• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Moja Zimnica

priprema i konzerviranje hrane

  • Biljke A-Ž
  • Sušeno
  • Namaz
  • Slatko
  • Džem
  • Pekmez
  • Kompot
  • Sos
  • Sok, sirup
  • Liker, Vino
  • Čaj
  • Saveti
marmelada od jagoda

Marmelada od jagode

Objavljeno: 13.01.2022.

 

  • Priprema jagoda
  • Recepti
  • Marmelada od jagoda
  • Marmelada od jagoda bez šećera
  • Marmelada od jagoda bez kuvanja
  • Upotreba u kuhinji

Uživanje u ukusu jagoda tokom cele godine moguće je pripremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku marmelade. Marmelada od jagoda je neizostavan deo svačije ostave, a sama priprema je veoma laka. Pripremanjem marmelade sačuvaćemo gotovo svu aromu ovog omiljenog voća.

Priprema jagoda

Mnogo je sorti jagoda koje se gaje na našim prostorima, a neke od najpoznatijih sorti su Alba, Arosa, Kleri i Marmolada.

Jagode se beru ručno sa stabljikom, u zavisnosti od čvrstine ploda pre ili u vreme pune zrelosti. Sazrevaju u zavisnosti od sorte. Većina domaćih sorti počinje da se bere u maju do kraja juna. Svakako je preporučljivo kupovati domaće jagode, ali kada je sezona veoma su povoljne u svim prodavnicama.

Tokom kupovine jagoda treba voditi računa da plod bude neoštećen sa pričvršćenom stabljikom. Plod treba da bude čvrst i mirisan. Jagode su veoma osetljive na skladištenje i podložne su kvarenju, pa je važno da se utvrdi njihov kvalitet. Tokom pripreme marmelade važno je krenuti sa zdravom i kvalitetnom namirnicom, jer to bitno utiče na bezbedno skladištenje proizvoda.

Recepti

Jagode otvaraju sezonu slatkih zimnica, a kombinacije su raznovrsne. Donosimo vam osnovne recepte koje možete kombinovati po sopstvenom ukusu sa začinima poput vanile ili drugog voća.

Obavezno proučiti prije pripreme!

  • pasterizacija
  • sterilizacija tegli
  • razlika između pekmeza, marmelade i džema

Marmelada od jagoda

Osnova svih recepata za džem od jagoda. Ovako pripremljen, posebno će oduševiti najmlađe, a odličan je u kombinaciji sa palačinkama i drugim poslasticama. Količina sastojaka je dovoljna za oko 2 tegle.

Sastojci

  • 1 kg jagoda
  • 300 g šećera
  • 1 vanil šećer

Priprema

  1. Jagode treba oprati i iseći na četvrtine.
  2. Zatim pomešajte šećere i jagode u velikoj činiji i ostavite najmanje 15 minuta do noći.
  3. Stavite tiganj na malu vatru i mešajte dok se šećer ne rastvori.
  4. Nakon sat i po kuvanja marmelada je gotova. Po želji, preostale komade jagode možete da iseckate štapnim mikserom.
  5. Marmelada se sipa u vruće sterilisane tegle skoro do vrha, vodeći računa da se ivica tegle ne zaprlja.
  6. Tegle se sterilišu u rerni na 120°C oko 15 minuta, treba ih dobro zatvoriti i okrenuti naopačke. Tako se ostavljaju 2 sata nakon čega se mogu čuvati na suvom i tamnom mestu.

Marmelada od jagoda bez šećera

Za sve one kojima šećer nije deo ishrane, u nastavku je zdrava verzija džema od jagoda u kojoj je med zamena za šećer. Možete da koristite bilo koji med, a količina sastojaka u receptu je dovoljna za oko 1 teglu.

Sastojci

  • 0,5 kg jagoda
  • 30 ml limunovog soka
  • 1 kašika rendane limunove kore
  • 40 g meda

Priprema

  1. Očišćene jagode treba iseći na četvrtine, pomešati sa ostalim sastojcima i staviti u šerpu.
  2. Stavite lonac na tihu vatru i kuvajte, često mešajući, oko 45 minuta.
  3. Dodatni korak je usitniti marmeladu štapnim mikserom ako želite glatku teksturu koju džem treba da ima.
  4. Gotovu marmeladu čuvajte u tegli u frižideru. Treba ju potrošiti u roku od 2 nedelje jer je podložna kvarenju.

Marmelada od jagoda bez kuvanja

Ukoliko nemate vremena da stojite pored vrućeg šporeta neprestano mešajući marmeladu, donosimo vam recept za sirovu marmeladu (bez kuvanja), a količina sastojaka koja je navedena u receptu dovoljna je za oko 1 teglu.

Sastojci

  • 225 g jagoda
  • 4 sušene urme
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika čia semena

Priprema

  1. Potopite urme u vodu petnaestak minuta, pa ih stavite u blender sa ostalim sastojcima.
  2. Mešajte smešu dok ne postane glatka bez komadića, oko 1 minut.
  3. Pre serviranja treba da odstoji pola sata da se zgusne.
  4. Marmeladu je potrebno potrošiti u roku od nedelju dana.

Svi recepti za zimnicu od jagoda >>

Upotreba u kuhinji

U marmeladu od jagoda možete da dodate i druge arome i ukuse kao što su vanila, rum, rabarbara, menta, pa čak i balzamiko sirće.

Ostavljanje više tečnosti čini ga odličnim prelivom za sladoled ili panakotu. Tvrđe marmelade su odličan namaz za palačinke i hleb ili ukusan fil za štrudle.

Klasična marmelada koja se čuva u ostavi može da traje čitavu godinu, pa i do dve godine. Međutim, nakon otvaranja, mora da se čuva u frižideru, gde će trajati do 2 nedelje. Ako se na površini marmelade razvije buđ, bacite celu teglu.

Šećer kao prirodni konzervans štiti marmeladu od kvarenja. Dakle, u marmelade bez šećera ili sa manjom količinom meda dobićete kraći vek trajanja zimnice.

Tokom punjenja marmelade u tegle, pazite da ivica tegle bude čista, a tegla i poklopac sterilisani.

Foto: RitaE / Pixabay 

Zimnica od jagoda

džem od jagoda

Džem od jagoda

Jedna od svima omiljenih i najukusnijih poslastica je džem od jagoda. Svojim slatkim ukusom, komadićima ukusnog voća i divnom aromom zadovoljava sve uzraste … [više] about Džem od jagoda

liker od jagoda

Liker od jagoda

Proces pravljenja ukusnog likera od jagoda nije komplikovan i oduzet će vam samo vreme. Da biste ga napravili, birajte samo zrele crvene i čvrste baštenske ili … [više] about Liker od jagoda

marmelada od jagoda

Marmelada od jagode

Uživanje u ukusu jagoda tokom cele godine moguće je pripremanjem sezonskog obilja jagoda u obliku marmelade. Marmelada od jagoda je neizostavan deo svačije … [više] about Marmelada od jagode

pekmez od jagoda

Pekmez od jagoda

Od momenta kada se pojave na pijacama ili, na sreću, u sopstvenoj bašti, jagode su veoma traženo voće. Ove crvene, mirisne bobice se vrlo često jedu sveže, … [više] about Pekmez od jagoda

slatko od jagoda

Slatko od jagoda

Mnogima omiljeno sezonsko voće, jagode su veoma tražene na tržištu. Njihov slatki ukus i široka upotreba u kuhinji su upravo razlog njihove popularnosti. … [više] about Slatko od jagoda

sok od jagoda

Sok od jagoda

Jagode su mnogima najdraže voće, o čemu svedoči njihova popularnost širom sveta, a sladak ukus svežih jagoda je jednostavno neprocenjiv. Njihovu aromu možete … [više] about Sok od jagoda

Reader Interactions

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Primary Sidebar

Saveti

  • Kako se pravi pektin
  • Kondicioniranje hrane
  • Konzerviranje hrane
  • Konzerviranje voća
  • Pasterizacija zimnice
  • Razlika između džema, pekmeza i marmelade
  • Sterilizacija tegli

Poslednje objave

liker od aronije

Liker od aronije

Aronija je ukusna bobica gorkog ukusa, najpre gajena u Severnoj Americi, a kasnije sveprisutna na … [više] about Liker od aronije

slatko od aronije

Slatko od aronije

Aronija je zdravo bobičasto voće od kojeg se mogu napraviti liker, džem, pekmez, sirup, sok i čaj. U … [više] about Slatko od aronije

sirup od maslačka

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka je jedan od najpopularnijih sokova koje volimo da pravimo kod kuće. Njegova … [više] about Sirup od maslačka

džem od jabuka

Džem od jabuka

Jabuka jedno od najpopularnijeg voća za koje se tvrdi da ga je dobro jesti svaki dan. Kada su zrele, … [više] about Džem od jabuka

sok od nane

Sok od nane

Nana je izuzetno lekovita biljka koja samoniklo raste po njivama i livadama, a sok od nane je zdravo … [više] about Sok od nane

Footer

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Kazalo

Gastro Media

  • Baštovanka
  • Biljka.rs
  • Moja Zimnica
  • Vege.rs

Moja Zimnica

Digitalna enciklopedija o konzerviranju i čuvanju voća, povrća i začinskog bilja! Informacije o proizvodima, biljkama, raznim metodama i svemu šta je potrebno za uspešnu pripremu zimnice.

Copyright © 2020.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava zadržana. Web: Informativka
EN • HR • SI • SR