Mnogima omiljeno sezonsko voće, jagode su veoma tražene na tržištu. Njihov slatki ukus i široka upotreba u kuhinji su upravo razlog njihove popularnosti. Osvežavajući ukus je upravo ono što vam je potrebno tokom letnjih, vrelih dana. Možete ih konzumirati sveže ili koristiti u raznim receptima.
Danas na policama prodavnica možete pronaći razne proizvode od jagoda kao što su marmelade, džemovi, sokovi, pekmezi, jogurti, sladoledi, pudinzi, kompoti, likeri i još mnogo toga. Jagode su voće koje se često može naći u raznim poslasticama kao što su torte i kolači. Odvojite malo vremena ovog leta i iznenadite svoju porodicu domaćim slatkim od jagoda.
Slatko od jagoda oduvek su pripremali naši pradedovi. Stara poslastica koju apsolutno svi obožavaju. Priprema je prilično jednostavna i potrebna su vam samo dva sastojka - jagode i šećer. Naravno, svojoj zimnici možete da dodate razne začine i obogatite njen ukus.
Priprema jagoda
Danas postoji oko 10 vrsta jagoda i preko 1.000 sorti. Najpoznatija je baštenska jagoda, hibrid nastao ukrštanjem severnoameričkih i čileanskih jagoda. Ova sorta je nastala 1970-ih u Francuskoj. Popularna je zbog svojih mesnatih i sočnih plodova. Najpopularnije sorte koje možete koristiti za pripremu zimnica i deserta su Alba, Arosa i Marmolada.
Berba voća se odvija kada plod sazre, a zrelost ploda određuje se njegovom veličinom i bojom. Proces berbe se razlikuje za svaku sortu jagoda. Osim same sorte, veliki faktor u procesu sazrevanja su vremenski uslovi u kojima je biljka rasla. Jagode se na tržištu pojavljuju krajem maja i mogu se kupiti do sredine septembra. Preporuča se ručna berba da se ne izgubi kvalitet ploda.
Tokom kupovine jagoda obratite pažnju na izgled ploda. Izaberite one koje su zdravijeg izgleda i lepe crvene boje. Izbegavajte one koji sadrže mrlje i previše su mekane na dodir. Najbolje bi bilo kupiti jagode na pijaci ili kod domaćeg uzgajivača.
Recepti
Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusni, pomalo zaboravljeni desert. Svaki recept sadrži dva osnovna sastojka: jagode i šećer. Njihov odnos je 1: 1, ali količinu sastojaka možete da prilagodite svom ukusu. Tokom pripreme ovog deserta možete da dodate i dodatne začine za aromatičniji ukus.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Slatko od jagoda
Za ovaj recept vam je potrebno malo slobodnog vremena i dobra volja. Priprema nije zahtevna niti dugotrajna. Važno je naglasiti da se u receptu ne koristi voda, već samo sok koji ispuštaju jagode. Naše bake i prabake su koristile ovaj recept. Od navedenih sastojaka dobićete nešto više od 1 kg slatkog.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 3 kriške limuna
Priprema
- Jagode dobro operite i osušite kuhinjskom krpom.
- U veću šerpu stavite malo šećera i poređajte red jagoda, pa ih pospite šećerom.
- Nastavite da ređate sloj jagoda pa sloj šećera. Na kraju dodajte 3 kriške limuna.
- Zatim pokrijte šerpu kuhinjskom krpom i ostavite u frižider da odstoji preko noći da jagode puste sok.
- Sledećeg dana promešajte sadržaj šerpe i prokuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući.
- Uklonite penu koja se formiše tokom kuvanja.
- Kuvajte 40 minuta, ali smešu ne mešajte, već protresite šerpu. Slatko je gotovo kada dobijete željenu gustinu.
- Ostavite da se ohladi, a zatim istresite u prethodno sterilisane tegle.
- Dobro zatvorite teglu i okrenite je na poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da se stvori vakum i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Slatko od jagode sa orasima
U ovom receptu priprema je nešto drugačija. Sam ishod je isti i ima fantastičan ukus i miris. Treba vam par sastojaka, a najvažniji su jagode, šećer, orasi i limunska kiselina. Ovaj recept se priprema na vodi, a od navedenih sastojaka dobićete približno 2,5 kg slatkog od jagoda.
Sastojci
- 2 kg jagoda
- 2 kg šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 300 ml vode
- 2 kesice limunske kiseline
Priprema
- U šerpu stavite vodu i šećer. Uz povremeno mešanje kuvajte smešu na srednjoj vatri dok se šećer ne rastvori.
- Kada se šećer rastvori i tečnost proključa, dodajte oprane i oljuštene jagode i mlevene orahe i ekstrakt vanile.
- Sve dobro izmešajte i ostavite da se kuva oko 40 minuta.
- Nemojte više mešati smešu, već nekoliko puta protresite ceo lonac.
- Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu.
- Penu koja se stvara tokom kuvanja uklonite varjačom ili kašuiko i kuvajte do željene gustine.
- Nakon što ste skuvali sirup, prekrijte ga vlažnom krpom i pričvrstite gumicom ili poklopcem.
- Ostavite poklopljenu šerpu da odstoji preko noći.
- Sledećeg dana istresite slatko u prethodno sterilisane tegle. Dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i ostavite da odstoje oko 10 minuta da se napravi vakum. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Slatko od jagoda sa vanilijom i biberom
Donosimo vam još jednu verziju - slatko od jagoda sa vanilijom i biberom. Odnos šećera i voća je 1:1, ali količinu zaslađivača možete da prilagodite svom ukusu. Od navedenih sastojaka dobićete približno 1 kg slatkog od jagoda.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 1,25 kg šećera
- 1 vrećica limunske kiseline
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 10 g mlevenog bibera
Priprema
- Jagode dobro operite i uklonite stabljike. Osušite ih kuhinjskom krpom.
- Sipajte limunsku kiselinu u malu posudu.
- Uronite jednu po jednu jagodu u limunsku kiselinu i stavite u činiju.
- Sve zajedno pomešajte da se limunska kiselina sjedini sa jagodam.
- Pospite malo šećera na dno šerpe i poređajte jagode da prekriju površinu. Pospite ih šećerom.
- Ređajte sloj jagoda pa sloj šećera.
- Nakon što ste poređali voće, prekrijte šerpu kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji preko noći.
- Sledećeg dana dobro izmešajte smesu, dodajte ekstrakt vanile i mleveni biber.
- Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
- Kuvajte na laganoj vatri 30 - 40 minuta. Ne mešajte smešu, već nekoliko puta protresite šerpu.
- Kada dobije željenu gustinu sklonite sa ringle, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
- Zatim ponovo stavite da proključa i ostavite da kuva oko 10 minuta.
- Vruće slatko sipajte u prethodno sterilisane tegle. Dobro zatvorite teglu i okrenite je na poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da se stvori vakuum. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Upotreba u kuhinji
Slatko ima široku upotrebu u kuhinji. Može se jesti kao poseban desert ili ga koristiti kao fil za torte i pite, prelive za sladoled, palačinke, vafle i slične deserte. Zbog svog fantastičnog ukusa odlično se slaže sa raznim namirnicama, a jelima daje dodatnu slatkoću i aromu.
Čuva se u prethodno sterilizovanim teglama na tamnom i hladnom mestu. Ovu zimnicu možete držati i u frižideru, ali nije neophodno. Procesom pasterizacije produžavate vek trajanja vaše zimnice. Ako je dobro napravljen i uskladišten, možete ju čuvati nekoliko meseci.
Foto: Lucinda Hershberger / Unsplash
Ostavite odgovor