Jedna od zanimljivih varijacija zimnice je kompot od kajsije. Često ga možemo naći na policama prodavnica, ali je uvek najbolje jesti domaće i što prirodnije proizvode. Upravo će vam ovaj kompot dobro doći kao osveženje u hladnim i tmurnim zimskim danima.
Pravljenje kompota nije preterano komplikovano niti dugotrajno. Donosimo vam par recepata kako da napravite ovaj ukusni kompot kod kuće i da uživate u kajsijama tokom cele godine.
U nastavku možete pronaći recept za klasični kompot od kajsija kakav su pripremali naši preci, brzi kompot koji se može jesti topao ili hladan, ali i kompot bez šećera za sve one koji brinu o svojoj liniji. Sve u svemu, koji god recept da odaberete, nećete pogrešiti.
Priprema kajsija
Kajsija je veoma rasprostranjena širom sveta, njene sorte su se promenile i prilagodile klimi i zemljištu na kome rastu. Postoji mnogo sorti kajsija, ali nisu sve pogodne za iste stvari. Određene vrste su najbolje samo za svežu upotrebu, a neke za preradu u sokove, likere, džemove, kompote itd.
Berba zavisi od vrste sorte u pitanju, ali obično počinje u proleće i traje do kasnog leta. Često se nalazi u okućnicama i voćnjacima, što znači da dobro uspeva u našim krajevima, a znači i da se lakše prave kompoti od domaćih proizvoda.
Otkup kajsije je uobičajen, a može se naći na svakoj pijaci, u prodavnici ili ispred štandova nekih porodičnih gazdinstava. Najbolje je kupovati proverene i domaće kajsije, pa se preporuča korišćenje domaćih i prirodnih plodova za očuvanje svih lekovitih svojstava sadržanih u ovoj biljci.
Otkup ovog voća nije skup jer je potražnja za njima mala, a proizvoda ima mnogo. Mnogi ih koriste za likere, vina, kompote, džemove i marmelade kako bi se sačuvali voće koje je već ubrano.
Recepti
Kompot od kajsija ne zahteva mnogo truda, a ako ga sami pripremimo, često će biti zdraviji od kupovnog. Donosimo vam par ukusnih recepata kako da pripremite ovaj kompot u kome će uživati svi uzrasti.
Jedan od najboljih saveta za pravljenje kompota od kajsija je da voće ne bude veoma zrelo i mekano. Ostalo voće za pravljenje kompota trebalo bi da bude malo zrelije nego obično, ali kajsije se kvare ako su prezrele.
Pored toga što morate obratiti pažnju na strukturu i zrelost kajsije, morate obratiti pažnju i na njihovu boju i izbočine spolja. Takođe, kada otvorite kajsiju, morate se uveriti da je potpuno čista i da u njoj nema tragova parazita.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Kompot od kajsija
Domaći recepti naših baka često znaju da budu najukusniji. Sastojci koje smo koristili u ovom receptu biće dovoljni za 2 tegle kompota od kajsije.
Sastojci
- 1 kg kajsije
- 75 dkg šećera
- 1 l vode
Priprema
- Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice.
- Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.
- Oljuštene i prepolovljene kajsije slažite u tegle tako da unutrašnja strana uvek bude okrenuta nadole.
- U jednu teglu stavite deset polovina ili pet plodova kajsije.
- Šećer stavite da se kuva u vodi dok se sav ne istopi i voda ne postane bistra.
- Kajsije prelijte kandiranom vodom.
- Tegle zatvorite i stavite u rernu zagrejanu na 90°C na 20 minuta da se sterilišu.
Brzi kompot od kajsije
Ako nemate vremena, a želite da sačuvate nešto ukusno za zimnicu, obavezno isprobajte ovaj brzi recept za kompot od kajsija. Za to je potrebno samo malo vremena i mnogo volje. Ako pratite tok ovog recepta, dobićete jednu teglu kompota od kajsije.
Sastojci
- 250 g kajsija,
- 1,2 l hladne vode
- 120 g šećera,
- Prstohvat limunske kiseline
- Prstohvat đumbira (opciono)
Priprema
- Operite kajsije. Ako je površina oštećena, isecite ih nožem. Stavite voće u lonac.
- Dodajte hladnu vodu i šećer, a zatim limunsku kiselinu i đumbir.
- Stavite šerpu na jaku vatru i kuvajte.
- Sačekajte nekoliko minuta da provri, pa sipajte u tegle. Kompot se može poslužiti hladan ili topao.
- Ako želite da malo prilagodite ukus, dodajte različite začine koje volite i za koje mislite da su dobra kombinacija.
Kompot od kajsija bez šećera
Ako želite što prirodniji ukus kompota i što zdraviju zimnicu, koristite što manje šećera. Ovaj recept predlažemo kao najukusniji i najprirodniji kompot od kajsije. Od sledeće količine sastojaka dobićete 2 tegle kompota.
Sastojci
- 1 kg kajsije
- 1 l vode
- Malo limunske kiseline
Priprema
- Kajsije dobro očistite, prepolovite i potopite u vrelu vodu.
- Isečene kajsije stavite u tegle, prokuvajte vodu i po želji dodajte malo limunske kiseline i malo meda.
- Kajsije u teglama prelijte vodom i čuvajte na hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Same kajsije ne mogu dugo da se čuvaju na sobnoj temperaturi jer će na visokim temperaturama da istrunu. Ako planirate da ih upotrebite u roku od nekoliko dana, najbolje je da ih čuvate u frižideru i da ih vadite po potrebi, ali ako želite da ih čuvate za zimu, potrebno je da ih zamrznete. Zamrzavanje neće štetiti njihovom ukusu i teksturi.
Kompot od kajsija ne može dugo da stoji. Treba da se čuva na hladnom i tamnom mestu, ali je potrebno i da tegle budu dobro sterilisane i dobro zatvorene.
Nakon otvaranja kompota, preporuča se da se pojede u roku od 7 dana, ali je posebno važno da se čuvaju u frižideru.
Osim što se ovaj kompot koristi kao poslastica, često se koristi u kolačima, pitama i namazima, ali može da se koristi i kao dodatak glavnom jelu ili kao začin.
Osim za kompote, kajsije se mogu koristiti i za likere, vina, sokove, sirupe, ali i džemove i marmelade. Za preradu se koristi i njegovo seme, a od njega dobijamo ukusne bademe, koji su bogati vitaminima i mineralima i pomažu u očuvanju organizma.
Foto: Ivanadukoska / CC
Ostavite odgovor