• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
liker od jagoda

Liker od jagoda

Objavljeno: 01.02.2022.

 

  • Priprema jagoda
  • Recepti
  • Liker od jagoda
  • Liker od jagoda bez šećera
  • Liker od jagoda sa votkom
  • Upotreba u kuhinji

Proces pravljenja ukusnog likera od jagoda nije komplikovan i oduzet će vam samo vreme. Da biste ga napravili, birajte samo zrele crvene i čvrste baštenske ili šumske jagode.

Iako se kod nas ne pravi tako često kao neki drugi likeri poput likera od oraha ili trešanja, liker od jagoda ima posebnu, prijatnu i neodoljivu aromu.

Priprema jagoda

Za pripremu likera važno je odabrati dobre sorte. Koriste se dve najosnovnije vrste: šumske jagode i baštenske jagode.

Jagode za liker je potrebno brati pre potpunog sazrevanja, a računa se da je to kada je 1/4 ploda još zelena, a ostatak crven. Berba počinje krajem maja meseca i traje ceo jun, a kod nekih sorti i do početka jula.

Preporučljivo je brati ih dok je suvo vreme, tako da se plod pažljivo otkine sa celom stabljikom. Na ovaj način manje će se oštetiti i plod i sama biljka. Ako prerada nije u kratkom roku, treba ih čuvati na temperaturi -5 - 0°C. Na ovaj način im se produžava vek trajanja, pa se mogu čuvati i do 30 dana.

Ako nemate svoju baštu, sve veće prodavnice ili pijace nude jagode od ranog proleća do kasnog leta, samo pazite da ne kupite prezrele i oštećene plodove.

Recepti

Pripremili smo jednostavan recept za pravljenje domaćeg likera, a sve što vam treba su četiri sastojka i malo dobre volje. Pored domaćeg likera, donosimo i liker bez šećera.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Liker od jagoda

Definitivno najjednostavniji recept za klasični liker od ova 4 sastojka sa navedenim odnosima će rezultirati 1,5 l ukusne tečnosti.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 l vode
  • 0,4 kg šećera
  • 0,5 l domaće rakije

Priprema

  1. Jagode je potrebno prvo oprati, pa iseći na manje komade i staviti u teglu.
  2. Ređajte red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite jagode.
  3. Na kraju sve sastojke prelijte rakijom.
  4. Zatvorite teglu i ostavite je na sunčanom mestu.
  5. Smešu treba povremeno protresti.
  6. Posle 3 nedelje dodajte šećer koji ste prokuvali u 1 l vode.
  7. Sve zajedno treba flaširati i ostaviti da odstoji najmanje 3 meseca.

Liker od jagoda bez šećera

Za sve one koji iz nekog razloga ne smeju ili ne žele da koriste šećer, najlakše je umesto šećera staviti med. Ako pratite naš recept, dobićete otprilike 1 l likera.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 l rakije (jabukovača, vinova loza)
  • 3 - 5 grančica mente
  • 2 - 4 dl meda

Priprema

  1. Operite i očistite jagode.
  2. Stavite ih u sterilisanu teglu sa širokim otvorom, dodajte mentu po želji i prelijte domaćom rakijom.
  3. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji najmanje 3 nedelje, najbolje na tamnom mestu.
  4. Nakon što odstoji, uzmite gazu i procedite tečnost kroz nju.
  5. Dodajte med i promešajte, pa ostavite da stoji još 4 nedelje. Za to vreme teglu treba povremeno protresti da se sve dobro izmeša.

Liker od jagoda sa votkom

Ako nemate domaću rakiju, liker se može pripremiti i sa kupovnom votkom. Imajte na umu da je ovaj liker malo jači, ali pozitivna strana je što bolje zadržava ukus jagode. Ako pratite naš recept, dobićete otprilike 1 l likera.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 0,5 kg šećera
  • 250 ml votke (40 - 45%)

Priprema

  1. Operite i očistite jagode od oštećenih delova, pa ih prepolovite.
  2. U teglu, koju ste prethodno sterilisali, dodajte red jagoda, pa red šećera, i tako ređajte jagode i šećer dok ih ne potrošite sve.
  3. Čvrsto zatvorite teglu i protresite. Ponovite ovo nekoliko puta.
  4. Ostavite teglu na toplom mestu (temperaturi višoj od 20°C) 10 - 12 dana.
  5. Posle toga dodajte preostali šećer i votku.
  6. Teglu dobro zatvorite i protresite nekoliko puta da se smeša ujednači.
  7. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu oko 2 nedelje.
  8. Ako želite bistar liker, procedite ga kroz gazu i sipajte u sterilisanu teglu. Ako više volite gušću smešu, preskočite ovaj korak.

Svi recepti za zimnicu od jagoda >>

Upotreba u kuhinji

Liker od jagoda pripremljen po našim receptima treba čuvati na tamnom mestu, najbolje u frižideru. Na ovaj način liker možete da čuvate 3 godine.

Ako to nije moguće, sobna temperatura je takođe dobra, ali se time smanjuje vek trajanja. Pokušajte da ga popijete u roku od 12 meseci.

Većina ljudi konzumira jagode u svežem obliku potopljene u šećer, ali se tradicionalno prerađuju u džemove, marmelade, vina, sladolede, sosove i naravno likere, da bi im se produžio vek trajanja i kako bi ovo ukusno voće moglo da se konzumira i van sezone.

Foto: Mona El Falaky / Pixabay 

Zimnica od jagoda

džem od jagoda

Džem od jagoda

Jedna od svima omiljenih i najukusnijih poslastica je džem od jagoda. Svojim slatkim ukusom, komadićima ukusnog voća i divnom aromom zadovoljava sve uzraste … [više] about Džem od jagoda

liker od jagoda

Liker od jagoda

Proces pravljenja ukusnog likera od jagoda nije komplikovan i oduzet će vam samo vreme. Da biste ga napravili, birajte samo zrele crvene i čvrste baštenske ili … [više] about Liker od jagoda

marmelada od jagoda

Marmelada od jagode

Uživanje u ukusu jagoda tokom cele godine moguće je pripremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku marmelade. Marmelada od jagoda je neizostavan deo svačije … [više] about Marmelada od jagode

pekmez od jagoda

Pekmez od jagoda

Od momenta kada se pojave na pijacama ili, na sreću, u sopstvenoj bašti, jagode su veoma traženo voće. Ove crvene, mirisne bobice se vrlo često jedu sveže, … [više] about Pekmez od jagoda

slatko od jagoda

Slatko od jagoda

Mnogima omiljeno sezonsko voće, jagode su veoma tražene na tržištu. Njihov slatki ukus i široka upotreba u kuhinji su upravo razlog njihove popularnosti. … [više] about Slatko od jagoda

sok od jagoda

Sok od jagoda

Jagode su mnogima najdraže voće, o čemu svedoči njihova popularnost širom sveta, a sladak ukus svežih jagoda je jednostavno neprocenjiv. Njihovu aromu možete … [više] about Sok od jagoda

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR