• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sok od paradajza

Sok od paradajza

Objavljeno: 21.01.2022.

 

  • Priprema paradajza
  • Recepti
  • Domaći sok od paradajza
  • Sok od paradajza bez šećera
  • Pasterizacija soka od paradajza
  • Upotreba u kuhinji
  • Zamrzavanje soka od paradajza

Priprema soka od paradajza je oduvek bila praksa u mnogim domaćinstvima i kako se leto bliži kraju plodovi se sakupljaju i čuvaju za zimske dane. Ne možemo da zamislimo čekanje zime bez bar male količine soka od paradajza ili neke vrste paradajz sosa. Iako se paradajz za zimnicu može pripremiti na mnogo načina, sok od paradajza čini prvu i najvažniju postav u ostavama.

Iako se za zimnicu koriste razne vrste paradajza, najčešće su to duguljaste, mesnate sore+te bez puno semena ili tzv. volovska srca koja prosto oduševljavaju svojim mesom i mirisom. Dok su šljivari zahvalni i za pelat i pasatu, volovsko srce je naša omiljena sorta za sokove.

Ispod su recepti za najpopularnije vrste sokova od paradajza, od klasičnog, tradicionalnog soka koji koristimo za pripremu supa, ali i koktela, pa sve do recepata za "naprednije" koji vole da eksperimentišu sa ukusima. Količine koje su navedene u receptima slobodno možete da prilagodite i zaista je svejedno da li ćete kuvati 20 kg ili 150, samo da pratite proceduru i vreme kuvanja prilagodite količini.

Možda niste znali da je paradajz voće, i to bobičasto voće, pa imamo mogućnosti za pripremu slatkih i slanih verzija sokova, a ako u slatko dodamo i druge vrste voća, mogućnosti su beskrajne. Bilo koji sok od paradajza treba da bude kremast i pripremljen od svežeg paradajza.

Priprema paradajza

Za preradu paradajza u sok najčešće se koriste sorte: Rio grande, Jabučar, Sen Pjer i Volovsko srce.

Za pripremu soka od paradajza je najbolja domaća vrsta u sopstvenoj bašti, bez pesticida. Za preradu u sok, paradajz se bere u fazi tehnološke zrelosti, a spreman je za berbu oko 90 - 120 dana od početka sadnje. Rane sorte se beru već u julu, a srednje do novembra.

Paradajz može da sazri i posle berbe, pa se srednje kasne sorte beru u poluzrelim ili čak potpuno zelene. Vremenom će sazreti iz stajanja. To će da ih zaštititi od mraza koji je već moguć u oktobru i novembru, posebno u kontinentalnim područjima.

Ukoliko nemate mogućnost da uzgajate paradajz, zdrave i kvalitetne plodove možete da kupite i od domaćih uzgajivača. Posetite pijacu i izaberite potpuno zrelo, neoštećeno voće. Za pripremu zimnice najčešće se koriste zreli plodovi, a paradajz mora da bude zdrav i neoštećen da bi se dobila kvalitetna zimnica.

Recepti

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Domaći sok od paradajza

Recept za domaći sok od paradajza koje prave naše bake, a koji smo mi usvojili, sastoji se od 3, najviše 4 sastojka, u zavisnosti od toga da li koristite konzervans ili ne. Kada govorimo o zimnici i pripremi, ona je jedna od najjednostavnijih vrsta, a pridržavajući se recepta, sok će uspešno napraviti kako početnici tako i napredni ljubitelji zimnice.

Sastojci za domaći sok od paradajza zavise od količine paradajza koji vam je na raspolaganju za pripremu soka i vašeg ukusa. Preporučamo da počnete sa manjim količinama soli i šećera i dodajete po želji dok ne dobijete savršen odnos koji vam odgovara.

Sastojci

  • 10 kg paradajza
  • 3 kašike soli
  • 6 kašika šećera

Priprema

  1. Zreli paradajz beremo i stavljamo u gajbe u kojima ih ostavimo da odstoje 2 - 3 dana. Zatim ih treba očistiti, oprati i iseći na manje komade (četvrtine ili kockice, zavisno od želje).
  2. Tokom sečenja, nezdrave delove treba ukloniti i kratko prokuvati da bi bili mekši i lakši za ceđenje.
  3. Posle proceđivanja, dobijeni sok se kuva duže od početnog ključanja, ako želite konzistenciju poput pirea, ili kraće ako želite konzistenciju soka koji možete da pijete.
  4. Tokom kuvanja skidajte penu sa vrha, a na kraju dodajte so i šećer ako je paradajz previše kiseo za vaš ukus.
  5. U toku kuvanja sok treba povremeno promešati, a kada počne da se zgušnjava, češće ga mešati da ne zagori.
  6. Za čuvanje se koriste staklene flaše od 1 litra, koje dan pre pripreme i kuvanja treba oprati, a pre punjenja zagrejati u rerni. Poklopci (suvi) se mogu poprskati sa 96% alkohola radi dodatne sterilizacije.
  7. Sok od paradajza obično se čuva u staklenim zelenim flašicama od 2 dl, pa ako imate restoran u blizini ili poznajete nekoga, zamolite ga da vam sačuva flaše od sokova. Zelena boja tegli pomaže da se produži svežina na dugi niz godina (iako sumnjamo da ih nećete ranije potrošiti) i da se zadrži lepa crvena boja.

Sok od paradajza bez šećera

Možete da pripremite i sok od paradajza bez dodavanja šećera. Iako je šećer u receptu namenjen ublažavanju kiselosti paradajza i služi kao prirodni konzervans, sok je moguće napraviti i bez šećera. Sastojci i metod pripreme su isti kao u prethodnom receptu, samo bez dodavanja šećera.

Ako ne želite da koristite konzervans, dodajte mu bosiljak. Eterična ulja bosiljka puna su jedinjenja koja mogu prirodno da sačuvaju zimnicu. Estragol, cineol i drugi sastojci eteričnog ulja bosiljka sprečavaju razmnožavanje bakterija u hrani i uništavaju ih. Stoga slobodno možete da ga koristite u pripremi bilo koje zimnice.

Svi recepti za zimnicu od paradajza >>

Pasterizacija soka od paradajza

Tokom sipanja obavezno ostavite 1 cm prostora od vrha. Obrišite sve ivice i zatvorite boce poklopcima. Zatim se tegle moraju staviti u klučalu vodu. Ako koristite četvrtaste tegle u u ključaloj vodi treba da budu 15 minuta, dok je za okrugle tegle dovoljno 10 minuta. Nakon što izvadite tegle iz vode, ostavite ih da se ohlade pokrivene ćebetom preko noći.

Ujutru dobro zatvorite sve tegle, a ako primetite da nisu, ponovite postupak u vreloj vodi.

Upotreba u kuhinji

Kada se sok ohladi, čuvajte ga u ostavi na tamnom, suvom i hladnom mestu. Takođe možete da ga držite u frižideru da se ne pokvari i da duže ostane svež. Ako pripremate sok od paradajza bez šećera, držite ga sve vreme u frižideru do upotrebe.

Pasterizovani sok od paradajza (čuvan u vrućim teglama i umotan u ćebad dok se postepeno ne ohladi) može se čuvati do 7 meseci. Ali pošto je veoma ukusan, teško da ćete mu odoleti toliko dugo.

Nakon otvaranja, potrošite sok u roku od nekoliko dana i obavezno ga čuvajte u frižideru.

Zamrzavanje soka od paradajza

Pored klasičnog načina konzerviranja i čuvanja, sok od paradajza može i da se zamrzne. Nakon kuvanja, ostavite sok da se ohladi, a zatim ga sipajte u posude za zamrzavanje. Obavezno ostavite 1 - 2 cm prostora jer se tečnosti šire kada se zamrznu. Označite pakovanje datumom kada ste spremili i čuvajte u zamrzivaču. Zamrznuti sok od paradajza može da traje i do godinu dana.

Ako planirate da koristite manje količine soka, sok možete da zamrznete u posudama za led. Kada se kockice soka zamrznu, stavite ih u čistu kesu i čuvajte u zamrzivaču. Ovo će vam omogućiti da koristite potrebnu količinu bez potrebe da odmrzavate sve.

Foto: Mama Drama

Zimnica od paradajza

đuveč

Đuveč (đuveđ)

Paradajz, luk, plavi patlidžan i šargarepa neke su od povrtarskih kultura koje svi gaje u svojim baštama. Lako se uzgajaju i ako se brinete o njima na adekvatan … [više] about Đuveč (đuveđ)

domaći kečap

Kečap

Kečap kakav danas poznajemo pojavio se u 17. veku, a njegove osnove su paradajz, beli luk, luk, sirće i šećer. Ali originalni recept mu nije ni blizu. … [više] about Kečap

koncentrat paradajza

Koncentrat paradajza

Domaći koncentrat od paradajza je potpuno drugačija - i potpuno ukusnija - verzija od one koju možete kupiti u prodavnici. Za izradu je potrebno oko jedan dan … [više] about Koncentrat paradajza

ljutenica

Ljutenica

Ljutenica neke podseća na ljutu verziju ajvara, dok neki tvrde da više liči na pinđur. Ipak, moramo da se složimo da je ovo ziminca koju ne mogu svi da … [više] about Ljutenica

lovačka salata

Lovačka salata

Lovačka salata je jedna od poznatijih zimnica koju jedemo kao salatu tokom zime, a sastoji se prvenstveno od paprike, šargarepe i paradajza. Ime je dobila zbog … [više] about Lovačka salata

paradajz pire

Paradajz pire

Pasirani ili pire paradajz se na italijanskom naziva "pasata". Pasirani paradajz se najčešće koristi za pripremu sosova za pice, paste i druga jela koja … [više] about Paradajz pire

sos od paradajza

Paradajz sos

Paradajz sos se pravi iz mnogo razloga. Služio je za medijum za kuvanje, sredstvo za omekšavanje mesa i imao je sposobnost da pojača ukus. Zanimljivo je da nije … [više] about Paradajz sos

pelat

Pelat

Jedna od najčešće korišćenih namirnica u svakom domaćinstvu je svakako pelat - oljušteni i konzervirani paradajz koji se može dodati u skoro svako jelo. Od … [više] about Pelat

pinđur

Pinđur

Obrnuta verzija ajvara, u kojoj umesto paprike glavnu ulogu ima patlidžan, godinama oduševljava mnoge generacije i neizostavan je gost u ostavama. Tekstura ovog … [više] about Pinđur

tradicionalni sataraš

Sataraš

Sataraš je mnogima omiljeno letnje jelo. Veoma je lagan i ukusan, što je i razlog zašto je tako popularno jelo. Priprema se od sezonskog povrća i za pripremu … [više] about Sataraš

sok od paradajza

Sok od paradajza

Priprema soka od paradajza je oduvek bila praksa u mnogim domaćinstvima i kako se leto bliži kraju plodovi se sakupljaju i čuvaju za zimske dane. Ne možemo da … [više] about Sok od paradajza

sušeni paradajz u ulju

Sušeni paradajz

Paradajz je jedno od najpopularnijih povrća jer se odlično slaže sa raznim namirnicama. Zbog popularnosti, čak i kada nije njihova sezona, mogu se naći na … [više] about Sušeni paradajz

turšija

Turšija

Jesen je idealno vreme za pripremu zimnice i turšija se često može naći u skoro svakom domaćinstvu. Omiljena salata zbog kombinacije raznovrsnog povrća i … [više] about Turšija

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR