Do pre nekoliko godina na našim predelima nije bilo toliko potražnje i ponude aronije, ali u poslednje vreme se stvari menjaju i aronija polako postaje sve popularnija u našim krajevima.
Mnogo je lekovitih vrednosti ove biljke, ali i mogućnosti njene prerade. Svakako jedan od najzdravijih i najkvalitetnijih metoda na koji se ova biljka može preraditi je sirup od aronije.
Ovu pravu poslasticu često možemo naći na pijacama i u prodavnicama, ali možemo se i usuditi da je sami napravimo. Donosimo vam par recepata po kojima možete da napravite ukusan sirup od aronije. U nastavku možete pronaći recept za sirup od aronije i limuna, recept za sirup bez šećera i klasičan recept za sve ukuse.
Priprema aronije
Aronija ima veoma male plodove i stoga nije pogodna za ručnu berbu. Pošto sazreva leti, ne bere se tako lako rukama, ali kao i sve ostalo voće ima manje otpadnih plodova ako se bere ručno, a ne mehanički. Mehanička berba ubrzava proces branja aronije, ali nije u potpunosti pogodna za ove sitne plodove.
Sama kupovina aronije nije toliko česta u našim krajevima, ljudi nisu navikli na ovo voće kao na neko klasično voće, ali i pored toga aronija se uvek može naći na pijacama ili prodavnicama. Cena kilograma nije previsoka za naše standarde, pa svako može da je iskoristi i pokuša da doprinese svom zdravlju njenom upotrebom.
Kada je u pitanju izbor aronije tokom kupovine, važno je videti da sami plodovi nisu počeli da se suše, jer onda od njih nema koristi. Takođe, ako tražite aroniju za preradu, nećete pogrešiti ni sa jednom od tri navedene vrste. Sve tri su pogodna za preradu u sirup.
Recepti
Preporučena doza sirupa od aronije je 1 - 3 šoljice dnevno, a samih bobica aronije je 300 g. Zdravim ljudima se savetuje da ujutru piju samo jednu šoljicu sirupa, a onima koji ga piju iz zdravstvenih razloga preporuča se jedna šoljica 30 minuta pre svakog obroka.
Iako je aronija dobra i zdrava za ljudski organizam, u prevelikim količinama može da bude opasna i da izazove određene probleme. Najbolje je piti ju prema preporuci lekara u zavisnosti od zdravstvenih problema koje imate.
Za pravljenje sirupa od aronije preporuča se čuvanje u sterilizovanim i toplim teglam. Nakon pravljenja likera, sirupa i sokova, ostatak bobica možete koristiti za pravljenje pekmeza ili džemova, koji su takođe lekoviti i sadrže vitamine.
Već smo pisali o nizu lekovitih svojstava koja sadrži aronija, ali ukus ovog sirupa je jednostavno predivan i kada ga jednom probate nećete lako prestati da ga pijete. Aroma koju biljka daje sirupu pogodna je za sve uzraste. Sledi par recepata kako da ga napravite.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sirup od aronije
Klasični recept se uvek ispostavi da odgovara svim ukusima, a kasnije možete da dodajete začine po svom ukusu i eksperimentišete. Donosimo vam starinski recept za brz i jednostavan sirup od aronije, a od količine sastojaka dobićete oko 1,75 l sirupa.
Sastojci
- 2 kg aronije
- 1 kg šećera
- 1 l vode
Priprema
- U veću posudu stavite šećer i voduda provri.
- Dodajte očišćene i oprane i bobice aronije, pustite da provri, a zatim ih štapnim mikserom utisnite da bobice puste sok.
- Kuvajte samo minut-dva, sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
- Ohlađenu smešu procedite kroz cediljku, po potrebi nekoliko puta i ostavite da se voće ocedi iz vode.
- Kada svo voće procedite, još jednom protisnite kroz cediljku na koju stavite čistu gazu ili filter za kafu i sipajte nazad u šerpu i ostavite da se kuva 10 minuta.
- Bobice koje su ostale nakon ceđenja soka ne bacajte, od njih možete da napravite džem.
- Tegle pre upotrebe dobro sterilišite, pa u njih stavite sok, dobro zatvorite i spremite na hladnom mesto.
Sok od aronije bez šećera
Sledi još zdraviji način da napravite sirup od aronije, bez šećera. Ovim receptom u koji ne ide šećer dobićete 1 l sirupa od aronije.
Sastojci
- 300 g bobica aronije
- 750 ml vode
Priprema
- Aroniju stavite u blender i sipajte vodu, pa sve dobro izmiksajte dok ne ostane nijedan komadić voća.
- Smešu sipajte u šerpu i kada provri, malo smanjite vatru i kuvajte 5 minuta.
- Procedite sirup kroz cediljku.
- Po želji možete da stavite zaslađivač u sirup (med ili javorov sirup), ali možete i bez njega.
Sirup sipajte u flaše i čuvajte na hladnom mestu.
Sirup od aronije sa limunom
Još jedan ukusan sirup od aronije koji se pravi sa limunovim sokom,a koji sirupu daje neobičniji, ali finiji ukus i aromu. Sa ovim receptom dobićete 3 l sirupa od aronije.
Sastojci
- 2 kg bobica aronije
- 1,5 l vode
- 500 g šećera
- 1 limun
- 1 kesica vanilin šećera (opciono)
Priprema
- Očistite bobice od stabljika i listova i operite ih.
- Stavite ih u posudu sa vodom i ostavite da provri.
- Ostavite nekoliko minuta da se kuva na srednjoj vatri, a zatim uklonite penu koja se pojavi na površini. Pena sadrži kiselinu i ne treba vam.
- Bobice će pustiti boju u vodu koja će da postane tamnocrvena, a same bobice će izbledeti.
- Iscedite preko činije da iz aronije izađe što više soka.
- Dodajte šećer i ceđeni limunov sok (ili limuntos, a po želji vanilin šećer).
- Sirup umutiti na ringli da se šećer otopi i sjedini sa sokom.
- Ostavite da se sirup ohladi na sobnu temperaturu, a zatim sipajte u sterilisane flaše i ostavite u frižideru.
- Tokom pripreme, razblažite sirup vodom.
Upotreba u kuhinji
Berba aronije često može da potraje i do mesec dana, a plodovi su građeni tako da imaju opnu koja im plodove neko vreme štiti od propadanja.
Plodovi aronije su pogodni za čuvanje na niskim temperaturama i to čak i do dva meseca, ali ako želite da ih zamrznete i koristite nakon dužeg perioda, svakako možete i to da uradite. Zamrzavanje aronije neće dovesti do gubitka soka ili arome. Veoma je važno da znate da će odmrznuta aronija koju prerađujete u sirup, da ima isti ukus kao i sveže ubrana.
Sirup od aronije nije kao i ostale zimnice, najbolje je iskoristiti ga do 30 dana nakon pripreme. Određeni konzervansi se ne stavljaju u sirupe i zato su lako kvarljivi. Svaki domaći sirup treba da se držsi u frižideru ili nekom drugom tamnom mestu da se ne bi ubuđavio ili ukiselio.
Osim što se koristi za piće, sirup od aronije se često koristi i u kolačima i drugim vrstama poslastica. Iako nije mnogo popularan, posebno je zdravo stvoriti naviku svakodnevnog trošenja sirupa jer čini dobro vašem telu.
Foto: Wayne Marshal / CC
Ostavite odgovor