Masline su jedna od najstarijih namirnica koje ljudi od pamtiveka koriste u razne svrhe. Oduvek je bila visoko cenjeno drvo i simbol sreće i mira. Namaz od maslina može da se koristi u razne svrhe, a u nastavku ćete naći način da pripremite namaz za zimnicu i upotrebite ga u kuvanju. Prepun lekovitih svojstava i odličnog ukusa, postaće jedan od vaših omiljenih priloga uz svako jelo.
U nastavku vam donosimo nekoliko načina na koje možete da napravite ovaj namaz - recept za tradicionalni, klasični namaz od maslina i namaz od sveže ubranih maslina.
Priprema maslina
U našim krajevima se masline retko gaje. Od starijih vrsta razvile su se nove sorte koje su sve zastupljenije kako za uzgoj tako i za izvoz i prodaju. Berba maslina počinje posle praznika Presvetih, traje nekoliko dana, a beru se zreli plodovi koji su odmah spremni za korišćenje i naravno odmah sledi njihova prerada. Ručna berba maslina se praktikuje kako bi se izbeglo oštećenje i propadanje većeg broja plodova. Često se tokom mehaničke berbe drobe i uništavaju, što, naravno, dovodi do smanjenja količine maslina za prodaju i izvoz. Ovo je dugotrajan proces i zahteva veliki broj ljudi da bi uspešno završili žetvu u najkraćem mogućem roku.
Kupovina maslina je najčešća. Jedna je od najcenjenijih biljaka na svetu i zato joj cena nije niska, ali za prave, domaće i kvalitetne masline možemo da očekujemo izdvajanje nešto više novca. Od maslina se prave različiti proizvodi koji su u današnje vreme sve popularniji, zbog čega je i cena skuplja. Svakako je važno pri kupovini paziti da birate krupne, sveže i zrele plodove bez mehaničkih oštećenja. Oni koji su oštećeni dovode do uništenja namaza ili nekog druge zimnice koju želimo da napravimo.
Recepti
Namaz od maslina ili tapenade sve je popularniji u kulinarstvu, pa vam donosimo nekoliko različitih recepata za namaz koji će vas oduševiti.
Tokom izrade namaza od maslina potrebno je obratiti pažnju na svežinu i starost maslina u zavisnosti od vrste namaza. Ako spremate namaz od crnih maslina, pazite da nisu prestare i trule i lošeg ukusa, ali ako pravite sa zelenim maslinama onda morate paziti da vam masline ne budu nezrele jer će to dovesti do brzog kvarenja.
Nakon pravljenja namaza potrebno ga je čuvati na hladnom i tamnom mestu da ne bi došlo do kvarenja. Najbolje je, nakon otvaranja namaza, čuvati ga u frižideru.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Domaća tapenada
Klasični recept će naglasiti prirodnost proizvoda i ukus same masline u odličnom odnosu maslina i ostalih sastojaka. Sledeći recept će vam dati jednu malu teglu namaza od maslina.
Sastojci
- 150 g crnih maslina
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika rakije
- 3 čena belog luka
- 60 ml maslinovog ulja
Priprema
- Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocedite. Ostavite ih nekoliko trenutaka da se osuše na peškiru.
- Izvadite koštice i stavite ih u električnu seckalicu, a ako je nemate sami počnite da ih seckate na sitne komade.
- Dodajte limunov sok, rakiju, beli luk i sve zajedno iseckajte dok ne dobijete kašastu strukturu smeše.
- Stavite u porcelansku ili staklenu činiju i postepeno dodajte maslinovo ulje, neprestano mešajući.
Namaz od zelenih maslina
Ukusna kombinacija zelenih maslina će vam se toliko dopasti da ćete uvek poželeti ovaj namaz za ukusan i zdrav doručak. Od sastojaka u receptu dobićete jednu malu teglu namaza.
Sastojci
- 100 g zelenih maslina
- 1/2 kašičice estragona (sušeni začin)
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Prženi bademi (opciono)
Priprema
- Sipajte sve sastojke osim maslinovog ulja u blender i blendajte dok ne dobijete hrskavu smešu, ako nemate blender sami iseckajte voće i miksajte dok ne dobijete kašastu smešu.
- Po želji dodajte bademe koje ste prethodno propržili na suvom tiganju i dobro ih iseckajte.
- Dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smešu koju ćete moći da namažete, ali ne skroz kremastu.
- Ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta, da se ukusi spoje, pa premažite krekerima, zdravijim vrstama hleba (posebno proteinskim) ili nekom vrstom voća (jabuke) ili povrća (celer, tikvice, krastavci).
Upotreba u kuhinji
Masline se mogu čuvati na mnogo načina, često se smrzavaju, ali kada porastu otporne su na sobne temperature, tako da čuvanje u frižideru ili na hladnom i tamnom mestu nije veliki problem ako želimo da ih čuvamo nekoliko dana. Ukoliko želimo da duže čuvamo masline, možemo ih zamrznuti ili pretvoriti u zimnicu i tako ih sačuvati.
Namaz od maslina se obično priprema tako što se jede odmah nakon skladištenja, a može da bude zatvoren u frižideru i stoji na tamnom mestu do nekoliko dana, ali je posle otvaranja najbolje pojesti ga što pre. Svakako treba da vodite računa da pri izboru i pravljenju namaza koristite kvalitetne i dobre sastojke da se namaz ne bi pokvario.
Maslinov namaz je prepoznatljiv sastojak raznih jela, pita i štrudli koje se pripremaju u modernoj kuhinji. Osim glavnih jela, predjela i grickalica, nisu tako retki ni u desertima.
Foto: Christo Anestev / Pixabay
Ostavite odgovor