• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Objavljeno: 01.05.2021.

 

  • Sušenje bosiljka u dehidratoru
  • Sušenje bosiljka u rerni
  • Sušenje bosiljka u mikrotalasnoj
  • Sušenje bosiljka na vazduhu
  • Sušenje bosiljka na suncu

Sveži bosiljak ima jak ukus koji se kuhanjem brzo razgrađuje, pa tako osušeni bosiljak ima 3 - 4 puta jači ukus od svežeg bosiljka. Zbog visokog udela vlage, listovi se moraju brzo osušiti da bi se sprečilo stvaranje buđi. Vazduh mora slobodno da cirkuliše sa obe strane lista, a postupak sušenja je jednostavan da ga dulje skladištite.

Sušenje bosiljka u dehidratoru

Dehidratori hrane cirkulišu zagrejani vazduh oko biljke da bi se omogućilo da je biljka ravnomerno suha i bez vlage. Ovaj metod nije odličan samo za sušenje začina i biljaka kao što je bosiljak, već i za konzerviranje povrća i voća.

Upotreba dehidratora za sušenje listova biljaka najpogodnija je metoda sušenja i najčešće se koristi kada trebamo veće količine suhog voća, povrća ili začina. Poređajte listove bosiljka na rešetku dehidratora u jednom sloju pazeći da se listovi ne dodiruju i uključite ga na najnižu temperaturu. Proces sušenja obično traje 4 - 6 sati, u zavisnosti od sadržaja vlažnosti u listovima i najniže temperature. Obavezno proverite upute proizvođača pre nego krenete sa sušenjem jer se tamo obično nalaze svi potrebni saveti za rukovanje ovim aparatom.

Sušenje bosiljka u rerni

Sušenje bosiljka u rerni je odlična alternativa ako nemate dehidrator i jednostavan je metod na koji možete osušiti listove bosiljka, a obično je potrebno samo par sati da bi dobili sušeni začin. Operite sveže ubrane listove i poređajte ih na tepsiju od rerne obloženu pek papirom u jednom sloju. Uključite rernu na 200°C i sušite bosiljak oko 20 minuta. Par pute proverite da temperatura nije previsoka, jer bi usled toga mogli da dobijete gorak bosiljak. Posle 20 minuta isključite rernu i ostavite bosiljan na toplom još 3 - 4 sata.

Sušenje bosiljka u mikrotalasnoj

Sušenje bosiljka u mikrotalasnoj je jednostavan i brz metod kojim se zadržava značajna količina izvornog ukusa i aroma. Funkcionalna je opcija kada vam je potrebna samo mala količina sušenog bilja. Sa biljke skinite samo par kvalitetnih listova. Uronite ih u vodu da bi isprali i uklonili svu prljavaštinu, a zatim poalko tapkajte papirnim ubrusom da bi pokupili višak vlage i vode.

Poređajte listove na tanjir od mikrotalasne obložen pek papirom (pazite da se listovi ne preklapaju), a zatim postavite na najvišu temperaturu i pustite da se suši 20 - 30 sekundi. Proverite listove, okrenite ih na drugu stranu i nastavite da sušite dok listovi ne počnu da se uvijaju. Čitav proces traje oko 2 - 3 minuta.

Sušenje bosiljka na vazduhu

Isecite stabljike na dužinu od oko 15 cm i zavežite ih u male buketiće (snopiće), okačite napolju i osušite na vazduhu. Stavite papirnatu kesicu sa izbušenim rupama oko buketića da bi sprečili skupljanje bubica na lišću, a kesica će poslužiti i kao sakupljač suvom lišću koji će tokom proces sušanja otpadati sa stabljika.

Obesite ih naopako na toplom, dobro provetrenom, suvom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Optimalna temperatura za sušenje bosiljka na vazduhu je 15 - 20°C. Jedan od bitnih nedostataka korišćenja ovog metoda sušenja bosiljka je taj će trajati otprilike 2 - 4 nedelje (u zavisnosti od temperature) da se biljka osuši u celosti. Ako se desi da su delovi biljke pre ovog postupka bili vlažni, na lišću bi se mogao razviti buđ, zbog čega će grančice bosiljka biti beskorisne. Takođe, pronalazak odgovarajućeg mesta u kući može da bude izazov pošto nemaju svi uslove za sušenje bilja u svom domu.

Sušenje bosiljka na suncu

Ovaj metod je posebno pogodan u predelima sa tropskom klimom, leti ili kada se bosiljak suši u velikim količinama. Ubrane listove raširite i poređajte na veću žičanu mrežu ili čiste peškire, a zatim iznesite napolje na sunce. Ovaj metod sušenja može da potraje i po nekoliko dana, u zavisnosti od vremena. Preko možete da stavite gazu koju pričvrstite sa nekoliko kamena da vam vetar ne oduva biljke.

Možda ćete ga morati pomeriti i nekoliko puta dnevno da bi bili sigurni da lišće dobija maksimalnu količinu sunčeve svetlosti. Sušenje bosiljka na suncu verovatno nije naidealniji način sušenja, ali je svakako najefikasniji jer se tokom celog procesa koristi samo sunčeva energija.

Svi recepti za zimnicu od bosiljka >>

Foto: Laszlo Bartucz / Pixabay 

Zimnica od bosiljka

domaći pesto

Pesto

Pesto, kultni zeleni sos koji rado jedemo na bruksetima ili u kombinaciji sa testeninama, drevan je, ali i istovremeno i moderan sos. Poznata latinska pesma iz … [više] about Pesto

pesto od bosiljka

Pesto Genovese

Pesto je vrsta sosa koja je dobila ime po načinu pripreme - gnječenju. Razni sosovi mogu biti pesto, ali za većinu je poznat kao aromatični zeleni sos od … [više] about Pesto Genovese

sušeni bosiljak

Sušeni bosiljak

Sveži bosiljak ima jak ukus koji se kuhanjem brzo razgrađuje, pa tako osušeni bosiljak ima 3 - 4 puta jači ukus od svežeg bosiljka. Zbog visokog udela vlage, … [više] about Sušeni bosiljak

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR