• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
pekmez od aronije

Pekmez od aronije

Objavljeno: 16.01.2022.

 

  • Priprema aronije
  • Recepti
  • Pekmez od aronije
  • Pekmez od aronije bez šećera
  • Pekmez od aronije i šljiva iz rerne
  • Upotreba u kuhinji

Ako ste probali sok od aronije i osvojio vas je ukus ovog osvežavajućeg napitka, moguće je da ćete još više uživati u pekmezu. Da je aronija bogata hranljivim materijama i zdravim sastojcima za ljudski organizam, svima je odavno poznato, ali malo ko zna da je pre 10 godina bila nepoznata na našim prostorima.

Kada se jede sveža, ova gorka bobica ima mnogo intenzivniji ukus od bilo koje druge poznate bobice, na primer ribizle ili borovnice, pa se trudimo da taj ukus ublažimo kuvanjem u pekmezu.

Za pripremu jednostavnog džema biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a na vama je da odlučite da li želite da džem pripremite na klasičan način ili sa dodatkom.

Priprema aronije

Za pravljenje pekmeza najčešće se koriste dvije vrste aronije: Nero i Viking

Po pravilu, bobice se beru kada izgube karakterističan gorak ukus koji se oseća na svakom nezrelom plodu, a vrednost suve materije između 15 - 20%. Prve žetve su moguće već u drugoj godini uzgoja.

Berba se najčešće obavlja ručno, a optimalna temperatura skladištenja je 2°C. Ubrani plodovi mogu da se čuvaju 3 - 4 meseca. Čuvanje na hladnom pozitivno utiče na transformaciju kiselina i tanina u voću i poboljšava odnos kiselina i šećera, čime se gubi gorak ukus, a bobice postaju slađe.

Ukoliko niste toliko zainteresovani za gajenje aronije, plodove ove lekovite biljke možete da kupite od lokalnih uzgajivača. Tokom kupovine obratite pažnju na zrelost ploda jer sočniji plod daje ukusniji pekmez.

Recepti

Priprema pekmeza od aronije je veoma jednostavna jer vam je potrebno samo nekoliko sastojaka i staklene tegle. Iako je drugi najvažniji sastojak šećer, preporučuje se da tokom kuvanja postepeno dodajete i proveravate željenu slatkoću. Ukusi su različiti pa je ponekad važnije pratiti svoje nepce.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Pekmez od aronije

Ispod je klasičan recept za džem od aronije u koji možete da dodare pomorandžu, limun i cimet kao pojačivače ukusa, mada nisu nezaobilazni za pravljenje pekmeza. Od ove količine dobićete otprilike 1,5 kg džema što je dovoljno za 5 tegli.

Sastojci

  • 1 kg bobica aronije
  • 450 g šećera
  • Pola limuna (sok)

Priprema

  1. Oguljene bobice stavite u šerpu i dodajte 300 g šećera i limunov sok.
  2. Posle 15 minuta kuvanja postepeno dodajte ostatak šećera uz mešanje.
  3. Kuvanje je potrebno nastaviti još 30 minuta, povremeno mešajući dok se smeša ne zgusne i sklonite sa ringle.
  4. Sačekajte 10 minuta da se smeša ohladi i rasporedite je u sterilisane tegle po izboru.
  5. Kada se pekmez ohladi, tegle dobro zatvorite.

Pekmez od aronije bez šećera

Pekmez od aronije bez šećera je, prema preporukama nutricionista, jedan od 5 najboljih sastojaka za kvalitetan i nutritivno jak doručak. Ako želite da ga obogatite, dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile, 1 - 2 kašičice mlevenog cimeta ili neki drugi začin po želji. Količinu napisanu u receptu rasporedite u 5 tegli.

Sastojci

  • 1 kg bobica aronije
  • 1 štapić cimeta
  • Voda po potrebi
  • Ceo limun (sok)

Priprema

  1. Bobice aronije je potrebno iseckati štapnim mikserom. Po potrebi dodajte 3 kašike vode za lakše mešanje.
  2. Kada je smeša potpuno iseckana, prebacite je u šerpu i dodajte još 3 kašike vode, 1 štapić cimeta i limunov sok.
  3. Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri 30 minuta, povremeno mešajući.
  4. Kada je pekmez skuvan, sipajte ga u tegle. Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se ohlade umotane u ćebe najmanje 10 sati na sobnoj temperaturi.

Pekmez od aronije i šljiva iz rerne

Ovaj recept je prava poslastica i ne sumnjamo da ćete biti prijatno iznenađeni ako ga probate. U ovaj recept možete da dodate i šljive, ali ako odlučite da radite bez njih, ukus će i dalje biti više nego zadovoljavajući. Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za 10 tegli od 300 g.

Sastojci

  • 1 kg bobica aronije
  • 2 kg šljiva
  • 400 - 600 g belog šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • Pola limuna (sok)
  • 50 - 100 g crne čokolade

Priprema

  1. U šerpu stavite oprane bobice aronije.
  2. Šljive operite, uklonite koštice i dodajte u šerpu.
  3. U voće dodajte 400 g šećera i ostavite u frižideru 2 sata.
  4. Ostavite lonac na sobnoj temperaturi 10 minuta pre kuvanja.
  5. Kada stavite šerpu na vatru, smanjite na minimum i dodajte sok od limuna i 2 kašičice cimeta
  6. Kuvajte na tihoj vatri 40 minuta, uz povremeno mešanje dodajući preostali šećer po potrebi.
  7. Kada je pekmez skuvan, prebacite ga u tegle. Iznad pekmeza u svaku činiju dodajte otprilike 15 g čokolade. Zagrejte rernu na 100°C i pecite sat vremena. Zatim smanjite temperaturu na 40°C i pecite još 45 minuta.
  8. Isključite rernu i ostavite pekmez u njoj da se ohladi preko noći.

Svi recepti za zimnicu od aronije >>

Upotreba u kuhinji

Pekmez od aronije se sipa i čuva u sterilizovanim teglama. Ako se pridržavamo recepta za pripremu džema od aronije u rerni, pekmez se zagreva na 100°C i zatim postepeno hladi u rerni preko noći.

Da bi se očuvala sva svojstva i održala stabilnost ukusa, treba ga čuvati u tamnijim i hladnijim prostorijama. Iako se može čuvati zatvoren tokom cele zime, preporučljivo je da ga nakon otvaranja držite u frižideru i upotrebite u roku od nedelju dana.

Možete mu dodavati razne druge začine i biljke da biste dobili različite ukuse na tanjiru. Za ljubitelje poslastica, možete da ga namažete na hrskavi hleb i svakako se preporučuje kao fil za palačinke i mafine. Za bogatiji ukus pekmeza od aronije možete da dodate rabarbaru, šljive, crvene ribizle, kupine, pomorandže, smokve, brusnice, jabuke i kruške. Ako želite sirovi pekmez od aronije, izmiksajte ih u blenderu sa bananom.

Osim što je ukusna, aronija svojim dobrim sastavom doprinosi zdravlju i vitalnosti organizma, što je još jedan razlog da se upustite u pripremu ponuđenih recepata. Nadamo se da ćete uživati u pravljenju pekmeza i podeliti utiske o konačnom proizvodu!

Foto: Pixabay

Zimnica od aronije

sušena aronija

Čaj od aronije

Prepun ukusne aronije koja pospešuje vaš imuni sistem, ovaj čaj zagreva vaše telo, jača vaš imuni sistem i takođe ima divan ukus! Sigurno su je i vaše bake … [više] about Čaj od aronije

džem od aronije

Džem od aronije

Aronija, veliki čuvar zdravlja i odlična namirnica za pripremu raznih napitaka, u svom najslađem obliku priprema se kao džem. Ljubitelji slatkog neće ostati … [više] about Džem od aronije

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na našim prostorima. Za nju se kaže da je jedna od najzdravijih … [više] about Liker od aronije

pekmez od aronije

Pekmez od aronije

Ako ste probali sok od aronije i osvojio vas je ukus ovog osvežavajućeg napitka, moguće je da ćete još više uživati u pekmezu. Da je aronija bogata … [više] about Pekmez od aronije

sirup od aronije

Sirup od aronije

Do pre nekoliko godina na našim predelima nije bilo toliko potražnje i ponude aronije, ali u poslednje vreme se stvari menjaju i aronija polako postaje sve … [više] about Sirup od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U svežem stanju ima gorak ukus zbog čega se najčešće kuva i … [više] about Slatko od aronije

sok od aronije

Sok od aronije

Zahvaljujući svojoj lekovitosti, sok od aronije je tek odnedavno postao popularno piće, a još se naziva i „lekoviti nektar”. Aronija sadrži mnoge supstance koje … [više] about Sok od aronije

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. … [više] about Sirup od mandarina

rendani ren

Ren

Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i … [više] about Ren

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR