• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kompot od kajsija

Kompot od kajsija

Objavljeno: 03.02.2022.

 

  • Priprema kajsija
  • Recepti
  • Kompot od kajsija
  • Brzi kompot od kajsije
  • Kompot od kajsija bez šećera
  • Upotreba u kuhinji

Jedna od zanimljivih varijacija zimnice je kompot od kajsije. Često ga možemo naći na policama prodavnica, ali je uvek najbolje jesti domaće i što prirodnije proizvode. Upravo će vam ovaj kompot dobro doći kao osveženje u hladnim i tmurnim zimskim danima.

Pravljenje kompota nije preterano komplikovano niti dugotrajno. Donosimo vam par recepata kako da napravite ovaj ukusni kompot kod kuće i da uživate u kajsijama tokom cele godine.

U nastavku možete pronaći recept za klasični kompot od kajsija kakav su pripremali naši preci, brzi kompot koji se može jesti topao ili hladan, ali i kompot bez šećera za sve one koji brinu o svojoj liniji. Sve u svemu, koji god recept da odaberete, nećete pogrešiti.

Priprema kajsija

Kajsija je veoma rasprostranjena širom sveta, njene sorte su se promenile i prilagodile klimi i zemljištu na kome rastu. Postoji mnogo sorti kajsija, ali nisu sve pogodne za iste stvari. Određene vrste su najbolje samo za svežu upotrebu, a neke za preradu u sokove, likere, džemove, kompote itd.

Berba zavisi od vrste sorte u pitanju, ali obično počinje u proleće i traje do kasnog leta. Često se nalazi u okućnicama i voćnjacima, što znači da dobro uspeva u našim krajevima, a znači i da se lakše prave kompoti od domaćih proizvoda.

Otkup kajsije je uobičajen, a može se naći na svakoj pijaci, u prodavnici ili ispred štandova nekih porodičnih gazdinstava. Najbolje je kupovati proverene i domaće kajsije, pa se preporuča korišćenje domaćih i prirodnih plodova za očuvanje svih lekovitih svojstava sadržanih u ovoj biljci.

Otkup ovog voća nije skup jer je potražnja za njima mala, a proizvoda ima mnogo. Mnogi ih koriste za likere, vina, kompote, džemove i marmelade kako bi se sačuvali voće koje je već ubrano.

Recepti

Kompot od kajsija ne zahteva mnogo truda, a ako ga sami pripremimo, često će biti zdraviji od kupovnog. Donosimo vam par ukusnih recepata kako da pripremite ovaj kompot u kome će uživati svi uzrasti.

Jedan od najboljih saveta za pravljenje kompota od kajsija je da voće ne bude veoma zrelo i mekano. Ostalo voće za pravljenje kompota trebalo bi da bude malo zrelije nego obično, ali kajsije se kvare ako su prezrele.

Pored toga što morate obratiti pažnju na strukturu i zrelost kajsije, morate obratiti pažnju i na njihovu boju i izbočine spolja. Takođe, kada otvorite kajsiju, morate se uveriti da je potpuno čista i da u njoj nema tragova parazita.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Kompot od kajsija

Domaći recepti naših baka često znaju da budu najukusniji. Sastojci koje smo koristili u ovom receptu biće dovoljni za 2 tegle kompota od kajsije.

Sastojci

  • 1 kg kajsije
  • 75 dkg šećera
  • 1 l vode

Priprema

  1. Kajsije dobro operite, prepolovite i uklonite koštice.
  2. Potopite ih kratko u ključalu vodu, izvadite i odmah stavite u hladnu vodu da lakše ogulite kožu.
  3. Oljuštene i prepolovljene kajsije slažite u tegle tako da unutrašnja strana uvek bude okrenuta nadole.
  4. U jednu teglu stavite deset polovina ili pet plodova kajsije.
  5. Šećer stavite da se kuva u vodi dok se sav ne istopi i voda ne postane bistra.
  6. Kajsije prelijte kandiranom vodom.
  7. Tegle zatvorite i stavite u rernu zagrejanu na 90°C na 20 minuta da se sterilišu.

Brzi kompot od kajsije

Ako nemate vremena, a želite da sačuvate nešto ukusno za zimnicu, obavezno isprobajte ovaj brzi recept za kompot od kajsija. Za to je potrebno samo malo vremena i mnogo volje. Ako pratite tok ovog recepta, dobićete jednu teglu kompota od kajsije.

Sastojci

  • 250 g kajsija,
  • 1,2 l hladne vode
  • 120 g šećera,
  • Prstohvat limunske kiseline
  • Prstohvat đumbira (opciono)

Priprema

  1. Operite kajsije. Ako je površina oštećena, isecite ih nožem. Stavite voće u lonac.
  2. Dodajte hladnu vodu i šećer, a zatim limunsku kiselinu i đumbir.
  3. Stavite šerpu na jaku vatru i kuvajte.
  4. Sačekajte nekoliko minuta da provri, pa sipajte u tegle. Kompot se može poslužiti hladan ili topao.
  5. Ako želite da malo prilagodite ukus, dodajte različite začine koje volite i za koje mislite da su dobra kombinacija.

Kompot od kajsija bez šećera

Ako želite što prirodniji ukus kompota i što zdraviju zimnicu, koristite što manje šećera. Ovaj recept predlažemo kao najukusniji i najprirodniji kompot od kajsije. Od sledeće količine sastojaka dobićete 2 tegle kompota.

Sastojci

  • 1 kg kajsije
  • 1 l vode
  • Malo limunske kiseline

Priprema

  1. Kajsije dobro očistite, prepolovite i potopite u vrelu vodu.
  2. Isečene kajsije stavite u tegle, prokuvajte vodu i po želji dodajte malo limunske kiseline i malo meda.
  3. Kajsije u teglama prelijte vodom i čuvajte na hladnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od kajsija >>

Upotreba u kuhinji

Same kajsije ne mogu dugo da se čuvaju na sobnoj temperaturi jer će na visokim temperaturama da istrunu. Ako planirate da ih upotrebite u roku od nekoliko dana, najbolje je da ih čuvate u frižideru i da ih vadite po potrebi, ali ako želite da ih čuvate za zimu, potrebno je da ih zamrznete. Zamrzavanje neće štetiti njihovom ukusu i teksturi.

Kompot od kajsija ne može dugo da stoji. Treba da se čuva na hladnom i tamnom mestu, ali je potrebno i da tegle budu dobro sterilisane i dobro zatvorene.

Nakon otvaranja kompota, preporuča se da se pojede u roku od 7 dana, ali je posebno važno da se čuvaju u frižideru.

Osim što se ovaj kompot koristi kao poslastica, često se koristi u kolačima, pitama i namazima, ali može da se koristi i kao dodatak glavnom jelu ili kao začin.

Osim za kompote, kajsije se mogu koristiti i za likere, vina, sokove, sirupe, ali i džemove i marmelade. Za preradu se koristi i njegovo seme, a od njega dobijamo ukusne bademe, koji su bogati vitaminima i mineralima i pomažu u očuvanju organizma.

Foto: Ivanadukoska / CC

Zimnica od kajsija

džem od kajsija

Džem od kajsija

Mnogi ljudi svrstavaju džem, marmeladu i pekmez u isti proizvod jer su dosta slični po ukusu i izgledu. Razlikuju se po proporciji voća, načinu pripreme i … [više] about Džem od kajsija

kompot od kajsija

Kompot od kajsija

Jedna od zanimljivih varijacija zimnice je kompot od kajsije. Često ga možemo naći na policama prodavnica, ali je uvek najbolje jesti domaće i što prirodnije … [više] about Kompot od kajsija

sok od kajsija

Sok od kajsija

Kajsije kao ukusno stono voće koje nam nude mnoge mogućnosti pripreme za uživanje u njenim ukusima tokom cele godine. Od pravljenja kompota, džemova, … [više] about Sok od kajsija

suve kajsije

Suve kajsije

Suve kajsije su odličan izvor vlakana, kalijuma i drugih antioksidanata. Dobri su za kožu i pomažu mišićima u normalnom funkcionisanju. Iako su pune vode i … [više] about Suve kajsije

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR