Limun je odavno poznat kao jedna od najzdravijih biljaka, puna vitamina i ukusne, kiselkaste arome godinama zadovoljava sve generacije. Priprema se na razne načine, dostupna je skoro cele godine, ali i pored toga mnogi od njega se prave džemovi, marmelade i ukusna pića poput hladnih limunada i sirupa i spremaju ih za zimu.
Sirup od limuna je ukusno piće koje se često pravi da nas osveži tokom tmurnih, zimskih dana. Zato vam donosimo nekoliko recepata za sirup koji će vas oduševiti. U nastavku možete da pronađete recept za sirup od limuna na klasičan način, zatim recept bez šećera za što prirodniji ukus ovog pića, ali i recept bez kuvanja.
Priprema limuna
Limun pripada velikoj porodici citrusa, a postoje brojne varijacije i sorte stabala. Najčešće se deli na zelenu i žutu sortu, ali postoje neke dublje podele na koje treba obratiti pažnju ako želimo da pravimo sirup od limuna.
Limuni su spremni za berbu čim požute ili postanu žuto-zeleni, ali kod boje treba obratiti pažnju na njihovu čvrstinu. Plodovi treba da budu veličine 5 - 7,5 cm, pa je bolje sačekati da dobiju pravu veličinu i čvrstinu, nego da se toliko brinemo o boji jer njihova boja zavisi od vrste, ali i od sunčeve svetlosti koja im dolazi.
Berba limuna se odvija u dužem vremenskom periodu, a tokom kupovine potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Najbolje je kupovati domaće sezonsko voće, ali ako niste u mogućnosti, obavezno kupite čiste, bez tragova oštećenja i čvrste limunove koji su teški i bez zelenih nijansi. Zelene nijanse koje se pojavljuju na limunu ukazuju na to da još nije potpuno zreo. Izbegavajte veoma blede limune jer su stariji i sadrže manje soka. Najsočniji su limuni sa glatkom korom, a to je upravo ono što vam je potrebno za pravljenje sirupa.
Recepti
Tegle u koje ćete sipati sirup treba dobro sterilisati, ali flaše ne treba da budu jako vruće jer u njih ne stavljate vruć sirup, već sačekajte da se malo ohlade. Za pravljenje sirupa potrebno je paziti da koristite krupne i sočne plodove jer su oni najpovoljniji za pravljenje sirupa, a važno je paziti i na količinu sastojaka.
Postoji mnogo recepata kako da napravite ukusan sirup od limuna, ali uvek možete da se poigrate različitim ukusima i da dodate određene začine. Donosimo vam par recepata kako da napravite ukusan sirup od limuna kod kuće.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaći sirup od limuna
Domaće je uvek najbolje, čak i ako se radi o klasičnom metodu pravljenja sirupa, ne možete pogrešiti. Sledeći recept je upravo takav, bez ikakvih drugih sastojaka, konzervansa ili aditiva. Sastojci u receptu daće 1 flašu limunovog sirupa.
Sastojci
- 0,5 l limunovog soka
- 0,5 l vode
- 1 kg šećera
- 1 kašičica limunske kiseline
Priprema
- Prokuvajte vodu i šećer u šerpi koji može da primi duplo više tečnosti.
- Kada provri, kuvajte još nekoliko sekundi dok tečnost ne bude bistra.
- Uklonite posudu sa šporeta.
- Dodajte limunsku kiselinu i promešajte. Tečnost će se nakratko zapeniti i ponovo bistriti.
- Kada tečnost ponovo bude bistra, dodajte sok od limuna koji ste prethodno procedili kroz gustu cediljku.
- Promešajte i sipajte u staklene flaše. Ne morate da zagrevate flaše, a posle kuvanja ostavite sirup da se prvo ohladi, pa tek onda sipajte u flaše.
Sirup od limuna bez šećera
Ako želite najzdraviji i najprirodniji sok u svojoj kuhinji, donosimo vam recept za sirup bez šećera i konzervansa. Ako odlučite da sledite ovaj recept, dobićete 8 flaša limunovog sirupa.
Sastojci
- 1 kg limuna
- 2 kašičice limunske kiseline
- 8 l vode
Priprema
- Limun sameljite u blenderu ili ga izmiksajte štapnim mikserom.
- Stavite limun u veliku činiju, dodajte vodu i med po želji.
- Ostavite da odstoji 24 sata, povremeno mešajući da se sastojci sjedine.
- Sledećeg dana dodajte limunsku kiselinu.
- Procedite kroz cediljku, da vam ne ostanu krupni komadi, pa dobijeni sirup procedite kroz gazu.
- Sipajte u flaše i čuvajte u frižideru.
- Tokom konzumiranja razblažite ga vodom, kao i bilo koji kupljeni sirup.
Sirup od limuna bez kuvanja
Ukoliko nemate vremena ili volje za dugotrajna kuvanja, donosimo vam brz i lak recept za sirup od limuna koji će vas oduševiti. Pripremajući ovaj recept dobićete 8 flaša limunovog sirupa.
Sastojci
- 1 kg limuna
- 240 g limunske kiseline
- 8 l vode
- 8 kg šećera
Priprema
- Limun dobro operite i isecite na tanke kolutiće. Zalijte sa 8 l vode.
- Dodajte limunsku kiselinu, a zatim dobro promešajte.
- Ostavite da odstoji 48 sati.
- Procedite sirup kroz cediljku i dodajte šećer.
- Mešajte dok se sav šećer ne rastvori.
- Sirup sipajte u staklene, dobro sterilisane flaše, zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Sam limun ne treba da se čuva u određenim uslovima, jedino je potrebno da ne bude izložen suncu i da se ne nalazi u prostoriji gde je visoka temperatura. Tokom čuvanja limuna za preradu moguće je da ga čuvate u frižideru gde može da ostane svež mesec dana, ali ako želite da ga čuvate duže možete i da ga zamrznete što neće dovesti do truljenja ili gubitka hranljive vrednosti.
Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, po mogućnosti u frižideru u ostavi ili podrumu. Možete ga i zamrznuti i kada poželite da ga popijete, izvadite ga iz zamrzivača. Ako ne koristite konzervans, najbolje je da ga popijete što pre. Takođe, najbolje bi bilo da ga nakon otvaranja čuvate u frižideru i ne koristite 15 - 20 dana nakon otvaranja.
Limunov sirup se često koristi u mnogim supama, kao prilog mnogim jelima, u sosovima, ali i kao napitak. Takođe se često može naći u mnogim receptima za kolače, sladolede i druge slične deserte.
Foto: Pixabay
Ostavite odgovor