Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se pravilno skladišti, mogu se duže zadržati sveže, a pranje pre skladištenja može da produži njihov vek trajanja uklanjanjem neželjene buđi. Možete ih čuvati u frižideru u posudi ili u zamrzivaču i kasnije koristiti za pripremu raznih poslastica i pića poput smutija ili ih nakon sušenja pretvoriti u prah.
Da bismo vam pomogli da na najbolji način iskoristite sezonu malina svake godine, odabrali smo najbolje savete za odabir malina u prodavnici, pranje i skladištenje u mesecima koji dolaze.
Zimnica od malina
U nastavku su ideje i recepti za sirupe, džemove, pekmeze, marmelade i druge slatke zimnice od malina.
Priprema malina
Iako je poslastica to što su maline dostupne u prodavnicama tokom cele godine, ove bobice su sezonsko voće i bolje ih je i jeftinije kupiti kada je sezona berbe, a da ne pominjemo da su obično boljeg ukusa tokom leta. Generalno, sve bobice imaju najbolji ukus kada je toplo vreme. Tokom kupovine birajte debele maline jarkih boja. Izbegavajte vlažne ili zaprljane posude, što može da bude znak prezrelog voća. Uklonite i bacite plesnivo ili kašasto voće kako se buđ ne bi proširila na druge bobice. Ako ih berete i gajite sami, berite one koje se lako odvajaju od stabljika, jer maline posle branja (osim u zamrzavanju) ne sazrevaju i ne postaju slađe.
Malinu je važno oprati pre konzumiranja ili dalje prerade, ali pošto su bobice tako delikatne, potrebno je biti pažljiv, jer se mogu raspasti i postati kašaste.
Izbegavajte korišćenje oštećenih malina u daljoj preradi. Nemojte ih ispirati pod tekućom vodom jer ih pritisak može pokidati. Umesto toga, stavite bobice u cedilj i potopite ih u posudu sa hladnom vodom. Lagano pomerajte cediljku gore-dole u vodi, a zatim pustite da se bobice ocede. Ako ste odlučni da prethodno operete bobice najbolje da ih operete u tečnosti sa jabukovim sirćetom. Napunite posudu sa tri šolje vode i jednom šoljom jabukovog sirćeta, a zatim umočite neoprane bobice i promešajte ih rukama. Isperite ih potapanjem u običnu vodu da bi bili sigurni da bobice nemaju ukus sirćeta.
Da biste osušili sve vrste bobičastog voća, nakon pranja, pažljivo poređajte bobice u jednom sloju na tepsiju obloženu papirnim ubrusima.
Ako nemate dovoljno za pripremu za zimnicu i treba da ih sakupite dovoljno, maline čuvajte u frižideru ili na temperaturi ispod 0°C, u kutiji sa rupicama. Ako nemate takvu kutiju, spremite ih u običnu i preko njih stavite plastičnu kesu ili providnu foliju i izbušite male rupice. Držite ih dalje od mesa, jer lako poprimaju miris.
Sušenje malina
Suve maline su savršene za pripremu u granoli, dodavanjem žitaricama, ali i glavnim jelima u sosovima. Sameljite ih u prah ili ostavite u komadima, u zavisnosti od toga za šta ćete ih posle koristiti.
Dobro ih isperite i pošto maline imaju otvor koji omogućava da se voda sakuplja, maline lagano protresite u cediljku ili ih poređajte na papirne ubruse da voda ispari. Ne moraju da budu savršeno suve, ali pokušajte da izvučete što je moguće više vlage.
Sušenje u dehidratoru
Bez obzira koji dehidrator koristite, stavite maline na rešetke u jednom sloju, ne dodirujući ih. Možete da izaberete i silikonsku podlogu u slučaju da iz maline počne da curi sok, ali to nije neophodno, samo im dajte prostora.
Ako dehidrirate smrznute maline, NEMOJTE da ih stavljate na rešetkaste površine jer su ćelije voća oštećene u procesu zamrzavanja i imaćete puno soka. Predlažemo da ih prvo odmrznete, a zatim da ih stavite u dehidrator da se osuše da bi nered sveli na minimum (ali ipak zaštitite mašinu od prskanja).
Sušite na 50°C 18 - 20 sati. Ako su maline velike i debele ili ste preopteretili poslužavnike, malinama će možda trebati duže.
Iako se voće obično suši na 55, maline i kupine radije se suše na nižoj temperaturi. Pošto mogu da budu problematične pri mlevenju i da se osuše u tvrde male grudvice voća, verujemo da je sušenje na nižoj temperaturi bolja opcija jer pomaže da se suše ravnomernije i na kraju je korisnije za proces mlevenja i pretvaranja u prah.
Nakon što dehidrirate maline, potrebno je da ih kondicionirate oko nedelju dana. Stavite ih u hermetički zatvorenu posudu za konzerviranje i protresite jednom ili dva puta dnevno. Kondicioniranje je proces koji omogućava da se nivo vlage (poželjno manje od 20%) izjednači između svih plodova u tegli, jer neki mogu sadržavati više vlage od drugih. Ako vidite kondenzaciju na unutrašnjoj strani tegle, vratite maline nazad u dehidrator i još osušite. Ako ne vidite kondenzaciju, nastavite sa dugotrajnim skladištenjem.
Sušenje malina u rerni
Sušenje malina u rerni je dovoljno jednostavan način da potrošite sve maline koje imate i ne možete da pojedete. Jednostavno ih operite i ostavite da se osuše (prema uputstvu u odeljku Priprema malina za zimnicu). Zatim ih stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje u jednom sloju, bez dodirivanja. Podesite temperaturu rerne na najnižu, obično 60°C i sušite oko 8 sati. Povremeno ih proveravajte. Nakon 6 sati maline će biti savitljive, ali ako želite potpuno osušene maline, sušite ih još najmanje 2 sata. Imajte na umu da će maline nakon sušenja poprimiti tamniju boju.
Sušenje listova maline
List crvene maline ima odličan ukus sličan zelenom čaju i vekovima se koristi kao prirodni lek. Bere se sredinom jutra nakon što je rosa isparila i pre nego što je sunce jače da bi se što bolje očuvalo prirodno ulje i ukusi u listovima. Nosite rukavice i duge rukave da biste se zaštitili od trnja.
Kao i kod većine biljaka, kada biljka počne da cveta, listovi postaju gorki, pa berite samo mlade i zdrave listove koji nisu tretirani hemikalijama. Isecite grančice i mlade listove u veliku činiju.
Možete da ostavite da se listovi prirodno osuše na vazduhu ili da koristite dehidrator da biste brže osušili listove maline. Prvo dobro operite listove pod tekućom vodom da biste uklonili prašinu i insekte i poređajte ih na kuhinjski peškir da deo vlage ispari. Zatim odlučite kako ćete da sušite listove maline - u dehidratoru ili na vazduhu.
Ako ćete ih sušiti na vazduhu, poređajte listove na rešetku i ostavite ih da se prirodno osuše daleko od prašine i sunčeve svetlosti. Ili možete da ih vežete za krajeve i okačite ih da se osuše. U zavisnosti od vlažnosti, sušenje obično traje 1 - 2 nedelje.
Ako želite da ih sušite u dehidratoru, poređajte ih na rešetke i sušite na niskoj temperaturi. Proveravajte svakih 30 minuta dok se potpuno ne osuše.
Da su listovi potpuno suvi prepoznaćete po mrvljenju listova. Držite ih spakovane u tegli dalje od direktne sunčeve svetlosti. P
Kako se pravi prah od malina
Nakon što ste osušili maline i uradili kondicioniranje i uklonili sve loše osušene maline, sameljite ih u blenderu ili mlinu za kafu. Čuvajte prah u tegli sa hermetičkim poklopcem.
Blanširanje malina
Maline ne treba blanširati, ali i možete pre zamrzavanja. Pošto su ovo veoma osetljive bobice, proces blanširanja je kratak. Zagrejte vodu u šerpi dok ne provri, a u drugu činiju stavite led i prelijte hladnom vodom. Oprane maline stavite u cediljku i nakratko uronite u ključalu vodu na 10 - 15 sekundi, a zatim odmah u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja. Ostavite ih da se potpuno ohlade (otprilike 1 minut), zatim uklonite i raširite na peškir i ostavite da se osuše pre dalje obrade.
Zamrzavanje malina
Maline se dobro zamrzavaju i mogu se koristiti zamrznute za smutije ili odmrznute za pečenje i sosove. Odmrznute bobice izgubiće oblik i pretvoriće se u sok, pa ih zamrznite u kesama i odmrznite u posudi u slučaju da sok iscuri iz kesice.
Bobice operite i osušite prema uputstvu u odeljku Priprema maline za zimnicu. Cele bobice poređajte na poslužavnik koji stane u zamrzivač i zamrznite (otprilike 6 sati). Premestite smrznute bobice u kese ili posude za zamrzavanje, ali ostavite malo prostora na vrhu kese ili posude, jer se bobice mogu malo proširiti tokom procesa zamrzavanja.
Važno je zamrznuti maline u serijama da bi bili sigurni da se brzo i ravnomerno zamrznu, i ostavite prostor oko svake da bi vazduh mogao da cirkuliše jer ne želite jedan veliki komad smrznutih malina. Smrznute maline možete da čuvate u zamrzivaču do 6 meseci.
Pre zamrzavanja, maline možete i da zasladite.Stavite malu količinu voća u kesu ili posudu za zamrzavanje i lagano pospite šećerom. Ponovite postupak, slažući maline, a zatim šećer dok ne potrošite sve maline. Ostavite malo prostora na vrhu kese ili posude. Pokrijte i ostavite voće da odstoji oko 15 minuta ili dok ne postane sočno. Zatvorite i zamrznite.
Foto: piviso / Pixabay
Ostavite odgovor