• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kuvani karfiol

Karfiol

Objavljeno: 11.01.2022.

Karfiol možda nije očigledan izbor za zimnincu osim u turšiju, ali ovo svestrano povrće je zapravo savršena salata uz svaki obrok - posebno tokom zime, kada su telu potrebne hranljive materije. Bez obzira o kakvoj se karfiolu radi, mogućnosti njegovog skladištenja su raznovrsne, od jednostavnog zamrzavanja mekih glavica do kiseljenja.

Dakle, kako možete zadržati karfiol da ostane svež što je duže moguće, a da ne poprimi ružnu, braon boju?

Zimnica od karfiola

U nastavku vam donosimo sve važne informacije o karfiolu, kako ga pravilno pripremiti, očistiti, kada se bere i koje sorte koristiti.

  • Turšija

Priprema karfiola

Svako ko je bar jednom spremao karfiol zna da je to složena i delikatna namirnica sa kojom treba pažljivo rukovati da bi se što bolje sačuvala. Birajte čvrste glavice, a ako karfiol počne da menja boju u braon, nemojte ga koristiti za pripremu zimnice, jer je već počeo da se kvari i svaki trud koji uložite u pripremu će da propadne.

Blanširanje i zamrzavanje su najčešći načini čuvanja karfiola, pa vam donosimo isprobane recepte sa kojima nećete pogrešiti, a koji će vam omogućiti da karfiol čuvate na najbolji mogući način.

Blanširanje karfiola

Blanširanje je jedan od najčešćih načina skladištenja karfiola. Donosimo jednostavan metod.

Karfiol operite pod tekućom hladnom vodom i odvojite glavice na manje komade ili bukete i po potrebi odrežite zadebljale peteljke.

U činiju stavite vodu i stavite na šporet da provri. Ne sipajte vodu do ivice, već ostavite oko 5 cm od ivice posude da voda ne iscuri tokom blanširanja. Dodajte karfiol i ostavite da kuva 3 minuta. Kuvano povrće procedite cediljkom.

Zamrzavanje karfiola

Kada ste blanširali karfiol, vreme je da ga zamrznete da bi se sačuvao što je duže moguće.

U drugu činiju stavite hladnu vodu i odmah stavite proceđen karfiol u pripremljenu hladnu vodu. Ostavite da odstoji oko 5 minuta i procedite cediljkom. Kada se karfiol ocedi, stavite ga na papirne ubruse ili pamučnu krpu da upije preostali višak vode.

Nakon što sve odstoji oko 5 minuta, upakujte karfiol u plastične kese ili plastične posude. Stavite jednaku količinu karfiola u svaku kesicu ili posudu, iscedite vazduh i zatvorite ih. Odmah stavite u zamrzivač i nakon 24 sata proverite da li je zamrznuto.

Foto: congerdesign / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR