Leto i jesen idealni su periodi za pripremu domaćih zimnica i sezonskih voćnih napitaka. Umesto da kupujete proizvode na policama prodavnica, donosimo vam nekoliko recepata za domaći sok od maline.
Za one koji nemaju previše slobodnog vremena donosimo i recept bez kuvanja. Odlična stvar kod ovog sirupa je što u receptu možete da koristite i smrznute maline,pogotovo ako ne možete da kupite ili uberete sveže.
Osim što je osvežavajući napitak, sirup od malina može da se koristi i kao preliv u mnogim poslasticama ili kao krem u mnogim kolačima. Sa samo nekoliko sastojaka i u samo nekoliko minuta možete da pripremite domaći sok od maline.
Priprema malina
Kroz preradu, blagodati maline su široko rasprostranjene, koriste se za džemove, marmelade, sirupe i bebi kašice. Sastojak su mnogih kolača i pita, a njegovo seme se takođe koristi u proizvodnji ulja koje je takođe izuzetno zdravo.
Berba i sazrevanje plodova zavisi od toga o kojoj se sorti maline radi, ali se odvija 25 - 30 dana od početka cvetanja. Sazrevanje i berba traju 15 - 30 dana. Važno je proceniti zrelost ploda, što se može odrediti po boji i mekoći. Plodovi se beru mehanički ili ručno.
Tokom kupovine maline potrebno je obratiti pažnju na izgled ploda. Iako su prirodno meke na dodir, izbegavajte one koje su već promenile boju i postale malo gnjecave.
Recepti
Ako želite da pripremite gušći sirup koji možete da koristite kao preliv za palačinke ili neke druge poslastice, potrebno je da sirup kuvate nekoliko minuta duže. Uz stalno mešanje, sami možete da odredite željenu gustinu.
Ne morate da koristite limun u receptima, ali produžava mu vek trajanja.
Ako želite zdraviju verziju sirupa, možete da koristite smeđi šećer ili med.
Pre pripreme sirupa od maline potrebno je da sterilišete tegle ili flaše u koje ćete sipati svoj domaći sirup. Odnos šećera i voća je 1:1, ali naravno količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Slede recepti za tradicionalni sirup od malina i recept bez kuvanja i bez šećera. Za pripremu ovih recepata potrebno je samo nekoliko minuta.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sirup od malina
Za ovaj recept su vam potrebna samo 3 sastojka i 15 minuta vremena. Od 2 kg maline dobićete pola litra soka. Ako želite da napravite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu.
Sastojci
- 2 kg maline
- 750 g šećera na pola litra soka
- 70 ml limunovog soka na pola litra soka
Priprema
- Maline dobro operite, pa ih iseckajte u sokovniku ili blenderu.
- Nakon što ste ih iseckali, potrebno je da ih ostavite u frižideru preko noći.
- Sledećeg dana odvojite sok od semenki i kožice. Najlakši način je da koristite gazu, ali možete da koristite i filter za kafu.
- Nakon što procedite sok, sipajte ga u šerpu.
- U sok dodajte šećer i limunov sok i prokuvajte na srednjoj vatri.
- Smešu stalno mešajte dok ne provri, najviše 15 minuta.
- Nakon kuvanja ostavite da se sok ohladi, pa ga sipajte u teglu i dobro zatvorite.
Sirup od maline bez šećera
Maline imaju prirodno sladak ukus tako da nema potrebe za dodavanjem šećera. Sledi recept koji ne sadrži zaslađivač, ali ako želite, možete da dodate med. Ako se pridržavate kvantitativnih sastojaka iz gornjeg recepta, dobićete litar sirupa od maline.
Sastojci
- 3 kg maline
- 3 limuna
- 1,5 - 2 l vode
Priprema
- Maline dobro operite i uklonite trule delove ako ih ima.
- Stavite ih u sokovnik ili blender ili ih izgnječite viljuškom.
- Limune dobro operite, ogulite i isecite na kolutiće i dodajte malinama.
- Stavite smešu u šerpu i dodajte vodu.
- Kuvajte na srednjoj vatri do ključanja.
- Kada se sirup malo ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle.
- Tegle stavite u dublji lonac i sipajte vodu do vrha flaša.
- Stavite lonac da provri i nakon što voda provri, nastavite da kuvate još 10 minuta.
- Nakon toga vaš sirup je spreman za upotrebu. Sačekajte da se tegle ohlade, pa ih čuvajte u frižideru.
Sirup od maline bez kuvanja
Iako kuvanje sirupa traje samo 15 minuta, u nastavku je recept bez kuvanja. Njegov postupak je malo drugačiji, ali prilično jednostavan i brz. Iz ovog recepta dobićete litar sirupa od maline, koji se nakon pripreme mora čuvat na hladnom i tamnom mestu.
Sastojci
- 3,5 kg maline
- 6 dcl vode
- 3 limuna narezana
- 600 g šećera
Priprema
- Maline dobro operite i procedite.
- Možete ih iseckati u blenderu, sokovniku ili izgnječiti viljuškom.
- U iseckane maline dodajte vodu, šećer i kriške limuna.
- Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji u poklopljenoj činiji najmanje 12 sati.
- Kada se smeša slegne, procedite je kroz gazu ili filter za kafu.
- Sipajte sok u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Kada završite sa pripremom sirupa od malina, treba ga istresti u sterilisane tegle i dobro zatvoriti. Da bi napravili vakum, okrenite ih na poklopac i ostavite oko 10 minuta.
Domaći sirup od maline treba čuvat na tamnom i hladnom mestu do 6 meseci. Nakon otvaranja, mora da se čuva u frižideru i potroši u roku od nedelju dana.
Foto: silviarita / Pixabay
Ostavite odgovor