• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
pelat

Pelat

Objavljeno: 21.01.2022.

  • Priprema paradajza
  • Pelat bez konzervansa
  • Sterilizacija tegli
  • Upotreba u kuhinji

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od raznih soseva na bazi paradajza, gustih supa, sataraša i drugih jela. Razlog tome je njihov poseban ukus i činjenica da nemaju koru, koja se u mnogim jelima mora skinuti sa paradajza. Ukoliko tokom godine koristite pelat preporučamo da sami pripremite domaći.

U ovom slučaju nećete morati da kupujete konzervisani, dovoljno je da posegnete za teglom domaćeg pelata koji će vas odmah vratiti u vrele letnje dane, a jelima dati poseban ukus koji je neuporediv sa kupovnim oljuštenim paradajzom.

Domaći pelat je zdrav, bez štetnih konzervansa i dodatka šećera koji se često dodaje paradajzu da bi ublažio njegovu kiselost. Za pripremu domaćeg pelata uvek birajte sveže, ali tvrde paradajze da bi zadržao oblik i postojanost tokom kuvanja.

Priprema paradajza

Početak berbe paradajza je otprilike 90 - 120 dana od početka sadnje. Rane sorte se mogu brati već u julu, a srednje do novembra.

Paradajz može da sazri i posle berbe, pa se srednje kasne sorte mogu brati u poluzrelim ili čak potpuno zelene. Vremenom će sazreti iz stajanja. To će ih zaštititi od mraza koji je već moguć u oktobru i novembru, posebno u kontinentalnim regionima.

Kupujte paradajz u zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti. Za pripremu zimnice najčešće se koriste zreli plodovi, a paradajz mora da bude zdrav i neoštećen da bi se dobila kvalitetna zimnica.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Pelat bez konzervansa

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno samo dva sata. Brzo i jednostavno sačuvajte paradajz i nastavite da ga koristite u receptima kad god želite. Iako se pelatu kupljenom u radnji često dodaju konzervansi, a oni koji su bez obično se deklarišu kao organski i njihova cena je relativno visoka, pelat ćemo pripremati bez dodatka konzervansa, odnosno sa prirodnim konzervansima.

Da li ste znali da neki začini mogu da budu prirodni konzervansi? Jedan od njih je i bosiljak. A postoji li začin koji paradajzu pristaje bolje od bosiljka? Eterična ulja bosiljka puna su jedinjenja koja mogu prirodno da sačuvaju zimnicu. Estragol, cineol i drugi sastojci eteričnog ulja bosiljka sprečavaju rast bakterija u hrani i uništavaju ih. Stoga ga slobodno koristite u pripremi bilo koje zimnice.

Iako se paradajz San Marcano uglavnom koristi za pravljenje pelata, možete da koristite i druge ako nemate ovu sortu.

Sastojci

  • paradajz (što više kilograma paradajza koristite, biće vam potrebno više tegli)
  • bosiljak
  • so
  • voda

Priprema

  1. U veliku šerpu sipajte vodu skoro do vrha i ostavite da se zagreje do ključanja. Za to vreme paradajz dobro operite, a na samom vrhu svakog urežite nožem slovo "X". Ovo je neophodno da biste posle lakše ogulili koru sa paradajza.
  2. Kada voda provri, dodajte joj paradajz i ostavite da se kuva oko 10 minuta.
  3. Ako volite tvrđe pelate, biće dovoljno 30 sekundi, nakon čega možete da ih slažete u tegle. U tom slučaju preskočite sve naredne korake.
  4. Kada primetite da je kožica sa njih već počela da se odvaja i otpada, izvadite ih iz vode i stavite sledeću turu (ako imate više kilograma paradajza).
  5. Ogulite im kožu. Ako volite malo tvrđe pelate, možete odmah da ih slažete u tegle.
  6. U suprotnom, operite šerpu i vratite u nju pelate. Posolite i pobiberite i po želji dodajte listiće bosiljka.
  7. Uključite šporet i kuvajte paradajz još najmanje pola sata. Nije potrebno dodavati vodu niti ih mešati. Paradajz će vrlo brzo pustiti svoj sok u kome će se kuvati.
  8. Po pravilu, kada provru, kuvajte ih još oko 25 minuta.

Svi recepti za zimnicu od paradajza >>

Sterilizacija tegli

Dok se paradajz kuva, sterilišite tegle u kojima ćete ih čuvati. U malo dublju tepsiju sipajte vodu (taman toliko da prekrije dno) i stavite tegle. Ne smeju da se dodiruju. Zagrejte rernu na 100°C i ostavite tegle u rerni da se sterilišu dok paradajz ne bude gotov.

Kada je paradajz kuvan, izvadite ih iz rerne i još vruć paradajz sa sokom sipajte u tegle. Pokrijte ih i umotajte u ćebad i ostavite do jutra. Postepeno hlađenje tegli sprečiće njihovo kasnije kvarenje.

Upotreba u kuhinji

Tegle sa pelatom čuvajte na hladnom, tamnom mestu ili na mestu gde inače čuvate zimnicu. Kada otvorite teglu pelata, čuvajte je u frižideru i konzumirajte za 3 - 5 dana.

Foto: anjamirabelka / Pixabay

Zimnica od paradajza

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

domaći kečap

Kečap

Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. … [više] about Kečap

koncentrat paradajza

Koncentrat paradajza

Domaći koncentrat od paradajza je potpuno drugačija - i potpuno ukusnija - verzija od one koju možete kupiti u prodavnici. Za izradu je potrebno oko jedan dan … [više] about Koncentrat paradajza

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

paradajz pire

Paradajz pire

Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće koristi za pripremu sosova za pice, paste i druga jela koja … [više] about Paradajz pire

sos od paradajza

Paradajz sos

Paradajz sos se pravi iz mnogo razloga. Služio je za medijum za kuvanje, sredstvo za omekšavanje mesa i imao je sposobnost da pojača ukus. Zanimljivo je da nije … [više] about Paradajz sos

pelat

Pelat

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od … [više] about Pelat

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

sok od paradajza

Sok od paradajza

Priprema soka od paradajza je oduvek bila praksa u mnogim domaćinstvima i kako se leto bliži kraju plodovi se sakupljaju i čuvaju za zimske dane. Ne možemo da … [više] about Sok od paradajza

sušeni paradajz u ulju

Sušeni paradajz

Paradajz je jedno od najpopularnijih povrća jer se odlično slaže sa raznim namirnicama. Zbog popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se naći na … [više] about Sušeni paradajz

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

džem od mandarina

Džem od mandarina

Mnogi uvek preferiraju domaći džem za ukusna i zdrava jela. Kao i svi ostali, džem od mandarina je … [više] about Džem od mandarina

majčina dušica

Majčina dušica

Majčina dušica je jedan od začina koji se najčešće suši, a osušen ima odličan ukus kao da je tek … [više] about Majčina dušica

sok od cvekle

Sok od cvekle

Cvekla je veoma popularna i tražena povrtarska kultura. Njena lekovitost je izuzetna, a sam … [više] about Sok od cvekle

sok od grožđa

Sok od grožđa

Sok od grožđa ili mošt je piće koje postaje sve popularnije na našim prostorima. Mnogi ga prave … [više] about Sok od grožđa

maline

Malina

Maline su ukusne, zdrave letnje bobice, ali i među namirnicama koje se najbrže kvare. Ako se … [više] about Malina

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR