Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata uz svaki obrok - posebno tokom zime, kada su telu potrebne hranljive materije. Bez obzira o kakvoj se karfiolu radi, mogućnosti njegovog skladištenja su raznovrsne, od jednostavnog zamrzavanja mekih glavica do kiseljenja.
Dakle, kako možete zadržati karfiol da ostane svež što je duže moguće, a da ne poprimi ružnu, braon boju?
Zimnica od karfiola
U nastavku vam donosimo sve važne informacije o karfiolu, kako ga pravilno pripremiti, očistiti, kada se bere i koje sorte koristiti.
Priprema karfiola
Svako ko je bar jednom spremao karfiol zna da je to složena i delikatna namirnica sa kojom treba pažljivo rukovati da bi se što bolje sačuvala. Birajte čvrste glavice, a ako karfiol počne da menja boju u braon, nemojte ga koristiti za pripremu zimnice, jer je već počeo da se kvari i svaki trud koji uložite u pripremu će da propadne.
Blanširanje i zamrzavanje su najčešći načini čuvanja karfiola, pa vam donosimo isprobane recepte sa kojima nećete pogrešiti, a koji će vam omogućiti da karfiol čuvate na najbolji mogući način.
Blanširanje karfiola
Blanširanje je jedan od najčešćih načina skladištenja karfiola. Donosimo jednostavan metod.
Karfiol operite pod tekućom hladnom vodom i odvojite glavice na manje komade ili bukete i po potrebi odrežite zadebljale peteljke.
U činiju stavite vodu i stavite na šporet da provri. Ne sipajte vodu do ivice, već ostavite oko 5 cm od ivice posude da voda ne iscuri tokom blanširanja. Dodajte karfiol i ostavite da kuva 3 minuta. Kuvano povrće procedite cediljkom.
Zamrzavanje karfiola
Kada ste blanširali karfiol, vreme je da ga zamrznete da bi se sačuvao što je duže moguće.
U drugu činiju stavite hladnu vodu i odmah stavite proceđen karfiol u pripremljenu hladnu vodu. Ostavite da odstoji oko 5 minuta i procedite cediljkom. Kada se karfiol ocedi, stavite ga na papirne ubruse ili pamučnu krpu da upije preostali višak vode.
Nakon što sve odstoji oko 5 minuta, upakujte karfiol u plastične kese ili plastične posude. Stavite jednaku količinu karfiola u svaku kesicu ili posudu, iscedite vazduh i zatvorite ih. Odmah stavite u zamrzivač i nakon 24 sata proverite da li je zamrznuto.
Foto: congerdesign / Pixabay
Ostavite odgovor