Sos od rena, ili jednostavno svima poznat kao ren, zanimljiv je jer za njegovu pripremu nije potrebno mnogo vremena, a možete ga jesti danima nakon što ga pripremite. Lekovita svojstva rena su jedan od dobrih aduta kojima ovaj sos može da se pohvali.
Možete ga poslužiti uz doručak ili ručak, a da ga izbegavate za konzumaciju uz večeru zbog gorčine. Iako u početku ovaj lagani sos od kreme i rena ne mora svima da prija jer zbog svoje gorčine može da izazove stomačne i probavne smetnje, u nastavku vam donosimo detaljna uputstva kako da napravite čuveni sos, kao i razne varijacije recepata u kojima će svi moći da uživaju.
Priprema rena
Ren je izdržljiva biljka koja može da uspeva u bilo kojoj oblasti gde je zasađen. Zbog toga su se godinama razvile različite sorte. Za pripremu sosa od rena najbolje je koristiti sorte koje se mogu gajiti kod nas, pa je za pripremu sosa najbolje nabaviti maliner i ludbreški ren.
Jednogodišnja biljka rena ima koren koji se vadi iz zemlje u jesen kada lišće požuti i biljka zastane. Ako su uslovi povoljni, možete da izvadite koren u proleće i zimu. Ako prilikom vađenja korena primetite da nije razvijen i dovoljno velik i da nemate dovoljno biljake za dalju obradu, ostavite ga da raste još godinu dana.
U komercijalnoj proizvodnji za vađenje rena koriste se specijalne mašine, dok se u manjem uzgoju vadi ručno iz zemlje. Ako je zemlja dovoljno vlažna, možete ga izvući rukom tako što ćete uhvatiti stabljiku i listove što bliže korenu i povući. Ako je koren manji, lakše ćete ga izvaditi, ali ako vidite da je se teško vadi, znači da je koren veći, pa stabljika i listovi mogu da popucaju i moraćete da koristite viljušku ili lopatu. Samo pazite da ne oštetite koren pa kopajte što dalje od korena. Nakon uklanjanja, nemojte prati koren, samo ga otresite ili uklonite višak zemlje četkom.
Berba rena u našim krajevima počinje krajem oktobra i nastavlja u aprilu. Najbolje ga je ubrati u oktobru i skladištiti da bi imali dovoljno namirnice za pripremu raznih jela.
Dostupan je za kupovinu u prodavnicama ili na pijacama. Možete ga kupiti kao svež koren ili kao ljuti ren koji se pored svežeg korena rena sastoji i od sirćeta, ulja, šećera, soli i bibera. Tokom kupovine svežeg korena važno je kupiti onaj koji nije smežuran i ima žutu spoljašnju koru. Na korenu ne bi trebalo da bude vidljivih znakova truleži ili buđi, a što je više stabljika na vrhu, duže će ostati svež. Svež koren rena mora da ima aromatičan i jak miris.
Za razliku od svežeg korena, kupovni ren ima blažu aromu i nije zdrav kao svež. Možete ga kupiti u prodavnicama sa začinima i u frižiderima gde se nalazi pored sosa.
Recepti
Ren je biljka koja se uglavnom vezuje za praznična jela i često na sam pomen svi pomisle na uskršnji doručak. Međutim, trebalo bi da bude više zastupljen u kulinarstvu, a samim tim i u pripremi soseva. Od samo nekoliko sastojaka možete da napravite osnovni sos od rena koji možete dodatno nadograditi začinima ili dodacima kao što su koncentrat paradajza, majonez, ali i voće poput jabuke.
Tokom pripreme sosa od rena možete da dodate i razne začine po želji, kao na primer peršun, bosiljak ili mirođiju. Ako želite blaži ukus sosa od rena, pri pripremi koristite ren iz tegle, a ne sveže rendani ren. Kupljeni ren u teglama sadrži svež ren, vodu, sirće, ulje, šećer i so.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Sos od rena
Sigurno nikada niste pravili jednostavniji sos, a trebaće vam samo 20 minuta. Priprema sastojaka je veoma jednostavna, a potrebno je samo pomešati sve sastojke i sos je gotov. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 300 ml sosa od rena.
Sastojci
- 100 g svežeg korena rena
- 200 ml kreme
- 50 ml slatke pavlake
- Soli po želji
- 1/4 kašičice mirođije
Priprema
- Koren rena oljuštite i izrendajte na sitno.
- U činiju stavite rendani ren, pavlaku i slatku pavlaku i sve dobro promešajte.
- Posolite smešu i po želji dodajte mirođiju, pa sve ponovo promešajte.
- Sos možete jesti odmah ili ga čuvati u tegli i frižideru ili čak zamrznuti u kalupima za led i odmrznuti po potrebi.
Sos od rena i jabuke
Kombinacija rena i jabuke nam se ne čini mogućom, ali ipak odlično deluju kao sos. Jabuke je najbolje narendati sirove i staviti ih u sos da bi se sačuvala njihova nutritivna vrednost, a pomaže i jabukovo sirće. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 240 ml sosa, ali će količina zavisiti od veličine jabuka koje koristite.
Sastojci
- 3 kašike rendanog rena
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike ulja
- 2 sveže jabuke
- 1 kašika pavlake
- 1/2 limuna
- Soli po želji
Priprema
- U činiju stavite jabukovo sirće i ulje i promešajte i u smesu dodajte oljušten, rendani ren.
- Očistite jabuku i iseckajte je. Pažljivo narendajte samo sočni deo jabuke ne trljajući sredinu jabuke i semenke.
- Ako vam je lakše, možete oljuštiti jabuku, iseći je na četvrtine i iseći unutrašnji deo sa semenkama kako ne biste izrendali tvrdu unutrašnju stranu jabuke prilikom rendanja.
- U prethodno pripremljenu mešavinu sirćeta, ulja i rena umešajte jabuke.
- U smesu dodajte kajmak, posolite i iscedite sok od pola limuna.
- Sve sastojke dobro izmešajte dok se sve ne sjedini.
- Sos je spreman za jelo ili ga možete čuvati u teglama u frižideru i koristiti kasnije.
- Takođe možete da ga zamrznete u kalupima za led i kasnije odmrznete onoliko koliko vam je potrebno.
Sos od rena sa paradajzom
Ako pri spremanju rena dodate paradajz koncentrat, dobićete kiselo ljut sos koji se odlično slaže sa ribom. Sa samo nekoliko sastojaka možete napraviti oko 350 ml sosa od rena, a u receptu se već koristi kupljeni ren.
Sastojci
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica belog bibera
- 100 g rena u tegli
Priprema
- Slatku pavlaku stavite u posudu i dodajte koncentrat paradajza i posudu stavite na šporet da provri na tihoj vatri. Kuvajte, neprestano mešajući, 2 - 3 minuta.
- U smešu dodajte kupljeni ren iz tegle, beli biber i so po ukusu.
- Dobro promešajte smešu da se sos sjedini.
- Sos možete jesti odmah ili ostaviti da se ohladi i čuvati u tegli ili plastičnoj posudi sa poklopcem i čuvati u frižideru.
Upotreba u kuhinji
Sos od rena je jedan od onih koji se služi hladan i stoga može da se čuva u frižideru do 10 dana. Kada se pripremi, čuvajte ga u tegli ili plastičnoj posudi sa poklopcem na hladnom i tamnom mestu (frižider). Neke sosove možete da zamrznete i u kalupu za led, nakon čega možete da ga odmrznete po potrebi.
Samo ne dozvolite da u sos padnu mrvice hleba ili tosta jer će se pokvariti od kreme.
Sos od rena se može poslužiti uz pečeno ili kuvano meso. Zbog neutralnog, ali ljutog ukusa, može se izgubiti ukus jela uz koje ga stavljate kao prilog, pa pri pripremi i konzumaciji pazite koliko rena koristite.
Dobro se kombinuje sa piletinom, ali i šunkom i nekim malo težim i prženim mesom. Svojom ljutinom, ali i kremastom strukturom, daće poseban ukus slanim jelima. Ne propustite priliku da ga poslužite uz krokete ili pire krompir, pa čak i pečeni krompir. Ali ako spremate kuvanu ribu obavezno poslužite sos od rena sa paradajzom.
Može se poslužiti i kao dip uz grickalice kao što su čips, tortilje ili krekeri. Koristi se i kao dodatak sendvičima sa dimljenom salamom. Za doručak se može poslužiti umesto majoneza ili kečapa, a možete ga jesti sa kuvanim jajima ili tostom i topljenim sirom.
Foto: Garrett Ziegler / CC
Ostavite odgovor