• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
slatko od smokava

Slatko od smokve

Objavljeno: 10.09.2021.

  • Priprema smokava
  • Recepti
  • Slatko od smokve
  • Slatko od smokava sa orasima
  • Slatko od smokava u rerni
  • Upotreba u kuhinji

Slatko je vrsta zimnice koje se lako priprema od raznog vrsta voća, a ovde se fokusiramo na slatko od smokava. Ako još nisteprobali, oduševićete se. Ova zimnica je jako ukusna, a proces pripreme ne zahteva puno sastojaka i vremena. Biće vam potrebni samo smokve, voda i šećer. Po vašem ukusu, možete dodati i đumbir, limun ili orase, pa čak napraviti i slatko od kombinacije voća. Možete koristiti i bazični recept i dodavati razne začine i tako napraviti različite ukusa slatkog od smokava.

Smokve svojim ukusima oduševljavaju mnoge i danas se gaje širom sveta. Veoma su zdrave i čak se smatraju najzdravijim mediteranskim voćem. Osim kao sveže voće, smokve se često dodaju pitama i kolačima, a često se pripremaju pekmezi, rakije, marmelade, džemovi i likeri. Zbog velike količine šećera koju sadrže u sebi, veoma su popularno voće za daljnju preradu jer im ne trebamo dodavati puno šećera.

Priprema smokava

Kao što smo pomenuli, zahvaljujući slatkoći, smokve se danas gaje širom sveta za daljnju preradu u marmelade, pekmeze, džemove, rakije i likere. Postoji više od 150 sorti smokava, a najpopularnije koje se gaje za preradu su Zamorčica, šaraguja, Petrovača, Bjelica. Iako Srbija nije poznata po uzgajanju smokava zbog klime, najčešće ih kupujemo u prodavnicama.

Berba se odvija kada plodovi dostignu puni stepen zrelosti, tada imaju najveći stepen šećera u sebi. Zrelost ploda se prepoznaje po čvrstoći, boji i veličini. Boje su različite za svaku sortu, a plodovi se beru peteljkom jer seinače brzo pokvare. Takođe je važno naglasiti da plodovi nakon berbe ne mogu naknadno sazreti i preporuča se berba ujutru.

Tokom kupovine smokava, izbegavajte one koji su premekane, sadrže udubljenja i smeđe mrlje.

Recepti

Za osnovno, domaće slatko od smokava trebaće vam samo 3 sastojka. Shvatajte ovo kao bazični recept kojem možete da dodate i sastojke koje volite, od lešnika, orasa, začina. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu, ali obzirom da su smokve prirodno slatke možete i potpuno da ga izostavite.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Slatko od smokve

Ovo je bazični recept u koji se mogu dodati različiti sastojci. Odnos šećera možete da prilagodite svom ukusu, a ako želite zdraviju varijantu, možete ga zameniti sa stvijom ili medom. Iz ovog recepta dobićete 1 teglu slatko od smokava.

Sastojci

  • 1 kg smokava
  • 100 ml vode
  • 1 limun
  • 800 g šećera

Priprema

  1. Smokve dobro operite i očistite od lišća i peteljki.
  2. Stavite ih u lonac i prelijte sa vodom Kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
  3. U smesu dodajte šećer i sve dobro izmešajte i kuvajte još 20 minuta,
  4. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i sipajte ga u prethodno sterilisane tegle.
  5. Narežite limun na kolutiće i dodajte ga u svaku teglu.
  6. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Slatko od smokava sa orasima

Postupak kod ovog recepta je malo drugačiji, ali finalni proizvod je isti - odličan ukus smokava sa dodatkom orasa. Pre pripreme obavezno sterilišite tegle. Odnos šećera takođe možete da prilagodite svom ukusu, kao i količinu oraha. Od sastojaka u receptu dobićete 2 tegle slatkog od smokava.

Sastojci

  • 2 kg smokava
  • 1 limun
  • 100 g orasa
  • 300 ml vode
  • 1,5 kg šećera

Priprema

  1. Smokve operite i očistite od lišća i peteljki.
  2. U dublju šerpu stavite vodu i šećer. I kuvajte sve dok se šećer ne karamelizuje.
  3. Dodajte smokve karamelizovanom šećeru.
  4. Ne mešajte smesu, već protresite lonac 2 - 3 puta i nastavite da kuvate na srednjoj vatri.
  5. Uklonite penu koja nastaje tokom kuvanja.
  6. Dodajte narezani limun i kuvajte zajedno sa smokvama.
  7. Pred kraj kuvanja dodajte orase. Iseckajte ih po svom ukusu i kuvajte dok ne postignete željenu gustinu.
  8. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa rasporedite u prethodno sterilisane tegle.
  9. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Slatko od smokava u rerni

Za sve koji nemaju vremena provoditi vreme uz šporet donosimo slatko od smokava iz rerne. Odnos šećera i smokava takođe možete da prilagodite svom ukusu. Ovaj desert možete konzumirati sa vaflima i palačinkama ili sličnim desertima. Od sastojaka u receptu dobićete 8 tegli.

Sastojci

  • 3,5 kg smokava
  • 1 kesica limunske kiseline
  • 1,5 kg šećera

Priprema

  1. Smokve dobro operite i očistite od lišća i peteljki.
  2. Stavite ih u keramičku činiju, pospite šećerom i pustite da stoje 24 sata.
  3. Sutradan, slatko pecite u rerni na 200°C i povremeno promešajte smesu. Kada dostigne željenu gustinu, gotovo je.
  4. Dodajte limunsku kiselinu i ostavite u rerni još 5 minuta.
  5. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa rasporedite u tegle.
  6. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

blockquote>

Svi recepti za zimnicu od smokava >>

Upotreba u kuhinji

Slatko uvek spremajte u prethodno sterilizovanim teglama i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Tako može stajati do 3 meseca ako se pravilno napravi i skladišti.

Smokve su voće koje se koristi na različite načine, a mogu se jesti sveže ili osušene. Od njih se spremaju razne zimnice kao šta su pekmez, marmelada, džem, liker i rakija.

Uobičajeni su sastojak raznih pita, krema i kolača. Obožavane u celom svetu, smokve su veoma popularne u gastronomiji. Možete ih dodavati u ovsene pahuljice ili zdravi smoothie ili voćnu salatu. Od listova smokve pravi se čaj koji je izuzetno lekovit.

Foto: Mrdidg / Pixabay 

Zimnica od smokava

džem od smokava

Džem od smokava

Svi volimo domaće džemove, a od obilja letnjeg voća koje nam se nudi za pripremu ove ukusne zimnice, ovoga puta izdvajamo smokve. Džem je jedan od ukusnih … [više] about Džem od smokava

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Pekmez je gusti voćni pire u koji se pri kuvanju dodaje veoma malo ili nimalo šećera. Ukusne i slatke letnje smokve idealne su za pripremu slatke zimnice jer … [više] about Pekmez od smokava

slatko od smokava

Slatko od smokve

Slatko je vrsta zimnice koje se lako priprema od raznog vrsta voća, a ovde se fokusiramo na slatko od smokava. Ako još nisteprobali, oduševićete se. Ova zimnica … [više] about Slatko od smokve

suve smokve

Suve smokve

Iako nemamo priliku da jedemo sveže smokve tokom cele godine, već samo kada im je sezona, zato se okrećemo sušenju smokava da zamenimo sveže i kad im nije … [više] about Suve smokve

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Ideje za zimnicu

sok od mandarina

Sok od mandarina

Kao i svaki drugi prirodni, domaći sok, sok od mandarine je veoma zdrav i ukusan i pravi je hit u … [više] about Sok od mandarina

suve kajsije

Suve kajsije

Suve kajsije su odličan izvor vlakana, kalijuma i drugih antioksidanata. Dobri su za kožu i pomažu … [više] about Suve kajsije

kim

Kim

Kim ima nepogrešiv ukus, istovremeno zemljan, mošusan, razigran i pomalo začinjen. Više od 5.000 … [više] about Kim

Dinstani kupus

Dinstani kupus je popularno jelo koje su naši preci pripremali od davnina. Smatrao se hranom koja … [više] about Dinstani kupus

sok od ribizle

Sok od ribizle

Ribizla je voćna je vrsta koja se često može naći kao samonikla biljka u šumama, iako često krasi … [više] about Sok od ribizle

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR