Ako ste probali sok od aronije i osvojio vas je ukus ovog osvežavajućeg napitka, moguće je da ćete još više uživati u pekmezu. Da je aronija bogata hranljivim materijama i zdravim sastojcima za ljudski organizam, svima je odavno poznato, ali malo ko zna da je pre 10 godina bila nepoznata na našim prostorima.
Kada se jede sveža, ova gorka bobica ima mnogo intenzivniji ukus od bilo koje druge poznate bobice, na primer ribizle ili borovnice, pa se trudimo da taj ukus ublažimo kuvanjem u pekmezu.
Za pripremu jednostavnog džema biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a na vama je da odlučite da li želite da džem pripremite na klasičan način ili sa dodatkom.
Priprema aronije
Za pravljenje pekmeza najčešće se koriste dvije vrste aronije: Nero i Viking
Po pravilu, bobice se beru kada izgube karakterističan gorak ukus koji se oseća na svakom nezrelom plodu, a vrednost suve materije između 15 - 20%. Prve žetve su moguće već u drugoj godini uzgoja.
Berba se najčešće obavlja ručno, a optimalna temperatura skladištenja je 2°C. Ubrani plodovi mogu da se čuvaju 3 - 4 meseca. Čuvanje na hladnom pozitivno utiče na transformaciju kiselina i tanina u voću i poboljšava odnos kiselina i šećera, čime se gubi gorak ukus, a bobice postaju slađe.
Ukoliko niste toliko zainteresovani za gajenje aronije, plodove ove lekovite biljke možete da kupite od lokalnih uzgajivača. Tokom kupovine obratite pažnju na zrelost ploda jer sočniji plod daje ukusniji pekmez.
Recepti
Priprema pekmeza od aronije je veoma jednostavna jer vam je potrebno samo nekoliko sastojaka i staklene tegle. Iako je drugi najvažniji sastojak šećer, preporučuje se da tokom kuvanja postepeno dodajete i proveravate željenu slatkoću. Ukusi su različiti pa je ponekad važnije pratiti svoje nepce.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Pekmez od aronije
Ispod je klasičan recept za džem od aronije u koji možete da dodare pomorandžu, limun i cimet kao pojačivače ukusa, mada nisu nezaobilazni za pravljenje pekmeza. Od ove količine dobićete otprilike 1,5 kg džema što je dovoljno za 5 tegli.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 450 g šećera
- Pola limuna (sok)
Priprema
- Oguljene bobice stavite u šerpu i dodajte 300 g šećera i limunov sok.
- Posle 15 minuta kuvanja postepeno dodajte ostatak šećera uz mešanje.
- Kuvanje je potrebno nastaviti još 30 minuta, povremeno mešajući dok se smeša ne zgusne i sklonite sa ringle.
- Sačekajte 10 minuta da se smeša ohladi i rasporedite je u sterilisane tegle po izboru.
- Kada se pekmez ohladi, tegle dobro zatvorite.
Pekmez od aronije bez šećera
Pekmez od aronije bez šećera je, prema preporukama nutricionista, jedan od 5 najboljih sastojaka za kvalitetan i nutritivno jak doručak. Ako želite da ga obogatite, dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile, 1 - 2 kašičice mlevenog cimeta ili neki drugi začin po želji. Količinu napisanu u receptu rasporedite u 5 tegli.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 1 štapić cimeta
- Voda po potrebi
- Ceo limun (sok)
Priprema
- Bobice aronije je potrebno iseckati štapnim mikserom. Po potrebi dodajte 3 kašike vode za lakše mešanje.
- Kada je smeša potpuno iseckana, prebacite je u šerpu i dodajte još 3 kašike vode, 1 štapić cimeta i limunov sok.
- Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri 30 minuta, povremeno mešajući.
- Kada je pekmez skuvan, sipajte ga u tegle. Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se ohlade umotane u ćebe najmanje 10 sati na sobnoj temperaturi.
Pekmez od aronije i šljiva iz rerne
Ovaj recept je prava poslastica i ne sumnjamo da ćete biti prijatno iznenađeni ako ga probate. U ovaj recept možete da dodate i šljive, ali ako odlučite da radite bez njih, ukus će i dalje biti više nego zadovoljavajući. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 10 tegli od 300 g.
Sastojci
- 1 kg bobica aronije
- 2 kg šljiva
- 400 - 600 g belog šećera
- 2 kašičice cimeta
- Pola limuna (sok)
- 50 - 100 g crne čokolade
Priprema
- U šerpu stavite oprane bobice aronije.
- Šljive operite, uklonite koštice i dodajte u šerpu.
- U voće dodajte 400 g šećera i ostavite u frižideru 2 sata.
- Ostavite lonac na sobnoj temperaturi 10 minuta pre kuvanja.
- Kada stavite šerpu na vatru, smanjite na minimum i dodajte sok od limuna i 2 kašičice cimeta
- Kuvajte na tihoj vatri 40 minuta, uz povremeno mešanje dodajući preostali šećer po potrebi.
- Kada je pekmez skuvan, prebacite ga u tegle. Iznad pekmeza u svaku činiju dodajte otprilike 15 g čokolade. Zagrejte rernu na 100°C i pecite sat vremena. Zatim smanjite temperaturu na 40°C i pecite još 45 minuta.
- Isključite rernu i ostavite pekmez u njoj da se ohladi preko noći.
Upotreba u kuhinji
Pekmez od aronije se sipa i čuva u sterilizovanim teglama. Ako se pridržavamo recepta za pripremu džema od aronije u rerni, pekmez se zagreva na 100°C i zatim postepeno hladi u rerni preko noći.
Da bi se očuvala sva svojstva i održala stabilnost ukusa, treba ga čuvati u tamnijim i hladnijim prostorijama. Iako se može čuvati zatvoren tokom cele zime, preporučljivo je da ga nakon otvaranja držite u frižideru i upotrebite u roku od nedelju dana.
Možete mu dodavati razne druge začine i biljke da biste dobili različite ukuse na tanjiru. Za ljubitelje poslastica, možete da ga namažete na hrskavi hleb i svakako se preporučuje kao fil za palačinke i mafine. Za bogatiji ukus pekmeza od aronije možete da dodate rabarbaru, šljive, crvene ribizle, kupine, pomorandže, smokve, brusnice, jabuke i kruške. Ako želite sirovi pekmez od aronije, izmiksajte ih u blenderu sa bananom.
Osim što je ukusna, aronija svojim dobrim sastavom doprinosi zdravlju i vitalnosti organizma, što je još jedan razlog da se upustite u pripremu ponuđenih recepata. Nadamo se da ćete uživati u pravljenju pekmeza i podeliti utiske o konačnom proizvodu!
Foto: Pixabay
Ostavite odgovor