižideru. Ako se pravilno čuvaju, džemovi imaju rok trajanja do dve godine, posebno oni sa konzervansom.

Čuvajte džem od malina u sterilizovanim teglama sa suvim poklopcima. Sterilizirajte tegle u rerni, na pari ili kupljenim preparatima. Uverite se da su dobro zatvoreni tako da vazduh ne može da uđe. Nakon otvaranja tegle za džem, preporuča se da je upotrebite što je pre moguće.

Džem od malina idealan je kao namaz za doručak, predelo ili užinu, za palačinke, vafle, mafine ili druge kolače. Osim što je namaz, džem od malina se može dodati u čaj koji se smatra jednim od najpoznatijih i najefikasnijih načina za borbu protiv prehlade. Džem od malina u toplom čaju doprineće bržem znojenju i izbacivanju štetnih toksina iz vašeg organizma i eliminisanju virusa.

Džem od malina može se koristiti i u pripremi voćnih smutija, ovsenih pahuljica, voćnih pahuljica, a osim što ćete doprineti bogatstvu ukusa, u brzi doručak ćete dodati i dosta vitamina. Sigurni smo da ćete pronaći način da svoj džem uklopite u svakodnevnu ishranu jer jednostavno nećete moći da mu odolite. Ako ste osetljivi na aromatično bobičasto voće, džem od malina možete jesti sa mlekom koji ima velike količine kalcijuma i smanjuje agresivno dejstvo kiselih malina na stomak.

Foto: congerdesign / Pixabay

Zimnica od malina

džem od malina

Džem od malina

Zbog svog ukusa, izgleda i lekovitih svojstava, malina je poznata kao "kraljica svih bobica". Da bi se obezbedila magična snaga voća tokom cele godine, … [više] about Džem od malina

sirup od malina

Sirup od malina

Leto i jesen idealni su periodi za pripremu domaćih zimnica i sezonskih voćnih napitaka. Umesto da kupujete proizvode na policama prodavnica, donosimo vam … [više] about Sirup od malina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

paradajz pire

Paradajz pire

Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće … [više] about Paradajz pire

paprike

Paprika

Papriku za zimnicu možemo da pripremamo na mnogo načina, a potrebne su vam samo ideje, isprobani … [više] about Paprika

domaći senf

Senf

Senf se svrstava u grupu priloga za sendviče, razne sitne grickalice, ali i soseve ili čak … [više] about Senf

konzerviranje voća

Konzerviranje voća

Sve vrste voća se može konzervirati i čuvati u teglama dok boja i ukus ostaju potpuno očuvani. … [više] about Konzerviranje voća

džem od šljiva

Džem od šljiva

Džem od šljiva je jedan od najpopularnijih voćnih namaza, a osim za doručak, idealan je kao namaz u … [više] about Džem od šljiva

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR