Pesto je vrsta sosa koja je dobila ime po načinu pripreme - gnječenju. Razni sosovi mogu biti pesto, ali za većinu je poznat kao aromatični zeleni sos od bosiljka.
Pesto od bosiljka vuče korene iz Đenove, dela Ligurske regije u Italiji. Svaka ligurska porodica ima svoj poseban recept za pesto od bosiljka sa malim tajnama koje ga čine posebno ukusnim i specifičnim. Zajedničko im je njegov tradicionalni način pripreme u avanu, iako danas mnogi koriste razne mašine za obradu hrane.
Pored originalnog recepta, postoje brojne njegove varijacije u kojima se koriste različiti odnosi sastojaka ili se potpuno zamenjuju. Bez obzira na to, pesto od bosiljka ili pesto genoveze je sos koji je dobro imati pri ruci za pripremu zanimljivih, brzih i ukusnih jela.
Priprema bosiljka
Postoji mnogo vrsta bosiljka, a najveće razlike su između azijskih i naših gajenih vrsta. Jedna od vrlo prepoznatljivih razlika između vrsta bosiljka je njihova boja. Bosiljak se može podeliti u dve glavne kategorije: zeleni i ljubičasti, a boje nekih sorti mogu da budu i tamnocrvene.
Pesto od bosiljka se generalno može napraviti od bilo koje vrste ili sorte bosiljka. U zavisnosti od toga koji se koristi, pesto može da ima drugačiji ukus. Bosiljak je prilično aromatična biljka, pa se za pravljenje pesta preporučaju zelene sorte koje imaju nežniji ukus od ljubičastih sorti.
Da biste napravili pesto, potražite popularni bosiljak Đenoveze. Ima velike listove tamnije zelene boje. Veoma je aromatičan i ima intenzivan ukus i aromu koja se oslobađa čak i dodirom. Ako, pak, ne možete da pronađete ovu vrstu bosiljka, potražite bilo koju drugu varijantu slatkog zelenog bosiljka jer se slatki bosiljak najčešće koristi za pravljenje pesta. Primeri vrsta slatkog bosiljka su napoletano i italijanski bosiljak.
Bosiljak možete kupiti u prodavnicama, ali je i biljka koja se lako uzgaja. Posebno je zadovoljstvo ubrati nekoliko listova sopstvene gajene biljke i dodati ih u jelo.
Možete ga bosiljak u saksijama. Voli sunčana mesta, ali ne previše vruća. Dobro ga je držati na mestu za koje ste sigurni da će imati bar nekoliko sati sunca tokom dana. Cveta od juna do septembra, a najpovoljniji period za berbu je neposredno pre ili posle cvetanja jer je tada najaromatičniji. Može se brati tokom cele godine, u zavisnosti od vaših potreba. Birajte listove koji su sjajni, neoštećeni i izgledaju sveže. Tražite iste karakteristike i kod bosiljka koji kupujete.
U prodavnicama možete naći i sušeni bosiljak. Međutim, potrebna vam je sveža biljka da biste napravili pesto.
Recepti
Pesto je izuzetno fin sos punog ukusa koji ne zahteva kuvanje i odličan je način da ga koristite ako ga sami uzgajate. Postoje različite varijante recepata za pesto od bosiljka. Svi imaju različite odnose sastojaka, a vi možete eksperimentisati sa svakim od njih i pronaći svoju omiljenu verziju. Donosimo vam dva odlična recepta za pesto od bosiljka, od kojih je jedan tradicionalni pesto genovese.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Pesto Genovese
Pesto Genovese ili Pesto Đenoveze je originalni naziv za pesto od bosiljka koji potiče iz Ligurije, regiona u Italiji. Ako želite da napravite ovaj pesto po originalnom receptu, morate da koristite određene sastojke i napravite ga na poseban način. Recept za pesto se godinama nije menjao, osim što se ranije pravio u avanu, a danas je avan najčešće zamenjen blenderima. Donosimo vam originalan recept i pripremu, kako u avanu tako i u blenderu. Od ovih sastojaka dobićete jednu malu teglu pesta.
Sastojci
- 100 ml maslinovog ulja
- 30 g Pekorino sira (Pecorino Romano)
- 80 g Ređano sira (Parmigiano Reggiano)
- 15 g pinjola
- 2 čena belog luka
- prstohvat krupne soli
- 50 g svežeg đenoveze bosiljka
Kada birate sir, kupujte ga na komade i narendajte neposredno pre pripreme pesta. Za maslinovo ulje koristite ekstra devičansko maslinovo ulje, posebno ako možete pronaći ili imati maslinovo ulje poreklom iz Ligurije.
Priprema u avanu
- Tokom pripreme pesta u avanu, najvažnije je da sastojke nikada ne umutite, već da ih mešate pritiskom kružnim pokretima. Odvojite listove bosiljka od stabljika i dobro ih operite u hladnoj vodi. Osušite ih krpom ili papirnim ubrusom. U avan prvo stavite oljušteni beli luk i 2 - 3 zrna soli. Izgnječite i obradite beli luk dok se ne pretvori u glatku pastu.
- Dodajte pinjole. Nastavite da mešate dok ne dobijete jednoličnu smesu.
- Dodajte listove bosiljka postepeno, u manjim količinama. Svaki put kada dodate bosiljak, dodajte i nekoliko zrna soli.
- Nastavite da mešate kružnim pokretima i ponavljajte postupak dok ne dodate sav bosiljak.
- Dodajte prvo jednu vrstu sira pa malo ulja i nastavite da mešate.
- Nakon što ste dobro promešali, dodajte drugu vrstu sira i ostatak ulja. Mešajte dok ne dobijete kremastu smesu.
- Čuvajte pesto u tegli u frižideru.
Priprema u blenderu
- Nedostatak pripreme pesta u blenderu je što se blender zagreva, a zagrevanje može da pokvari aromu pesto sosa i potamni njegovu boju.
- Da biste to izbegli, stavite posudu i sečiva blendera u frižider na sat vremena. Meljite smešu nekoliko sekundi pulsirajući.
- Operite bosiljak i dobro ga osušite krpom ili papirnim ubrusom.
- Prvo dodajte beli luk, prstohvat soli i pinjole u blender. Mešajte sastojke nekoliko sekundi. Pazite da se pinjoli ne pretvore u tečnost, već u fino zrnastu mešavinu.
- Dodajte bosiljak i mešajte nekoliko sekundi da se bosiljak isecka.
- Nakon što ste iseckali bosiljak, dodajte ulje i ponovo mešajte samo nekoliko sekundi.
- Na kraju dodajte sir i ponovo mešajte nekoliko sekundi da se sve sjedini u finu smesu.
- Prebacite pesto u teglu i čuvajte u frižideru.
Domaći pesto
Domaći pesto se lako priprema. Pinjoli, koji su često skupi, u ovom receptu se mogu zameniti indijskim oraščićem. Pre pripreme, da bi vaš pesto bio što bolji, stavite posudu i sečiva blendera u frižider na sat vremena. Ovi sastojci su dovoljni za jednu teglu pesta.
Sastojci
- 80 g bosiljka
- 80 g sira Grana Padano
- 40 g pinjola ili indijskih oraščića
- 1 čen belog luka
- 75 ml maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Prstohvat bibera
Priprema
- Listove bosiljka operite i dobro osušite krpom ili papirnim ubrusom. Koristite samo listove, a ne stabljike.
- U blender stavite beli luk, so, biber, orahe, bosiljak i sir i sameljite nekoliko sekundi.
- Važno je da ih kratko sameljete, po potrebi i nekoliko puta da biste izbegli zagrevanje smeše usled rada blendera.
- Dodajte prvo polovinu ulja i još kratko promešajte. Probajte pesto i po potrebi posolite i pobiberite.
- Zatim dodajte ostatak ulja i kratko promešajte.
- Stavite pesto u teglu i čuvajte u frižideru.
Ako koristite pinjole, možete da napravite dodatni ukus tako što ćete ih pržiti u tiganju bez ulja uz stalno mešanje da ne zagore dok ne dobiju lepu boju. Nakon prženja, prebacite ih u drugu tepsiju i ostavite da se potpuno ohlade pre upotrebe za pesto.
Upotreba u kuhinji
Pesto od bosiljka može da vam traje dugo. Važno je da se čuva u frižideru i tada može da potraje i do nekoliko meseci. Prelijte ga maslinovim uljem da se ne pokvari. Svaki put kada ga koristite, ponovo dodajte malo ulja da pokrijete celu površinu.
Ako ste napravili veću količinu, možete je zamrznuti, što će joj dodatno produžiti vek trajanja. Zamrznite ga u plastičnoj kesi sa poklopcem ili u silikonskom kalupu za led koji će vam olakšati doziranje kada želite da ga odmrznete.
Beli luk je intenzivnog ukusa. Ako niste ljubitelj, ukus možete da ublažite tako što ćete ga blanširati jedan do dva minuta. Ohladite ga pre upotrebe.
Ako izbegavate orašaste plodove, možete ih zameniti semenkama suncokreta u receptu za domaći pesto od bosiljka. Pesto Đenoveze zahteva upotrebu pinjola, pa ako ih zamenite u ovom receptu nećete dobiti autentičan ukus.
Jedan od najpoznatijih načina upotrebe pesta od bosiljka je u jelima od testenina. Samo ga dodajte u vruću testeninu i promešajte. Najbolje kombinuje sa trenet ili trofi formama testenine.
Pesto se odlično slaže sa raznim jelima od belog mesa ili bele ribe. Možete ga dodati u rižoto ili omlet. Kombinujte ga sa hranom poput paradajza i mocarela sira koja se dobro slaže sa njim. Ako volite bruskete, pesto je odličan dodatak uz koji možete da ih poslužite. Dodajte ga raznim salatama ili varivima da biste obogatili njihov ukus.
Foto: Lyubov Kardakova / Pixabay
Ostavite odgovor