Dunje su pravo jesenje voće, a njihov miris upotpunjuje celu prostoriju. Izuzetno je lekovito voće bogatog ukusa, pa nije ni čudo da je čest sastojak zimnice. Od dunja se slatko, sirupi, rakije, likeri, kompoti, marmelade, džemovi i pekmezi.
Slatko se često povezuje sa njihovim detinjstvom jer su ga pripremale naše bake, a priprema je prilično jednostavna i ne zahteva puno sastojaka i vremena. Može se jesti kao dodatak krofnama, vaflima, palačinkama ili zasebno kapšikom. Neki vole da stave kašičicu slatkog u finu tursku kafu kao zamenu za šećer. U nastavku vam donosimo recepte za pripremu ovog ukusnog deserta.
Priprema dunja
Postoji tek desetak sorti dunje, a najpoznatije su one pogodne za preradu u slatku zimnicu, a to su: vranjska, rasinska i leskovačka.
Berba dunje se odvija kada plodovi postapu potpuno zreli. Grubo rečeno, krajem septembra do januara. Plodovi su veoma osetljivi i mekani, pa se tokom berbe moraju nositi rukavice. Ako se plodovi beru samo za preradu, onda je najbolje ubrati ih pre nego što potpuno sazru jer tada plod sadrži veći procenat pektina i proces kuvanja i koagulacije će biti uspešniji.
Tokom kupovine dunje obratite pažnju na njen izgled. Izbegavajte one sa mrljama i koje su suviše mekane na dodir. Nažalost, dunje se ne prodaju često u prodavnicama, ali možete ih kupiti na pijaci ili od lokalnog uzgajivača.
Recepti
Slatko je jedna od starih zimnica koje su se davno spremale. Obožavamo ih upravo zbog jednostavnosti i slatkog ukusa. Priprema nije komplikovana i potrebna su vam samo 3 sastojka: dunja, šećer i limun. Odnos voća i šećera, kao i dužinu kuvanja, možete da prilagodite svom ukusu. Ako želite gušći desert, kuvajte ga duže. U nastavku vam donosimo tri recepta za pripremu slatko od dunja. Pre početka pripreme, obavezno sterilišite i unapred pripremite tegle.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Slatko od dunja
Ovaj recept su koristile naše bake i njegov ukus nas vraća u detinjstvo. Priprema je jednostavna i biće vam potrebno samo sat vremena i dva sastojka. Odnos šećera možete da prilagodite svom ukusu, iako je najbolje da se pridržavate recepta jer je karamelizacija šećera važna u ovom desertu. Dunje možete da očistite i pre kuvanja, a dobićete otprilike 3 tegle ovih sastojaka.
Sastojci
- 2 kg dunja
- 1,3 kg šećera
Priprema
- Dunje dobro operite i stavite da se kuvaju na jakoj vatri.
- Kuvajte sve dok ne provri, pa izvadite iz šerpe.
- Ogulite ih i nasecite na kockice.
- U posebnom loncu skuvajte šećer u 300 ml vode.
- Kada se šećer karamelizuje , u njega umešajte dunje.
- Prilikom kuvanja uklonite penu koja će se slegnuti.
- Kad slatko provri i sirup dostigne željenu gustinu, posudu prekrijte hladnom krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
- Napunite tegle sledećeg dana i sve dobro zatvorite.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Slatko od dunja bez šećera
Možda neki neće poverovati, ali postoji recept i za slatko bez šećera. Iako je glavni sastojak za pripremanje slatkog šećer i karamelizacija, u ovom receptu se koristi javorov sirup kao zdrava zamena belom šećeru. Ukus je drugačiji od domaćeg, ali je veoma ukusan. Ovo je jedna zdravija metoda s kojom ne morate da brinete o negativnim efektima belog šećera. Metod kuvanja se takođe razlikuje od uobičajene pripreme, ali krajnji ishod je odličan. Dobićete otprilike 2 tegle slatko od dunja.
Sastojci
- 4 dunje
- 200 ml vode
- 2 lista lovora (sušeni)
- 1 štapić cimeta
- 250 ml javorovog sirupa
- 1 limun
Priprema
- Dunje operite, ogulite, isecite na kockice i složite u keramičku činiju.
- Uključite rernu da se zagreje na 180°C.
- Dodajte sok od ceđenog limuna, list lovora, štapić cimeta i javorov sirup.
- Dunje moraju da budu prekrivene sirupom.
- Sve dobro izmešajte i pokrijte aluminijumskom folijom.
- Pecite slatko oko 90 minuta.
- Ostavite da se ohladi pa rasporedite u steriliziovane tegle i dobro zatvorite.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Slatko od dunja sa orasima
Ispod smo podelili recept za slatko od dunja kombinovano sa orasima. Odlična kombinacija koja se može koristiti uz palačinke ili vafle. Priprema se malo razlikuje od ostalih, ali na krau dobijete ukusnu slatku zimnicu. Ima odličan ukus, a odnos orasa i šećera možete da prilagodite svom ukusu. Možete ili ne morate koristiti seckani limun, a dobićete približno 4 tegle slatko od dunja.
Sastojci
- 3 kg dunja
- 2 kg šećera
- 500 ml vode
- 2 limuna
- 100 g orasa
Priprema
- Dunje operite, ogulite i nasecite na kockice. Ostavite ih u činiji sa vodom da ne požute.
- Vodu i šećer stavite u veći lonac i kuvajte dok ne počne proces karamelizacije.
- U karamelizovani šećer dodajte seckane dunje i nastavite da kuvate na umerenoj vatri.
- Uklonite penu koja će se slegnuti.
- Dodajte narezane limune i iseckane orahe. Kuvajte još 10 minuta.
- Gotovo slatko rasporedite u sterilzovane tegle i dobro zatvorite.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Slatko od dunja uvek spremajte u prethodno očišćene i sterilizovane tegle, a posle sipanja na spremite na hladno i tamno mesto. Ako se pripremi na pravilan način i pravilno čuva, može da traje i do 3 meseca. Možete ga čuvati i u frižideru, mada to nije obavezno.
Dunje su veoma popularne u našim krajevima. Često se koriste samo kao ukras upravo zbog svog aromatičnog mirisa. Osim mirisa, imaju i odličan ukus. Retko se jedu sveže, a češće se koriste za preradu. Od njih se prave pekmezi, džemovi, marmelade, slatko od dunje, sir, rakije, sirupi, likeri i kompoti.
Od listova dunje se pravi i čaj koji pomaže kod probavnih smetnji. Takođe, čaj može da se pripremi i od cvetova dunje, a plodovi dunje su čest sastojak raznih nadeva, kolača i pita.
Foto: Nesson Marshall / CC
Ostavite odgovor