• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sirup od aronije

Sirup od aronije

Objavljeno: 11.05.2022.

 

  • Priprema aronije
  • Recepti
    • Domaći sirup od aronije
  • Sok od aronije bez šećera
  • Sirup od aronije sa limunom
  • Upotreba u kuhinji

Do pre nekoliko godina na našim predelima nije bilo toliko potražnje i ponude aronije, ali u poslednje vreme se stvari menjaju i aronija polako postaje sve popularnija u našim krajevima.

Mnogo je lekovitih vrednosti ove biljke, ali i mogućnosti njene prerade. Svakako jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih metoda na koji se ova biljka može preraditi je sirup od aronije.

Ovu pravu poslasticu često možemo naći na pijacama i u prodavnicama, ali možemo se i usuditi da je sami napravimo. Donosimo vam par recepata po kojima možete da napravite ukusan sirup od aronije. U nastavku možete pronaći recept za sirup od aronije i limuna, recept za sirup bez šećera i klasičan recept za sve ukuse.

Priprema aronije

Aronija ima veoma male plodove i stoga nije pogodna za ručnu berbu. Pošto sazreva leti, ne bere se tako lako rukama, ali kao i sve ostalo voće ima manje otpadnih plodova ako se bere ručno, a ne mehanički. Mehanička berba ubrzava proces branja aronije, ali nije u potpunosti pogodna za ove sitne plodove.

Sama kupovina aronije nije toliko česta u našim krajevima, ljudi nisu navikli na ovo voće kao na neko klasično voće, ali i pored toga aronija se uvek može naći na pijacama ili prodavnicama. Cena kilograma nije previsoka za naše standarde, pa svako može da je iskoristi i pokuša da doprinese svom zdravlju njenom upotrebom.

Kada je u pitanju izbor aronije tokom kupovine, važno je videti da sami plodovi nisu počeli da se suše, jer onda od njih nema koristi. Takođe, ako tražite aroniju za preradu, nećete pogrešiti ni sa jednom od tri navedene vrste. Sve tri su pogodna za preradu u sirup.

Recepti

Preporučena doza sirupa od aronije je 1 - 3 šoljice dnevno, a samih bobica aronije je 300 g. Zdravim ljudima se savetuje da ujutru piju samo jednu šoljicu sirupa, a onima koji ga piju iz zdravstvenih razloga preporuča se jedna šoljica 30 minuta pre svakog obroka.

Iako je aronija dobra i zdrava za ljudski organizam, u prevelikim količinama može da bude opasna i da izazove određene probleme. Najbolje je piti ju prema preporuci lekara u zavisnosti od zdravstvenih problema koje imate.

Za pravljenje sirupa od aronije preporuča se čuvanje u sterilizovanim i toplim teglam. Nakon pravljenja likera, sirupa i sokova, ostatak bobica možete koristiti za pravljenje pekmeza ili džemova, koji su takođe lekoviti i sadrže vitamine.

Već smo pisali o nizu lekovitih svojstava koja sadrži aronija, ali ukus ovog sirupa je jednostavno predivan i kada ga jednom probate nećete lako prestati da ga pijete. Aroma koju biljka daje sirupu pogodna je za sve uzraste. Sledi par recepata kako da ga napravite.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sirup od aronije

Klasični recept se uvek ispostavi da odgovara svim ukusima, a kasnije možete da dodajete začine po svom ukusu i eksperimentišete. Donosimo vam starinski recept za brz i jednostavan sirup od aronije, a od količine sastojaka dobićete oko 1,75 l sirupa.

Sastojci

  • 2 kg aronije
  • 1 kg šećera
  • 1 l vode

Priprema

  1. U veću posudu stavite šećer i voduda provri.
  2. Dodajte očišćene i oprane i bobice aronije, pustite da provri, a zatim ih štapnim mikserom utisnite da bobice puste sok.
  3. Kuvajte samo minut-dva, sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
  4. Ohlađenu smešu procedite kroz cediljku, po potrebi nekoliko puta i ostavite da se voće ocedi iz vode.
  5. Kada svo voće procedite, još jednom protisnite kroz cediljku na koju stavite čistu gazu ili filter za kafu i sipajte nazad u šerpu i ostavite da se kuva 10 minuta.
  6. Bobice koje su ostale nakon ceđenja soka ne bacajte, od njih možete da napravite džem.
  7. Tegle pre upotrebe dobro sterilišite, pa u njih stavite sok, dobro zatvorite i spremite na hladnom mesto.

Sok od aronije bez šećera

Sledi još zdraviji način da napravite sirup od aronije, bez šećera. Ovim receptom u koji ne ide šećer dobićete 1 l sirupa od aronije.

Sastojci

  • 300 g bobica aronije
  • 750 ml vode

Priprema

  1. Aroniju stavite u blender i sipajte vodu, pa sve dobro izmiksajte dok ne ostane nijedan komadić voća.
  2. Smešu sipajte u šerpu i kada provri, malo smanjite vatru i kuvajte 5 minuta.
  3. Procedite sirup kroz cediljku.
  4. Po želji možete da stavite zaslađivač u sirup (med ili javorov sirup), ali možete i bez njega.
    Sirup sipajte u flaše i čuvajte na hladnom mestu.

Sirup od aronije sa limunom

Još jedan ukusan sirup od aronije koji se pravi sa limunovim sokom,a koji sirupu daje neobičniji, ali finiji ukus i aromu. Sa ovim receptom dobićete 3 l sirupa od aronije.

Sastojci

  • 2 kg bobica aronije
  • 1,5 l vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanilin šećera (opciono)

Priprema

  1. Očistite bobice od stabljika i listova i operite ih.
  2. Stavite ih u posudu sa vodom i ostavite da provri.
  3. Ostavite nekoliko minuta da se kuva na srednjoj vatri, a zatim uklonite penu koja se pojavi na površini. Pena sadrži kiselinu i ne treba vam.
  4. Bobice će pustiti boju u vodu koja će da postane tamnocrvena, a same bobice će izbledeti.
  5. Iscedite preko činije da iz aronije izađe što više soka.
  6. Dodajte šećer i ceđeni limunov sok (ili limuntos, a po želji vanilin šećer).
  7. Sirup umutiti na ringli da se šećer otopi i sjedini sa sokom.
  8. Ostavite da se sirup ohladi na sobnu temperaturu, a zatim sipajte u sterilisane flaše i ostavite u frižideru.
  9. Tokom pripreme, razblažite sirup vodom.

Svi recepti za zimnicu od aronije >>

Upotreba u kuhinji

Berba aronije često može da potraje i do mesec dana, a plodovi su građeni tako da imaju opnu koja im plodove neko vreme štiti od propadanja.

Plodovi aronije su pogodni za čuvanje na niskim temperaturama i to čak i do dva meseca, ali ako želite da ih zamrznete i koristite nakon dužeg perioda, svakako možete i to da uradite. Zamrzavanje aronije neće dovesti do gubitka soka ili arome. Veoma je važno da znate da će odmrznuta aronija koju prerađujete u sirup, da ima isti ukus kao i sveže ubrana.

Sirup od aronije nije kao i ostale zimnice, najbolje je iskoristiti ga do 30 dana nakon pripreme. Određeni konzervansi se ne stavljaju u sirupe i zato su lako kvarljivi. Svaki domaći sirup treba da se držsi u frižideru ili nekom drugom tamnom mestu da se ne bi ubuđavio ili ukiselio.

Osim što se koristi za piće, sirup od aronije se često koristi i u kolačima i drugim vrstama poslastica. Iako nije mnogo popularan, posebno je zdravo stvoriti naviku svakodnevnog trošenja sirupa jer čini dobro vašem telu.

Foto: Wayne Marshal / CC

Zimnica od aronije

sušena aronija

Čaj od aronije

Prepun ukusne aronije koja pospešuje vaš imuni sistem, ovaj čaj zagreva vaše telo, jača vaš imuni sistem i takođe ima divan ukus! Sigurno su je i vaše bake … [više] about Čaj od aronije

džem od aronije

Džem od aronije

Aronija, veliki čuvar zdravlja i odlična namirnica za pripremu raznih napitaka, u svom najslađem obliku priprema se kao džem. Ljubitelji slatkog neće ostati … [više] about Džem od aronije

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na našim prostorima. Za nju se kaže da je jedna od najzdravijih … [više] about Liker od aronije

pekmez od aronije

Pekmez od aronije

Ako ste probali sok od aronije i osvojio vas je ukus ovog osvežavajućeg napitka, moguće je da ćete još više uživati u pekmezu. Da je aronija bogata … [više] about Pekmez od aronije

sirup od aronije

Sirup od aronije

Do pre nekoliko godina na našim predelima nije bilo toliko potražnje i ponude aronije, ali u poslednje vreme se stvari menjaju i aronija polako postaje sve … [više] about Sirup od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U svežem stanju ima gorak ukus zbog čega se najčešće kuva i … [više] about Slatko od aronije

sok od aronije

Sok od aronije

Zahvaljujući svojoj lekovitosti, sok od aronije je tek odnedavno postao popularno piće, a još se naziva i „lekoviti nektar”. Aronija sadrži mnoge supstance koje … [više] about Sok od aronije

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

sirup od mandarina

Sirup od mandarina

Sirup od mandarina ili mandarinski sirup je ukusno piće od ploda mandarine koje se lako priprema. … [više] about Sirup od mandarina

rendani ren

Ren

Ako ste ljubitelj rena i uvek imate bar malu teglu u frižideru, zašto se ne odvažite ove godine i … [više] about Ren

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR