Pravljenje i konzerviranje domaćih jagoda je jednostavan projekat koji traje samo nekoliko sati, a rezultati su veoma ukusni. Jagode su voće sa kojima otvaramo sezonu pripremanja slatkih zimnica.
Ne sadrže mnogo pektina, pa ih treba duže kuvati, ali trud se svakako isplati. Osim što ih najčešće konzerviramo tako što ih kuvamo u pekmezu ili marmeladi, jagode možete da pripremite i na mnogo drugih načina.
Zimnica od jagoda
Donosimo vam ideje i recepte kako iskoristiti višak jagoda i pripremiti ukusne namaze i pića koja će svi obožavati, kao i detaljno objašnjenje osnovnih postupaka konzerviranja - sušenja i zamrzavanja.
Priprema jagoda
Dobro obavljenom pripremom pre nego što počnete da pravite zimnicu, uštedećete vreme i učiniti proces konzerviranja mnogo ujednačenijim. Ono što je važno znati o jagodama je da čim im uklonite stabljike, jagode će početi brže da se kvare. Ako nemate dovoljno jagoda za preradu i morate da ih sakupite, ostavite stabljike na njima do poslednjeg trenutka kada ćete ih iskoristiti za preradu.
Takođe, nemojte ih prati ili namakati dok ne budete spremni da ih kuvate, sušite, zamrznete ili čak konzumirate. Voda čini bobice kašastim i može izazvati buđ. Ako primetite da se jedna jagoda kvari, odmah je uklonite jer samo jedna pokvarena jagoda može da pokvari sve ostale. Ne secite ih do pre zimske pripreme i obavezno ih čuvajte u frižideru. Nakon sečenja jagoda, imate oko sat vremena za konzumiranje i jelo, jer sečenje ubrzava kvarenje.
Kada budete spremni za dalju preradu, obavezno ih dobro operite u hladnoj vodi od svih nečistoća, jer i najmanja oštećenja mogu da izazovu kvarenje tokom cele zime, čak i ako su prošla termičku obradu. Uklonite stabljike i isecite ih na pola ili na četvrtine, u zavisnosti od toga šta ćete da radite. Priprema jagoda nije zahtevna i dugotrajna, pa nemojte preskočiti ovaj korak.
Sušenje jagoda
Iako nije uobičajeno sušiti i dehidrirati jagode, proces nije nemoguć, a možete ih sušiti u dehidratoru, rerni ili na suncu. Za intenzivno slatke sušene jagode koristite sveže ubrane sezonske bobice. Vaše sušene jagode će biti slatke samo onoliko koliko sveže jagode koriste. Iako su jagode u prodavnicama dostupne nekoliko meseci tokom godine, najbolje rezultate ćete dobiti ako napravite sušene jagode sa sveže ubranim bobicama od lokalnog uzgajivača.
Sušenje u dehidratoru
Sušenje jagoda u dehidratoru je jednostavno kao i rezanje i stavljanje na tacne dehidratora. Isecite kriške jagode na debljinu od 3 mm, stavite na tacne dehidratora, podesite temperaturu dehidratora na približno 55°C i stavite u dehidrator da se suši oko 6 -7 sati. Obavezno pročitajte uputstva proizvođača dehidratora i podesite temperaturu prema uputstvima. Ako započnete proces sušenja jagoda u dehidratoru, do kraja dana ćete imati ukusne zdrave voćne grickalice.
Sušenje u rerni
Sušene jagode u rerni su ukusan način da uživate u intenzivnom ukusu sveže ubranih jagoda tokom cele godine. Čak i ako nemate dehidrator za hranu i dalje je moguće napraviti sušene jagode kod kuće u rerni. Niska temperatura i malo strpljenja su dovoljni da napravite ovu ukusnu užinu. I vaša kuhinja će mirisati neverovatno.
Kada sušite jagode u rerni, važno je da ih isečete što je ravnomernije moguće da biste osigurali da se jagode osuše otprilike u isto vreme. Debljina jagode od približno 3 mm je dovoljno debela da se okrene bez kidanja, a ipak nisu toliko debele da im treba dodatno vreme da se osuše.
Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte kriške jagoda u jedan sloj bez dodirivanja da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše i ravnomerno osuši jagode. Nakon oko 2 sata u rerni na 90°C, jagode treba da budu skoro suve na dodir. Okrenite ih i završite sušenje i druge strane oko 30 minuta do sat vremena. Tokom poslednjeg sata vremena sušenja, pazite na jagode. Najpre će se osušiti mali krajevi jagoda i uvek ih možete izvaditi iz rerne, dok će za veće komade trebati duže. Osušene jagode izvadite, ostavite da se ohlade i čuvajte u teglama.
Sušenje na suncu
Sušenje jagoda na suncu je održiv način da se njihov ukus očuva dugo vremena. Zahvaljujući visokom sadržaju šećera i kiselina, jagode su idealne za sušenje napolju. Njihova niska koncentracija proteina smanjuje verovatnoću prekomernog rasta bakterija i mikroba (kao što se dešava sa mesom).
Za uspešno sušenje potrebni su odgovarajući uslovi: minimalna temperatura od 30°C, povoljno vreme - jednostavno rečeno, kiša uništava sve, vlažnost ispod 60% i protok vazduha i konstantan povetarac za efikasno sušenje jagoda. Duži periodi stajanja vazduha su neprihvatljivi za ovaj način sušenja.
Najbolje je sušiti jagode preko reflektirajuće površine na mrežici ili rešetkama za sušenje koje omogućavaju da vazduh slobodno struji oko voća. Lim ili aluminijumski lim dobro funkcioniše odozdo da reflektuje svetlost ispod jagoda i ubrza proces sušenja. Ukoliko nemate aluminijumski lim, beton će služiti kao adekvatna reflektujuća površina.
Rešetke treba postaviti na blokove iznad reflektujuće površine. U idealnom slučaju, trebaju da budu od nerđajućeg čelika, fiberglasa obloženog teflonom ili plastikom. Nemojte koristiti pocinkovane materijale jer će brzo zarđati, posebno sa kiselim jagodama na njima. Osim toga, ne stavljajte jagode direktno na aluminijumski lim zato što uništava vitamin C u jagodama i povećava oksidaciju.
Nakon postavljanja blokova i reflektujuće površine ispod tacni ili rešetke, jagode treba pokriti da bi se zaštitile od insekata. Lagana gaza će biti dovoljna. Vreme sušenja jagoda napolju na suncu zavisi od debljine kriške jagode, uslova i materijala koje koristite. Poređajte jagode na poslužavnike u jednom sloju bez dodirivanja kako biste omogućili protok vazduha. Obavezno ih okrenite da se sve jagode ravnomerno osuše i unesite ih unutra tokom noći.
Blanširanje jagoda
Blanširanje jagoda nije potrebno, ali možete ih blanširati pre zamrzavanja. U šerpu sipajte vodu i provrite, u drugu činiju stavite led i prelijte hladnom vodom. Hladna voda će sprečiti da se jagode kuvaju. Dobro ih operite i očistite od stabljika. Možete ih blanširati cele ili iseći na pola (u zavisnosti od toga za šta ćete ih kasnije koristiti). Potopite ih u ključalu vodu na 1 - 2 minuta (u zavisnosti od veličine jagoda), izvadite i odmah prebacite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja. Kada se jagode potpuno ohlade, izvadite ih na peškir i ostavite da se osuše. Zatim ih možete zamrznuti.
Zamrzavanje jagoda
Zamrzavanje će održati kvalitet jagoda i sačuvati većinu njihovog ukusa i hranljive vrednosti. Imajte na umu da će bobice nakon odmrzavanja biti malo tamnije, a tekstura znatno mekša, pa ne preporučamo da pokušavate da ih punite ili koristite za ukrašavanje deserta.
Jagode se mogu zamrznuti cele, iseći na komade ili zgnječiti sa ili bez šećera.
Da biste zamrznuli cele jagode, zamrznite ih u serijama. Nakon blanširanja i sušenja, stavite papir za pečenje na poslužavnik koji stane u zamrzivač, a zatim u jednom sloju ređajte jagode ne dodirujući ih. Ovaj način zamrzavanja će vas sprečiti da na kraju dobijete veliku zamrznutu “loptu”. Ostavite jagode u zamrzivaču najmanje 6 sati, a zatim ih čuvajte u kesama ili kontejnerima. Pokušajte da uklonite što više vazduha iz kese.
Za zaslađene jagode, prepolovite ili narežite jagode u činiji. Dodajte 1/2 šolje šećera u 1 kg bobica i lagano mešajte dok se šećer ne rastvori. Po želji lagano zgnječite bobice. Sipajte kašikom u kantu za led i zamrznite. Kada se kocke jagode zamrznu, možete ih prebaciti u vreću. Ovakve smrznute jagode možete koristiti za smutije, šejkove, filove, ali i za dalju preradu u džem, marmeladu ili pekmez.
Foto: Kai Reschke / Pixabay
Ostavite odgovor