• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
slatko od dunja

Slatko od dunja

Objavljeno: 08.09.2021.

 

  • Priprema dunja
  • Recepti
  • Slatko od dunja
  • Slatko od dunja bez šećera
  • Slatko od dunja sa orasima
  • Upotreba u kuhinji

Dunje su pravo jesenje voće, a njihov miris upotpunjuje celu prostoriju. Izuzetno je lekovito voće bogatog ukusa, pa nije ni čudo da je čest sastojak zimnice. Od dunja se slatko, sirupi, rakije, likeri, kompoti, marmelade, džemovi i pekmezi.

Slatko se često povezuje sa njihovim detinjstvom jer su ga pripremale naše bake, a priprema je prilično jednostavna i ne zahteva puno sastojaka i vremena. Može se jesti kao dodatak krofnama, vaflima, palačinkama ili zasebno kapšikom. Neki vole da stave kašičicu slatkog u finu tursku kafu kao zamenu za šećer. U nastavku vam donosimo recepte za pripremu ovog ukusnog deserta.

Priprema dunja

Postoji tek desetak sorti dunje, a najpoznatije su one pogodne za preradu u slatku zimnicu, a to su: vranjska, rasinska i leskovačka.

Berba dunje se odvija kada plodovi postapu potpuno zreli. Grubo rečeno, krajem septembra do januara. Plodovi su veoma osetljivi i mekani, pa se tokom berbe moraju nositi rukavice. Ako se plodovi beru samo za preradu, onda je najbolje ubrati ih pre nego što potpuno sazru jer tada plod sadrži veći procenat pektina i proces kuvanja i koagulacije će biti uspešniji.

Tokom kupovine dunje obratite pažnju na njen izgled. Izbegavajte one sa mrljama i koje su suviše mekane na dodir. Nažalost, dunje se ne prodaju često u prodavnicama, ali možete ih kupiti na pijaci ili od lokalnog uzgajivača.

Recepti

Slatko je jedna od starih zimnica koje su se davno spremale. Obožavamo ih upravo zbog jednostavnosti i slatkog ukusa. Priprema nije komplikovana i potrebna su vam samo 3 sastojka: dunja, šećer i limun. Odnos voća i šećera, kao i dužinu kuvanja, možete da prilagodite svom ukusu. Ako želite gušći desert, kuvajte ga duže. U nastavku vam donosimo tri recepta za pripremu slatko od dunja. Pre početka pripreme, obavezno sterilišite i unapred pripremite tegle.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Slatko od dunja

Ovaj recept su koristile naše bake i njegov ukus nas vraća u detinjstvo. Priprema je jednostavna i biće vam potrebno samo sat vremena i dva sastojka. Odnos šećera možete da prilagodite svom ukusu, iako je najbolje da se pridržavate recepta jer je karamelizacija šećera važna u ovom desertu. Dunje možete da očistite i pre kuvanja, a dobićete otprilike 3 tegle ovih sastojaka.

Sastojci

  • 2 kg dunja
  • 1,3 kg šećera

Priprema

  1. Dunje dobro operite i stavite da se kuvaju na jakoj vatri.
  2. Kuvajte sve dok ne provri, pa izvadite iz šerpe.
  3. Ogulite ih i nasecite na kockice.
  4. U posebnom loncu skuvajte šećer u 300 ml vode.
  5. Kada se šećer karamelizuje , u njega umešajte dunje.
  6. Prilikom kuvanja uklonite penu koja će se slegnuti.
  7. Kad slatko provri i sirup dostigne željenu gustinu, posudu prekrijte hladnom krpom i ostavite da odstoji 24 sata.
  8. Napunite tegle sledećeg dana i sve dobro zatvorite.
  9. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Slatko od dunja bez šećera

Možda neki neće poverovati, ali postoji recept i za slatko bez šećera. Iako je glavni sastojak za pripremanje slatkog šećer i karamelizacija, u ovom receptu se koristi javorov sirup kao zdrava zamena belom šećeru. Ukus je drugačiji od domaćeg, ali je veoma ukusan. Ovo je jedna zdravija metoda s kojom ne morate da brinete o negativnim efektima belog šećera. Metod kuvanja se takođe razlikuje od uobičajene pripreme, ali krajnji ishod je odličan. Dobićete otprilike 2 tegle slatko od dunja.

Sastojci

  • 4 dunje
  • 200 ml vode
  • 2 lista lovora (sušeni)
  • 1 štapić cimeta
  • 250 ml javorovog sirupa
  • 1 limun

Priprema

  1. Dunje operite, ogulite, isecite na kockice i složite u keramičku činiju.
  2. Uključite rernu da se zagreje na 180°C.
  3. Dodajte sok od ceđenog limuna, list lovora, štapić cimeta i javorov sirup.
  4. Dunje moraju da budu prekrivene sirupom.
  5. Sve dobro izmešajte i pokrijte aluminijumskom folijom.
  6. Pecite slatko oko 90 minuta.
  7. Ostavite da se ohladi pa rasporedite u steriliziovane tegle i dobro zatvorite.
  8. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Slatko od dunja sa orasima

Ispod smo podelili recept za slatko od dunja kombinovano sa orasima. Odlična kombinacija koja se može koristiti uz palačinke ili vafle. Priprema se malo razlikuje od ostalih, ali na krau dobijete ukusnu slatku zimnicu. Ima odličan ukus, a odnos orasa i šećera možete da prilagodite svom ukusu. Možete ili ne morate koristiti seckani limun, a dobićete približno 4 tegle slatko od dunja.

Sastojci

  • 3 kg dunja
  • 2 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 2 limuna
  • 100 g orasa

Priprema

  1. Dunje operite, ogulite i nasecite na kockice. Ostavite ih u činiji sa vodom da ne požute.
  2. Vodu i šećer stavite u veći lonac i kuvajte dok ne počne proces karamelizacije.
  3. U karamelizovani šećer dodajte seckane dunje i nastavite da kuvate na umerenoj vatri.
  4. Uklonite penu koja će se slegnuti.
  5. Dodajte narezane limune i iseckane orahe. Kuvajte još 10 minuta.
  6. Gotovo slatko rasporedite u sterilzovane tegle i dobro zatvorite.
  7. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od dunja >>

Upotreba u kuhinji

Slatko od dunja uvek spremajte u prethodno očišćene i sterilizovane tegle, a posle sipanja na spremite na hladno i tamno mesto. Ako se pripremi na pravilan način i pravilno čuva, može da traje i do 3 meseca. Možete ga čuvati i u frižideru, mada to nije obavezno.

Dunje su veoma popularne u našim krajevima. Često se koriste samo kao ukras upravo zbog svog aromatičnog mirisa. Osim mirisa, imaju i odličan ukus. Retko se jedu sveže, a češće se koriste za preradu. Od njih se prave pekmezi, džemovi, marmelade, slatko od dunje, sir, rakije, sirupi, likeri i kompoti.

Od listova dunje se pravi i čaj koji pomaže kod probavnih smetnji. Takođe, čaj može da se pripremi i od cvetova dunje, a plodovi dunje su čest sastojak raznih nadeva, kolača i pita.

Foto: Nesson Marshall / CC

Zimnica od dunja

džem od dunja

Džem od dunja

Džem od dunja dobivamo kuvavanjem mesnatih delova dunja i šećera samostalno ili sa dodatkom raznih začina i šećera. Sam džem od dunja od drugih vrsta bitno se … [više] about Džem od dunja

sir od dunje

Kitnikez - sir od dunja

Kitnikez ili sir od dunje, odličan je jesenji desert čija će vas aroma i ukus oduševiti. Recepti koje smo podelili su veoma jednostavni i ne zahtevaju mnogo … [više] about Kitnikez - sir od dunja

kompot od dunja

Kompot od dunja

Dunja je prelepo i mirisno voće koje se kuvanjem može pretvoriti u ukusan i zdrav desert. Zbog tanina je dunja skoro pa nejestivo voće, ali termičkom obradom i … [više] about Kompot od dunja

liker od dunje

Liker od dunje

Ako pripremite dunju na pravi način, ovo voće postaje pravi užitak za sve slatkoljupe. Iako u voćnjacima srpskih uzgajivača dunja nije uobičajeno voće, poneka … [više] about Liker od dunje

pekmez od dunja

Pekmez od dunja

Svako je bar jednom u životu primetio ovo voće kako svojom žutom bojom ukrašava ormare i širi svoje mirise po prostorijama. O njoj su pisane i pesme, priče i … [više] about Pekmez od dunja

slatko od dunja

Slatko od dunja

Dunje su pravo jesenje voće, a njihov miris upotpunjuje celu prostoriju. Izuzetno je lekovito voće bogatog ukusa, pa nije ni čudo da je čest sastojak zimnice. … [više] about Slatko od dunja

sok od dunja

Sok od dunje

Dunja je danas, nažalost, zanemareno voće, ali ako želite nešto jedinstveno za svoju baštu, razmislite o sadnji jedne od mnogih različitih sorti dunje. Odlična … [više] about Sok od dunje

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR