Iako im je potrebno malo više vremena oko čišćenja, višnje će sigurno pronaći put do naših kuhinja i ostave. Iskoristite ovo voće, sačuvajte ga i uživajte u njima i izvan sezone.
Prerada višanja je vrsta posla koji početnika može da čini nervoznim, a i najiskusniji odbijaju pomisao na čišćenje koštica. Da li je vredno trošiti toliko vremena na otkoštavanje višanja? Naravno! Čišćenje koštica više nije tako komplikovano, a u nastavku vam donosimo nekoliko saveta kako da ih očistite brzo i jednostavno.
Višnje se mogu konzervisati u rastvoru, zamrznuti i koristiti za zimsko pečenje, dehidrirati, a ideja i recepata ne nedostaje. Ne dozvolite da vam se višnje pokvare i iskoristite ih na najbolji mogući način tako što ćete pripremiti slatku zimnicu po nekom od naših recepata.
Od kompota, džemova, marmelade, sokova i popularnog višnjevca, mogućnosti su beskrajne, a mi smo tu da vam ponudimo ideje.
Zimnica od višanja
U nastavku vam donosimo mnoštvo ukusnih recepata za slatke zimnice i pića od višanja u kojima će svi uživati.
Priprema višanja
Višnje se na policama prodavnica mogu naći već početkom maja, kada Srbija uvozi kalifornijske višnje iz Amerike. Taman kada im se završi sezona, uz domaće maraske u kojima uživamo do kraja avgusta pojavljuju se i severozapadne višnje, pa ćete u prodavnicama naći dve odlične vrste višanja. Obe sorte su sočne, slatke i savršene za dalju preradu.
Ali postoji i mana kupovine višanja u prodavnicama, jer one nisu jedno od voća koje dobro podnosi transport, malo je verovatno da ćete u prodavnicama naći sveže višnje, zbog čega skoro sve voće završava smrznuto, sušeno ili konzervirano. Ali ako imate sreće i drvo višnje u svom dvorištu ili bašti, uživajte u svežim plodovima što je duže moguće i preradite višak. Takođe, ako imate priliku, radije kupujte na pijaci ili kod lokalnih uzgajivača nego u prodavnicama.
Višnje ne sazrevaju kada se uberu sa drveta, kao što je slučaj sa bananama. Nikada neće biti spremnije za jelo nego kada ih uberete ili kupite. Potražite svetlo zelene stabljike koje su znaci svežine. Želite višnje koje su čvrste, debele i mesnate, sjajne kože i bogate boje. Sama boja nije uvek pokazatelj kvaliteta jer različite sorte imaju različite nijanse. Izbegavajte oštećenja ili naborane višnje.
Uvek izvadite višnje iz kese i bacite na poslužavnik ili plitku činiju. Pokupite i bacite sve oštećene višnje. Čak i kada ih držite ohlađene, neće vam dugo trajati. Isoristite ih u roku od 3 ili 4 dana. Ako želite da vam traju još malo, nemojte im skidati stabljike.
Držite ih u frižideru jer se zbog toplote pokvare. Nemojte ih prati pre nego ih pojedete, jer će voda ubrzati kvarenje. Da operete višnje, stavite ih u cediljku i isperite pod hladnom vodom. Poređajte ih na papirne ubruse ili kuhinjski peškir i osušite. Ne želite da ih zamrzavate ili kuvate dok su mokre jer će voda da razblaži njihov ukus.
Kako izvaditi koštice
Višnje se iznenađujuće lako obrađuju, ali čišćenje koštica oduzima najviše vremena, pa počnite prvo pranjem, a zatim otkoštavanjem.
- Ručno - prepolovite višnje nožem po koštici, rastvorite i uklonite košticu
- Flašom - uzmite flašu sa uskim grlom, na primer od vina ili piva, na vrat flaše stavite višnju i čačkalicom ili štapićem za ražnjić probušite višnju tako da koštica upadne u flašu. Grlo flaše mora da bude uže od višanja da ne bi završile u flaši
- Slamčicom - uzmite višnju između kažiprsta i palca tako da deo gde je peteljka bila okrenuta prema vama (gore) i izbušite rupu slamkom prema koštici. Koštica će vam ostati u slamki, pa je samo izduvajte i nastavite sa ostalim višnjama
Sušenje višanja
Kao i kod trešanja, sušenje višanja je jedan od najboljih načina za očuvanje svežine i ukusa voća. Osušene, mogu se dugo čuvati, ukus im ostaje sladak, zadržava živu crvenu boju i oblik. Ne omekšavaju i odličan su dodatak ishrani. Bogate su vlaknima i antioksidansima. Višnje se mogu sušiti na tri načina - u dehidratoru, rerni i na suncu.
Sušenje višanja u dehidratoru
Višnje rasporedite na poslužavnike za dehidrator tako da ima prostora oko svakog voća. Podesite temperaturu dehidratora na 74°C. Neki dehidratori nemaju tako visoku temperaturu, pa koristite najvišu temperaturu koju možete. Sušite ih 2 - 3 sata.
Smanjite temperaturu na 57°C i sušite ih dodatnih 10 - 20 sati, u zavisnosti od veličine. Višnje treba da budu potpuno suve na dodir, ali ipak naborane i donekle savitljive.
Nećete biti potpuno sigurni da li su potpuno dehidrirane dok se ne ohlade. Isključite dehidrator i otvorite ga. Ostavite višnje da se ohlade na rešetkama 20 - 30 minuta. Nakon perioda hlađenja, jednu od višanjaprelomite na pola. Duž površine bez prekida ne bi trebalo da bude vidljive vlage.
Čak i nakon što su višnje pravilno dehidrirane, može i dalje da ostane preostale vlage u voću koju ne možete da osetite, pa uradite proces kondicioniranja suvog voća - stavite sušene, ohlađene višnje u staklene tegle, napunite tegle oko ⅔, zatvorite ih i protresite nekoliko puta dnevno nedelju dana. Ovo redistribuira višnje, kao i vlagu koju još mogu da sadrže. Ako se kondenzacija pojavi na stranama tegli, vaše voće se još nije dovoljno osušilo i potrebno je da ga vratite u dehidrator na nekoliko sati. Kada se sušene višnje kondicioniraju, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama daleko od direktne svetlosti ili toplote.
Sušenje višanja u rerni
Sušenje višanja u rerni je jednostavan proces. Dobro ih operite i otkoštite, možete da ih i prepolovite pa izvadite koštice. Obrišite ih papirnim ubrusom.
Zagrejte rernu na 60°C (na najnižu temperaturu rerne). Na tepsiju stavite papir za pečenje i poređajte ih tako da se ne dodiruju. Ako koristite narezane višnje, stavite ih na tepsiju sa isečenim stranama okrenutim nagore. Sušite ih oko 6 - 9 sati ili dok ne počnu da izgledaju naborano. Prepolovljene višnje će se sušiti brže od celih, pa ih povremeno proveravajte.
Sušenje višanja na suncu
Višnje operite, uklonite koštice i osušite ih papirom za pečenje. Stavite ih na rešetke tako da vazduh može slobodno da cirkuliše oko višanja. Ako vidite da će vam propasti kroz rešetku, na nju prvo stavite gazu, a zatim višnje. Ponovo stavite gazu preko voća da sprečite insekte i ptice da pojedu vaše voće. Rešetku stavite na sunčano, suvo i toplo mesto i s vremena na vreme okrenite da se ravnomerno osuše sa svih strana. Unesite ih unutra noću, a zatim ih vratite na sunce ujutru. Višnje na ovaj način treba sušiti 3 - 4 dana.
Blanširanje višanja
Višnje ne treba blanširati, ali ako želite da zadrže intenzivnu boju i ukus, možete ih pre zamrzavanja nakratko potopiti u ključalu vodu. U jednoj šerpi pripremite vodu koju kuvate, u drugoj pripremite led preliven hladnom vodom. Kada voda proključa, potopite višnje u ključalu vodu i ostavite oko 3 minuta.
Imajte na umu da ako stavite veću količinu višanja u ključalu vodu, ona će se ohladiti i trebaće vremena da ponovo provri, tako da ne stavljajte više od 7 šoljica višanja po seriji. Posle 3 minuta izvadite višnje i odmah stavite u hladnu vodu i ostavite 3 minuta da se ohlade. Izvadite ih na peškir i ostavite da se dobro osuše.
Zamrzavanje višanja
Višnje se dobro zamrzavaju. Pre zamrzavanja, potrebno ih je oprati, a zatim izvaditi koštice. Osušite ih i zamrzavajte u serijama - stavite papir za pečenje na poslužavnik koji stane u zamrzivač i poređajte ih u jednom sloju, bez dodirivanja i zamrznite. Kada se višnje zamrznu, prebacite ih u kese i vratite u zamrzivač.
Višnje možete zamrznuti i odjednom, ali postoji mogućnost da se zalepe i smrznu, posebno ako su vlažne. Ako vam ne smeta i planirate da ih kasnije odmrznete radi dalje obrade, zamrznite ih sve odjednom u paketićima od 500 g da ne biste morali da odmrzavate veću količinu. Zamrznute višnje morate potrošiti u roku od godinu dana.
Smrznute višnje možete odmrznuti tako što ćete ih ostaviti na sobnoj temperaturi oko 4 sata ili u frižideru preko noći. Nakon odmrzavanja, biće mekše i neće zadržati svoj oblik. Najbolje se koriste u pitama, kolačima, džemovima ili pekmezima i smutijima. Imajte na umu da će prilikom odmrzavanja pustiti tečnost, pa obavezno koristite dublju činiju.
Foto: RitaE / Pixabay
Ostavite odgovor