Džem od pomorandže očarava ljubitelje slatkog ukusom koji osvežava svaki desert u koji se doda. Inače, termin džem se kolokvijalno najčešće koristi za sve vrste džemova i voćnih namaza..
Marmelade, džemovi i pekmezi dele osnovne karakteristike u pogledu sastojaka koji se koriste za njihovu pripremu - šećera, vode, pektina i limunske kiseline. Varijacije u dodatnim sastojcima, odnosi sastojaka i način obrade voća čine razlike između sva tri namaza.
Priprema pomorandže
Postoji nekoliko vrsta pomorandži koje se razlikuju po boji, kvalitetu i veličini ploda, ali se samo nekoliko koristi za pripremu džemove: seviljska pomorandža i bergamot narandža.
Plodovi sazrevaju u januaru, februaru i martu. Stabljike koje redovno rađaju imaju vek trajanja oko 40 godina. Prva berba počinje posle četvrte godine. Od plodova jednog drveta može se dobiti 5 l soka. Posle 15 godina drvo dostiže maksimalnu veličinu i daje oko 1.500 pomorandži godišnje što odgovara oko 150 l soka. Za pomorandže je specifično da moraju sazreti na stabljici jer naknadno sazrevanje nije moguće.
Pošto drvo pomorandže cveta u isto vreme, rađa zrele i nezrele plodove, branje narandže se obavlja uglavnom ručno.
U slučaju pomorandže, kiselost je izuzetno važna za pripremu džema, jer prezrelo voće gubi karakterističan ukus zbog gubitka kiseline. Ovo je posebno važno za pomorandže sa "žutim mesom". Pomorandže od “crvenog mesa”, iako im je koža potpuno narandžasto-žuta, ipak moraju da se čuvaju nekoliko nedelja.
Berba se radi po suvom vremenu jer bolje podnose transport i manje su podložni kvarenju i bolestima. Ako imate nekoliko pomorandži, nedovoljno za pravljenje džema, možete ih čuvati tako što ćete ih umotati u papir ili slamu i složiti u sanduk ili probušenu plastičnu kesu na temperaturi do 10°C dok ne sakupite dovoljno za pripremu zimnice.
Tokom kupovine potrebno je obratiti pažnju na izbor pomorandže bez oštećenja, fleka ili buđi na površini. Masa pomorandže pokazuje sočnost ploda, pa birajte veće komade
Recepti
Džem ima specifičnu konzistenciju. Može da se proizvodi od jedne ili više vrsta proizvoda od pomorandže: pulpe, kaše, soka, vodenog ekstrakta i kore, šećera i vode. Ključno je da količina agruma koji se koristi za proizvodnju 100 g finalnog proizvoda ne bude manja od 20 g (od čega je najmanje 7,5 g iz unutrašnjeg dela ploda).
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od pomorandže
Klasični džem od pomorandže možete jednostavno da namažete na hleb, kroasan ili ga koristite kao dodatak kolačima u kojima volite da uživate uz kafu ili čaj. Od sastojaka navedenih u receptu dobićete jednu veću teglu od cca 870 g džema.
Sastojci
- 4 pomorandže
- 1 limun
- 1 dcl svežeg soka od pomorandže
- 0,5 kg šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- Malo cimeta
Priprema
- Dan ranije potopite pomorandže i limun u slanu vodu.
- Sutradan ih dobro isperite i isecite na što tanje komade.
- Pospite šećerom, cimetom i vanilin šećerom i ostavite u frižideru par sati.
- Kuvajte na tihoj vatri, a kada počne da se zgušnjava dodajte sok od pomorandže i kuvajte 20 minuta.
- Kada je smeša dovoljno gusta i komadići pomorandže postanu providni, sipajte je u zagrejane sterilisane tegle i zatvorite ih i pasterizujte oko 10 minuta u zagrejanoj rerni na 150°C.
- Umotajte u ćebe i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Džem od pomorandže bez šećera
Međutim, ako vas više zanima zdravija verzija džema koju možete ga kombinovati sa hlebom od celog zrna i puterom od kikirikija. Sastojci u receptu dovoljni su za jednu veću teglu od 870 gr.
Sastojci
- 3 oprane pomorandže srednje veličine
- 2/3 šolje svežeg soka od pomorandže
- 1/2 opranog limuna
- 1/3 šolje svežeg limunovog soka
- 1/3 šolje vode
- 1 limun isečen
- 1 šolja zaslađivača eritritola
Priprema
- Prvo narendajte limun, a zatim iscedite 2 pomorandže i 1 limun.
- Poslednju preostalu pomorandžu (sa korom) isecite na tanke kriške.
- Narežite kriške narandže na male komade veličine zalogaja.
- U šerpu dodajte sok od pomorandže i limuna, seckano voće, vodu, narezan limun i eritritol. Kada smesa provri, kuvajte još 5 min. Smanjite toplotu i kuvajte oko 50 minuta do sat vremena, a zatim ostavite da se malo ohladi.
- Iseckajte komade štapnim mikserom, izvadite (procedite) ili ostavite po želji.
- Sipajte u sterilisane tegle sa poklopcima. Zatim stavite u frižider.
- Ako želite da vam traje duže od 2 meseca, izvršite proceduru pasterizacije.
- Džem će u početku biti tanji, ali će se nakon hlađenja zgusnuti.
Džem od pomorandže bez konzervansa
Sastojci (za veću teglu, 870 g):
- 3 pomorandže
- 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje šećera
Priprema
- Odvojite segmente pomorandže soka i odvojite koštice.
- Koru pomorandže iseckajte bez belih delova.
- Polovinu pomorandže isecite na kriške i ostavite sa strane.
- U šerpu za kuvanje dodajte odvojene delove pomorandže, sok, koru i kriške. Zatim sve prelijte sa pola šolje vode i ostaviti da provri na srednjoj temperaturi. Nastavite da kuvate na laganoj vatri dok kora ne omekša (10 - 15 min).
- Dodajte šećer i dobro promešajte. Smeša će ponovo da postane vodenasta. U ovoj fazi potrebno je kuvati smešu na niskoj temperaturi dok ne prestane da bude vodenasta. Kada se formiše pravilna tekstura, sklonite smešu sa vatre.
- Preostale komade usitnite štapnim mikserom ili uklonite (procedite).
- Ohladite smešu na sobnu temperaturu i čuvajte u frižideru.
Džem od pomorandže bez kuvanja
Ako nemate vremena za duže kuvanje, onda je recept za instant džem od pomorandže pripremljenu u blenderu idealna opcija za vas. Sastojci u receptu dovoljni su za pola manje tegle od 240 gr.
Sastojci
- 1 pomorandža
- 2 kašike čia semena
- 1 kašika stevije ili eritritola
- 1 kašika vode
Priprema
- Ogulite pomorandžu i isecite na manje komade.
- Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte (30 sekundi).
- Ohladite smešu pre upotrebe (poželjno preko noći).
Upotreba u kuhinji
Kada se sveže pripremljen džem ohladi, možete ga čuvati u tamnoj prostoriji na sobnoj temperaturi dok se ne otvori. Nakon otvaranja preporuča se čuvanje u frižideru, posebno za džemove pripremljene bez konzervansa i aditiva.
Može se čuvati na sobnoj temperaturi u mračnoj prostoriji 1 - 2 godine, a nakon otvaranja tegle u frižideru može da stoji do 6 meseci.
Dok pripremate džem možete da dodate rum, vaniliju, cimet, karanfilić ili đumbir po želji. Oni će dodatno obogatiti ukus džema i savršeno se uklopiti sa, na primer, prazničnim suvim kolačima sa džemom.
Pomorandža se odlično slaže sa drugim citrusnim voćem, posebno limunom, mandarinom i grejpfrutom, pa ih slobodno pomešajte da biste dobili različite ukuse. U džem možete da dodate i đumbir ili šargarepu za još zdraviju verziju. Kiselost i gorčinu pomorandže ublažiće dodatak slatke jabuke ili kruške, a od začina se odlično slaže sa cimetom
Foto: Jeanine Smal / Pixabay
Ostavite odgovor