Na našim prostorima trešnje su odavno na listi omiljenog voća. Sve dobrobiti koje možemo dobiti preradom ovog voća već znamo, a među njima su sokovi, džemovi, marmelade i kompoti koji krase mnoge kolače, likere i mnoge druge proizvode. Ne postoji osoba koja nikada nije probala nešto od trešanja i uživala u proizvodima ovog voća, a posebno džemu od trešanja.
Ovog puta odlučili smo da vam napišemo nešto o jednom od najboljih namaza za dobro jutro. Za vas smo pripremili nekoliko jednostavnih recepata koji će vam pomoći da uživate u plodovima ovog voća tokom cele godine. Donosimo vam brzi recept za džem od trešanja bez konzervansa, dodajemo klasičan, domaći recept kakav su radile naše bake, a tu je, naravno, i malo modernija verzija recepta za džem od trešanja.
Priprema trešanja
Na našim predelima poslednjih godina postoji veliki broj vrsta trešanja koje se uzgajaju za različite vrste proizvoda, ali mi ćemo se držati onih starih, posebno ukusnih sorti, od kojih su pekmeze i džemove pravile naše bake.
Kao što smo već rekli, berba trešanja počinje u zavisnosti od sorte. Važno je prepoznati da li je plod zreo, po boji i jačini spoljašnjeg, ali i unutrašnjeg dela ploda.
Trešnje obično klasifikujemo na “rane” i “kasne”. Što bi značilo da su rane sorte one koje sazrevaju već početkom maja, a kasne one koje sazrevaju tek od sredine juna i traju u proseku oko 2 meseca.
Što se same berbe tiče, najbolja stvar za sam plod je ručna berba, koja podrazumeva čupanje ploda zajedno sa stabljikom, jer se tako postiže manje otpadnog voća. Najbolje je brati u kasnim popodnevnim ili ranim jutarnjim časovima kako ne bi bili izloženi jakom suncu i ne bi izgubili na čvrstoći.
Prezrele trešnje se često koriste u proizvodnji određenih proizvoda, najčešće za alkohol. Poznato je da ono voće koje ne završi u prodaji u prodavnicama ili na nekim porodičnim gazdinstvima, često završi u fabrikama za preradu voća u džemove.
Recepti
Jedna od najvećih grešaka je što se voće koje ima određena oštećenja ili je prezrelo često koristi za džem, ali to nije pametno jer znači brže propadanje, odnosno kraći vek trajanja džema. Što znači da za svoj džem koristite najbolje i najkvalitetnije voće kako bi bio što bolji.
Kao što svi znamo, ima mnogo recepata za džem, ali svako radi po svom ukusu i izbacuje i dodaje u klasične recepte šta hoće. Donosimo vam tri recepta koji izgledaju kao savršeni za svaki sto!
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći džem od trešanja
Klasični recept za pravljenje džema od trešanja se ne razlikuje od drugog voća. Svi sastojci su isti osim naravno količine i vrste voća koje ćemo da stavimo. Ovaj recept koriste mnoge žene, i mlade i stare, u pripremama za zimnicu, a možemo da potvrdimo i da je izuzetno ukusan. Pripremajući džem po ovom receptu, dobićete 3 tegle od po 500 g džema.
Sastojci
- 0,5 šolje vode
- 1 kg trešanja
- 750 g šećera
Priprema
- Trešnje sipajte u šerpu, prelijte sa pola čaše vode i stavite na vatru. Kuvajte 7 minuta, uklonite koštice i kožicu trešnje.
- Posudu sa pripremljenim trešnjama stavite na srednju vatru, dodajte šećer, prokuvajte, često mešajte i kuvajte 10 minuta.
- Tokom kuvanja trešanja potrebno je oprati i sterilisati tegle, napuniti ih ključalom vodom i pokriti poklopcima na nekoliko minuta.
- Ocedite vodu, kuvani džem sipajte u tegle i stavite poklopce. Čuvajte na hladnom mestu.
Brzi džem od trešanja
Za ovu vrhunsku poslasticu ne treba vam ni pola sata, a ukus je veličanstven. Bez konzervansa, u njemu će uživati svi uzrasti. Pripremajući džem po ovom receptu, dobićete 2 tegle od po 500 g džema.
Sastojci
- 500 g trešanja
- 220 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 - 3 kašičice ruma
- 1 kesica želatina
Priprema
- Očistite i iseckajte trešnje.
- U lonac za kuvanje stavite trešnje, šećer i vanilin šećer. Sve izmešajte i kuvajte na jakoj vatri dok ne provri, pa nastavite da kuvate još desetak minuta.
- Dodajte želatin pomešan sa malo šećera (1 ili 2 kašike). Kada prokuva, ostavite na vatri još 3 minuta.
- Na kraju dodajte rum i promešajte. Sipajte u tegle.
Džem od trešanja bez šećera
Kako je šećer jedan od glavnih neprijatelja naše linije i dijete, donosimo vam recept za džem od trešanja bez šećera ili nekog drugog zaslađivača. 100% prirodan i ne deblja! Pripremajući ovaj recept dobićete 2 tegle od po 500 g džema od trešanja.
Sastojci
- 1 kg trešanja
- Štapić cimeta
- Kora jednog limuna i sok po želji
Priprema
- Trešnje, štapić cimeta i limunovu koricu stavite na tihu vatru dok se sastojci ne sjedine i dok ne formišu gustu smešu.
- Sklonite sa vatre posle oko sat vremena i iseckajte voće ako je preveliko.
- Vratite sve na kuvanje i kuvajte u proseku još 25 minuta na tihoj vatri.
- Nakon skidanja sa ringle stavite u tegle i čuvajte na hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Pre svega, treba naglasiti da kao i svaku drugu zimnicu, džem od trešanja treba dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mestu tokom cele godine. Kao što tegle pripremamo za svaku zimnicu u kojoj ćemo je čuvati, tako je i za džemove potrebno tegle prethodno dobro pripremiti i očistiti pre upotrebe. Takođe, tegle treba zagrejati da bi se sprečilo pucanje nakon stavljanja vrućeg džema.
Zimnica, po pravilu, nema određeni vek trajanja, ali ne možemo da čekamo 3 godine da pojedemo nešto što ranije nismo jeli. Pogotovo ako džem ne sadrži konzervanse, potrebno ga je pojesti što pre, najbolje tokom jedne zime, a ne čekati duže da ga pojedete.
Najčešća mesta za čuvanje zimnice su podrumi, frižideri ili ostave. Sva ova mesta su hladna i nemaju mnogo pristupa sunčevoj svetlosti.
Kao što znate, džemovi se koriste na mnogo načina i deo su mnogih poslastica, ali u novijoj, modernoj kuhinji, neki džemovi se mogu naći kao dodatak slanim jelima.
Dok je džem od trešanja pravi hit u svakom desertu, probajte palačinke sa džemom od trešanja i dodatkom kuglice sladoleda.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor