• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sirup od malina

Sirup od malina

Objavljeno: 20.01.2022.

 

  • Priprema malina
  • Recepti
  • Sirup od malina
  • Sirup od maline bez šećera
  • Sirup od maline bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Leto i jesen idealni su periodi za pripremu domaćih zimnica i sezonskih voćnih napitaka. Umesto da kupujete proizvode na policama prodavnica, donosimo vam nekoliko recepata za domaći sok od maline.

Za one koji nemaju previše slobodnog vremena donosimo i recept bez kuvanja. Odlična stvar kod ovog sirupa je što u receptu možete da koristite i smrznute maline,pogotovo ako ne možete da kupite ili uberete sveže.

Osim što je osvežavajući napitak, sirup od malina može da se koristi i kao preliv u mnogim poslasticama ili kao krem u mnogim kolačima. Sa samo nekoliko sastojaka i u samo nekoliko minuta možete da pripremite domaći sok od maline.

Priprema malina

Kroz preradu, blagodati maline su široko rasprostranjene, koriste se za džemove, marmelade, sirupe i bebi kašice. Sastojak su mnogih kolača i pita, a njegovo seme se takođe koristi u proizvodnji ulja koje je takođe izuzetno zdravo.

Berba i sazrevanje plodova zavisi od toga o kojoj se sorti maline radi, ali se odvija 25 - 30 dana od početka cvetanja. Sazrevanje i berba traju 15 - 30 dana. Važno je proceniti zrelost ploda, što se može odrediti po boji i mekoći. Plodovi se beru mehanički ili ručno.

Tokom kupovine maline potrebno je obratiti pažnju na izgled ploda. Iako su prirodno meke na dodir, izbegavajte one koje su već promenile boju i postale malo gnjecave.

Recepti

Ako želite da pripremite gušći sirup koji možete da koristite kao preliv za palačinke ili neke druge poslastice, potrebno je da sirup kuvate nekoliko minuta duže. Uz stalno mešanje, sami možete da odredite željenu gustinu.

Ne morate da koristite limun u receptima, ali produžava mu vek trajanja.

Ako želite zdraviju verziju sirupa, možete da koristite smeđi šećer ili med.

Pre pripreme sirupa od maline potrebno je da sterilišete tegle ili flaše u koje ćete sipati svoj domaći sirup. Odnos šećera i voća je 1:1, ali naravno količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Slede recepti za tradicionalni sirup od malina i recept bez kuvanja i bez šećera. Za pripremu ovih recepata potrebno je samo nekoliko minuta.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Sirup od malina

Za ovaj recept su vam potrebna samo 3 sastojka i 15 minuta vremena. Od 2 kg maline dobićete pola litra soka. Ako želite da napravite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu.

Sastojci

  • 2 kg maline
  • 750 g šećera na pola litra soka
  • 70 ml limunovog soka na pola litra soka

Priprema

  1. Maline dobro operite, pa ih iseckajte u sokovniku ili blenderu.
  2. Nakon što ste ih iseckali, potrebno je da ih ostavite u frižideru preko noći.
  3. Sledećeg dana odvojite sok od semenki i kožice. Najlakši način je da koristite gazu, ali možete da koristite i filter za kafu.
  4. Nakon što procedite sok, sipajte ga u šerpu.
  5. U sok dodajte šećer i limunov sok i prokuvajte na srednjoj vatri.
  6. Smešu stalno mešajte dok ne provri, najviše 15 minuta.
  7. Nakon kuvanja ostavite da se sok ohladi, pa ga sipajte u teglu i dobro zatvorite.

Sirup od maline bez šećera

Maline imaju prirodno sladak ukus tako da nema potrebe za dodavanjem šećera. Sledi recept koji ne sadrži zaslađivač, ali ako želite, možete da dodate med. Ako se pridržavate kvantitativnih sastojaka iz gornjeg recepta, dobićete litar sirupa od maline.

Sastojci

  • 3 kg maline
  • 3 limuna
  • 1,5 - 2 l vode

Priprema

  1. Maline dobro operite i uklonite trule delove ako ih ima.
  2. Stavite ih u sokovnik ili blender ili ih izgnječite viljuškom.
  3. Limune dobro operite, ogulite i isecite na kolutiće i dodajte malinama.
  4. Stavite smešu u šerpu i dodajte vodu.
  5. Kuvajte na srednjoj vatri do ključanja.
  6. Kada se sirup malo ohladi, sipajte ga u sterilisane tegle.
  7. Tegle stavite u dublji lonac i sipajte vodu do vrha flaša.
  8. Stavite lonac da provri i nakon što voda provri, nastavite da kuvate još 10 minuta.
  9. Nakon toga vaš sirup je spreman za upotrebu. Sačekajte da se tegle ohlade, pa ih čuvajte u frižideru.

Sirup od maline bez kuvanja

Iako kuvanje sirupa traje samo 15 minuta, u nastavku je recept bez kuvanja. Njegov postupak je malo drugačiji, ali prilično jednostavan i brz. Iz ovog recepta dobićete litar sirupa od maline, koji se nakon pripreme mora čuvat na hladnom i tamnom mestu.

Sastojci

  • 3,5 kg maline
  • 6 dcl vode
  • 3 limuna narezana
  • 600 g šećera

Priprema

  1. Maline dobro operite i procedite.
  2. Možete ih iseckati u blenderu, sokovniku ili izgnječiti viljuškom.
  3. U iseckane maline dodajte vodu, šećer i kriške limuna.
  4. Sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji u poklopljenoj činiji najmanje 12 sati.
  5. Kada se smeša slegne, procedite je kroz gazu ili filter za kafu.
  6. Sipajte sok u prethodno sterilisanu teglu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od malina >>

Upotreba u kuhinji

Kada završite sa pripremom sirupa od malina, treba ga istresti u sterilisane tegle i dobro zatvoriti. Da bi napravili vakum, okrenite ih na poklopac i ostavite oko 10 minuta.

Domaći sirup od maline treba čuvat na tamnom i hladnom mestu do 6 meseci. Nakon otvaranja, mora da se čuva u frižideru i potroši u roku od nedelju dana.

Foto: silviarita / Pixabay

Zimnica od malina

džem od malina

Džem od malina

Zbog svog ukusa, izgleda i lekovitih svojstava, malina je poznata kao "kraljica svih bobica". Da bi se obezbedila magična snaga voća tokom cele godine, … [više] about Džem od malina

sirup od malina

Sirup od malina

Leto i jesen idealni su periodi za pripremu domaćih zimnica i sezonskih voćnih napitaka. Umesto da kupujete proizvode na policama prodavnica, donosimo vam … [više] about Sirup od malina

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR