Jedna od svima omiljenih i najukusnijih poslastica je džem od jagoda. Svojim slatkim ukusom, komadićima ukusnog voća i divnom aromom zadovoljava sve uzraste generacijama. Poznato je da su ovu zimnicu, na malo primitivniji način, pripremali drevni narodi, odnosno drevne civilizacije, što nam govori da ima veoma dugu istoriju.
U novije vreme sprema se na više načina, a mi vam donosimo par recepata kako da napravite ukusan džem od jagoda. U nastavku možete pronaći razne informacije o samim plodovima i koje su jagode najbolje za pravljenje džemova. Donosimo vam recept za klasični, domaći džem od jagoda, zatim džem od jagoda bez šećera za prirodniji i ukusniji ukus, a na kraju možete pronaći i recept za brzi namaz od jagoda bez kuvanja.
Priprema jagoda
Jagode su biljke koje imaju veliki broj različitih vrsta i sorti. Plodovi se obično razlikuju po boji ili vremenu sazrevanja, ali ovo nije tačna podela. Na našim predelima postoji veliki broj vrsta, ali neke od najboljih za preradu i upotrebu su Mesečarke, Kimberli, Maša i Alba.
Jagode se beru tokom leta, a plodovi moraju da budu potpuno crveni. Ručna berba je najpovoljnija jer su jagode krhke i lako mogu da se oštete. Uobičajene su u skoro svakom domaćinstvu i njihov uzgoj nam nije nepoznat, možemo ih naći na pijacama i prodavnicama. Najbolje je kupiti prirodne i domaće kako ne bi koristili neorganske proizvode u pripremi džema.
Cena domaćih jagoda nije skupa tokom sezone, ali posle sezone kada ih možemo naći u prodavnicama cena je skuplja, ali njihov ukus i kvalitet nije ni približno tako dobar kao kada su domaće i tokom berbe.
Gajenje jagoda nije teško i zato je popularno među mnogim uzgajivačima, ali ne možemo sa sigurnošću reći da će uspeti ili roditi u istoj meri kao na velikim plantažama.
Recepti
Ako ste spremni da se okušate u pravljenju domaćeg džema od jagoda, obavezno isprobajte neki od recepata u nastavku, sigurni smo da ćete pronaći nešto što vam odgovara. Po želji možete da dodate razne začine da bi vaš džem bio što ukusniji.
Čuvajte ga u frižideru i pojedite ga u roku od 2 nedelje. Ako ste napravili namaz bez dodatka šećera i konzervansa koji inače služe kao prirodni konzervansi, podložan je kvarenju ako se ne drži na hladnom mestu i ne pojede što pre.
Pored ovoga, važno je da vodite računa da tegle budu dobro sterilisane po klasičnoj proceduri i dobro zagrejane da se staklo ne bi razbilo nakon prelivanja džema.
Obavezno proučiti pre pripreme!
Džem od jagoda
Ako više volite tradiciju nego modernu kuhinju, donosimo vam klasični recept koji su pravile naše bake. Ovaj ukusan i jednostavan džem biće svima omiljeni desert. Ova procedura će vam dati 3 tegle džema od jagoda.
Sastojci
- 1,5 kg jagoda
- 1 limun
- 400 g šećera
Priprema
- Jagode očistite, operite i isecite na četvrtine.
- Stavite ih u duboku posudu i pomešajte sa šećerom. Ostavite da odstoji oko 15 minuta dok puste tečnost.
- Operite limun i isecite ga na kolutiće, pa dodajte jagodama. Stavite sve da se kuva na jakoj vatri, povremeno mešajući.
- Kada su jagode skuvane, smanjite vatru i kuvajte dok se ne smanje na željenu gustinu, oko 90 minuta.
- Izvadite limun oko 15 minuta pre kraja kuvanja.
- Kada dostignete željenu gustinu (proverite tako da izvadite malo džema na tanjir i ohladite), džem prebacite u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopačke 15 minuta.
- Zatim vratite tegle u toplu, otvorenu rernu i ostavite da odstoje u njima dok se ne ohlade.
Džem od jagoda bez šećera i konzervansa
Za najukusniji i najprirodniji ukus džema, donosimo vam recept bez šećera i konzervansa koji će vas oduševiti čim ga probate. Sledeći recept će vam dati 2 tegle džema.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 60 ml limunovog soka
- 3 kašičice rendane limunove korice
- 70 g meda
Priprema
- Očišćene jagode iseckajte ili izgnječite, a zatim ih stavite u dublju činiju.
- Dodajte ostale sastojke: rendanu limunovu koricu, limunov sok i med.
- Dobro promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri uz često mešanje.
- Kada je smesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave mehurići, nakon otprilike 35 - 45 minuta kuvanja, džem je spreman i spreman za jelo nakon hlađenja.
Brzi džem od jagoda bez kuvanja
Ovaj ukusan i brz namaz će oduševiti svu vašu porodicu i moraćete da ga pravite često. Sledeći recept će vam dati 2 tegle džema.
Sastojci
- 1 kg svežih jagoda
- 500 g dodatnog šećera 2: 1
Priprema
- Jagode operite, uklonite peteljke i ocedite višak tečnosti.
- U ovoj fazi možete potpuno da iseckate jagode ili ih sitno iseckate, u zavisnosti od toga kako volite. Pravilo je da džem treba da sadrži komadiće voća.
- Stavite jagode u veću šerpu i pomešajte ih sa šećerom u prahu.
- Nakon što jagode odstoje nekoliko minuta, lonac prebacite na šporet i kuvajte do ključanja.
- Kada džem provri, dovoljno je da ga kuva samo 3 minuta.
- Tokom kuvanja uklonite penu koja se stvara na površini.
- Džem kuvajte još minut i odmah ga prebacite u prethodno sterilisane tegle.
Upotreba u kuhinji
Osnovna upotreba jagoda je u svežem obliku, ali postoje brojne prerade ovog voća, kao što su džemovi, marmelade, likeri, vina, sladoledi, sosevi i slično. Džem od jagoda se najčešće koristi kao samostalan namaz za hleb, palačinke i slično, ali se može naći i u mnogim kolačima i sosovima za neka jela moderne kuhinje.
U starijim kulturama ovaj namaz se koristio čak i u kozmetičke svrhe, tako da ga svakako možete probati.
Jagode su voće koje ne podnosi visoke temperature i tople uslove i zato se koristi odmah nakon branja, ali ako želite da ih sačuvate neko vreme, najbolja opcija je da ih zamrznete i kada želite da ih upotrebite neće izgubiti svoje aroma ili ukus nakon odmrzavanja.
Džem od jagoda, kao i svaki drugi džem, nakon kuvanja treba dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja čuvati u frižideru da ne bi došlo do kvarenja.
Ostavite odgovor