Slatko je vrsta zimnice koje se lako priprema od raznog vrsta voća, a ovde se fokusiramo na slatko od smokava. Ako još nisteprobali, oduševićete se. Ova zimnica je jako ukusna, a proces pripreme ne zahteva puno sastojaka i vremena. Biće vam potrebni samo smokve, voda i šećer. Po vašem ukusu, možete dodati i đumbir, limun ili orase, pa čak napraviti i slatko od kombinacije voća. Možete koristiti i bazični recept i dodavati razne začine i tako napraviti različite ukusa slatkog od smokava.
Smokve svojim ukusima oduševljavaju mnoge i danas se gaje širom sveta. Veoma su zdrave i čak se smatraju najzdravijim mediteranskim voćem. Osim kao sveže voće, smokve se često dodaju pitama i kolačima, a često se pripremaju pekmezi, rakije, marmelade, džemovi i likeri. Zbog velike količine šećera koju sadrže u sebi, veoma su popularno voće za daljnju preradu jer im ne trebamo dodavati puno šećera.
Priprema smokava
Kao što smo pomenuli, zahvaljujući slatkoći, smokve se danas gaje širom sveta za daljnju preradu u marmelade, pekmeze, džemove, rakije i likere. Postoji više od 150 sorti smokava, a najpopularnije koje se gaje za preradu su Zamorčica, šaraguja, Petrovača, Bjelica. Iako Srbija nije poznata po uzgajanju smokava zbog klime, najčešće ih kupujemo u prodavnicama.
Berba se odvija kada plodovi dostignu puni stepen zrelosti, tada imaju najveći stepen šećera u sebi. Zrelost ploda se prepoznaje po čvrstoći, boji i veličini. Boje su različite za svaku sortu, a plodovi se beru peteljkom jer seinače brzo pokvare. Takođe je važno naglasiti da plodovi nakon berbe ne mogu naknadno sazreti i preporuča se berba ujutru.
Tokom kupovine smokava, izbegavajte one koji su premekane, sadrže udubljenja i smeđe mrlje.
Recepti
Za osnovno, domaće slatko od smokava trebaće vam samo 3 sastojka. Shvatajte ovo kao bazični recept kojem možete da dodate i sastojke koje volite, od lešnika, orasa, začina. Količinu šećera možete da prilagodite svom ukusu, ali obzirom da su smokve prirodno slatke možete i potpuno da ga izostavite.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Slatko od smokve
Ovo je bazični recept u koji se mogu dodati različiti sastojci. Odnos šećera možete da prilagodite svom ukusu, a ako želite zdraviju varijantu, možete ga zameniti sa stvijom ili medom. Iz ovog recepta dobićete 1 teglu slatko od smokava.
Sastojci
- 1 kg smokava
- 100 ml vode
- 1 limun
- 800 g šećera
Priprema
- Smokve dobro operite i očistite od lišća i peteljki.
- Stavite ih u lonac i prelijte sa vodom Kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
- U smesu dodajte šećer i sve dobro izmešajte i kuvajte još 20 minuta,
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i sipajte ga u prethodno sterilisane tegle.
- Narežite limun na kolutiće i dodajte ga u svaku teglu.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Slatko od smokava sa orasima
Postupak kod ovog recepta je malo drugačiji, ali finalni proizvod je isti - odličan ukus smokava sa dodatkom orasa. Pre pripreme obavezno sterilišite tegle. Odnos šećera takođe možete da prilagodite svom ukusu, kao i količinu oraha. Od sastojaka u receptu dobićete 2 tegle slatkog od smokava.
Sastojci
- 2 kg smokava
- 1 limun
- 100 g orasa
- 300 ml vode
- 1,5 kg šećera
Priprema
- Smokve operite i očistite od lišća i peteljki.
- U dublju šerpu stavite vodu i šećer. I kuvajte sve dok se šećer ne karamelizuje.
- Dodajte smokve karamelizovanom šećeru.
- Ne mešajte smesu, već protresite lonac 2 - 3 puta i nastavite da kuvate na srednjoj vatri.
- Uklonite penu koja nastaje tokom kuvanja.
- Dodajte narezani limun i kuvajte zajedno sa smokvama.
- Pred kraj kuvanja dodajte orase. Iseckajte ih po svom ukusu i kuvajte dok ne postignete željenu gustinu.
- Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa rasporedite u prethodno sterilisane tegle.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Slatko od smokava u rerni
Za sve koji nemaju vremena provoditi vreme uz šporet donosimo slatko od smokava iz rerne. Odnos šećera i smokava takođe možete da prilagodite svom ukusu. Ovaj desert možete konzumirati sa vaflima i palačinkama ili sličnim desertima. Od sastojaka u receptu dobićete 8 tegli.
Sastojci
- 3,5 kg smokava
- 1 kesica limunske kiseline
- 1,5 kg šećera
Priprema
- Smokve dobro operite i očistite od lišća i peteljki.
- Stavite ih u keramičku činiju, pospite šećerom i pustite da stoje 24 sata.
- Sutradan, slatko pecite u rerni na 200°C i povremeno promešajte smesu. Kada dostigne željenu gustinu, gotovo je.
- Dodajte limunsku kiselinu i ostavite u rerni još 5 minuta.
- Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa rasporedite u tegle.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
blockquote>
Upotreba u kuhinji
Slatko uvek spremajte u prethodno sterilizovanim teglama i čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Tako može stajati do 3 meseca ako se pravilno napravi i skladišti.
Smokve su voće koje se koristi na različite načine, a mogu se jesti sveže ili osušene. Od njih se spremaju razne zimnice kao šta su pekmez, marmelada, džem, liker i rakija.
Uobičajeni su sastojak raznih pita, krema i kolača. Obožavane u celom svetu, smokve su veoma popularne u gastronomiji. Možete ih dodavati u ovsene pahuljice ili zdravi smoothie ili voćnu salatu. Od listova smokve pravi se čaj koji je izuzetno lekovit.
Foto: Mrdidg / Pixabay
Ostavite odgovor