• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
granola

Granola

Objavljeno: 13.01.2022.

 

  • Priprema žitnih pahuljica
  • Recepti
  • Domaća granola
  • Granola sa semenkama
  • Granola sa čokoladom
  • Upotreba u kuhinji

Granola je naziv za tradicionalni američki hrskavi musli koji nije samo ukusan, već i zdrav. Uglavnom se jede uz doručak ili kao užina, a priprema se brzo i ne sadrži masnoće, šećer i višak kalorija. Domaća granola se pravi od žitnih pahuljica, sušenog voća, meda i orašastih plodova i podjednako je ukusna kao i kupovna.

Samim pripremanjem granole može se dozirati količina šećera, ali i dodati druge sastojke i omiljeno sušeno voće. Treba napomenuti da je ovo hranljiva namirnica, što bi trebalo da vam bude još veći podstrek da pokušate da napravite svoju granolu po nekom od navedenih recepata.

Priprema žitnih pahuljica

Granola se priprema od raznih vrsta pahuljica i zato birajte one koje vam se najviše dopadaju. Većina recepata za pripremu granole zasniva se na ovsenim pahuljicama, ali možete da koristite i speltu, ječam, pšenicu ili raž.

Žitne pahuljice se mogu kupiti u prodavnici zdrave hrane. Tokom kupovine obratite pažnju na deklaraciju i uzimajte one koje sadrže što manje šećera i aditiva. Ambalaža ne sme da bude oštećena i ljuspice moraju da budu suve. Boja pahuljica varira u zavisnosti od vrste žitarica od kojih su napravljene, ali su pretežno zlatno žute boje.

Pakuju se u plastične ili papirne kese od 200 - 500 g, a nakon kupovine treba ih držati na suvom, hladnom i tamnom mestu do pripreme i dalje od izvora toplote i vlage kao što su rerna ili napa.

Za pripremu granole koristite ovsene pahuljice od celog zrna i nikada ne stavljajte šećer u granolu, već koristite samo med. Sastojci kao što su suvo voće, začini i čokolada se dodaju u granolu posle pečenja mešavine pahuljica, meda i ulja, a sastojci kao što su orasi i semenke se dodaju u smešu pre pečenja.

Tokom dodavanja dodatnih sastojaka u smešu, obavezno dodajte dovoljno biljnog ulja i meda. Po potrebi povećajte njihovu količinu tako da smeša bude veoma lepljiva.

Recepti

Granolu možete da pripremite i u sopstvenoj kuhinji sa nekoliko sastojaka i u roku pola sata. Smeša koju zamesite mora da se ispeče u rerni bez obzira na vrstu pahuljica, a za pripremu će vam trebati ljuspice, med, orasi i suvo voće. Regulišite ukus granole dodavanjem sušenog voća po izboru ili začina kao što su cimet ili čokolada.

Postoji nekoliko granola koje se najčešće pripremaju, a to su: granola od bobičastog voća, granola od čokolade i granola od jabuke. Svaki od njih nosi naziv po aditivu koji se koristi u pripremi, a u nastavku donosimo recept za nekoliko vrsta.

Domaća granola

Osnovni recept za granolu uključuje ovsene pahuljice, med i malo biljnog ulja, a za pripremu domaće granole možete da dodate i čokoladu, suvo voće, semenke, pa čak i puter od kikirikija ili javorov sirup. Granola će biti gotova za pola sata i dobićete hranljivu hranu koju ćete jesti tokom cele nedelje. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 400 g granole, a kada dodate dodatne sastojke poput orašastih plodova ili suvog voća dobićete veću količinu.

Sastojci

  • 350 g ovsene kaše
  • 5 kašika kokosovog ulja
  • 7 kašika meda

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 150°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Stavite ovsene pahuljice u činiju i dodajte otopljeno kokosovo ulje i med. Pomešajte sve sastojke da dobijete lepljivu smešu.
  3. Stavite smešu na pleh i ravnomerno rasporedite.
  4. Stavite pleh u rernu na 15 - 20 minuta da smeša porumeni. Dok pečete drvenom kašikom ju promešajte da bude svetla.
  5. Nakon što je granola ispečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi i čuvajte u staklenoj, plastičnoj ili metalnoj kutiji.

Granola sa semenkama

Osnovnom receptu možete da dodate razne semenke i takva će biti ukusna u kombinaciji sa jogurtom i svežim voćem. Brzo se priprema i puna je hranljivih materija, zdrava je i ukusan. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 450 g granole.

Sastojci

  • 200 g ovsene kaše
  • 100 g seckanih badema
  • 50 g semena suncokreta
  • 30 g seckanih lanenih semena
  • 6 kašika meda
  • 2 kašike kokosovog ulja

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 150°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. U činiju stavite ovsene pahuljice, isečene bademe, semenke suncokreta i iseckane lanene semenke i dobro izmešajte sve suve sastojke.
  3. Dodajte rastopljeno kokosovo ulje i med.
  4. Sve sastojke dobro izmešajte dok smeša ne postane lepljiva.
  5. Stavite smešu na pleh i ravnomerno rasporedite.
  6. Stavite pleh u rernu i pecite granolu 15 - 20 minuta, povremeno mešajući drvenom kašikom.
  7. Kada dobije zlatno žutu boju, granolu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
  8. Čuvajte ga u staklenoj, plastičnoj ili metalnoj kutiji i zatvorite poklopcem.

Granola sa čokoladom

Za one koji obožavaju čokoladu i žele da je pojedu za doručak ovo je savršen recept. Osim čokolade, dodaju se ovsene pahuljice i med, koji su odličan izvor raznih hranljivih materija. Čokolada daje poseban sladak ukus, a orašasti plodovi pružaju dovoljno energije za početak dana.

Sastojci

  • 300 g ovsene kaše
  • 120 g seckanih badema
  • 120 g seckanih lešnika
  • 120 ml kokosovog ulja
  • 120 ml meda
  • 150 g rendane crne čokolade
  • 1/2 kašičice cimeta

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 150°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Otopite kokosovo ulje, stavite u činiju, dodajte med i cimet i sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  3. U tečne sastojke dodajte ovsene pahuljice, seckane bademe i lešnike. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete lepljivu smešu.
  4. Stavite smešu na pleh i ravnomerno rasporedite. Stavite granolu u rernu i pecite oko 20 minuta.
  5. Posle pečenja smeše 10 minuta, izvadite je iz rerne i promešajte drvenom kašikom. Vratite da se peče preostalih 10 minuta.
  6. Kada poprimi zlatno žutu boju, izvadite granolu iz rerne i ostavite da se ohladi.
  7. Ako želite da se čokolada otopi dodajte je u vruću granolu, a ako želite komadiće čokolade dodajte je nakon što se granola ohladi.
  8. Čuvajte granolu u staklenoj, plastičnoj i metalnoj kutiji.

Svi recepti za zimnicu od pšenice >>

Upotreba u kuhinji

Granola se najčešće jede kao hrana za doručak, a priprema se od jogurta, kefira, kiselog mleka, običnog mleka, meda, svežeg voća ili drugih žitarica. Odlično se slaže sa bananom, jagodom, malinom, jabukom ili borovnicom, a može se pripremiti i sa ovsenim, bademovim ili pirinčanim mlekom.

Koristi se za posipanje kolača, poslastica i sladoleda i predstavlja dekoraciju, ali i daje hrskavost jelu. Pripremljenu granolu možete posuti kakaom i sušenim listićima badema, a možete je jesti i kao užinu bez drugih dodataka. Od granole se mogu pripremiti ukusne energetske pločice tako što se granola ispeče u kalupu u rerni, nakon čega se iseče i pojede.

Nakon pripreme, granola se mora dobro ohladiti pre skladištenja. Ohlađenu granolu stavite u staklenu, limenu ili plastičnu posudu, zatvorite poklopcem i držite dalje od izvora vlage i toplote. Nakon pripreme, pojedite ga u roku od nedelju dana dok je još sveža ili ju zamrznite na 6 meseci. Ako niste dodali sastojke koji su kvarni u tom slučaju se može čuvati na hladnom i tamnom mestu do 2 meseca.

Foto: sageus / Pixabay

Sušene žitarice

čokolino

Čokolino

Čokolino je poznato kao lako svarljiva hrana namenjena deci, ali ga često konzumiraju i odrasli. Mnogi tvrde da deblja, dok drugi ističu sve nutritivne … [više] about Čokolino

granola

Granola

Granola je naziv za tradicionalni američki hrskavi musli koji nije samo ukusan, već i zdrav. Uglavnom se jede uz doručak ili kao užina, a priprema se brzo i ne … [više] about Granola

musli

Musli

Musli spada u namirnice koje se jedu za doručak ili večeru, a sastoje se od žitnih pahuljica i suvog voća. Često se meša sa granolom, ali razlika između ove … [više] about Musli

ovsena kaša

Ovsena kaša

Nekada se ovsena kaša smatrala lošom hranom jer je bila lako dostupna žitarica i najčešći i jedini obrok siromašnih ljudi. Tokom ratova hranila je mnoge narode … [više] about Ovsena kaša

ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice spadaju u zdrave žitne pahuljice koje ne sadrže dodatne ukuse i aditive i najčešće se koriste za pripremu zdravih doručka. Rade od ovsi, koje … [više] about Ovsene pahuljice

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR