Nekada se ovsena kaša smatrala lošom hranom jer je bila lako dostupna žitarica i najčešći i jedini obrok siromašnih ljudi. Tokom ratova hranila je mnoge narode koji su je spremali seckajući ovas i kuvajući ga u vodi. Takođe se smatra klasičnim engleskim jelom, ali je danas rasprostranjeno u svim zemljama, posebno među fitnes trenerima i savetnicima. Dobio je epitet zdravog doručka, pa danas možemo pronaći mnoge recepte u kojima se navode kombinacije kaša sa raznim voćem, orasima i začinima.
Mnogi koji konzumiraju ovsene pahuljice tvrde da stvaraju osećaj sitosti koji traje do ručka. Pored osećaja sitosti, daje telu energiju i razbuđuje, a pošto sadrži dobre ugljene hidrate, ne goji.
Iako možete da kupite i instant ovsene pahuljice upakovane u kesice koje je potrebno samo preliti zagrejanim mlekom ili vodom, možete se odlučiti za varijantu pripreme domaće ovsene kaše. Tako ćete znati koje suplemente ste koristili i da li zaista konzumirate zdrav doručak bez aditiva i veštačkih konzervansa.
Priprema ovsa
Ovas koji se koristi za pravljenje ovsene kaše je onaj koji treba da koristite kada pravite ovsene pahuljice. Iako su sve vrste ovsa slične, vidljiva je razlika u veličini zrna, ali i sposobnosti da tokom termičke obrade zadrži određeni oblik, odnosno da se ne raspadne ili previše zgusne.
Sorte ovsa koje se koriste za proizvodnju ovsene kaše su jednogodišnje biljke, dok su višegodišnje sorte livadske biljke koje se ne koriste u pripremi hrane. Razlika između tri osnovne jednogodišnje sorte je u obliku zrna. Za potrebe pripreme kaše više nas interesuje podela ovsa na ozime i jare sorte koje se razlikuju po vremenu setve. Ozime sorte seju se u kasnu jesen i ranu zimu i seme vegetaciju provode u zemlji, dok se proleće sorte seju u proleće i klijaju odmah nakon sadnje i imaju kraću vegetaciju.
Ovas spada u grupu žitarica koje se seju na velikim poljoprivrednim površinama, a žetva se naziva jednostavno žetva. Seme ovsa se može sejati u jesen prezimljavanjem u zemlji i klijanjem u rano proleće, ili se seje u proleće, a potom klija sredinom ili krajem proleća. S obzirom na sortu koja se gaji, određuje se vreme setve ovsa, a klijanje se javlja na temperaturi 1 - 2°C, a za rast i razvoj biljke potrebna je velika količina vode, toplote i svetlosti.
Žetva se obavlja kombajnom kao i pšenicom, a tačno vreme je teško odrediti jer ne sazreva sve u isto vreme. Ozime sorte ovsa se beru pre pšenice, dok se jare sorte moraju ubirati posle pšenice. Berba se najčešće radi kada vrh dostigne punu zrelost, ali pre nego što gornji klipovi počnu da opadaju. Vlažnost vazduha tokom žetve ne bi trebalo da prelazi 20%, a zrna je potrebno dodatno osušiti da bi bila upotrebljiva.
Za pripremu kaše biće vam potrebne ovsene pahuljice, pa je potrebno da skinete spoljašnji sloj zrna i prokuvate, razvaljate, pritisnete i osušite ih kako bi bila upotrebljiva za pripremu kaše. Ovu proceduru možete da uradite i u sopstvenoj kuhinji, ali u tom slučaju ćete morati da kupite očišćene jer nećete moći da uklonite spoljnu opnu koja obavija zrno.
U prodavnici možete da kupite i prerađene zobene pahuljice i već su osušene i spakovane u kese, ali je najbolje kupiti gotove ovsene pahuljice. Tokom kupovine uverite se da na vrećici nema tragova vlage, a kada je protresete, morate čuti zvuk suve ovsi. Obavezno proverite vek trajanja koji je naveden na kesici, kao i navedene sastojke i aditive koji se dodaju u slučaju da ste alergični na neki od sastojaka.
Recepti
Ovsena kaša se pravi od ovsenih pahuljica pripremljenih od zrna ovsa. Ovsene pahuljice se najčešće kupuju u prodavnici upakovane u kesice od 500 g, ali se mogu pripremiti i u sopstvenoj kuhinji. Proces pripreme ovsene kaše zahteva pripremu ovsenih zrna, kuvanje, valjanje i presovanje. U sopstvenoj kuhinji proces je mnogo komplikovaniji za pripremu i nećete dobiti identičan proizvod kao u industrijskoj proizvodnji. Tokom kupovine ovsenih pahuljica birajte one koje vam najviše odgovaraju, a u ponudi imate manje ili veće u zavisnosti od načina pripreme, odnosno da li su dodatno mlevene posle ceđenja.
Kao osnova za pripremu ovsene kaše koriste se biljno ili životinjsko mleko i voda. Od biljnih ulja najčešće se koriste kokosovo, lešnikovo, bademovo, sojino, ovseno ili pirinčano mleko, koje svojim aromama mogu da dodaju poseban ukus kašama. S obzirom na vaše preferencije za određeno mleko, možete ga koristiti za pripremu ovsene kaše, tako da možete koristiti i kravlje mleko i jogurt.
Iako je najpoznatija varijanta pripreme ovsenih pahuljica ona koja podrazumeva kuvanje ovsene kaše, manje je poznato da postoji varijanta koja se ne kuva.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Ovsena kaša bez kuvanja
Brz način pripreme ovsenih pahuljica uključuje natapanje u tečnosti da bi je omekšalo i bilo spremno za jelo ujutru. Ovim načinom pripreme imaćete najmanje posla, a sledećeg jutra pre konzumacije možete da dodate voće i orašaste plodove po želji. Međutim, ovim načinom pripreme imaćete hladnu kašu koju nije dobro zagrevati u mikrotalasnoj, ali ujutru možete da je razblažite mlekom ili vodom, u zavisnosti od toga šta ste koristili kao tečnu podlogu. Zagrevanjem ovako pripremljene kaše, ovsena kaša se može pokvariti i dobićete više vodenastu nego zgusnutu strukturu ovsenih pahuljica.
Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 80 g ovsene kaše. Količina kaše će varirati u zavisnosti od dodatnih sastojaka koje ćete dodati nakon pripreme kaše.
Sastojci
- 50 g ovsene kaše
- 60 ml bademovog mleka
- Voće i orašasti plodovi po izboru, ali ne više od jedne šake po određenoj količini sastojaka
Priprema
- Ovsene pahuljice stavite u keramičku činiju i prelijte bademovim mlekom.
- Dobro izmešajte sastojke kašikom.
- Pokrijte smesu prozirnom folijom ili poklopite poklopcem i ostavite u frižideru da odstoji preko noći.
- Ujutro promešajte smesu i dodajte još malo mleka ako želite da je razblažite.
- Dodajte voće po ukusue, kao i orašaste plodove.
- Kašu možete jesti odmah nakon što je izvadite iz frižidera.
Kuvana ovsena kaša
Kuvanje ovsene kaše je jutarnji ritual većine ljudi koji za doručak konzumiraju kašu. Za pripremu ovog ukusnog doručka koji će vas napuniti energijom do ručka potrebno vam je najmanje 5 - 10 minuta. Trebaće vam samo nekoliko sastojaka koji se mogu naći u svakoj kuhinji. Mleko uvek možete da dozirate po želji, a ako vam se čini da je kaša pregusta, dodajte još mleka. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 70 g ovsene kaše.
Sastojci
- 50 g ovsene kaše
- 200 ml biljnog ili životinjskog mleka ili vode
- 1/4 kašičice soli
Priprema
- Stavite posudu sa mlekom na šporet na tihu vatru da se malo zagreje.
- Kada mleko provri, dodajte ovsene pahuljice i posolite i stalno mešajte mešavinu kašikom.
- Kuvajte kašu najmanje 5 minuta ili dok ne budete zadovoljni konzistencijom smeše.
- Ne bi trebalo da bude ni previše tvrda ni previše tečna.
- Morate paziti da je ne prekuvate jer će se u tom slučaju ovsena kaša izmrviti.
- Znak da je kaša gotova je kada pusti sluz i počne da se zgušnjava.
- Nakon što ste skuvali kašu, skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji oko 4 - 5 minuta.
- Ovsene pahuljice sipajte u keramičku činiju i dodajte voće ili druge dodatke i začine po želji.Možete odmah da jedete.
Čokoladna ovsena kaša
Čokolada je neizostavan sastojak mnogih slatkih jela. Pošto je ovsena kaša neutralnog ukusa, čokolada ili kakao prah se mogu dodati u njih nakon što ih kuvate. Čokoladu možete da dodate u obliku kockica tamne ili rendane čokolade i u obliku kakao praha ili čokolade u prahu. Tokom pripreme ove kaše najbolje je koristiti mleko na bazi orašastih plodova, voća i žitarica kao što su bademovo ili ovseno mleko. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 170 g ovsene kaše.
Sastojci
- 80 g ovsene kaše
- 300 ml bademovog ili ovsenog mleka
- 1 kašika meda
- 1 kašika čia semena
- 1 kašika kakao praha
- 50 g svežih malina
Priprema
- U činiju stavite čia semenke i prelijte ih sa malo vode. Dovoljno je da voda pokrije semenke i sve dobro promešajte.
- Ostavite semenke da odstoje oko 10 minuta dok ne skuvate ovsene pahuljice.
- Promešajte semenke 2 - 3 puta da se ne zalepe.
- U drugu šerpu stavite mleko i dodajte kakao i sve dobro promešajte i stavite na šporet na tihu vatru. Zagrejte mleko dok ne provri.
- U provrelo mleko dodati ovsene pahuljice i sve dobro izmešajte i kuvajte kašu najmanje 5 minuta dok ne počne da se zgušnjava.
- Kada dobijete željenu gustinu kaše, sklonite posudu sa šporeta i dodajte med i čia semenke i sve dobro promešajte.
- Ostavite kašu da odstoji oko 5 minuta i dodajte maline i sve ponovo promešajte.
- Možete odmah da konzumirate kašu.
Upotreba u kuhinji
Nekada je kaša bila hrana siromašnih ljudi i spremala se u velikim činijama jer je bila veoma jeftina hrana koja je dugo zasitila ljude. Vremenom je evoluirao i postao namirnica broj jedan u svetu zdrave ishrane i nezaobilazan doručak za sportiste i fitnes konsultante, trenere i sve one koji treniraju i praktikuju zdravu ishranu.
Ovsena kaša je kompletno jelo koje se najčešće jede ujutru da bi telu dalo snagu i energiju za sve dnevne aktivnosti. Najčešće se konzumira kao doručak koji se kombinuje sa bobičastim voćem ili orašastim plodovima, pa čak i semenkama. Ovsena kaša je posle pripreme neutralnog ukusa ako ste skuvali ovsene pahuljice u mleku ili vodi. Dodavanjem raznovrsnog voća kao što su maline, borovnice, aronije ili orašasti plodovi poput badema, lešnika ili oraha, kaši se po želji dodaje određeni ukus.
U većini recepata, tokom pripreme kaša, dodaje se zgnječena banana, koja joj daje slatkoću, ali i hranljivu vrednost organizmu. Svi prelivi se dodaju nakon što se kaša skuva i malo prohladi. Voće se dodaje prvenstveno zbog ukusa, ali svako od njih, s obzirom na vitamine i minerale kojima obiluje, daje i korisna svojstva ljudskom organizmu. Osim bobičastog voća, u kašu možete da dodate šljive, breskve, kivi i bilo koje drugo voće koje volite, a najbolje je da bude sveže. U kašu je moguće dodati kašiku-dve džema ili marmelade, koja može zameniti sveže voće.
Orašasti plodovi su neophodni za davanje ukusa ovom jelu, ali u nedostatku lešnika, kikirikija i oraha u kašu možete da dodate i kašiku putera od kikirikija. Od začina možete da koristite vanilu, cimet i so, a ako želite da zasladite kašu možete da dodate crnu čokoladu, kakao prah, med, agavin sirup, steviju ili suvo voće poput urmi. Od semenki, najbolji dodatak su čia semenke koje upijaju višak vode.
Nakon pripreme, ovsena kaša se ostavi da se hladi oko 5 - 10 minuta, nakon čega se dodaju aditivi poput voća i orašastih plodova. Konzumira se odmah nakon pravljenja i u retkim situacijama se sprema za kasnije, mada postoji mogućnost da se čuva u frižideru i pojede u roku od 24 sata od pripreme. Što duže stoji, ovsena kaša postaje tvrđa i gubi svoju hranljivu vrednost i počinje da se suši, stvarajući kožicu na vrhu kaše.
Iz šerpe u kojoj se kuvala sipa se u duboke činije u kojoj se ostavi da se malo ohladi. Najbolje je da posude budu keramičke da bi što duže zadržale toplotu.
Foto: cgdsro / Pixabay
Ostavite odgovor