• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
aronija u posudi

Aronija

Objavljeno: 11.09.2021.

Ko još može da odoli ukusnom džemu, pekmezu ili soku od aronije? Ako volite aroniju, ove godine pripremite likere, pekmeze, džemove, marmelade, sokove i sirupe koji će upotpuniti vašu zimnicu da bi uživali u lekovitim bobicama i tokom zime.

Zimnica od aronije

Slede svi načini kako se pravi zimnice od aronije kada nam sveža više nije dostupna.

  • Čaj od aronije
  • Džem od aronije
  • Liker od aronije
  • Pekmez od aronije
  • Sirup od aronije
  • Slatko od aronije
  • Sok od aronije

Priprema aronije

Aronija je bogata lekovitim svojstvima, zbog čega se koristi za pripremu zimnice i ukusnih džemova, pekmeza i sokova.

U domaćem uzgoju bere se kada su bobice dovoljno zrele, dok se u gajenju za komercijalne svrhe bere jednom godišnje. Skladištenje aronije je veoma važno jer želimo da joj zadržimo sva lekovita svojstva i ukuse.

Kad pomislimo na pripremu zimnice od aronije prvo nam napamet padnu priprema džema i pekmeza. Postoji mnogo recepata i opcija, ali faze pripreme su približno iste. Ono što morate da zapamtite je da kada dođe vreme za pripremu zimnice, bobice aronije se moraju prvo zagrejati, posebno tvrđe koji se kuvanjem omekšaju.

Pored prerade u namaze i kompot, aronija se može jednostavno zamrznuti ili preraditi u sok. Ljubitelji alkoholnih pića često spremaju vino od aronije, koje zadovoljava ne samo ukusom već i bojom.

Preporučena doza konzumiranja svežih bobica aronije je samo 300 g dnevno. Sve više od toga može negativno uticati na vaše telo.

Sušenje aronije

Iako su osušene bobice aronije veoma slične sušenim borovnicama, njihov antioksidativni sadržaj je tri puta jači. Osušene bobice aronije smatraju se superhranom. Imaju veoma visoku koncentraciju antocijanina, a visok sadržaj antioksidanata se ne menja tokom sušenja. Međutim, procesom sušenja uklanja se veći deo vode, pa su suve bobice mnogo slađe nego u svežem obliku.

Plodovi aronije se mogu sušiti na vazduhu, u dehidratoru ili u rerni. Ako planirate da ih sušite na vazduhu, uberite ih sa grančicom i nanizajte na čvršći konac, zavežite i okačite napolje. Imajte na umu da ptice vole aroniju, pa ih dodatno pokrijte gazom da ih ptice ne bi pojele. Ako ih sušite u dehidratoru ili rerni, možete da uklonite stabljike i grančice i sušite samo bobice na temperaturi koju preporučuje proizvođač. Za sušenje u rerni (poređani u tankom sloju na papiru za pečenje) prvo na 35 - 40°C 30 minuta, a zatim povećajte temperaturu do 60°C dok bobice ne budu u potpunosti suve.

Suve bobice aronije mogu se čuvati 3 meseca u zatvorenoj posudi u ostavi ili zamrznuti.

Blanširanje aronije

Blanširanje aronije preporučljivo je u slučaju tvrdih bobica, čak i pre kuvanja u džemovima, pekmezima, sokovima, sirupima i marmeladama.

Bobice se uzastopno spuštaju u prokuvalu vodu na 3 minuta, zatim se vade u hladnu ledenu vodu i puštaju da se potpuno ohlade. Procedite ih, stavite na čistu krpu ili peškir da se ocede i tek tada možete da nastavite sa pripremom džema ili druge zimnice.

Zamrzavanje aronije

Kad plod sazri, najbolje ga je zamrznuti. Jednom odmrznuto voće ne sme se ponovo zamrzavati. Zamrzavanje aronije nema negativan uticaj na kvalitet zimnice jer je poznato da aronija veoma dobro podnosi niske temperature.

Aroniju ne treba blanširati pre zamrzavanja, ali ako su suve i tvrde, možete ih prvo blanširati, procediti, osušiti, a zatim zamrznuti. Zamrznuta aronija se može koristiti za pripremu bilo koje vrste zimnice.

Foto: honka13 / Pixabay

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR