Kitnikez ili sir od dunje, odličan je jesenji desert čija će vas aroma i ukus oduševiti. Recepti koje smo podelili su veoma jednostavni i ne zahtevaju mnogo vašeg vremena. Za pripremu ove zimnie biće vam potrebni šećer, voda i dunje. Kuva se, a zatim se suši, a rezultiraće ukusnim slatkim sirnim savršenstvom. Vratiće vas u detinjstvo jer su ga obožavale naše bake koje su ga često pripremale.
Dunja je lekovito voće koje se još zove i „voće plodnosti”, a pravi su lek za imunitet. Mogu se jesti sveže (iako jako teško), prerađene u slatke deserte i zimnice ili skuvati čaj od lišća. Kuvanjem dunje može se napraviti kitnikez, pekmez, džem, rakija, sirupi i sokovi. Odličan su izbor voća za kuvanje jer sadrži veliku količinu pektina koji pomaže pri ugušćivanju smesa. Pune su prirodnog šećera, pa im se ni ne moraju dodavati nikakvi šećeri.
Priprema dunje
Dunja nema mnogo sorti i u svetu se gaji svega desetak različitih sorti. Najpoznatije sorte za pripremu kitnikeza ili sira od dunje su rasinska, leskovačka i prkos dunja.
Bere od početka jeseni do januara pre prvog snega i hladnoće. Berba počinje kada plodovi sazrevaju i psotanu zlatnožute boje. Beru se veoma pažljivo jer su plodovi osetljivi i mekani . Ako se beru za preradu u zimnicu najbolje ih je brati pre nego što potpuno sazru jer tako zadržavaju najviše pektina.
Tokom kupovine dunje morate pažljivo gledati izgled ploda. Izbegavajte one koje imaju smeđe mrlje jer je to znak propadanja i mekane dunje. Najbolje ih je kupiti na pijaci ili od lokalnog uzgajivača.
Recepti
Kitnikez ili sir od dunje je desert koji se odlično kombinuje uz čaj ili kafu. Mnogi ga opisuju kao domaće žele bombone bez konzervansa. Slede recepti za kitnikez ili domaći sir od dunje. U bazični recept se mogu dodati sastojci po izboru, poput badema ili orasa. Ako želite izbeći da bude previše „težak”, dodajte 2 jabuke.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sir od dunje
Ovo je bazični, tradicionalni recept po kojem su kitnikez radile naše bake. Biće vam potrebna 3 sastojka, volja i malo slobodnog vremena. Kada izrežete na kocke, po tradicionalnom receptu, možete ih uvaljati u šećer ili kokos, a može se čuvati i do nekoliko meseci.
Sastojci
- 1 kg dunja
- 1 limun
- 700 g šećera
Priprema
- Dunje operite i cele (sa korom) isecite ih na kockice.
- Stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekšaju.
- Pocedite ih i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu
- U kašu dodajte ceđeni limunov sok i dobro promešajte.
- Kuvajte sve na laganoj vatri oko 2 sata, povremeno mešajući da se smesa ne lepi za dno šerpe.
- Sir od dunje je gotov kada smesa psotane narandžasta i gušća.
- Sipajte ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje, izravnajte i ostavite da se hladi najmanje 24 sata.
- Preostali sir od dunje prebacite na dasku i isecite na kockice.
- Stavite ih na neku vrstu poslužavnika gde će biti razmaka između njih i pokrijte ih ubrusom ili krpom i ostavite da se suši dva dana.
- Kada se stegnu, kockice uvaljajte u šećer.
- Čuvajte u zatvorenoj posudi.
Sir od dunje sa karanfilićem i orasima
Priprema je veoma slična pripremi u prethodnom, bazičnom receptu. Sir od dunje možete sipati u lim ili kalup i iseći na kockice. Orahe takođe možete iseckati ili ostaviti velike u komadima.
Sastojci
- 1,5 kg dunja
- 150 g oraha
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kg šećera
- malo karanfilića u prahu
Priprema
- Operite dunje i zajedno sa korom isecite na kockice.
- Stavite ih u lonac, zalijte vodom i kuvajte dok ne omekšaju.
- Kuvane dunje umutite u kašu blenderom ili štapnim mikserom.
- U kašu dodajte vanilin šećer, šećer i karanfilić. Sve dobro izmešajte.
- Stavite smesu da se kuva na laganoj vatri 2 – 2 i pol sata, povremeno mešajući, pazeći da se smesa ne zalepi za dno lonca.
- Kad se sir zgusne i postane narandžast, gotov je.
- Smesi dodajte iseckane orase i sve dobro izmešajte.
- Kuvajte još 10 minuta i sipajte smesu u kalup.
- Pustite da se suši najmanje 24 sata, a zatim ga isecite na kockice.
- Ako ste ga sipali u kalupe, ostavite da se suši 3 dana.
- Stavite kocke sira na poslužavnik, razmaknute, pokrijte krpom ili papirom i ostavite da se suše 2 dana.
- Kad se osušio, uvaljajte u šećer.
- Čuvajte ga u zatvorenoj posudi i negde na suvom i tamnom mestu.
Sir od dunje sa jabukama i đumbirom
Za ovaj recept biće vam potrebno nekoliko sastojaka. Umesto šećera možete dodati med, javorov ili agavin sirup. Po želji možete, ali i ne morate da dodate orase, a postupak pripreme je sličan bazičnom, tradicionalnom receptu.
Sastojci
- 2 kg dunja
- 3 - 4 jabuke
- 1 limun
- 2 kesice vanilin šećera
- 1,5 kg šećera
- 150 g oraha
- nariban đumbir
Priprema
- Operite dunje i isecite ih na kockice zajedno sa korom.
- Ogulite jabuke i nasecite na kockice.
- Stavite voće u šerpu, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša.
- Izmiksajte voće blenderom ili štapnim mikserom.
- U kašu dodajte ribani đumbir, ceđeni limunov sok, šećer i vanilin šećer. Pazite da ne preterate sa dodavanjem đumbira jer ima snažan i dominantan ukus.
- Sve dobro izmešajte.
- Smesu sipajte u lonac i kuvajte na laganoj vatri 2 - 2,5 sata, uz povremeno mešanje.
- Kada boja postane blago narandžasta i dostigne željenu gustoću, sir je gotov. S obzirom na jabuke u receptu, boja bi mogla da bude svetlija nego inače.
- Dodajte iseckane orahe i kuvajte još 10 minuta.
- Smesu sipajte u kalup i ostavite da se osuši 3 dana.
- Isecite na kocke i stavite na poslužavnik i ostavite da se suši još 2 dana.
- Nakon toga uvaljajte ih u kokos ili šećer i čuvajte u zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Kitnikez ili sir od dunja treba čuvati u činiji sa poklopcem. Ako je dobro zatvoren i čuva se na suvom i hladnom mestu, može se jesti narednih nekoliko meseci. Ako želite, sir od dunje možete da držite i u frižideru, ali nije potrebno. Ako je kuvan i sušen dovoljno dugo, neće biti problema sa kvarenjem.
Foto: Victor Bayon / CC
Ostavite odgovor