Ulje crnog kima pripremalo se od davnina i u svetu je poznato kao "lek koji leči sve osim smrti". U poslednje vreme dobija na značaju i mali poljoprivrednici se sve više opredeljuju za proizvodnju. Kim je biljka sa karakterističnim listovima oštrih ivica i svetloplavim cvetovima, a postupkom hladnog ceđenja nastaje lekovito ulje.
Lečenje potiče od timohinona, koji, prema najnovijim istraživanjima, blagotvorno deluje na zdravlje ljudi. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama kao što je oleinska, koja snižava loš holesterol. Ipak, ulje crnog kima je najpoznatije kao prirodni lek za lečenje i prevenciju alergija. Puno dejstvo ovog ulja počinje da deluje tek nakon dužeg konzumiranja, a ulje crnog kima možete i sami da pripremite u sopstvenoj kuhinji.
Priprema kima
U svetu postoji oko 30 sorti kima, a za pripremu ulja crnog kima koristi se najpoznatija sorta crnog kima. Sorte kima se dele na godišnje i dvogodišnje sorte, u zavisnosti od toga kada se plod pojavljuje. Dvogodišnje sorte razvijaju listove u prvoj godini, a stabljike i plodovi se pojavljuju u drugoj godini, dok jednogodišnje sorte formišu listove, stabljike i plod u prvoj godini. Sorta crnog kima koristi se kao začin, ali i za pripremu ulja.
Berbu crnog kima treba obaviti rano ujutru ili uveče, jer se zbog manje vlage u vazduhu seme slabije osipa. Berba se mora obaviti kada je 65 - 75% plodova u voštanoj zrelosti, a veće površine zasađene kimom beru se žitnim kombajnom.
Za pripremu ulja u domaćinstvu, u proleće zasejte malu površinu bašte, a prve plodove moći ćete da uberete posle druge godine. Sakupite plod kima pre nego što počne da se kvari, u letnjim mesecima, najčešće u avgustu i septembru.
Tokom ručnog branja kima otkinite cele cvetne štitove u kojima se nalazi plod. Nakon berbe, ostavite ubrane štitove da se osuše dok se stabljika i spoljašnji omotač potpuno ne osuše.
Nakon berbe i sušenja, samo istresite seme iz čaure ili cvetnih štitova. Važno je da se tokom žetve zaštiti što manje treseta kako se seme ne bi raspršilo. Kim možete da berete i tako što ćete celu biljku izvući iz zemlje, ali je tada veća šansa da semenke otpadnu i da se plod izgubi.
Nakon berbe, čuvajte seme u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mestu. Ne čuvajte seme u frižideru, jer će vlaga izazvati buđ i kvarenje.
Seme crnog kima se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane gde se prodaju upakovane u kesice od 500 g. Tokom kupovine pazite da na kesama nema tragova vlage i vode, a semenke kima moraju da budu crne bez belih tačaka.
Recept
Ulje crnog kima se dobija hladnim ceđenjem semena posebne sorte crnog kima. Ovako pripremljeno ulje je veoma lekovito i sadrži velike količine vitamina i minerala.
Proces hladnog presovanja obuhvata čišćenje, mlevenje, presovanje, odvajanje sedimenta i skladištenje ulja. Za početak, uklonite nečistoće koje se mogu pojaviti u semenu. Nakon toga seme se melje kako bi se što lakše oslobodila ulja, a mlevenje je važan tehnološki proces kojim se seme priprema za ceđenje.
Prešanje podrazumeva mehaničko ceđenje ulja iz samlevenog semena, a u domaćinstvu ga možete napraviti u mlinu ili pomoću gaze. U komercijalnoj proizvodnji koriste se hidraulične prese, koje se mogu koristiti za pripremu veće količine ulja zbog snage kojom ove mašine istiskuju ulje iz semena. Hladno ceđenje je tehnika proizvodnje male količine ulja izuzetnog kvaliteta, a ova tehnika zadržava sve korisne sastojke iz semena kima.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaće ulje crnog kima
Ulje crnog kima možete da pripremite u sopstvenoj kuhinji, ali dobićete veoma malu količinu ulja. U proseku, seme sadrži oko 36% ulja, a ostatak je talog koji se formiše nakon presovanja. Najlakši način za pripremu ulja podrazumeva korišćenje blendera i mlinca i ceđenje dobijene smeše.
U zavisnosti od toga koliko čvrsto gnječite sirovinu, dobićete veću ili manju količinu ulja. Navedena količina sastojaka biće dovoljna za 1 - 2 kašike ulja crnog kima. Dobijena količina, naravno, zavisiće i od količine prirodnog ulja sadržanog u hrani koju koristite.
Sastojci
- 500 g semena crnog kima
Priprema
- Stavite semenke kima u blender i blendajte nekoliko sekundi maksimalnom brzinom.
- Dovoljno je da samo malo iseckate semenke i izlomite ih na nekoliko delova.
- Iseckana semena dobro izgnječite. Ako semenke pritisnete dovoljno jako, dobićete ulje.
- Dobijenu smešu izvadite iz mlinca i stavite u gazu i preko male činije.
- Prstima stisnite smešu da kroz gazu izađe što više ulja. Stišćite gazu nekoliko minuta dok ulje više ne prestane da izlazi.
- Dobijeno ulje sipajte u tamnu staklenu flašu, dobro zatvorite čepom i čuvajte na hladnom, tamnom i suvom mestu.
Upotreba u kuhinji
Nakon pripreme, čuvajte ulje crnog kima u tamnim staklenim flašama kako biste sačuvali sve hranljive vrednosti. Ako nemate tamne flaše, onda staklene flaše u kojima ste čuvali ulje ostavite na tamnom, suvom i hladnom mestu dok ne počnete da ga koristite. Ne izlažite ga sunčevoj svetlosti jer može da promeni strukturu ulja. Temperatura prostorije u kojoj se čuva ulje mora da bude između 5 i 25°C. Temperature ispod 5°C mogu da uzrokuju stvaranje i zatamnjenje naslaga ulja.
Ulje crnog kima, kao i druga eterična ulja, može da oksidira i treba ga čuvati u dobro zatvorenim flašama dalje od izvora toplote.
Ulje crnog kima se prvenstveno konzumira jer je lekovito i zdravo. U domaćinstvima se koristi za konzumiranje posle jela, a preporučena doza je 40 kapi ili jedna supena kašika. Možete ga piti samog tako što ćete kapi nakapati u kašičicu i progutati ili možete ukapati u med i pojesti. Da biste poboljšali ukus ulja tokom konzumiranja, koristite slatke proizvode kao što su kocke šećera ili agavin sirup.
Ima gorak, blago ljutkast ukus, zbog čega se ne koristi u pripremi jela i poslastica, iako ga neki koriste kao začin kada žele da jelo bude gorko. Može se dodati u hranu tokom pripreme, ali pazite da ne preterate.
Foto: GOKALP ISCAN / Pixabay
Ostavite odgovor