Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od raznih soseva na bazi paradajza, gustih supa, sataraša i drugih jela. Razlog tome je njihov poseban ukus i činjenica da nemaju koru, koja se u mnogim jelima mora skinuti sa paradajza. Ukoliko tokom godine koristite pelat preporučamo da sami pripremite domaći.
U ovom slučaju nećete morati da kupujete konzervisani, dovoljno je da posegnete za teglom domaćeg pelata koji će vas odmah vratiti u vrele letnje dane, a jelima dati poseban ukus koji je neuporediv sa kupovnim oljuštenim paradajzom.
Domaći pelat je zdrav, bez štetnih konzervansa i dodatka šećera koji se često dodaje paradajzu da bi ublažio njegovu kiselost. Za pripremu domaćeg pelata uvek birajte sveže, ali tvrde paradajze da bi zadržao oblik i postojanost tokom kuvanja.
Priprema paradajza
Početak berbe paradajza je otprilike 90 - 120 dana od početka sadnje. Rane sorte se mogu brati već u julu, a srednje do novembra.
Paradajz može da sazri i posle berbe, pa se srednje kasne sorte mogu brati u poluzrelim ili čak potpuno zelene. Vremenom će sazreti iz stajanja. To će ih zaštititi od mraza koji je već moguć u oktobru i novembru, posebno u kontinentalnim regionima.
Kupujte paradajz u zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti. Za pripremu zimnice najčešće se koriste zreli plodovi, a paradajz mora da bude zdrav i neoštećen da bi se dobila kvalitetna zimnica.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Pelat bez konzervansa
Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno samo dva sata. Brzo i jednostavno sačuvajte paradajz i nastavite da ga koristite u receptima kad god želite. Iako se pelatu kupljenom u radnji često dodaju konzervansi, a oni koji su bez obično se deklarišu kao organski i njihova cena je relativno visoka, pelat ćemo pripremati bez dodatka konzervansa, odnosno sa prirodnim konzervansima.
Da li ste znali da neki začini mogu da budu prirodni konzervansi? Jedan od njih je i bosiljak. A postoji li začin koji paradajzu pristaje bolje od bosiljka? Eterična ulja bosiljka puna su jedinjenja koja mogu prirodno da sačuvaju zimnicu. Estragol, cineol i drugi sastojci eteričnog ulja bosiljka sprečavaju rast bakterija u hrani i uništavaju ih. Stoga ga slobodno koristite u pripremi bilo koje zimnice.
Iako se paradajz San Marcano uglavnom koristi za pravljenje pelata, možete da koristite i druge ako nemate ovu sortu.
Sastojci
- paradajz (što više kilograma paradajza koristite, biće vam potrebno više tegli)
- bosiljak
- so
- voda
Priprema
- U veliku šerpu sipajte vodu skoro do vrha i ostavite da se zagreje do ključanja. Za to vreme paradajz dobro operite, a na samom vrhu svakog urežite nožem slovo "X". Ovo je neophodno da biste posle lakše ogulili koru sa paradajza.
- Kada voda provri, dodajte joj paradajz i ostavite da se kuva oko 10 minuta.
- Ako volite tvrđe pelate, biće dovoljno 30 sekundi, nakon čega možete da ih slažete u tegle. U tom slučaju preskočite sve naredne korake.
- Kada primetite da je kožica sa njih već počela da se odvaja i otpada, izvadite ih iz vode i stavite sledeću turu (ako imate više kilograma paradajza).
- Ogulite im kožu. Ako volite malo tvrđe pelate, možete odmah da ih slažete u tegle.
- U suprotnom, operite šerpu i vratite u nju pelate. Posolite i pobiberite i po želji dodajte listiće bosiljka.
- Uključite šporet i kuvajte paradajz još najmanje pola sata. Nije potrebno dodavati vodu niti ih mešati. Paradajz će vrlo brzo pustiti svoj sok u kome će se kuvati.
- Po pravilu, kada provru, kuvajte ih još oko 25 minuta.
Sterilizacija tegli
Dok se paradajz kuva, sterilišite tegle u kojima ćete ih čuvati. U malo dublju tepsiju sipajte vodu (taman toliko da prekrije dno) i stavite tegle. Ne smeju da se dodiruju. Zagrejte rernu na 100°C i ostavite tegle u rerni da se sterilišu dok paradajz ne bude gotov.
Kada je paradajz kuvan, izvadite ih iz rerne i još vruć paradajz sa sokom sipajte u tegle. Pokrijte ih i umotajte u ćebad i ostavite do jutra. Postepeno hlađenje tegli sprečiće njihovo kasnije kvarenje.
Upotreba u kuhinji
Tegle sa pelatom čuvajte na hladnom, tamnom mestu ili na mestu gde inače čuvate zimnicu. Kada otvorite teglu pelata, čuvajte je u frižideru i konzumirajte za 3 - 5 dana.
Foto: anjamirabelka / Pixabay
Ostavite odgovor