• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
kiseli krastavci

Kiseli krastavci

Objavljeno: 11.10.2021.

 

  • Priprema krastavaca
  • Recepti
  • Kiseli krastavci
  • Kiseli krastavci bez konzervansa
  • Kiseli krastavci sa lukom
  • Upotreba u kuhinji

Obožavani, kiseli krastavci uvek imaju svoje mesto u našim frižiderima. Zimnica koja je popularna tokom cele godine, kiseli krastavci se često jedu kao salata ili prilog uz kuvana jela i čorbe. Upravo zbog svog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim namirnicama.

Osim finog ukusa, kisele krastavce odlikuje savršen odnos kiselosti, svežine i hrskavosti, baš ono što nam treba tokom zime. Priprema je jednostavna, a krajnji ishod će vas oduševiti. Sledi nekoliko recepata za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Priprema krastavaca

Krastavci se mogu jesti sveži ili kiseli. Postoji nekoliko vrsta krastavaca i svaka ima svoju namenu. Glavna podela je na krastavce za salate i kornišone. Kornišoni su manji, a svrha im je najčešće kiseljenje. Najpopularnije vrste kornišona su pariški, parifin F1 i nais f1.

Beru se kada dostignu puni stepen zrelosti, što zavisi od sorte. Zrelost se najbolje određuje prema čvrstoći, boji i veličini ploda, a beru se dok su još mladi i dok je seme unutar ploda još mekano. Berba se odvija ručno i retko se može obaviti u jednom danu. Plodovi sazrevaju drugačije, pa berba može da potraje i do nekoliko nedelja.

Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda. Odaberite čvrste krastavce, duguljastog oblika i zelene boje. Izbegavajte one koji su meki na dodir i koji sadrže sumnjive fleke i oštećenja. Kisele krastavce ćete pronaći i na policama prodavnica, ali bilo bi idealno da ih kupite na pijaci ili od lokalnog uzgajivača

Recepti

Nije važno da li vam je ovo prva priprema ili ste već majstor u kiseljenju, sa kiselim krastavcima ne možete pogrešiti. Pre pripreme, ne zaboravite da temeljno očistite i sterilišite tegle. U receptima koji ne sadrže konzervanse, metod pasterizacije je obavezan da bi vaša zimnica imala duži vek trajanja. Slede tri recepta za pripremu domaćih kiselih krastavaca.

Obavezno proučiti pre pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli

Kiseli krastavci

Iz ovog recepta ćete dobiti približno 12 tegli srednje veličine. Neke sastojke možete i da izbacite, posebno ako ne odgovaraju vašem ukusu, a možete i da dodate začine po želji. U receptu se koristi sušena mirođija, ali možete koristiti i svežu. Za ovaj recept biće vam potrebno samo pola sata.

11

  • 3 - 4 kg krastavaca, u zavisnosti od veličine
  • 600 ml alkoholnog sirćeta
  • 3,5 l vode
  • 10 kašika soli
  • 300 g šećera
  • 4 kašike semena senfa
  • 4 kašike mirođije
  • 2 kašike suvog korijandera
  • biber (opciono)
  • 1 - 2 kašičice konzervansa

Priprema

  1. Operite krastavce četkom, osušite ih kuhinjskom krpom i poređajte u tegle. Rasporedite ih što je moguće gušće, tako da ih što više stane u teglu.
  2. U šerpu dodajte alkoholno sirće, vodu i začine, promešajte i pustite da provri na srednjoj vatri.
  3. Povremeno sve promešajte i kuvajte dok se sav šećer ne otopi.
  4. Prokuvanu tečnost sipajte u tegle sa krastavcima.
  5. Čvrsto zatvorite tegle, okrenite ih na poklopac i ostavite da odstoje oko 10 minuta da se napravi vakuum.
  6. Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Kiseli krastavci bez konzervansa

Sledi recept za domaću zimnicu bez konzervansa. Možete da dodate i druge začine poput mirođije i senfa, ali je opciono. Takođe možete da izostavite biber. Od sastojaka u receptu dobićete jednu teglu srednje veličine. Ako želite više tegli, povećajte količinu sastojaka. Tokom pripreme kiselih krastavaca bez konzervansa neophodna je pasterizacija kako bi se produžio vek trajanja.

Sastojci

  • 350 g krastavaca
  • 50 ml alkoholnog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 zrna bibera

Priprema

  1. Krastavce iščetkajte četkom i osušite kuhinjskom krpom.
  2. Poređajte ih u teglu, što gušće možete.
  3. Dodajte ostale sastojke u šerpu - začine, sirće i vodu i sve dobro izmešajte.
  4. Dobro promešanu tečnost sipajte u tegle, sve do vrha.
  5. Čvrsto zatvorite poklopac i pripremite tegle za pasterizaciju.
  6. Stavite kuhinjski peškir na dno šerpe da bi sprečili pucanje tegli tokom termičke obrade. Ako pasterizujete nekoliko tegli, stavite i kuhinjsku krpu između njih.
  7. Dodajte hladnu vodu, neka pokrije celu teglu osim poklopca.
  8. Pustite da provri na najvećoj vatri, a zatim malo smanjite.
  9. Kuvajte oko 20 minuta, zatim pažljivo uklonite teglu i okrenite je na poklopac da bi se napravio vakum.
  10. Kada se tegla ohladi, spremite je na hladno i tamno mesto.

Kiseli krastavci sa lukom

U nastavku sledi recept za isečene kisele krastavce kombinovane sa lukom. Tokom pripreme ove zimnice možete da koristite obe sorte krastavaca - krastavce za salatu i kornišone. Ako imate viška krastavaca i volite luk, ovo je recept za vas. Biće potrebno samo nekoliko sastojaka i malo slobodnog vremena. Od sastojaka u receptu dobićete približno 6 tegli srednje veličine.

Sastojci

  • 2 kg većih krastavaca
  • 400 ml vinskog sirćeta
  • 400 g luka
  • 40 g soli
  • 400 ml vode
  • crni biber (opciono)

Priprema

  1. Krastavce ogulite i nasolite.
  2. Luk ogulite i naseckajte na kriške i posolite. Ostavite da odstoji nekoliko sati.
  3. Kada se povrće stegne, poređajte ga što gušće u tegle.
  4. Dodajte tečnost i začine u šerpu i sve dobro promešajte. Kuvajte dok tečnost ne proključa.
  5. Ohlađenu tečnost sipajte u teglu u kojoj se nalazi gusto poređano povrće i pasterizujte.
  6. Na dno šerpe stavite kuhinjski peškir da tegle ne puknu na visokim temperaturama. Takođe stavite kuhinjski
  7. peškir i između tegli.
  8. Stavite tegle u šerpu i sipajte vodu da pokrije teglu, ali ne i poklopac.
  9. Stavite da se kuva na najvećoj vatri, a kada voda proključa smanjite vatru.
  10. Kuvajte oko 20 minuta. Pažljivo izvadite teglu, okrenite je na poklopcu i ostavite da odstoji oko 10 minuta da bi
  11. se napravio vakuum.
  12. Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.

Svi recepti za zimnicu od krastavaca >>

Upotreba u kuhinji

Kiseli krastavci su veoma popularna zimnica. Obično se služe u raznim salatama kao šta je francuska, ruska salata, tartar ili pojedinačn kao prilog uz jelo od mesa. Zbog kiselog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim jelima i namirnicama, a posebno dobro ide uz majonez.

Pre pripreme za zimu, tegle treba temeljito očistiti, a zatim sterilizovati. Uvek se preporuča čuvanje zimnice na suvom, hladnom i tamnom mestu da bi im vek trajanja bio što duži. Zimnice sa konzervansom mogu da traju duže, dok one bez konzervansa mogu da stoje i do godinu dana ako se naknadno pasterizuju i skladište u preporučenim uslovima.

Kiseli krastavci su veoma lekoviti i važni za naše zdravlje. Snabdevaju telo neophodnim vitaminima i mineralima i imaju veoma malo kalorija. Sadrže puno vode, proteina i dijetetskih vlakana.

Foto: Photo Mix / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR