• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
suva majčina dušica

Čaj od majčine dušice

Objavljeno: 24.05.2022.

 

  • Priprema majčine dušice
  • Sušenje majčine dušice
  • Čaj od suvih listova majčine dušice
  • Čaj od svežih listova majčine dušice
  • Upotreba u kuhinji

Majčina dušica ili majkina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, a sam miris smanjuje stres i pomaže opuštanju mišića u telu. Poznata je i kao "vrtna majčina dušica" i biljka je iz porodice timijana. U narodu je poznata po mnogim drugim nazivima poput divljeg bosiljka, tamjana, majorana i mnogih drugih, ali kako god da je zvali, korisnost ove biljke ne može da se ospori.

Čaj od majčine dušice se lako pravi, a ako ne želite da ga pripremate svaki dan, možete da ga napravite u većim količinama i ostavite u frižideru i podgrejte ga kada želite da ga konzumirate.

Ima posebnu aromu koju, kada jednom probate, nikada nećete zaboraviti. Ako želite da koristite majčinu dušicu u druge svrhe osim za pravljenje čaja, možete je dodati i kao začin tokom pripreme jela.

Priprema majčine dušice

Majčina dušica je samonikla biljka koja se lako razmnožava, pa je treba pažljivo brati. Korisni delovi biljke koji se koriste u kulinarstvu i medicini su cvetovi i listovi. Nikada ne čupajte biljku iz zemlje, već makazama odrežite stabljiku deo po deo. Važno je iseći samo gornju polovinu biljke da bi se donji deo ponovo oporavio.

Listove i cvetove majčine dušice berite od maja do septembra kada ima najlekovitija svojstva. Berba se vrši pre cvetanja po sunčanom i toplom vremenu. Listovi su veoma osetljivi i tokom berbe je potrebno pažljivo rukovati listovima da ne bi otpadali sa stabljika.

Takođe možete da kupite i sušene listove u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane ili prodavnicama koje prodaju mešavine čaja. Sveže listove je malo teže nabaviti jer se ne prodaju u prodavnicama i na pijacama. Možete se raspitati da li neka od prodavnica zdrave hrane prodaje biljke u saksijama i tako možete da imate svežu majčinu dušicu.

Sušenje majčine dušice

Tokom sušenja listova morate pažljivo raditi sa biljkom jer su listovi veoma osetljivi i, ako ste previše grubi sa stabljikama, mogu da počnu da opadaju tokom sušenja. Listove možete sušiti na svežem vazduhu, u dehidratoru, rerni ili mikrotalasnoj. Najduže će vam trebati da se osuše na vazduhu, dok ćete upotrebom drugih metoda imati suvo lišće za jedan dan.

Sušenje na vazduhu

Listovi i cvetovi mogu se sušiti na vazduhu, ali u delimičnoj senci, odnosno ne smeju se izlagati direktnom suncu. Prva stvar koju treba da uradite kada ih sušite na vazduhu je da stabljike majčine dušice koje ste prethodno ubrali zavežete u male snopiće poput buketa. Vežite snop kanapom i okačite ga na prozračno mesto. Ako niste u mogućnosti da osušite biljku okačenu, možete da poređate stabljike na pleh i pokrijete gazom ili krpom i ostavite u provetrenoj prostoriji.

Kada sušite stabljike na plehu za pečenje, potrebno ih je periodično okretati da bi se listovi i cvetovi ravnomerno osušili. Zbog osetljivosti listova, potrebno je obratiti pažnju da se snopovi u koje ste spojili stabljike ne suše na vetrovitom mestu jer vetar može da ih oduva.

Ako su uslovi za sušenje idealni, možete da očekujete da će listovi biti suvi posle nedelju dana, ali pošto retko imamo priliku za idealne uslove, obično će biti potrebno 2 - 3 nedelje da se osuši. Znaćete da su listovi suvi kada postanu lomljivi na dodir, ali i menjaju boju listova u tamnozelenu.

Sušenje u dehidratoru

Ako nemate uslove da sušite majčinu dušicu na vazduhu, možete da koristite i dehidrator za voće i povrće. Pre stavljanja listova u dehidrator treba ih lagano oprati pod mlazom hladne vode, a zatim potopiti ostatak vode čistom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Podesite temperaturu dehidratora na 35°C i nikada ne sušite listove na višoj temperaturi jer to može dovesti do sagorevanja listova, gubitka arome i isparavanja eteričnih ulja iz listova.

Listove treba sušiti u dehidratoru najmanje 3 - 4 sata, nakon čega je potrebno proveriti u kakvom su stanju listovi i da li su suvi. Ako nisu, nastavite sa sušenjem dok ne postanu lomljivi i dok im se zapremina ne smanji za polovinu.

Sušenje u rerni

Kao i u slučaju sušenja u dehidratoru, sušenje u rerni je brži način sušenja. Zagrejte rernu na 35 - 40°C, a listove dobro operite pod mlazom hladne vode i poređajte u pleh. Ostavite vrata rerne otvorena da bi para mogla da izlazi tokom sušenja. Posle sat vremena proverite stanje listova i po potrebi produžite vreme sušenja dok listovi ne postanu lomljivi na dodir i tamnozeleni.

Sušenje u mikrotalasnoj

Još jedan brži način sušenja je sušenje u mikrotalasnoj gde listove treba staviti na tanjir i staviti u mikrotalasnu pećnicu na 20 - 30 sekundi nekoliko puta na najvišoj temperaturi koju vaša mikrotalasna ima. Posle svakog kruga sušenja proverite u kakvom su stanju listovi i posle četvrtog ili petog kruga sušenja listove izvadite, spremite u teglu i na suvo i tamno mesto.

Čaj od suvih listova majčine dušice

Iako je majčina dušica poznata kao začin koji se koristi u kulinarstvu, u poslednje vreme se sve više koristi za pripremu čaja koji deluje umirujuće na ljudski organizam i ima terapeutski efekat. Ispod su recepti za pravljenje čaja od svežih, ali i osušenih listova timijana.

Važno je napomenuti da ako imate stomačne tegobe kao što su gastritis ili čir, najbolje je da ovako pripremljen čaj ne zaslađujete medom ili šećerom, već da ga pijete “čistog”. Može se pripremati i piti tri puta dnevno, ali ne previše i dugo jer može da deluje umirujuće na organizam, što dovodi do osećaja pospanosti i malaksalosti. Navedena količina je dovoljna za šoljicu čaja od 240 ml.

Sastojci

  • 1,5 kašičice suvog lista majčine dušice
  • 250 ml vode

Priprema

  1. Stavite vodu u šerpu i kuvajte na laganoj vatri.
  2. Majčinu dušicu stavite u šolju i prelijte prokuvanom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta. Pokrijte šolju tanjirom.
  3. Nakon što prođe predviđeno vreme, procedite čaj i možete ga piti.

Čaj od svežih listova majčine dušice

Ako ste uzgajali biljku majčine dušice, ne morate čekati da se listovi osuše, već možete da napravite čaj i od svežih listova. Čaj će biti podjednako ukusan i imati ista lekovita svojstva kao da ste koristili suvo lišće. Navedena količina sastojaka dovoljna je za 240 ml čaja.

Sastojci

  • 4 grančice majčine dušice
  • 250 ml vode

Priprema

  1. Grančice majčine dušice koje ste ubrali pažljivo operite pod mlazom hladne vode.
  2. Stavite vodu u posudu i kuvajte na laganoj vatri.
  3. Stavite grančice u šolju i sipajte vrelu vodu.
  4. Ostavite da odstoji 10 - 15 minuta. Pokrijte šolju tanjirom, a zatim procedite nakon predviđenog vremena.
  5. Čaj je spreman za piće, a po želji možete da dodate i krišku svežeg limuna, med ili šećer.

Svi recepti za zimnicu od majčine dušice >>

Upotreba u kuhinji

Osušene listove majčine dušice čuvajte u teglama ili plastičnim kesama koje se mogu hermetički zatvoriti. Listove možete staviti i u papirnu kesu i čuvati na suvom i tamnom mestu. Naravno, nikada ne izlažite suvo lišće vlazi jer to dovodi do truljenja i pojave buđi na njima. Veoma je važno pridržavati se pravilnog načina čuvanja osušenog bilja, jer je to najbolji način da se sačuva.

Pripremljeni čaj od majčine dušice može se čuvati i konzumirati tokom dana ili tokom nedelje. Nakon što pripremite čaj, čuvajte ga u staklenoj tegli ili flaši u frižideru . Kada želite da ga konzumirate, ponovo ga zagrejte da bi bio što ukusniji.

Foto: Markus Spiske / Pixabay 

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR