Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se okrećemo sušenju smokava da zamenimo sveže i kad im nije sezona. Smokve se nazivaju rajskim voćem, pa nije bitno kako ih jedete, ukusne su i bogate hranljivim svojstvima.
Izuzetno su zdravo voće, pa ako ih osušite, moći ćete da uživate u njima tokom cele godine. Pomažu kod varenja i mršavljenja i smanjuju hipertenziju, pa ih je dobro uvrstiti u jelovnik, a dobra su zamena za čokoladu jer sadrži prirodne šećere poput saharoze, glukoze i fruktoze, a ne veštačke zaslađivače.
Prava su eksplozija slatkoće. Poreklom su iz Male Azije i dugo su bili simbol života i plodnosti i stoga su povezani sa besmrtnošću i obiljem. U staroj Grčkoj, smokva je bila sveta za Atinu, boginju mudrosti i za Dionisa, boga vina. Beru se od ranog leta (rane sorte) do rane jeseni, a u nastavku vam donosimo detaljna uputstva kako da sušite smokve kod kuće i uživate u mediteranskim ukusima tokom cele godine.
Priprema smokve
Postoje tri podvrste smokava, a to su bela, crna i crvena, dok spoljna boja ploda može da bude svetlo zelena, zlatna, smeđa, pa čak i tamnoljubičasta. Ako ste sami posadili smokvu, morate da znate da ćete prve plodove moći da uberete tek između pete i sedme godine od njene sadnje. Tokom berbe morate da pazite da je plod zreo, jer ako uberete nezrelo voće, ono kasnije neće sazreti i nećete moći da ga osušite. Plodovi koje planiramo da sušimo moraju da se beru kada su potpuno zreli i kada imaju najviše šećera u plodu.
Plod je zreo za berbu kada kožica ploda počne da se bora i bledi. Svaka četiri dana plodovi se beru ujutru dok nema rose, i tako dva puta nedeljno dok se svi plodovi ne uberu. Nakon berbe najbolje ih je odmah staviti da se suše da plodovi ne bi propadali i istrulili. Berba se vrši u periodu od juna do oktobra, u zavisnosti od vremena sazrevanja plodova, koje je neujednačeno. Važno je zaštititi kožu tokom berbe jer beli sok ili “mleko od smokava”, koje proizvode stabljike i listovi smokava, može da iritira kožu i stvori zdravstvene probleme.
Kada kupujete smokve na pijaci ili u prodavnici, morate da obratite pažnju da su smokve neoštećene, ali meke na dodir. Lagano ih pritisnite da bis bili sigurni da su zrele i spremne za sušenje. Kada se pritisne, smokva se ne sme vratiti u prvobitno stanje. Miris smokava mora da bude blago aromatičan i sladak, a ako osetite kiselkast ukus znači da je prezrelo voće koje će posle sušenja biti kiselo, pa ga nemojte kupovati.
Kupljene smokve mogu da se čuvaju u frižideru 1 - 2 dana. Najbolje bi bilo da počnete da sušite istog dana kada ste ih kupili.
Recepti
Pre nego što pripremite i konzervirate suve smokve, morate da znate da postoji nekoliko načina na koje možete da ih sušiti. Smokve koje uberete sa drveta su sveže i moraju se dobro osušiti pre skladištenja u tegle da biste ih duže čuvali. Postoji nekoliko metoda sušenja koje će biti detaljnije objašnjene pre nego što predložimo neke od recepata za čuvanje suvih smokava kao zimnice.
Ako želite da suve smokve sačuvate što duže, možete ih i zamrznuti tako što ćete ih staviti u plastične kese i u zamrzivač. Potapanje smokava u slanu vodu nakon sušenja je način očuvanja i dezinfekcije plodova.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Kako sušiti smokve
Smokve možete sušiti kod kuće na dva jednostavna načina - na vazduhu kada se suše na prirodnom suncu, ili u rerni. Pored dva gore pomenuta postupka sušenja, postoji nekoliko koji su malo komplikovaniji i koji se ne koriste široko, posebno ako nemate dovoljno prostora za sušenje.
Naime, jedan od postupaka je i sumporisanje smokve. Ovaj postupak se ne preporuča jer može da bude opasan po zdravlje ako ne znate kako da rukujete sumpornim prahom koji se prodaje u specijalizovanim prodavnicama. Ovaj postupak podrazumeva postavljanje smokava na rešetku, iznošenje rešetke u vazduh i sagorevanje sumpornog praha na tepsijama ispod nje i oblaganje rešetke kartonskim kutijama. Tokom ovog postupka, ako do sada niste koristili sumporni prah, možete da oštetite kožu i sluzokožu, pa bi bilo najbolje da smokve sušite ili na vazduhu ili u rerni ili u specijalnoj mašini za sušenje - dehidratoru.
Važno je napomenuti da pri sušenju smokava šećer koji se nalazi u smokvi izlazi na površinu i dolazi do procesa kristalizacije, odnosno da se šećer koji izađe na površinu stvrdne na površini (kožici ploda) čime se na površini stvara beli omotač. Ovo je normalan proces sušenja i ne morate da brinete kada dođe do ovog.
Naučite u nastavku kako sušiti smokve na vazduhu, u pećnici ili dehidratoru.
Sušenje na vazduhu ili suncu
Ako sušite smokve na vazduhu ili suncu, biće vam potrebno nekoliko dana i malo više nege za smokve da se osuši.
Pažljivo stavite smokve na pamučne krpe ili na rešetku. Kada radite sa smokvama, morate paziti da ih ne zgnječite ili oštetite jer će smokve biti zrele i veoma osetljive. Ovako poređane smokve ostavite da se suše na suncu najmanje 5 dana.
Tokom sušenja, smokve je potrebno nekoliko puta okrenuti, ali nije dobro da ih preterano dodirujete. Stavite ih preko noći u suvu i prozračnu prostoriju da ne pokupe vlagu. Ako se tokom sušenja na plodovima pojave promene kao što su larve muva ili buđ, takve plodove odmah uklonite.
Ako posle 5 dana vidite da su smokve suve i kada ih pritisnete da se ne vraćaju u prvobitni oblik, znači da je proces sušenja završen. Ako se to ne desi, ostavite ih da se osuše još nekoliko dana dok ne primetite navedene karakteristike smokve. Ako se tokom sušenja pojave paraziti poput muva, smokve prekrijte mrežastom krpom ili mrežom da paraziti ne bi napali plod.
Potopite suve smokve u toplu slanu vodu na 30 sekundi (1/2 šolje morske soli na 5 litara vode) da biste ih dezinfikovali. Nakon što ih izvadite iz vode, stavite ih na pamučnu krpu i još jedan dan osušite na suncu. Nakon sušenja, smokve se čuvaju u papirnim kesama ili kartonskim kutijama.
Sušenje u rerni
Jedan od načina na koji možete da sušite smokve kod kuće je uz pomoć rerne, a ako imate manje količine smokava ovo je idealan i brz način sušenja. Sve što vam treba je papir za pečenje i rerna.
Za početak poređajte smokve koje ste ubrali na rešetke rerne na koju ste prvo stavili papir za pečenje. Uključite rernu na 60 - 70°C i opciju toplog vazduha ili ventilatora. Ako nemate rernu sa ventilacijom, ostavite vrata rerne lagano otvorena da bi vlaga slobodno izlazila.
Viljuškom pritisnite smokve (od peteljke nadole) da se iz njih izbaci višak vazduha i zatim okrenite donjim delom nagore. Ostavite dovoljno prostora između svake smokve da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše i nemojte ih slagati previše čvrsto.
Stavite roštilj u rernu na srednji nivo i ostavite rernu otvorenu oko 5 cm. U rerni smokve moraju na ovaj način da se suše oko 6 sati i nakon što ih izvadite iz rerne. Smokve se suše ako ih pritisnete prstima, ne vraćaju se u prethodni oblik. Pre nego što ih odložite u kartonsku kutiju ili papirnu kesu, potrebno ih je ohladiti na vazduhu. Ako želite da suve smokve ne budu plesnive i da se ne pojave paraziti, između njih možete staviti lovorov list ili stabljiku komorača.
Sušenje u dehidratoru
Jedna od mogućnosti sušenja smokava je u dehidratoru. Dehidrator je mašina koja se koristi za brzo sušenje različitog voća i povrća. Uz pomoć dehidratora možete da sušite manje i veće količine smokava.
Kada sušite u dehidratoru, poređajte smokve na rešetke dehidratora i podesite temperaturu na 65 - 75°C na 5 sati. Takođe preporučamo da pročitate uputstva proizvođača dehidratora o optimalnoj temperaturi vašeg dehidratora za voće.
Nakon ovog načina sušenja, potrebno je suve smokve potopiti u vrelu slanu vodu na 30 sekundi da bi se smokve dezinfikovale. Slanu vodu pripremite tako što u 5 l vode stavite ½ šolje morske soli i mešajte dok se sva so ne rastvori. Nakon što ih izvadite iz vode, stavite ih nakratko na pamučnu krpu da se osuše i ostavite na vazduhu da se osuše 2 - 3 sata, a zatim ih čuvati u papirnim kesama ili kartonskim kutijama.
Suve smokve u maslinovom ulju
Nakon što osušite smokve, možete ih konzumirati do nedelju dana ako ih držite na hladnom mestu kao što je frižider. Ako želite da vam suve smokve duže traju, možete ih pripremiti sa maslinovim uljem da biste im produžili vek trajanja. Navedena količina sastojaka dovoljna je za teglu od 2,5 l. Vremenom će smokve upiti nešto maslinovog ulja, pa je bolje da se sastojci stave u veću teglu da bi imale dovoljno mesta za upijanje.
Sastojci
- 40 komada suvih smokava
- 1 l maslinovog ulja
Priprema
- Suve smokve poređajte u teglu i prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite poklopcem.
- Teglu ostavite na suvom, tamnom i hladnom mestu da odstoji 40 dana.
- Posle 40 dana možete početi da ih jedete ili čuvajte na tamnom i suvom mestu.
Suve smokve u medu
Osim maslinovog ulja, suve smokve možete staviti u teglu meda i tako im produžiti vek trajanja, ali i napraviti lek koji pomaže kod upale grla i prehlade. Navedena količina sastojaka biće dovoljna za teglu od 750 ml.
Sastojci
- 20 suvih smokava
- 250 ml meda
Priprema
- U teglu stavite 20 suvih smokava i prelijte medom.
- Ostavite da odstoji 10 dana.
- Nakon 10 dana možete početi sa konzumiranjem ili nastavite da ih čuvate.
Upotreba u kuhinji
Suve smokve moraju se čuvati u prostorijama gde temperatura ne prelazi 10°C. Moraju se čuvati na hladnom i tamnom mestu i potrošiti u roku od 7 meseci. Ako želite, možetei da ih zamrznete i i tako im produžite vek trajanja.
Nakon sušenja, suve smokve se čuvaju u papirnim ili platnenim kesama ili kartonskim kutijama. Da biste sprečili pojavu buđi ili parazita, između smokava stavite lovorov list ili komorač.
Ako suve smokve spremite u teglu i prelijete maslinovim uljem, produžićete im vek trajanja za najmanje godinu dana.
Suve smokve možete jesti kao poslasticu ili ih možete kombinovati sa drugom hranom. Neki preporučuju konzumaciju sa marcipanom ili krem sirom i orasima. Ovako osušene smokve mogu se koristiti za pripremu kompota. Odlično se slažu sa začinima kao što su karanfilić, anis, sok od pomorandže i sok od limuna.
Jedan od recepata koji se pominje kada se pominju suve smokve su poširane suve smokve u kombinaciji sa medom i ruzmarinom u belom vinu. Smokve, ruzmarin i med se mešaju i kombinuju sa hlebom i suvim mesom i sirom. Ako sipate suve smokve u crno vino onda je preporučljivo kombinovati sa pilećim džigericama, orasima, vlascem i hlebom.
Pored malo komplikovanih recepata, lako se može napraviti i smokvenjak, koji je zapravo kombinacija suvih smokava i badema koji se utisnu u centar suvih smokava.
Foto: Pezibear / Pixabay
Ostavite odgovor