Suvo voće se smatra jednom od najboljih vrsta grickalica koje će vas zasititi tokom dana. Sušene brusnice su prava poslastica za sve koji žele da probaju nešto ukusno i zdravo i da svoje loše navike zamene novim. Pored odličnog ukusa, bogate su velikim brojem hranljivih materija, minerala i antioksidanata koji ih čine posebno dobrim za organizam.
Donosimo vam nekoliko recepata kako da napravite ukusne sušene brusnice, kako da ih poslužite i neke osnovne informacije o brusnicama. U nastavku su i dva recepta, jedan je klasičan način za sušenje brusnica, a drugi je bez šećera i dodatnih aditiva. Donosimo i nekoliko metoda sušenja brusnice, a recepti koje smo naveli mogu se koristiti u svakom od načina sušenja.
Priprema brusnica
Postoji veliki broj sorti brusnice koje se danas gaje i mogu se kupiti u prodavnicama ili na pijacama. Tokom godina gajenja na mnogim kontinentima gde klima nije ni slična, gde je zemljište bogatije ili manje bogato hranljivim materijama, došlo je do promena u biljci što je dovelo do razvoja novih vrsta.
Brusnice se uglavnom beru ručno, ali za velike zasade koriste se velike mašine za berbu koje se polako kreću duž redova zasada brusnice i lagano protresaju tako da zrele bobice padaju u okvir za hvatanje. Većina mašinski ubranog bobičastog voća se pere, zamrzava i prodaje u prodavnicama tokom cele godine, dok se ručno ubrano bobičasto voće plasira sveže.
Brusnice se mogu kupiti u skoro svakoj većoj prodavnici ili na pijaci. Preporuča se kupovina svežeg bobičastog voća, kojeg ima veći deo godine jer se uvozi iz mnogih zemalja. Najbolje je kupiti sveže i domaće brusnice, koje se mogu naći na svakoj obližnjoj pijaci, ali ako to nije moguće, možete i da ih kupite u prodavnici samo proverite da su potpuno zdrave i zrele.
Sušenje brusnica
Brusnice se mogu sušiti u dehidratoru, na vazduhu, u pećnici ili mikrotalasnoj, a svaki metod je detaljno opisan u nastavku.
Sušenje u rerni
Voće prelijte prokuvanim, vrućim sirupom pripremljenim dodavanjem šećera i vode u odnosu 1:1 (500 g šećera u 500 ml vode) i ostaviti da odstoji u sirupu 6 sati. Procedite ga, ponovo prokuvajte sirup i dodajte brusnicama, ostavite da odstoje još 6 sati. Procedite brusnice i stavite u tepsiju (koristite papir za pečenje da se ne zalepe tokom sušenja). Nakon prirodnog sušenja na sobnoj temperaturi, stavite ih u rernu na 50°C dok se potpuno ne osuše. Sušene brusnice su spremne kada su “elastične”, ali nisu lepljive. Ovako pripremljene sušene brusnice mogu se čuvati do 3 godine i koristiti za preradu u žele i kompote.
Sušenje u mikrotalasnoj
Mikrotalasna je odličan način za preradu voća u sušeno. Preko tanjira stavite papir za pečenje, poređajte brusnice jednu do druge i uključite mikrotalasnu na 3 minuta. Posle prva 3 minuta promešajte brusnice i ponovite postupak 5 - 6 puta. Zatim izvadite brusnice i spremite ih.
Sušenje u dehidratoru
Električne sušare ili dehidratori su odličan aparat koji značajno ubrzava ceo proces sušenja voća. Lako i brzo možete da probate ukusno sušeno voće koje možete da sačuvate i za zimske dane. Poređajte brusnice jednu pored druge u sušaru i stavite ih na temperaturu od 55°C. Ovo je nešto duži proces i s obzirom na temperaturu, najbolje ih je ostaviti u sušari 24 sata.
Sušenje na vazduhu
Klasičan način sušenja voća je sušenje na vazduhu. Bobice u ovom procesu možete čak i iseći na dva dela da biste ih što pre osušili, važno je da budu dobro osušene i čiste kao i kod drugih metoda sušenja. Bobice poređajte na drveni pleh ili šperploču obloženu folijom i ostavite na sunčanom mestu do 40 dana, svakodnevno mešajući. Pazite da se brusnice ne pokvase (unesite ih unutra tokom noći) ili da na njih ne dođu neke bakterije (prekrijte ih gazom).
Recepti
Suve brusnice se mogu kupiti u svakoj prodavnici, ali ako želite najprirodnije i ukusnije voće, pripremite ih po nekom od sledećih recepata.
Tokom pripreme pazite da su bobice potpuno zrele i crvene. Očistite svu prljavštinu koja se stvori tokom branja. Birajte zdrave i neoštećene bobice dabiste sprečili kvarenje ostalih bobica sa kojima ih mešate.
Svakako je važno naglasiti da se konzumacija sušenih brusnica ne preporuča deci mlađoj od 3 godine.
Kada sušite brusnice u rerni, uverite se da je omogućena i regulacija vazduha, tako da je potrebno periodično otvarati vrata rerne da bi se omogućila filtracija ili da vrata budu lagano otvorena tokom sušenja.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Suve brusnice
Ako želite sušene brusnice kao iz prodavnice, ali potpuno prirodne, preporučamo vam osnovni recept za sušenje u rerni. Od navedenih sastojaka dobićete oko 0,5 kg suvih brusnica.
Sastojci
- 1 kg brusnice
- 0,5 l vode
- 2 kašike šećera
Priprema
- Bobice dobro operite i očistite i osušite kuhinjskim ili papirnim ubrusom
- Skuvaajte sirup od 0,5 l vode, 2 kašike belog šećera i kuvajte neko vreme.
- U vrući sirup dodajte brusnice i kuvajte do ključanja
- Nakon što provri, sve stavite u tepsiju od rerne i pecite na 60°C oko 4 - 5 sati.
Sušene brusnice bez šećera
Za bolje, ukusnije i zdravije sušene brusnice, donosimo recept bez dodataka i šećera. Alternativa belom šećeru u ovom receptu je med, ali možete da koristite i agavin ili javorov sirup. Od navedene količine sastojaka dobićete oko 0,5 kg suvih brusnica.
Sastojci
- 0,5 l vode
- 1 kašika meda
- 1 kg brusnice
Priprema
- Operite i dobro osušite brusnice.
- Prokuvajte vodu i med i prelijte brusnice.
- Poređajte brusnice u jedan sloj na tepsiju obloženu papirom za pečenje i sušite 5 sati na 60°C.
- Povremeno zavirite u rernu i promešajte brusnice.
Upotreba u kuhinji
Same brusnice mogu dugo da ostanu sveže. Mogu se zamrznuti bez gubitka ukusa, lekovitih svojstava ili arome. Važno je da ih čuvate sveže na hladnom i tamnom mestu, a ne na suncu gde može da se ubrza njihov proces truljenja.
Sušene brusnice mogu da se čuvaju i do nekoliko meseci ako su dobro uskladištene i vakumirane. Čuvajte ih u posudama ili teglama sa hermetičkim poklopcima i pazite da ne dođu u kontakt sa velikom količinom vazduha jer bi to moglo da dovede do truljenja. Nakon otvaranja tegle, treba ih pojesti što je pre moguće.
Osim u ishrani, sušene brusnice se mogu koristiti kao sastojak kolača, pita i drugih poslastica. Možete ih koristiti čak i u smutijima, zasitni su, niskokalorični i pravi su hit za sve grickalice. Uvrštene su čak i kao sastojak u neka glavna jela, savršene su arome i obogaćuju svako jelo.
Lekovita svojstva
Sama brusnica je poznata po mnogim lekovitim svojstvima, a posebno je poznata po velikoj količini antioksidanata koje sadrži. Niskokalorična je i zato je odličan izbor za sve koji žele da promene ishranu i krenu sa zdravom ishranom. Ima antibakterijska, antiinflamatorna i antiseptička svojstva. Pripisuju joj se i sledeća svojstva; štiti od bolesti desni, pomaže u poboljšanju urinarnog sistema, jača imunitet i crevnu floru.
Takođe snižava nivo šećera u krvi, jača nokte, kosu, mišiće i kožu i poznato je da reguliše nivo holesterola. Sušene brusnice su dobar izvor vitamina i minerala, iako imaju manje lekovitih svojstava od svežih brusnica, ali je važno naglasiti da su i odličan izbor kada su u pitanju problemi sa mokraćnim sistemom. Sadrže malo više kalorija i šećera nego sveže, ali su odlične kada se konzumiraju u malim količinama. Takođe sadrže zdrave, nezasićene masti koje su odlične za naše telo.
Foto: Ivan Radic / CC
Ostavite odgovor